Журнал
«Харчова промисловість»
Журнал «Харчова промисловість» включений до переліку наукових фахових видань України (категорія «Б») з технічних наук для спеціальностей – 133, 162, 181 (Наказ МОН України № 612 від 07.05.2019), 122, 141, 144, 151, 162, 133 (Наказ МОН України № 975 від 11.07.2019), в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора наук, кандидата наук та ступеня доктора філософії.
Тематика: висвітлення результати науково-дослідних робіт з технології харчових продуктів, хімічних, біохімічних, мікробіологічних процесів, апаратів, обладнання, автоматизації харчових виробництв та економіки харчової промисловості.
Розрахований на наукових та інженерно-технічних працівників харчової промисловості.
Журнал є продовженням міжвідомчого тематичного збірника «Харчова промисловість», заснованого в 1965 р.
Виходить два рази на рік.
Рукописи статей, які надходять до редакційної колегії журналу, підлягають перевірці на академічний плагіат у системі «Unicheck».
Рекомендовані показники унікальності текстів для рукописів статей наступні:
- понад 90% – текст вважається унікальним;
- від 75% до 90% – унікальність тексту задовільна, слід перевірити наявність посилань на першоджерела;
- від 60% до 75% – текст відправляється на доопрацювання;
- менше 60% – дослідження до розгляду не приймається;
- більше ніж 20% запозичень з одного джерела – дослідження до розгляду не приймається.
Журнал «Харчова промисловість» індексується такими наукометричними базами:
- Google Scholar;
- Index Copernicus.
ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ СТАТЕЙ
Статті мають бути підготовлені з урахуванням Постанови Президії ВАК України № 7-05/6 «Про підвищення вимог до фахових видань, внесених до переліків ВАК України». Друкуються наукові статті, які мають такі необхідні елементи: постановка проблеми у загальному вигляді та її зв'язок із важливими науковими чи практичними завданнями; аналіз останніх досліджень і публікацій, в яких започатковано розв'язання певної проблеми і на які спирається автор; виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми, котрим присвячується означена стаття; формулювання цілей статті (постановка завдання); виклад основного матеріалу дослідження з повним обґрунтуванням отриманих наукових результатів; висновки з цього дослідження і перспективи подальших розвідок у цьому напрямі.
До публікації приймаються не публіковані раніше статті, що містять результати фундаментальних теоретичних розробок та найзначніших прикладних досліджень викладачів, наукових співробітників, докторантів, аспірантів і студентів. Всі статті піддягають обов'язковому рецензуванню провідними спеціалістами у відповідній галузі харчових технологій, яких призначає науковий редактор журналу.
Рукопис статті надсилається у двох примірниках, українською мовою, включаючи таблиці, рисунки, список літератури.
Статті подаються у вигляді вичитаних роздруківок на папері формату A4 (поля з усіх сторін по 2 см, шрифт Arial або Time New Roman, кегль 14, інтервал 1,5) та електронної версії (редактор Microsoft Word) на електронному носії. На електронному носій не повинно бути інших версій та інших статей, у тексті статті — порожніх рядків. Між словами допускається лише один пробіл. Усі сторінки тексту мають бути пронумеровані.
На першій сторінці наводяться: у лівому верхньому куті — шифр УДК (напівжирним шрифтом), нижче ініціали і прізвища авторів (напівжирним шрифтом), наукові ступені авторів, назва установи, де працює автор; далі — назва статті великими напівжирними літерами, під назвою — анотація українською мовою з ключовими словами (5—6 слів/ключових словосполучень) набрана світлим курсивом; фраза «Ключові слова» — напівжирним шрифтом.
У кінці першої сторінки, під короткою рискою, ставиться знак авторського права, ініціали, прізвища авторів, рік.
Матеріали, представлені у статті, мають бути розділені на основні змістові розділи, такі як: постановка проблеми, мета досліджень, матеріали та методи, результати досліджень, висновки. Кожен з наведених розділів статті починається з нового абзацу («Постановка проблеми», «Мета досліджень», «Матеріали і методи», «Результати досліджень», «Висновки» — напівжирним курсивом).
Після тексту статті в алфавітному або порядку згадування в тексті наводиться список літературних джерел (кожне джерело з абзацу). Бібліографічні описи оформляються згідно ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 «Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання». У тексті цитоване джерело позначається у квадратних дужках цифрою, під якою воно стоїть у списку літератури. Бібліографічний опис подається мовою видання. Не допускається посилання на неопубліковані матеріали. У переліку джерел мають переважати посилання на роботи останніх років.
Прізвища зарубіжних авторів у тексті статті треба наводити в українській транскрипції.
Після списку літератури наводяться: анотація та ключові слова російською мовою; ініціали і прізвища авторів, назва статті великими напівжирними літерами, анотація та ключові слова (Summary) англійською мовою (розмір анотації не менше 1800 знаків без пробілів, має містити коротку інформацію по кожному із основних змістових розділів); фрази «Ключевые слова» та «Key words» — напівжирним шрифтом.
Усі анотації мають містити коротку інформацію щодо об'єкта та методик досліджень з наведенням основних результатів роботи та рекомендаціями щодо сфери їх застосування.
Після тексту анотацій та ключових слів наводиться фраза «Одержана редколегією (дата)» (набраним світлим курсивом). За дату одержання статті вважають дату надходження її до редакції.
