Н У Х Т

Кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Завідувач кафедри

Завідувач кафедри
Ковбаса Володимир Миколайович
доктор технічних наук, професор

(створена у 1949 році)

Кафедра готує фахівців за освітнім ступенем «Бакалавр» для хлібопекарської, макаронної, кондитерської та харчоконцентратної галузей харчової промисловості за спеціальністю 181 «Харчові технології». За  освітнім ступенем «Магістр» здійснюється підготовка за освітніми програмами «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» та «Технології органічних харчових продуктів». Підготовка докторів філософії здійснюється за спеціальністю 181 «Харчові технології».

Підготовку молодих фахівців здійснюють 6 докторів та 9 кандидатів технічних наук. Викладачі кафедри проходили стажування у закладах вищої освіти Болгарії, Польщі, Словакії, Чехії та Фінляндії. У процесі розроблення робочих навчальних планів і програм навчальних дисциплін використовується передовий досвід профільних технологічних закладів вищої освіти та береться до уваги думка провідних фахівців промисловості.

Кафедра має три лабораторії з основних напрямів досліджень, спеціалізовану лабораторію для проведення випікань, спеціалізовану аудиторію «Музей хліба». На кафедрі функціонує комп’ютерний клас, що дозволяє поглибити вивчення дисциплін, пов’язаних із проектуванням підприємств галузі, виконувати складні інженерні розрахунки, створювати креслення з використанням САПР. Магістранти та аспіранти мають змогу проводити наукові дослідження у спеціально облаштованій лабораторії.

У 2014 році за підтримки фінської компанії «Leipurin» відкрито нову навчальну лабораторію, оснащену сучасним хлібопекарським та кондитерським обладнанням. Фахівці компанії проводять майстер-класи для здобувачів із виготовлення хлібобулочних і кондитерських виробів.

Практична підготовка майбутніх фахівців здійснюється на провідних підприємствах галузі. Студенти проходять практику на хлібокомбінатах об’єднання «Укрхлібпром», Всеукраїнської асоціації пекарів, ТОВ «Українсько-словенське спільне підприємство «Київський обласний хлібопекарський комплекс», кондитерських фабриках і малих переробних підприємствах.

Кафедрою започатковано проведення конкурсу «Кращий технік-технолог» для здобувачів структурних підрозділів університету (молодших спеціалістів) та «Кращий технолог» серед здобувачів, що навчаються за освітнім ступенем «Бакалавр».

Для покращення навчального процесу викладачі кафедри працюють над створенням підручників і посібників. На кафедрі регулярно видаються і поновлюються конспекти лекцій, методичні рекомендації до вивчення дисциплін, курсового і дипломного проектування. У навчальному процесі використовується комп’ютерна техніка, проводиться робота для інтенсифікації індивідуальної та самостійної роботи студентів. Використання викладачами сучасних комп’ютерних програм значно підвищило рівень і поліпшило якість методичних розробок, сприяло більшій індивідуалізації навчального процесу.

З 2015 року на кафедрі розпочато роботу зі створення електронних навчальних курсів для дистанційного навчання. Вагомим здобутком стало започаткування викладання дисциплін кафедри англійською мовою.

За 70 років свого існування кафедра підготувала понад 7000 інженерів-технологів. Випускники обіймають посади державних службовців, директорів, головних інженерів, начальників змін, завідувачів лабораторій, змінних технологів, інженерів-технологів на великих і малих підприємствах, пов’язаних із виробництвом хлібобулочних виробів, кондитерської продукції, макаронних виробів і харчових концентратів не лише в Україні, а й за кордоном.

Викладачі кафедри також готують фахівців у відокремлених структурних підрозділах НУХТ (Кам'янець-Подільській та Сумській філіях).

