
Завідувач кафедри
Куц Анатолій Михайлович
доцент, кандидат технічних наук
(створена у 1930 році)
Кафедра здійснює підготовку фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за освітнім ступенем «Бакалавр» зі спеціальності 181 «Харчові технології», за освітнім ступенем «Магістр» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньою програмою «Технології продуктів бродіння і виноробства».
Кредо кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства – готувати фахівців-лідерів. Ми прагнемо розкривати й розвивати потенціал наших здобувачів для формування здатності вирішувати складні задачі, досягати особистого успіху і фінансової незалежності. Кафедра - це колектив однодумців, об'єднаних спільним прагненням – підготувати незалежній Україні висококваліфікованих фахівців для харчової промисловості.
Матеріально-технічна база кафедри включає сучасні наукову та навчальну лабораторії, мультимедійну навчальну аудиторію. Кафедра достатньо комп'ютеризована, що дозволяє викладачам кафедри належно працювати над створенням методичних рекомендацій, конспектів лекцій та навчальних посібників, покращення навчального процесу та виконувати складні інженерні розрахунки.
Спеціальну професійну підготовку студентів веде висококваліфікований професорсько-викладацький колектив кафедри, в якому працюють 3 професори (усі доктори технічних наук), 10 кандидатів технічних наук, доцентів. Випускники кафедри займають керівні посади на підприємствах харчової промисловості України та Європи.
Щорічно співробітники кафедри отримують близько 6-10 патентів і публікують понад 20 наукових статей у фахових виданнях. Результати наукових досліджень доповідаються на міжнародних і всеукраїнських наукових конференціях та науково-технічних семінарах усіх рівнів (до 10-20 засідань).
Практичні навички здобувачі набувають під час практик на передових підприємствах галузі та в галузевих науково-дослідних інститутах за наскрізною програмою практик – двох технологічних і переддипломної.
Темами дипломних проектів є реконструкція або переоснащення підприємств галузі.
Кожний рік на кафедрі здобувачі виконують міжкафедральні комплексні дипломні проекти, захист яких здійснюється на діючих підприємствах за активної участі виробничників.
Здобувачі, які мають високий потенціал, залучаються з третього курсу, а здобувачі четвертого курсу всі беруть участь у науковій роботі кафедри.
На кафедрі функціонує два наукових гуртки, де студенти розглядають та досліджують сировину для приготування продуктів бродильних виробництв, а також експериментально створюють нові продукти із заданими властивостями.
У процесі розроблення робочих навчальних планів і програм дисциплін використовується передовий досвід зарубіжних технологічних вишів. Програми систематично переглядаються.
Кафедра має всі належні умови для підготовки висококваліфікованих фахівців промисловості та науково-педагогічних працівників вищої кваліфікації.