Підготовка фахівців першого (бакалаврського) рівня вищої освіти у галузі знань G «Інженерія, виробництво та будівництво» за спеціальністю G13 «Харчові технології» та освітньо-професійною програмою «Харчові технології та інженерія»
Харчова промисловість України залишилася єдиною галуззю народного господарства, яка в умовах економічної кризи, пандемії та війни тримає прапор розвитку і продовжує активно працювати та розвиватися.
Модернізація вітчизняних підприємств переробної і харчової промисловості, впровадження новітніх технологій і входження України у світове співтовариство потребують кваліфікованих фахівців з вищою освітою. Ключовою фігурою сучасного виробництва стає висококваліфікований технолог, без якого підприємство працювати не може. Отже, можна бути впевненим, що наші випускники неодмінно знайдуть престижну високооплачувану роботу після завершення навчання в університеті.
Освітня програма орієнтована на підготовку фахівців, які володіють комплексом спеціальних знань та здатні застосувати:
- основні поняття і принципи проектування та функціонування підприємств харчової промисловості різної потужності та профільності, крафтових виробництв харчової продукції;
- принципи розроблення нових та удосконалення існуючих харчових технологій;
- закономірності протікання технологічних процесів виробництва харчових продуктів;
- систему розрахунків потреб виробництва у матеріальних, фінансових і трудових ресурсах;
- основні принципи систем управління якістю та безпечністю харчових продуктів;
- чинну законодавчу і нормативну базу;
- методи контролю якості та безпечності харчових продуктів;
- сучасне обладнання та новітні технологічні лініїі лабораторні прилади, комп’ютерну техніку та програмне забезпечення.
Освітня програма спрямована на підготовку універсального бакалавра, який володітиме базовими фундаментальними та професійно-орієнтованими знаннями з усіх галузей харчової промисловості та передбачає теоретичну та практичну підготовку для проведення проектно-технологічних, інженерно-технологічних, науково-дослідних робіт, виконання та захисту кваліфікаційної роботи з використанням новітніх досягнень науки та промисловості, сучасних інформаційних та комп’ютерних засобів. Освітня програма враховує унікальність організації освітнього процесу, притаманну нашому Університету, а саме багаторічний досвід підготовки фахівців для усіх галузей харчової промисловості висококваліфікованими науково-педагогічними працівниками та досвід світових закладів вищої освіти.
Аргументи на користь навчання за спеціальністю «Харчові технології», ОП «Харчові технології та інженерія» в Навчально-науковому інституті харчових технологій НУХТ:
- НУХТ – один з найавторитетніших українських ЗВО в харчовій індустрії;
- багаторічна історія підготовки фахівців з харчових технологій високо-кваліфікованими науково-педагогічними працівниками, які задіяні у реалізації освітньої програми;
- наші випускники володіють поглибленими знаннями з різних галузей харчової промисловості, що забезпечить їм широкі можливості для подальшого навчання за освітнім ступенем «магістр» та успішного працевлаштування на керівних посадах середньої та вищої ланки в усіх галузях харчової промисловості;
- сформована активна співпраця з роботодавцями, їх широке залучення до освітнього процесу;
- високий попит на випускників ОП на ринку праці;
- у викладанні освітніх компонент, що спрямовані на забезпечення фахових компетентностей і результатів навчання, задіяні провідні вітчизняні фахівці промисловості та іноземні викладачі у форматі гостьових лекцій, майстер-класів, практичних занять тощо;
- під час викладання дисциплін передбачено використання навчально-методичної літератури, розробленої висококваліфікованим науково-педагогічним складом Університету, періодичних наукових видань та мережі Internet та дистанційних технологій;
- сформована процедура формування вільної освітньої траєкторії, що передбачає на рівні з вибором професійно-орієнтованих дисциплін, поглибити загальні компетентності, обравши компоненти гуманітарного, економічного, природничо-наукового, загального фахового спрямування. Широкий перелік вибіркових дисциплін та вибіркових блоків, який щороку актуалізується на підставі врахування думки зовнішніх та внутрішніх стейхолдерів;
- наявність навчальних лабораторій, оснащених технологічним обладнанням для повного виробничого циклу, наданих у користування провідними фірмами та підприємствами харчової промисловості, зокрема ТОВ «Лейпурін-Україна», ПрАТ «МХП», ТОВ «Пріоріті Інтернешенл», а також лабораторії водоочищення;
![]() |
![]() |
- створено можливості для всебічного розвитку здобувачів та їхніх soft skills, hard skills починаючи з перших курсів (майстер-класи, сертифікатні програми за фахом, імітаційні вправи, участь у Всеукраїнських Олімпіадах за фахом, студентських наукових конференцій тощо);
- запроваджено елементи дуальної форми здобуття вищої освіти;
- започатковано академічну міжнародну мобільність (програма Erasmus+ в університетах Газенхайму (Німеччина) та Жешува (Польща), виробнича практика на підприємствах харчової промисловості ЄС «Allfein Feinkost GmbH & Co», ТОВ «Гіакоббе Паста ГмбХ», ТОВ “Плукон Бренц” (Німеччина)) та національну мобільність (угоди з Полтавським державним аграрним університетом, Львівським державним університетом фізичної культури ім. І.Боберського Львівським національним університетом імені І.Франка.);
- великий перелік та розширена географія підприємств для проходження усіх видів практики;
- активна участь здобувачів у науковій роботі.
Серед професій, які згодом можуть опанувати студенти, що навчаються за спеціальністю «Харчові технології», можна виділити:
- керівник підприємства;
- головний інженер;
- головний технолог;
- завідувач виробництвом;
- заступник директора з якості;
- начальник цеху (зміни);
- інженер з контролю якості харчових продуктів;
- майстер виробництва;
- завідувач лабораторії та ін.