Практично всі директори хлібокомбінатів і кондитерських фабрик України є випускниками кафедри. Керівники підприємств галузі є головами і членами Екзаменаційних комісій із захисту магістерських робіт, проводять лекційні заняття. Молоді викладачі кафедри систематично підвищують свою кваліфікацію на підприємствах Києва та України. Значна частина розробок кафедри апробована або впроваджується на підприємствах галузі. Двічі на рік разом із виробничниками проводяться міжнародні наукові конференції. Співробітники кафедри входять до складу Центральної галузевої дегустаційної комісії хлібопекарської промисловості України «Укрхлібпром» і галузевого об’єднання виробників кондитерської, харчоконцентратної, крохмалепатокової продукції та кави «Укркондпром», є членами технічних комітетів стандартизації України, входять до складу спеціалізованих вчених рад. П’ять викладачів кафедри є членами редакційних колегій наукових журналів.

Велика увага наставниками академічних груп приділяється виховній роботі. Студенти відвідують музеї, фахові виставки, підприємства харчової промисловості. Вагомим внеском у виховний процес стала традиція проведення тематичних вечорів «Києве мій», «Сім чудес України». З метою майбутнього професійного зростання студентів на кафедрі проводяться тематичні вечори та конкурси «Свято хліба», «Великодній кошик», «Тиждень хліба», «Конкурс обрядової української випічки» тощо.

на сайт кафедри

Кафедра здійснює підготовку фахівців:

освітнього ступеня «бакалавр»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньою програмою:

Форма навчання Термін навчання
Денна 4 роки
Денна скорочена 2 або 3 роки
Заочна / Дистанційна 4 роки 
Заочна скорочена / Дистанційна скорочена 2 роки 6 місяців або 3 роки 6 місяців

освітнього ступеня «магістр»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітніми програмами:

Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 1 рік 4 місяці
Форма навчання Термін навчання
Денна 1 рік 4 місяці

наукового ступеня «доктор філософії»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології»

Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 4 роки

 

наукового ступеня «доктор наук»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології»

Форма навчання Термін навчання
Денна 2 роки

Навчання на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів – гарантія якісної освіти та практичної підготовки. На кафедрі забезпечують підготовку фахівців для підприємств які виробляють хлібобулочні вироби (хліб, булочні, здобні, сухарні та бараночні вироби, хлібні палички), кондитерські вироби (борошняні та цукристі), макаронні вироби та харчоконцентрати (дитяче харчування, сухі сніданки, картоплепродукти, чай, каву та кавові напої тощо). Також на кафедрі забезпечують підготовку фахівців з виробництва органічних харчових продуктів.

Навчальні дисципліни, які викладаються кафедрою

БАКАЛАВРИ
Назва Робочі програми
2024 року
Робочі програми
2023 року
Робочі програми
2022 року
Робочі програми
2021 року
Біотехнологічні та фізико-хімічні основи харчових виробництв 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
181 (ХТІ) скор.
Біотехнологічні та фізико-хімічні основи харчових виробництв. Модуль 4. Функціональні властивості вуглеводів і білків та їх перетворення в харчових технологіях        
Вхідний контроль сировини харчових виробництв 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Вступ до харчових технологій: практичні і теоретичні аспекти 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
Загальна технологія харчових виробництв 133 (ІХБВ) 133 (ІХБВ) 133 (ІХБВ) 133 (ІХБВ)
Загальні технології харчових виробництв 051 (ЕПЗБ)
061 (РЗГ)
075 (М)
076 (ПТБД)
051 (ЕП)
051 (ЕПЗБ)
061 (РЗГ)
075 (М)
076 (ПТБД)
076 (ЦБТП)
061 (РЗГ)
075 (М)
076 (ПТБД)
075 (М)
076 (ПТБД)
Загальні харчові технології 162 (БФПХП) 162 (БФПХП) 162 (БФПХП)  
Інжинірінг харчових виробництв. Модуль 2. Технологічне проєктування. 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)  
Комплексна дисципліна. Контроль якості та безпечності харчових продуктів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) дфн, ск
181 (ХТІ) зфн
 
Комплексна дисципліна. Харчові технології 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ХТІ) дфн, ск
181 (ХТІ) зфн
 
