Н У Х Т

Спеціалізована вчена рада Д 26.058.03

У Національному університеті харчових технологій, строком на три роки, функціонує спеціалізована вчена рада Д 26.058.03 (Наказ МОН України № 1604 від 22 грудня 2016 року) з правом прийняття до розгляду та проведення захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) технічних наук за спеціальностями:


03.00.20 - Біотехнологія

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 03.00.20

I. Формула спеціальності:
Галузь науки і техніки, яка займається скерованим отриманням цільових продуктів промислового та медичного призначення, а також знешкодженням і утилізацією відходів виробництва за допомогою біологічних агентів: мікроорганізмів, вірусів, клітин тварин і рослин, клітинних структур, окремих біомолекул, використанням біотехнологічних процесів для вирішення актуальних соціально-економічних проблем.

Завданнями досліджень є розкриття механізмів кінетичних залежностей перетворення сировини під дією біологічних агентів, вивчення взаємозв'язків між будовою, складом, кількістю та властивостями складових сировини та продуктів їх перетворення, наукове обґрунтування нових і вдосконалення традиційних біотехнологій, розширення асортименту біотехнологічної продукції.

II. Напрями досліджень:

  • Розроблення нових біотехнологій і біопрепаратів для використання в харчовій, мікробіологічній, фармацевтичній промисловостях, сільському господарстві, медицині тощо.
  • Створення біотехнологічних процесів з участю біологічних агентів різного походження, харчових продуктів і добавок на основі біотехнологічної модифікації біополімерів рослинної сировини, отримання нових продуктів підвищеної якості, очищених від екотоксикантів, які поряд з високими споживчими показниками мають профілактичні властивості.
  • Розроблення методів біотестування якості та безпеки харчової сировини та продуктів, створення медичних препаратів, моноклональних антитіл, діагностикумів, вакцин, продуктів імунобіотехнології на основі досягнень молекулярної біології, генетичної та клітинної інженерії.
  • Розроблення нових і інтенсифікація традиційних біотехнологічних процесів отримання первинних і вторинних метаболітів.
  • Створення біосенсорних систем для контролю якості та безпеки сировини, харчових продуктів, об'єктів навколишнього середовища, а також моніторингу довкілля.
  • Розроблення біотехнологічних методів очищення довкілля й утилізації відходів різних промислових виробництв, конструювання екосистем, отримання нових джерел енергії.
  • Розроблення та вдосконалення методів інженерної ензимології - виділення ферментів, їх стабілізація й іммобілізація, конструювання каталізаторів з новими прогнозованими властивостями, напрямів їх використання.

III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
технічні науки.


05.18.04 - Технологія м’ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 05.18.04

I. Формула спеціальності:
Технологія м’ясних, молочних та іншої продукції тваринництва, рибних продуктів і продуктів з гідробіонтів – галузь науки і техніки, що займається розробленням та удосконаленням технологій виробництва та зберігання, управлінням якістю і безпекою м’ясних, молочних, рибних продуктів і гідробіонтів для ефективного використання ресурсів сировини та отримання продукції високої якості.

Основною метою є встановлення закономірностей зміни хімічного складу та технологічних властивостей м’ясної, молочної, рибної сировини та продукції аквакультури, а також наукове обґрунтування технологічних режимів їх переробки.

