Н У Х Т

Кафедра технології цукру і підготовки води

завідувач кафедри

В. о. завідувача кафедри
Карпович Інна Віталіївна
кандидат технічних наук, доцент

(створена у 1884 році)

Випускова кафедра технології цукру і підготовки води – єдина кафедра в системі вищої освіти України, яка готує фахівців для роботи на промислових та крафтових підприємствах з виробництва цукрів, полісахаридів, фасованих питних вод та сучасних відділень водопідготовки для виробництва харчових продуктів.

Випускники кафедри – ціла плеяда провідних фахівців галузі. За роки свого існування кафедра підготувала для потреб цукрової та крохмале-патокової галузей понад 6500 інженерів-технологів. У 2010 році на кафедрі технології цукру та полісахаридів відкрито нову освітньо-професійну програму «Технологія питної води та водопідготовки харчових виробництв». У 2011 році кафедра була перейменована у кафедру «Технології цукру і підготовки води».

На сьогодні кафедра здійснює підготовку висококваліфікованих фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» зі спеціальності 181 «Харчові технології» за освітнім ступенем «бакалавр» освітньої програми «Харчові технології та інженерія», за освітнім ступенем «магістр» освітньо-професійної програми «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах» та освітньо-науковим ступенем «доктор філософії» освітньо-наукової програми «Харчові технології» за денною та заочною формами здобуття освіти. Наші випускники працюють на цукрових заводах, крохмале-патокових комбінатах, у відділеннях водопідготовки харчових та фармацевтичних підприємств, лабораторіях якості питної води, науково-дослідних інститутах (академічних та відомчих), проектних організаціях та комерційних структурах, на посадах директорів, головних інженерів, головних технологів, начальників змін, завідувачів лабораторій, інженерів-технологів та ін.

Матеріально-технічна база кафедри включає навчальну лабораторію технології цукру і підготовки води імені професора Архиповича М.О., науково-дослідну лабораторію технології підготовки води, науково-дослідну лабораторію аспірантів, комп’ютерний клас та препараторську.

Практична підготовка здобувачів проводиться на промислових та крафтових підприємствах України з виробництва цукрів, полісахаридів, фасованих питних вод, а також у профільних науково-дослідних установах, лабораторіях.

З 2015 року на кафедрі проводиться Міжнародна науково-практична конференція «Перспективи майбутнього  та  реалії сьогодення  в технологіях водопідготовки», присвячена проблемам підготовки питної та технологічної води для виробництва харчових продуктів, розроблення нових технологій для очищення складних водних дисперсних систем, удосконалення методів аналізу і контролю якості водних систем. Також викладачі кафедри приймають активну участь у роботі міжнародної науково-технічної конференції цукровиків України «Перспективи розвитку цукрової промисловості України»  та  проводять наукову роботу зі здобувачами освіти у науково-дослідних гуртках «Цукор» і «Вода».

У 2023 році в результаті конструктивної співпраці з представниками провідних підприємств було розроблено нову освітньо-професійну програму «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах», яка орієнтована на підготовку фахівців, що володіють фундаментальними та професійно-орієнтованими знаннями з технологій цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах, та передбачає поглиблену теоретичну та практичну підготовку для проведення проектно-технологічних, виробничо-технологічних, науково-дослідних робіт з розроблення та впровадження технічних і технологічних інновацій та виконання і захисту кваліфікаційних робіт з використанням новітніх досягнень науки та промисловості, сучасних інформаційних та комп’ютерних засобів.

Кафедра підтримує зв’язки з навчальними закладами за договорами між університетами: Лодзською політехнікою (Польща), Університетом в м. Ополе (Польща), Економічним університет в м. Катовіце (Польща), Інститутом технічної теплофізики НАН України, а також тісно співпрацює з провідними підприємствами галузі ПрАТ «Оболонь», ТОВ «СИСТЕМИ ЧИСТОЇ ВОДИ» та здійснює науково-практичні консультування підприємств КП Фастівської Міської Ради «Фастівводоканал», ТОВ «Новооржицький цукровий завод», ТОВ «Манзана-Фуд».