Контроль якості та безпечності харчових продуктів       181 (ХТІ)
Моніторинг виробничих процесів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) дфн, зфн.ск
181 (ХТІ) дфн.ск
 
Низькотемпературні та екструзійні технології 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) дфн, зфн.ск
181 (ХТІ) дфн.ск
 
Основи виробництва органічних харчових продуктів        
Основи технологій продуктів тривалого зберігання 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
181 (ХТІ) ск
 
Основи технології тортів (англомовний курс) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)    
Основи технології тортів і тістечок 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 1. Нормативні документи в харчовій промисловості 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)  
Проектування харчових виробництв     181 (ХТІ) 5к зфн 181 (ХТІ)
Сировина для харчових продуктів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)  
Технології кондитерських виробів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) дфн, зфн
181 (ХТІ) ск
 
Технології макаронних виробів   181 (ХТІ)    
Технології харчових концентратів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) дфн, зфн, ск
181 (ХТІ) зфн, зфн.ск
181 (ХТІ)
Технології хлібобулочних виробів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)  
Технологічне моделювання борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)  
Технологічний контроль борошняних, кондитерських та харчоконцентратних підприємств 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Технологічний контроль на борошняних, кондитерських та харчоконцентратних підприємствах        
Технологiчний семінар   181 (ХТІ)   181 (ХТІ)
Харчові технології     181 (ТЕБХП) 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
Якість і безпечність харчових продуктів       051 (ЕП)
075 (М)

 

МАГІСТРИ
Назва Робочі програми
2024 року
Робочі програми
2023 року
Робочі програми
2022 року
Біодинаміка 181 (ТОХП) 181 (ТОХП) 181 (ТОХП)
Експорт органічної продукції      
Інновації в технологіях борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів   181 (ТХКМВХ)  
Інновації у технологiях органічних харчових продуктів 181 (ТОХП) 181 (ТОХП) 181 (ТОХП)
Інноваційні технології борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів      
Інноваційні технології органічних харчових продуктів      
Менеджмент якості та безпечності борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів 181 (ТХКМВХ) 181 (ТХКМВХ) 181 (ТХКМВХ)
Менеджмент якості та безпечності органічних харчових продуктів 181 (ТОХП) 181 (ТОХП) 181 (ТОХП)
Методи оптимізації виробництва органічних харчових продуктів      
Методи оптимізації процесів виробництва борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів      
Наукові підходи керівництва якістю кондитерських виробів та харчоконцентратів   181 (ТОХП) 181 (ТХКМВХ)
Науково-дослідницький практикум 181 (ТОХП)
181 (ТХКМВХ)
181 (ТОХП)
181 (ТХКМВХ)
181 (ТОХП)
181 (ТХКМВХ)
Нормативно-правова база виробництва органічних харчових продуктів 181 (ТОХП) 181 (ТОХП) 181 (ТОХП)
Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях. Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів виробництва органічних харчових продуктів 181(ТОХП) 181(ТОХП)  
Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях. Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів виробництва борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів   181 (ТХКМВХ)  
Організація виробництва борошняних та кондитерських виробів      
Організація виробництва борошняних та кондитерських виробів у Європі   181 (ТХКМВХ) 181 (ТХКМВХ)
Органічні харчові продукти спеціального призначення   181 (ТОХП) 181 (ТОХП)
Основи органічних агротехнологій 181 (ТОХП) 181 (ТОХП) 181 (ТОХП)
Основні принципи та вимоги до органічних харчових продуктів 181 (ТОХП) 181 (ТОХП) 181 (ТОХП)
Практичні проблеми в технологіях борошняних, кондитерських виробів та харчових концентратів 181 (ТХКМВХ) 181 (ТХКМВХ) 181 (ТХКМВХ)
Проблеми формування якості хлібобулочних і макаронних виробів   181 (ТХКМВХ)  
Регулювання використання харчових добавок в різних технологіях та гармонізація європейських регламентів в Україні на шляху євроінтеграції 181 (ТОХП)
181 (ТХКМВХ)
181 (ТОХП)
181 (ТХКМВХ)
181 (ТОХП)
181 (ТХКМВХ)
Світові технології борошняних та кондитерських виробів 181 (ТХКМВХ) 181 (ТХКМВХ) 181 (ТХКМВХ)
Сучасні підходи в організації виробництва борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів      
Сучасні способи переробки органічної сировини різного походження      
Сучасні технології борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів спеціального призначення 181 (ТХКМВХ) 181 (ТХКМВХ) 181 (ТХКМВХ)
Технології автентичних борошняних та кондитерських виробів 181 (ТХКМВХ)    
Технології органічних харчових продуктів      
Технології функціональних хлібобулочних та кондитерських виробів 181 (ТХКМВХ) 181 (ТХКМВХ) 181 (ТХКМВХ)
Технологія пакування і зберігання упакованої продукції 181 (ТОХП)
181 (ТХКМВХ)
181 (ТОХП)
181 (ТХКМВХ)

