У Національному університеті харчових технологій строком на три роки утворено спеціалізовану вчену раду Д 26.058.07 (Наказ МОН України № 894 від 10 жовтня 2022 р.) з присудження наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальностями:
05.18.06 – Технологія жирів, ефірних масел і парфюмерно-косметичних продуктів
ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 05.18.06
I. Формула спеціальності:
Галузь науки і техніки, що займається дослідженнями, розробленням та удосконаленням технології жирів та їх похідних, у тому числі харчового і технічного призначення, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів, зокрема дослідженнями кінетики та механізмів фізико-хімічних процесів (в тому числі каталітичних), їх оптимізацію та моделюванням, переробкою відходів виробництва, а також комплексом проблем енерго- та ресурсозбереження за напрямами досліджень.
II. Напрями досліджень:
- Технологія підготовки (в тому числі зберігання) сировини для видобування жирів та ефірних масел.
- Технологія видобування жирів, білків та ефірних масел із рослинної сировини.
- Технологія очищення (рафінації) олії та жирів, в тому числі первинне очищення, гідратація, лужна та дистиляційна нейтралізація, адсорбційне очищення, вінтеризація, дезодорація.
- Технологія переробки та модифікування жирів в тому числі гідрування, переетерифікація (хімічна та ферментативна), гідроліз, алкоголіз, фракціонування та компаундування олій та жирів.
- Технологія функціональних жирових продуктів.
- Технологія жирових продуктів технічного призначення.
- Технологія видобування і переробки тваринних жирів.
- Технологія переробки вторинних продуктів олієжирових та ефірно-масличних виробництв.
- Технологія похідних жирів, в тому числі поверхнево-активних речовин харчового і технічного призначення та композицій на їх основі.
- Технологія біопалива на основі жирів.
- Технологія парфумерно-косметичних продуктів.
- Технологія переробки ефірних масел.
- Технохімічний контроль сировини, технологічних процесів та готової продукції у виробництві олії та жирів, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
технічні науки.
05.18.16 – Технологія продуктів харчування
ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 05.18.16
I. Формула спеціальності:
Технологія харчової продукції – галузь науки і техніки, яка займається науковим обґрунтуванням, розробленням і удосконаленням технологій виробництва та зберігання, управлінням якістю і безпечністю харчової продукції із сировини тваринного, рослинного та іншого походження і питної води для закладів ресторанного господарства та інших підприємствах масового харчування.
II. Напрями досліджень:
- Дослідження сировини тваринного, рослинного, гідробіонтного та іншого походження, напівфабрикатів, кулінарної продукції, питної води, харчових і дієтичних добавок як предметів технологічної переробки в харчову продукцію.
- Удосконалення існуючих технологій та умов зберігання питної води і харчової продукції із сировини тваринного, рослинного, гідробіонтного та іншого походження, напівфабрикатів і кулінарної продукції; технологій харчових і дієтичних добавок.
- Наукове обґрунтування і розроблення інноваційних технологій харчової продукції із сировини тваринного, рослинного, гідробіонтного та іншого походження, напівфабрикатів і кулінарної продукції; питної води, харчових і дієтичних добавок.
- Наукове обґрунтування, розроблення і удосконалення технологій харчової продукції спеціального, дієтичного, лікувально-профілактичного та функціонального призначення.
- Встановлення механізму і кінетичних закономірностей хімічних, фізичних та біохімічних явищ, які відбуваються при переробці сировини тваринного, рослинного, гідробіонтного та іншого походження, напівфабрикатів і кулінарної продукції, а також питної води.
- Наукове обґрунтування та розроблення методів оброблення сировини, напівфабрикатів і питної води для закладів ресторанного господарства та інших підприємствах масового харчування.
- Розроблення харчових раціонів для окремих груп населення з урахуванням віку, статі, інтенсивності та умов праці, екологічних умов, виду захворювань та інших чинників, що впливають на здоров'я та працездатність людини.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
технічні науки.