Викладачі кафедри співпрацюють та мають науково-методичні зв’язки з університетами та організаціями, зокрема: Науковим товариством організації та менеджменту (Катовицьке відділення), Сілезьким технологічним університетом (Польща), Харківською державною академією технології та організації харчування, Національним університетом «Києво-Могилянська академія», Одеським національним технологічним університетом, Асоціацією «Виробників мінеральних та питних вод України»,  ТОВ «Цукорагропром», Інститутом продовольчих ресурсів НААН, Державним торговельно-економічним університетом, а також з академічними і галузевими науково-дослідними інститутами: Інститутом колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України, Інститутом геохімії навколишнього середовища НАН України.

Facebook

Остання зміна: 30 жовтня 2023

Кафедра здійснює підготовку фахівців:

освітнього ступеня «бакалавр»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньою програмою:

Форма навчання Термін навчання
Денна 4 роки
Денна скорочена 2 або 3 роки
Заочна / Дистанційна 4 роки
Заочна скорочена / Дистанційна скорочена 2 роки 6 місяців або 3 роки 6 місяців

освітнього ступеня «магістр»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітніми програмами:

Форма навчання Термін навчання
денна 1 рік 4 місяці

наукового ступеня «доктор філософії»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології»

Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 4 роки

наукового ступеня «доктор наук»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології»

Форма навчання Термін навчання
Денна 2 роки

Навчальні дисципліни, які викладаються кафедрою

БАКАЛАВРИ
Назва Робочі програми
2023 року
Робочі програми
2022 року
Робочі програми
2021 року
Робочі програми
2020 року
Біотехнологічні та фізико-хімічні основи харчових виробництв 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
181 (ХТІ) скор.
 
Властивості води в харчових продуктах 181 (ХТІ)   181 (ХТІ)  
Водопостачання харчових підприємств   181 (ХТІ)    
Вступ до харчових технологій: практичні і теоретичні аспекти 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181
Вхідний контроль сировини харчових виробництв 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)  
Гігієна та санітарія у виробництві     181 (ХТІ)  
Інжинірінг харчових виробництв. Модуль 2. Технологічне проєктування 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)    
Загальні харчові технології   162 (БФПХП)   162
Комплексна дисципліна. Контроль якості та безпечності харчових продуктів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) дфн, ск
181 (ХТІ) зфн
   
Комплексна дисципліна. Харчові технології 181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ХТІ) дфн, ск
181 (ХТІ) зфн
   
Контроль якості та безпечності харчових продуктів     181 (ХТІ) 181(2к)
181(ден.скор.зао.)
Моніторинг виробничих процесів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) дфн, зфн.ск
181 (ХТІ) дфн.ск
  181
Основи наукових досліджень та моделювання харчових продуктів     181 (ХТІ)  
Основи управліня якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 1.Нормативні документи в харчовій промисловості 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)   181
Проектування харчових виробництв   181 (ХТІ) 5к зфн 181 (ХТІ)  
Сировина для харчових продуктів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)   181
Сучасні методи очищення стічних вод харчових виробництв     181 (ХТІ)  
Технології водопідготовки на підриємствах харчової галузі   181 (ХТІ)    
Технології питної води та води для харчових виробництв 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)  
Технологія крохмалю та крохмалепродуктів     181 (ХТІ)  
Технологія цукру   181 (ХТІ) 181 (ХТІ)  
Фізико-хімічні принципи технологічних процесів виробництва цукру 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)   181
Харчові технології   181 (ТЕБХП) 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181(2к)
181(ден.скор.зао.)
181(ТЕБХП)
Цукропродукти і цукрозамінники в харчових технологіях   181 (ХТІ)    

 

МАГІСТРИ
Назва Робочі програми
2023 року
Робочі програми
2022 року
Робочі програми
2021 року
Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях. Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів виробництва цукрів, полісахаридів і підготовки води      
Інновації в технологіях цукрів, полісахаридів та підготовки води: промислове та крафтове виробництво 181 (ТЦППВ)    
Менеджмент якості та безпечності  цукрів, полісахаридів та фасованих питних вод 181 (ТЦППВ)    
Методологія наукових досліджень та академічна доброчесність 181 (ТЦППВ)    
Наукові основи технологій виробництва цукристих речовин      
Науково-дослідницький практикум 181 (ТЦППВ)    
Основи належної гігієнічної практики виробництва питних фасованих вод      
Оформлення результатів експерименту та наукова презентація 181 (ТЦППВ)    
Промислові та крафтові технології у виробництві  цукристих речовин 181 (ТЦППВ)    
Теоретичні аспекти підготовки питної води та води для харчових виробництв      
Теоретичні і практичні аспекти виробництва гідроколоїдів вуглеводної природи      
Технології мембранного очищення води у промислових та крафтових виробництвах 181 (ТЦППВ)    