181 (ТОХП)
Фізіологічно-функціональні інгредієнти у технологіях борошняних та кондитерських виробів   181(ТХКМВХ)  
Харчова комбінаторика в технології органічних харчових продуктів   181 (ТОХП) 181 (ТОХП)
Харчові добавки      
Харчові добавки та інноваційні інгредієнти у технологіях органічних харчових продуктів, борошняних та кондитерських виробів 181 (ТОХП)
181 (ТХКМВХ)
181 (ТОХП)
181 (ТХКМВХ)
181 (ТОХП)
181 (ТХКМВХ)
Харчові добавки у технології борошняних та кондитерських виробів      
Харчові добавки у технологіях органічних харчових продуктів      

 

ДОКТОР ФІЛОСОФІЇ
Назва Робочі програми
2024 року
Робочі програми
2023 року
Робочі програми
2022 року
Робочі програми
2021 року
Актуальні проблеми харчових технологій   181 (ХТ)    
Методи наукових досліджень та планування експерименту 181 (ХТ) 181 (ХТ)    
Наукові основи перетворення біополімерів зерна в процесі гідротермічної обробки     181 (ХТ)  
Розвиток креативності і технічна творчість   181 (ХТ) 181 (ХТ)  
Теотеричні основи структуроутворення і термооброблення кондитерських виробів 181 (ХТ) 181 (ХТ) 181 (ХТ)  
Фаховий колоквіум 181 (ХТ) 181 (ХТ) 181 (ХТ) 181 (ХТ)

 

На сьогодні на кафедрі є чотири наукові школи, які працюють за напрямами, що координуються з науковим напрямом НУХТ «Розроблення сучасних енерго- і ресурсозберігаючих технологій та нанотехнологій для виробництва якісних і безпечних харчових продуктів»:

• розроблення інноваційних технологій різних груп харчових концентратів (науковий керівник – зав. кафедри, проф. Ковбаса В.М.);

• застосування нетрадиційної сировини і добавок з метою покращання хлібопекарських властивостей борошна, інтенсифікації технологічного процесу, надання виробам оздоровчої та профілактичної дії (науковий керівник – проф., член-кореспондент НААНУ Дробот В.І.);

• інновації та сучасні науково-практичні підходи до ресурсозбереження, розширення асортименту і удосконалення технологій кондитерських виробів (науковий керівник – проф. Камбулова Ю.В.);

• наукове обґрунтування та розроблення технології макаронних виробів функціонального призначення  (науковий керівник – проф. Юрчак В.Г.).

Наукові досягнення професорки Віри Дробот та професора Володимира Ковбаси високо відзначені на державному рівні, вони стали Лауреатами державної премії України в галузі науки і техніки.

Науковці кафедри розробили десятки інноваційних технологій щодо застосування нетрадиційної сировини та технологій виробів оздоровчо-профілактичного і спеціального призначення, дослідили та рекомендували заходи щодо поліпшення якості напівфабрикатів та готової продукції. Значну частину з них захищено патентною документацією та впроваджено у виробництво.

