У 2017 р. в Національному університеті харчових технологій розпочато підготовку студентів-заочників першого курсу, у тому числі й тих, хто навчається за скороченим терміном (після закінчення технікумів і коледжів), з елементами дистанційного навчання.
Основним завданням такої дистанційної освіти є створення зручніших і комфортніших умов навчання для студентів, які бажають отримати вищу освіту без відриву від виробництва, або не мають можливості навчатись за денною формою.
Основними ознаками дистанційного навчання є не тільки використання інформаційно-комунікаційних технологій для організації діалогу між студентом і викладачем, а й широке використання комп’ютерних технологій для представлення навчального матеріалу у доступнішій для отримання необхідних знань і умінь формі.
Запропонований графік навчального процесу передбачає суттєве скорочення терміну перебування студентів безпосередньо в університеті. Так, упродовж настановчої сесії, тривалість якої становить всього 1−2 дні, студент знайомиться зі змістом, порядком опанування і виконання контрольних заходів з дисциплін, передбачених для вивчення у поточному семестрі.
Передбачено також дві (зимова і весняна) екзаменаційно-лабораторні сесії, тривалість яких залежить від кількості дисциплін у семестрі (одна дисципліна – один день). У першій половині дня планується виконання лабораторних робіт і проведення консультацій, а у другій − вивчення студентами навчального матеріалу.
Виконання контрольних завдань та використання методичних рекомендацій здійснюються у спеціалізованій програмній оболонці Moodle, право доступу до якої кожний студент отримує індивідуально. Під час викладення навчального матеріалу використовуються комп’ютерні технології: мультемедіа, флеш анімації, відео тощо.
У кожному дистанційному курсі передбачене коротке викладення навчального матеріалу, яке дає уявлення про зміст, основні визначення і поняття, елементарні практичні навички тощо, а також розширені матеріали, які дають можливість отримати більш повні знання з даної дисципліни.