 

ДОКТОР ФІЛОСОФІЇ
Назва Робочі програми
2023 року
Робочі програми
2022 року
Робочі програми
2021 року
Робочі програми
2020 року
Актуальні проблеми харчових технологій       181
Інструментальні та фізико-хімічні методи кількісного і якісного аналізу        
Інтенсифікація технологічних процесів харчових виробництв        
Методи наукових досліджень та планування експерименту        
Сучасні наукові аспекти технологій харчових виробництв        
Фаховий колоквіум       181

 

Наукова діяльність кафедри спрямована на розроблення нових технологій цукрів, полісахаридів і підготовки води, варіантів їх апаратурного оформлення, методів інтенсифікації та оптимізації технологічних процесів у промислових та крафтових виробництвах.

Пріоритети у науковій діяльності:

  • виконання та впровадження науково-дослідних робіт;
  • організація та участь у роботі наукових і науково-практичних конференцій та семінарів;
  • організація та проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Перспективи майбутнього  та  реалії сьогодення  в технологіях водопідготовки»;
  • участь у організації та проведенні наукової конференції молодих вчених, аспірантів і студентів;
  • підготовка наукових праць, заявок на отримання патентів і винаходів України;
  • підготовка статей в наукових фахових виданнях; у міжнародних виданнях, які входять до наукометричної бази Scopus, Web of Science, Index Copernicus;
  • підготовка монографій і навчальних посібників:

 1. Л.П. Рева Фізико-хімічні основи технологічних процесів очищення дифузійного соку у виробництві цукру. Монографія. К.:НУХТ, 2012.- 371 с.
2. Технологія цукру: підручник у 3-х т. / А.А. Ліпєц, В.М. Логвін, К.Д. Скорик, А.І. Українець та інші. К.: ДП «Експрес-об'ява», 2015.
Т.1: Вирощування та зберігання цукрових буряків. Видобування сахарози / А.А. Ліпєц, В.М. Логвін, К.Д. Скорик, А.І. Українець та інші. К.: ДП «Експрес-об'ява», 2015. 288 с.
Т.2: Очищення дифузійного соку / А.А. Ліпєц, В.М. Логвін, К.Д. Скорик, А.І. Українець та інші. К.: ДП «Експрес-об'ява», 2015. 272 с.
Т.3: Кристалізація / А.А. Ліпєц, В.М. Логвін, К.Д. Скорик, А.І. Українець та інші. К.: НУХТ, 2015. 208 с.
3. Мірошник В.О., Гачковська М.А., Кишенько В.Д., Грабовська О.В. Оптимізація процесів переробки сільськогосподарської сировини. К.: Компринт. 2019. 479с. (наукова монографія).
4. Food technology using structurans: the monograph. F.Pertsevoy, P. Gurskyi, V. Ladyka, M. Ianchik, I. Krapivnytska and others. Kharkiv: Dissa +, 2021. 252 p.
5. Scientific and practical aspects of pectin and pectin products. I. Krapivnytska, V.Ladyka, M. Ianchyk, S. Omelchenko. Sumy-Kharkiv-Kyiv: Dissa+, 2022. 228 p.

  • керівництво науково-дослідною роботою студентів: студентськими науковими гуртками з технології цукру і полісахаридів, технології крохмалю, технологій водопідготовки.

Основні напрямки науково-дослідної роботи кафедри:

  • удосконалення технології одержання та очищення дифузійного соку;
  • дослідження інноваційних способів підвищення ефективності технологічних процесів у виробництві цукровмісних сиропів;
  • дослідження ефективності та розроблення технологічних інструкцій для  застосування дезінфекційних засобів на підприємствах цукрової галузі
  • розроблення та удосконалення технологій крохмалепродуктів;
  • удосконалення технологій харчових продуктів з використанням природних полісахаридів;
  • удосконалення технологій очищення питної води та водопідготовки харчових виробництв.
  • розроблення способів підготовки води для цукрового та крохмального виробництв;
  • удосконалення технології підготовки води з використанням мембранних методів очищення;
  • удосконалення технології очищення питної води від біогенних елементів із застосуванням інноваційних технологій;
  • удосконалення технології знезалізнення і деманганації підземних вод із застосуванням сучасних фільтруючих матеріалів

1884 рік

у м. Сміла відкрито дворічні технічні класи у першому технічному навчальному закладі для підготовки техніків-хіміків і майстрів цукрового виробництва.