Кафедра є центром створення навчально-методичної літератури з харчових технологій свого напряму, яка користується заслуженим авторитетом у науковців та виробничників і сприяє підвищенню рівня знань студентів та прискоренню адаптації випускників в умовах виробництва.

Під керівництвом проф. Дробот В.І. підготовлено і видано «Довідник з технології хлібопекарського виробництва», підручник «Технологія хлібопекарського виробництва», «Лабораторний практикум з технології хлібопекарського та макаронного виробництв», задачник «Технологічні розрахунки у хлібопекарському виробництві», «Технохімічний контроль сировини та хлібобулочних і макаронних виробів». З технології кондитерського та харчоконцентратного виробництва видано навчальні посібники «Технологія карамелі», «Технологія шоколаду» (автор – проф. Дорохович А.М.), «Оптимізація технологічних процесів галузі» (автори Дорохович А.М., Дорохович В.В., Зінченко Т.В.), «Технологія карамелі», «Технологія пастили, зефіру, маршмелоу» (автор – Дорохович А.М., Кобилинська О.В., Мурзін А.В., Кияниця С.Г.), «Технологія та лабораторний практикум кондитерських виробів і харчових концентратів» (за редакцією проф. Дорохович А.М. та проф. Ковбаси В.М.).

На кафедрі ведеться системна робота з підготовки кадрів в аспірантурі та докторантурі за спеціальністю 181 «Харчові технології». Під керівництвом викладачів  кафедри дисертаційні роботи виконують 7 аспірантів та 1 докторант.

Кафедра виступає співорганізатором міжнародних науково-практичних конференцій за участю науковців та представників промисловості, бере участь в організації щорічних виставок «ХлібКондитерЕкспо» та «Sweets&BakeryUkraine».

Забезпечити високий рівень наукових розробок та досягти міжнародного визнання дозволяє співпраця з провідними науковими установами України, зокрема: Інститутом геронтології ім. Д.Ф. Чеботарьова, Інститутом колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського, Інститутом гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзеєва, Інститутом екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя, Інститутом продовольчих ресурсів НААНУ, Українським інститутом експертизи сортів рослин, Інститутом біохімії імені О.В. Палладіна, Інститутом картоплярства, Інститутом сільського господарства Полісся, Національним університетом біоресурсів і природокористування України. Налагоджена тісна співпраця з Державним університетом А. Церителі (Кутаїсі, Грузія) та Словацьким університетом сільського господарства (Нітра, Словаччина), Жешувським університетом (Жешув, Польща).

За результатами наукових досліджень публікуються статті у фахових журналах України і за кордоном.

Студенти, найбільш здібні до наукової роботи, залучаються з третього курсу, а всі студенти четвертого і п'ятого курсу беруть участь у науковій роботі. Наукові роботи студентів часто стають переможцями І та ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт та конкурсу дипломних робіт за ОC «Магістр». Неодноразово студенти ставали переможцями Всеукраїнської студентської олімпіади зі  спеціальності «Харчові технології».

Закінчені наукові розробки вчених кафедри демонструються на всеукраїнських і міжнародних конференціях, конкурсах і виставках, де отримують золоті медалі, дипломи та гран-прі.

1949 рік

заснована кафедра технології хлібопекарського, кондитерського і макаронного виробництв

1961 рік

на кафедрі розпочато підготовку фахівців за заочною формою навчання

1964 рік

на кафедрі розпочато підготовку аспірантів.

1990 рік

назва змінена на – кафедру технології хлібопекарського, кондитерського, макаронного виробництв і харчоконцентратів. Силами кафедри створено Музей хліба. В експозиції музею зібрані унікальні матеріали з історії розвитку злакових культур із далекої давнини до нашого часу. Показана історія розвитку хлібопекарської промисловості, внесок діячів науки та практики у хлібопекарську справу

1993 рік

назва змінена на – кафедру технології хліба, кондитерських, макаронних виробів, харчоконцентратів і зерна

2002 рік

назва змінена на – кафедру технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів

2012 рік

назва змінена на – кафедру технології хлібопекарських і кондитерських виробів