У Національному університеті харчових технологій строком на три роки утворено спеціалізовану вчену раду Д 26.058.02 (Наказ МОН України № 1166 від 23 грудня 2022 року) з присудження наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальностями:
05.13.07 – автоматизація процесів керування
ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 05.13.07
I. Формула спеціальності:
Спеціальність відноситься до галузі знань науки і техніки, яка охоплює всі стадії життєвого циклу автоматизованих систем керування (АСК) процесами в організаційно-технічних об’єктах, включаючи розроблення, дослідження, експлуатацію та утилізацію.
Наукова та практична значущість розв’язання проблем, притаманних даній спеціальності, полягає у створенні й удосконаленні засобів технологічного, інформаційного та математичного забезпечення, які гарантують високі якісні та кількісні показники процесів в організаційно-технічних об’єктах і комплексах і, як наслідок, підвищення продуктивності, надійності, ритмічності, конкурентоспроможності останніх в різних галузях народного господарства.
II. Напрями досліджень:
- Методи створення АСК процесами та комплексами різного призначення.
- Формалізація завдань керування складними організаційно-технічними об’єктами та комплексами, розроблення критеріїв оцінювання якості їхнього функціонування.
- Моделювання об’єктів та систем керування (статичні та динамічні, стохастичні та імітаційні, логіко-динамічні тощо моделі).
- Інформаційне та програмне забезпечення АСК організаційно-технічними об’єктами та комплексами.
- Ідентифікація та контроль параметрів об’єктів керування в різних галузях народного господарства.
- Діагностика та забезпечення надійності АСК.
- Системи інтелектуальної підтримки прийняття рішень в умовах невизначеності при керування організаційно-технічними об’єктами та комплексами різного призначення.
- Розробка методів моделювання і планування, математичного алгоритміч¬ного і програмного забезпечення задач аналізу/синтезу складних розподілених у просторі гнучких інтегрованих систем, що відрізняються фізич¬ними принципами реалізації, конструктивною та технологічною базами виконання, складом функціональних засобів і устаткування, технічним призначенням і методами керування на різних рівнях ієрархічної структури.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
технічні науки.
05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв.
ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 05.18.12
I. Формула спеціальності:
Галузь науки і техніки, яка займається розробленням теоретичних основ і раціональним апаратурним втіленням технологічних процесів, загальних для харчової, переробної, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості.
II. Напрями досліджень:
- Теоретичні основи технологічних процесів харчової, переробної, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості (статика, кінетика, динаміка). Розроблення нових, удосконалення наявних процесів та обладнання для їх реалізації.
- Методи розрахунку процесів та обладнання, зокрема на базі системного та еволюційного підходів.
- Методи і пристрої для дослідження фізико-технологічних властивостей продуктів.
- Нові теоретичні й експериментальні методи дослідження процесів харчових, переробних, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв.
- Фізичне й математичне моделювання процесів; обладнання харчових, переробних, мікробіологічних і фармацевтичних виробництв.
- Оптимізація технологічних процесів харчових, переробних, мікробіологічних і фармацевтичних виробництв, а також режимних і конструктивних параметрів обладнання.
- Розроблення актуальних наукових напрямків дослідження процесів харчових, переробних, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв (мембранні методи розділення, процеси екструзії, комбіновані або сполучені процеси, кріотехнологічні методи тощо).
- Інтенсифікація, поліпшення якості і збільшення виходу продукту, зменшення енерговитрат із використанням нових фізичних методів впливу на процеси харчових, переробних, мікробіологічних і фармацевтичних виробництв.
- Наукове обгрунтування й розроблення нових показників якості, реології і функціонування процесів харчових, переробних, мікробіологічних і фармацевтичних виробництв, специфічних засобів їх вимірювання та обчислення.
- Дослідження процесів і обладнання харчових, переробних, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв як об'єктів автоматичного управління.
- Дослідження і впровадження нових екологічно безпечних, ресурсо- й енергоощадних процесів; обладнання харчових, переробних, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв.
- Поліпшення технологічних і конструктивних параметрів (продуктивності, енергоємності, металоємності, віброакустичних, радіозавад тощо) обладнання харчових, переробних, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв.
- Підвищення якості, сертифікаційних властивостей агрегатів, апаратів і обладнання харчової, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості.
- Дослідження, вдосконалення промислових і побутових апаратів для переробки та зберігання харчових продуктів.
- Технологічні основи створення автоматичних поточних ліній харчової, переробної, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості.
- Розроблення пристроїв, обладнання для пакування виробів харчової, переробної, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
технічні науки.