II. Напрями досліджень:

  • Дослідження м’ясної, молочної та іншої продукції тваринництва, рибної продуктів і продуктів з гідробіонтів та іншої продукції аквакультури як предметів технологічної переробки у вироби харчового, кормового, технічного чи іншого призначення.
  • Розроблення і удосконалення методологічних засад і наукових методів досліджень хімічного складу та структури, оцінювання якості і безпеки м’ясної, молочної, рибної сировини, продукції аквакультури, а також готових м’ясних, молочних, рибних та аквапродуктів.
  • Удосконалення існуючих технологічних процесів переробки м’ясної, молочної, рибної сировини та продукції аквакультури у напряму розширення асортименту та поліпшення якості і безпеки готової продукції, зниження ресурсо- та енерговитрат на її виробництво.
  • Наукове обґрунтування та розроблення інноваційних технологій м’ясних, молочних, рибних продуктів та аквапродуктів.
  • Наукове обґрунтування та розроблення нових методів оброблення м’ясної, молочної, рибної сировини та продукції аквакультури, а також готових м’ясних, молочних і рибних продуктів.
  • Наукове обґрунтування, розроблення і вдосконалення технологій м’ясних, молочних і рибних продуктів спеціального, лікувально-профілактичного, геродієтичного чи функціонального призначення, а також фармацевтичних, хімічних, білкових та інших препаратів із м’ясної, молочної, рибної сировини та продукції аквакультури.

III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
технічні науки.


  • image

    Пирог
    Тетяна Павлівна

    голова ради

    д.б.н., професор, завідувач кафедри біотехнології і мікробіології Національного університету харчових технологій Міністерства освіти і науки України,
    спеціальність 03.00.20

  • image

    Пасічний
    Василь Миколайович

    заступник голови

    д.т.н., професор, завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Національного університету харчових технологій Міністерства освіти і науки України,
    спеціальність 05.18.04

  • image

    Ющенко
    Наталія Михайлівна

    учений секретар

    к.т.н., доцент, доцент кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Національного університету харчових технологій Міністерства освіти і науки України,
    спеціальність 05.18.04

4. Гуць Віктор Степанович д.т.н., професор, завідувач кафедри безпеки життєдіяльності Національного університету харчових технологій Міністерства освіти і науки України, спеціальність 05.18.04.
5. Карпенко Олена Володимирівна д.т.н., старший науковий співробітник, завідувач відділу хімії і біотехнології горючих копалин Відділення фізико-хімії горючих копалин Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка Національної академії наук України, спеціальність 03.00.20.
6. Кишенько (Шевченко) Ірина Іванівна д.т.н., професор, професор кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Національного університету харчових технологій Міністерства освіти і науки України, спеціальність 05.18.04.
7. Маринченко Віктор Опанасович д.т.н., професор, професор кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Національного університету харчових технологій Міністерства освіти і науки України, спеціальність 03.00.20.
8. Мерзлов Сергій Віталійович д.с.-г.н., професор, завідувач кафедри харчових технологій і технологій переробки продуктів тваринництва Білоцерківського національного аграрного університету Міністерства освіти і науки України, спеціальність 03.00.20.
9. Пешук Людмила Василівна д.с.-г.н., професор, професор кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Національного університету харчових технологій Міністерства освіти і науки України, спеціальність 05.18.04.
10. Поліщук Галина Євгеніївна д.т.н., професор, завідувач кафедри технології молока і молочних продуктів Національного університету харчових технологій Міністерства освіти і науки України, спеціальність 05.18.04.
11. Прибильський Віталій Леонідович д.т.н., професор, професор кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Національного університету харчових технологій Міністерства освіти і науки України, спеціальності 03.00.20.
12. Стабніков Віктор Петрович д.т.н., доцент, доцент кафедри біотехнології і мікробіології Національного університету харчових технологій Міністерства освіти і науки України, спеціальність 03.00.20.
13. Тодосійчук Тетяна Сергіївна д.т.н., доцент, завідувач кафедри промислової біотехнології Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Міністерства освіти і науки України, спеціальність 03.00.20. 
14. Юдіна Тетяна Іллівна д.т.н., доцент, професор кафедри технології і організації ресторанного господарства Київського національного торговельно-економічного університету Міністерства освіти і науки України, спеціальність 05.18.04.
15. Юкало Володимир Глібович д.б.н., професор, професор кафедри харчової біотехнології і хімії Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя Міністерства освіти і науки України, спеціальність 05.18.04.