Підготовка фахівців першого (бакалаврського) рівня вищої освіти у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньо-професійною програмою «Харчові технології та інженерія»
Харчова промисловість України залишилася єдиною галуззю народного господарства, яка в умовах економічної кризи, пандемії та війни тримає прапор розвитку і продовжує активно працювати та розвиватися.
Модернізація вітчизняних підприємств переробної і харчової промисловості, впровадження новітніх технологій і входження України у світове співтовариство потребують кваліфікованих фахівців з вищою освітою. Ключовою фігурою сучасного виробництва стає висококваліфікований технолог, без якого підприємство працювати не може. Отже, можна бути впевненим, що наші випускники неодмінно знайдуть престижну високооплачувану роботу після завершення навчання в університеті.
Освітня програма (ОП) орієнтована на підготовку висококваліфікованих фахівців для підприємств харчової промисловості різної потужності та профільності, крафтового виробництва харчової продукції, закладів ресторанного господарства, які володіють і здатні застосувати набуті теоретичні та практичні знання для розв’язання складних спеціалізованих задач технічного та технологічного характеру, спрямованих на виробництво якісної та безпечної харчової продукції.
Освітня програма спрямована на підготовку універсального бакалавра, який володітиме базовими фундаментальними та професійно-орієнтованими знаннями з усіх галузей харчової промисловості та передбачає теоретичну та практичну підготовку для проведення проектно-технологічних, інженерно-технологічних, науково-дослідних робіт, виконання та захисту кваліфікаційної роботи з використанням новітніх досягнень науки та промисловості, сучасних інформаційних та комп’ютерних засобів. Освітня програма враховує унікальність організації освітнього процесу, притаманну нашому Університету, а саме багаторічний досвід підготовки фахівців для усіх галузей харчової промисловості висококваліфікованими науково-педагогічними працівниками та досвід світових закладів вищої освіти.
Аргументи на користь навчання за спеціальністю «Харчові технології», ОП «Харчові технології та інженерія» в Навчально-науковому інституті харчових технологій НУХТ:
- НУХТ – один з найавторитетніших українських ЗВО в харчовій індустрії;
- багаторічна історія підготовки фахівців з харчових технологій високо-кваліфікованими науково-педагогічними працівниками, які задіяні у реалізації освітньої програми;
- наші випускники володіють поглибленими знаннями з різних галузей харчової промисловості, що забезпечить їм широкі можливості для подальшого навчання за освітнім ступенем «магістр» та успішного працевлаштування на керівних посадах в усіх галузях харчової промисловості;
- сформована активна співпраця з роботодавцями, їх широке залучення до освітнього процесу;
- високий попит на випускників ОП на ринку праці;
- у викладанні освітніх компонент, що спрямовані на забезпечення фахових компетентностей і результатів навчання, задіяні провідні вітчизняні фахівці промисловості та іноземні викладачі у форматі гостьових лекцій;
- під час викладання дисциплін передбачено використання навчально-методичної літератури, розробленої висококваліфікованим науково-педагогічним складом Університету, періодичних наукових видань та мережі Internet та дистанційних технологій;
- сформована процедура формування вільної освітньої траєкторії, що передбачає на рівні з вибором професійно-орієнтованих дисциплін, поглибити загальні компетентності, обравши компоненти гуманітарного, економічного, природничо-наукового, загального фахового спрямування. Широкий перелік вибіркових дисциплін та вибіркових блоків, який щороку актуалізується на підставі врахування думки зовнішніх та внутрішніх стейхолдерів;
- наявність навчальних лабораторій, оснащених технологічним обладнанням для повного виробничого циклу, наданих у користування провідними фірмами та підприємствами харчової промисловості, зокрема ТОВ «Лейпурін-Україна», ПрАТ «МХП», ТОВ «Пріоріті Інтернешенл», а також лабораторії водоочищення;
- створено можливості для всебічного розвитку здобувачів та їхніх soft skills, hard skills починаючи з перших курсів (майстер-класи, сертифікатні програми за фахом, імітаційні вправи, участь у Всеукраїнських Олімпіадах за фахом, студентських наукових конференцій тощо);
- запроваджено елементи дуальної форми здобуття вищої освіти;
- започатковано академічну міжнародну мобільність (програма Erasmus+ в університетах Газенхайму (Німеччина) та Жешува (Польща), виробнича практика на підприємствах харчової промисловості ЄС «Allfein Feinkost GmbH & Co», ТОВ «Гіакоббе Паста ГмбХ», ТОВ “Плукон Бренц” (Німеччина)) та національну мобільність (угоди з Полтавським державним аграрним університетом, Львівським державним університетом фізичної культури ім. І.Боберського Львівським національним університетом імені І.Франка.);
- великий перелік та розширена географія підприємств для проходження усіх видів практики;
Серед професій, які згодом можуть опанувати студенти, що навчаються за спеціальністю «Харчові технології», можна виділити:
- керівник підприємства;
- головний інженер;
- головний технолог;
- завідувач виробництвом;
- заступник директора з якості;
- начальник цеху (зміни);
- інженер з контролю якості харчових продуктів;
- фахівець з використання водних ресурсів;
- майстер виробництва;
- завідувач лабораторії та ін.