1898 рік

на хімічному факультеті Київського політехнічного інституту була заснована кафедра “Хімічної технології поживних речовин”, яка почала підготовку інженерів з технології цукру, крохмалю та глюкози і продуктів бродіння.

1917 рік

до 1917 р. технічні класи підготували 440 кваліфікованих спеціалістів. Випускником Смілянських технічних класів став І.А.Кухаренко, фундатор теорії кристалізації, майбутній завідувач кафедри технології цукристих речовин Київського технологічного інституту харчової промисловості.Смілянські класи отримали статус середнього хіміко-технічного училища з 4-річним терміном навчання.

1922 рік

училище реорганізоване в технікум цукрової промисловості.

1929 рік

на базі технікуму створений Смілянський цукровий інститут. Паралельно був створений цукровий відділ на хімічному факультеті КПІ, який пізніше був реорганізований в окремий цукровий факультет.

1930 рік

на базі Смілянського інституту цукрової промисловості, а також цукрових факультетів Кам’янець-Подільського хіміко-технологічного інституту і Київського політехнічного інституту був створений Київський інститут цукрової промисловості (КІЦП). Інститут мав три факультети: цукровий (хімічний), механічний (устаткування цукроварень) та економічний. Першим завідувачем кафедри технології цукристих речовин у 1930–1931 рр. був професор О.О. Кіров (1877–1942 рр.).

1930 рік

на початку 1930–1931 навч. року до новоствореного інституту переведена кафедра цукрового виробництва Харківського технологічного інституту. Інститут отримав назву “Київський технологічний інститут цукрової промисловості”.

1931 рік

з жовтня 1931 р. по жовтень 1932 р. кафедру очолював професор П.В. Головін. У 1931 р. з ініціативи кафедр машин і апаратів, технології цукристих речовин та теплотехніки в інституті було організоване бюро технічної допомоги промис­ловості, до завдань якого входили консультації промислових підприємств за їх запитами, обсте­ження підприємств і окремих установ, експертиза проєктів тощо.

1934 рік

значна увага приділялась на кафедрі підготовці наукових кадрів і від 13 січня 1934 р. інститут одержав право присвоювати кандидатські ступені і приймати до захисту докторські дисертації.

1960 рік

у 1960 р. при кафедрі почав працювати навчально-дослідний цукровий завод, де студенти відпрацьовували режими проведення окремих технологічних процесів з одержанням готової продукції, проводили наукові дослідження.

1972 рік

у 1972-1987 рр. кафедру очолював професор М.О. Архипович (1915–1994 рр.). Продовжуючи традиції попередників – П.В. Головіна та І.М. Литвака він багато зробив для розвитку наукових досліджень і удосконалення навчального процесу. М.О. Архипович був одним із тих, хто започаткував наукові дослідження інституту в крохмале-патоковому виробництві.

1980 рік

реорганізована в кафедру “Технології цукру і цукристих речовин”.

1993 рік

спеціальність “Технологія цукристих речовин” була ліцензована Міністерством освіти України за ІV рівнем акредитації. З цього року кафедра розпочала підготовку фахівців за рівнями: бакалавр, спеціаліст і магістр. Кафедра на замовлення галузі розпочала підготовку перших фахівців із спеціалізації “Мікробіологія виробництв цукристих речовин”.

1998 рік

з цього року кафедра розпочала підготовку фахівців за рівнями: бакалавр, спеціаліст і магістр.

2008 рік

реорганізована в кафедру “Технології цукру та полісахаридів”.

2010 рік

ліцензовано нову спеціальність “Технологія питної води та водопідготовки харчових виробництв”.

2011 рік

назва змінена на кафедру “Технології цукру і підготовки води”, розпочато підготовку бакалаврів за напрямом 6.051701 “Харчові технології та інженерія”; підготовку спеціалістів і магістрів за спеціальністю 7.05170111, 8.05170111 “Технології цукру та полісахаридів”, підготовку магістрів за спеціальністю 8.05170110 “Технології питної води та водопідготовки харчових виробництв”.

2014 рік

до 2014 року кафедра випустила понад 6500 інженерів-технологів.

2016 рік

створено науково-дослідну лабораторію технології підготовки води.

2023 рік

розпочато підготовку магістрів за ОПП "Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води в промислових та крафтових виробництвах".