Роздрукований варіант статті підписують усі автори.
У разі одержання статті, оформленої з порушенням запропонованих вимог, редакція статтю не реєструє. За необхідності доопрацювання статті відповідно до зауважень рецензента авторам направляється екземпляр рукопису, який разом із рецензією, відповіддю рецензентові, двома екземплярами виправленої статті та електронним носієм з виправленим текстом слід повернути до редакції.
Таблиці виконувати у Microsoft Office Word в форматі DOC. Кожна таблиця повинна мати тематичний заголовок, набраний напівжирним шрифтом, і порядковий номер (без знака №), якщо таблиць кілька. Якщо таблиця одна, то дається тільки заголовок (без слова «Таблиця»), Слово «Таблиця» і номер — курсивним шрифтом, заголовок — напівжирним. Таблиці мають бути закритими — з боковими, нижньою і горизонтальними лінійками у полі таблиці.
Ілюстрації мають бути виконані ретельно, в програмі CorelDraw або будь-якому іншому графічному редакторі, на білому папері й розміщені в тексті та в окремих файлах (формати CDR, TIF, JPG; роздільна здатність не менше 300 dpi).
Фотографії друкуються лише у разі крайньої потреби, вони мають бути чіткими, контрастними, виконаними на білому фотопапері, розмірами 6x9 см.
Підписи до рисунків набираються на окремій сторінці або безпосередньо під рисунками прямим шрифтом.
Повторення одних і тих самих даних у тексті, таблицях і на рисунках не допускаються.
Формули вставляються прямо в текст за допомогою редактора формул. Нумерація формул — арабськими цифрами у круглих дужках біля правого поля сторінки.
Використовувані в статті фізичні, хімічні, технічні та математичні терміни, одиниці фізичних величин та умовні позначення мають бути загальноприйнятими. Скорочення позначень одиниць фізичних величин мають відповідати Міжнародній системі одиниць (SI).
До статей додаються: виписка з протоколу засідання кафедри (підрозділу) з рекомендацією роботи до друку; відомості про авторів (прізвище, повне ім'я та по батькові, науковий ступінь, місце роботи, номери контактних телефонів, адреса), кафедральний висновок/експертний висновок (для статей сторонніх організацій), заява з підписами автора(-ів) про те, що надіслана стаття раніше не друкувалася і не подана до будь-яких інших видань.
-
Олександр Гавва
д-р техн. наук, професор
Головний редактор
-
Анастасія Деренівська
канд. техн. наук, доцент
Відповідальний секретар
Склад редакційної колегії журналу «ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ»
1. |
Олександр Гавва |
д-р техн. наук, проф., Україна (головний редактор) |
2. |
Анастасія Деренівська |
канд. техн. наук, доц., Україна (відповідальний секретар) |
3. |
Іван Шило |
д-р техн. наук, проф., Білорусь |
4. |
Станка Дамянова |
д-р техн. наук, доц., Болгарія |
5. |
Стефан Стефанова |
д-р инж., проф., Болгарія |
6. |
Анатолій Ладанюк |
д-р техн. наук, проф., Україна |
7. |
Олександр Серьогін |
д-р техн. наук, проф., Україна |
8. |
Тетяна Пирог |
д-р біол. наук, проф., Україна |
9. |
Олександр Шевченко |
д-р техн. наук, проф., Україна |
10. |
Лариса Арсеньєва |
д-р техн. наук, проф., Україна |
11. |
Тамара Носенко |
д-р техн. наук, доц., Україна |
12. |
Віктор Ємцев |
д-р екон. наук, проф., Україна |
13. |
Віра Юрчак |
д-р техн. наук, Україна |
14. |
Віталій Прибильський |
д-р техн. наук, проф., Україна |
15. |
Галина Сімахіна |
д-р техн. наук, проф., Україна |
16. |
Микола Якимчук |
д-р техн. наук, проф., Україна |
17. |
Віктор Стабніков |
д-р техн. наук, проф., Україна |
18. |
Андрій Маринін |
к-т техн. наук, ст. наук. співр., Україна |
19. |
Олександр Кургаєв |
д-р техн. наук, проф., Україна |
20. |
Світлана Літвинчук |
к-т техн. наук, доц., Україна |
21. |
Галина Поліщук |
д-р техн. наук, проф., Україна |
22. |
Василь Кишенько |
к-т техн. наук, проф., Україна |
23. |
Наталія Гусятинська |
д-р техн. наук, проф., Україна |
24. |
Наталія Пушанко |
к-т техн. наук, доц., Україна |
25. |
Тетяна Лебеденко |
д-р техн. наук, проф., Україна |
26. |
Юлія Камбулова |
д-р техн. наук, проф., Україна |
27. |
Тетяна Сильчук |
д-р техн. наук, проф., Україна |
28. |
Оксана Кочубей-Литвиненко |
д-р техн. наук, доц., Україна |
29. |
Олена Білик |
к-т техн. наук, доц., Україна |
30. |
Сергій Токарчук |
к-т техн. наук, доц., Україна |
Адреса редакції:
Контактні телефони: міський – (044) 287-92-45, внутрішній – 92-45
E-mail: foodpromnuft@gmail.com
Зі змістом журналу можна ознайомитися тут.