(створена у 1884 році)
Випускова кафедра технології цукру і підготовки води – єдина кафедра в системі вищої освіти України, яка готує фахівців для роботи на промислових та крафтових підприємствах з виробництва цукрів, полісахаридів, фасованих питних вод та сучасних відділень водопідготовки для виробництва харчових продуктів.
Випускники кафедри – ціла плеяда провідних фахівців галузі. За роки свого існування кафедра підготувала для потреб цукрової та крохмале-патокової галузей понад 6500 інженерів-технологів. У 2010 році на кафедрі технології цукру та полісахаридів відкрито нову освітньо-професійну програму «Технологія питної води та водопідготовки харчових виробництв». У 2011 році кафедра була перейменована у кафедру «Технології цукру і підготовки води».
На сьогодні кафедра здійснює підготовку висококваліфікованих фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» зі спеціальності 181 «Харчові технології» за освітнім ступенем «бакалавр» освітньої програми «Харчові технології та інженерія», за освітнім ступенем «магістр» освітньо-професійної програми «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах» та освітньо-науковим ступенем «доктор філософії» освітньо-наукової програми «Харчові технології» за денною та заочною формами здобуття освіти. Наші випускники працюють на цукрових заводах, крохмале-патокових комбінатах, у відділеннях водопідготовки харчових та фармацевтичних підприємств, лабораторіях якості питної води, науково-дослідних інститутах (академічних та відомчих), проектних організаціях та комерційних структурах, на посадах директорів, головних інженерів, головних технологів, начальників змін, завідувачів лабораторій, інженерів-технологів та ін.
Матеріально-технічна база кафедри включає навчальну лабораторію технології цукру і підготовки води імені професора Архиповича М.О., науково-дослідну лабораторію технології підготовки води, науково-дослідну лабораторію аспірантів, комп’ютерний клас та препараторську.
Практична підготовка здобувачів проводиться на промислових та крафтових підприємствах України з виробництва цукрів, полісахаридів, фасованих питних вод, а також у профільних науково-дослідних установах, лабораторіях.
З 2015 року на кафедрі проводиться Міжнародна науково-практична конференція «Перспективи майбутнього та реалії сьогодення в технологіях водопідготовки», присвячена проблемам підготовки питної та технологічної води для виробництва харчових продуктів, розроблення нових технологій для очищення складних водних дисперсних систем, удосконалення методів аналізу і контролю якості водних систем. Також викладачі кафедри приймають активну участь у роботі міжнародної науково-технічної конференції цукровиків України «Перспективи розвитку цукрової промисловості України» та проводять наукову роботу зі здобувачами освіти у науково-дослідних гуртках «Цукор» і «Вода».
У 2023 році в результаті конструктивної співпраці з представниками провідних підприємств було розроблено нову освітньо-професійну програму «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах», яка орієнтована на підготовку фахівців, що володіють фундаментальними та професійно-орієнтованими знаннями з технологій цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах, та передбачає поглиблену теоретичну та практичну підготовку для проведення проектно-технологічних, виробничо-технологічних, науково-дослідних робіт з розроблення та впровадження технічних і технологічних інновацій та виконання і захисту кваліфікаційних робіт з використанням новітніх досягнень науки та промисловості, сучасних інформаційних та комп’ютерних засобів.
Кафедра підтримує зв’язки з навчальними закладами за договорами між університетами: Лодзською політехнікою (Польща), Університетом в м. Ополе (Польща), Економічним університет в м. Катовіце (Польща), Інститутом технічної теплофізики НАН України, а також тісно співпрацює з провідними підприємствами галузі ПрАТ «Оболонь», ТОВ «СИСТЕМИ ЧИСТОЇ ВОДИ» та здійснює науково-практичні консультування підприємств КП Фастівської Міської Ради «Фастівводоканал», ТОВ «Новооржицький цукровий завод», ТОВ «Манзана-Фуд».
Викладачі кафедри співпрацюють та мають науково-методичні зв’язки з університетами та організаціями, зокрема: Науковим товариством організації та менеджменту (Катовицьке відділення), Сілезьким технологічним університетом (Польща), Харківською державною академією технології та організації харчування, Національним університетом «Києво-Могилянська академія», Одеським національним технологічним університетом, Асоціацією «Виробників мінеральних та питних вод України», ТОВ «Цукорагропром», Інститутом продовольчих ресурсів НААН, Державним торговельно-економічним університетом, а також з академічними і галузевими науково-дослідними інститутами: Інститутом колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України, Інститутом геохімії навколишнього середовища НАН України.