Підготовка фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти у галузі знань G «Інженерія, виробництво та будівництво» за спеціальністю G13 «Харчові технології» та освітньо-професійною програмою «Технології продуктів бродіння і виноробства»
Збільшення обсягів виробництва та розширення асортименту продуктів бродіння і виноробства, модернізація підприємств бродильної промисловості, стрімкий розвиток міні-заводів з виробництва пива, вина, ферментованих і неферментованих безалкогольних напоїв, спиртових дистилятів тощо, у тому числі крафтових продуктів бродіння, вимагають гнучкої організації проектних робіт із урахуванням досягнень світової практики, впровадження новітніх інноваційних технологічних процесів і устаткування. Сучасні тенденції розвитку харчової індустрії вимагають підготовки нових кадрів, здатних розв’язувати комплексні науково-технічні завдання і генерувати сучасні знання у науково-технічній діяльності.
Головною рушійною силою розвитку будь-якої промисловості є її кадровий потенціал, тому підвищення рівня компетенції випускників закладів вищої освіти, наявність поглиблених теоретичних і практичних навичок, які дозволяють розвивати підприємства, адаптувати і впроваджувати нові технологічні інноваційні рішення є однією з головних вимог сучасного ринку праці.
Освітня програма «Технології продуктів бродіння і виноробства» спрямована на підготовку висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців для забезпечення потреб суспільства, ринку праці та держави. Випускники освітньої програми досконало володіють комплексом організаційно-технологічних, дослідницько-інноваційних та маркетингових методів, методик і технологій для підвищення ефективності функціонування і стратегічного розвитку бродильної промисловості. Підготовку фахівців за освітнім ступенем магістр тривалий час здійснює кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства, яка є єдиною в Україні, що охоплює всі професійні напрями бродильної промисловості. Термін навчання за денною і заочною формами здобуття освіти – 1 рік 4 місяці.
Орієнтація освітньо-професійної програми. Освітня програма орієнтована на підготовку фахівців, які мають володіти: комплексом організаційно-технологічних, дослідницько-інноваційних та маркетингових методів, методик і технологій для підвищення ефективності функціонування і стратегічного розвитку підприємств бродильної промисловості.
Особливості програми. Освітня програма спрямована на підготовку магістра, який володітиме фундаментальними та професійно-орієнтованими знаннями з бродильної галузі та передбачає поглиблену теоретичну та практичну підготовку для проведення проектно-технологічних, виробничо-технологічних, науково-дослідних робіт з розроблення та впровадження технічних і технологічних інновацій та виконання і захисту кваліфікаційної роботи з використанням новітніх досягнень науки та промисловості, сучасних інформаційних та комп’ютерних засобів.
Навчальний план, за якими здійснюється підготовка магістрантів, розроблений з врахуванням досвіду провідних європейських та американських навчальних закладів. Значна увага приділяється комп'ютеризації навчального процесу, що дає змогу працювати в дистанційному режимі з проведенням лекційних, лабораторних і практичних занять та захистів кваліфікаційних й курсових робіт в режимі online. Для забезпечення навчального процесу розроблені електронні конспекти лекцій, методичні рекомендації до виконання кваліфікаційних і курсових робіт, проведення практичних і лабораторних занять, проходження практики.
Обов’язкові компоненти навчання за освітньо-професійною програмою:
- Інтелектуальна та промислова власність
- Іноземна мова: практичні навички наукової комунікації
- Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях:
- Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів виробництва продуктів бродіння і виноробства
- Модуль 2. Статистично-графічні методи аналізу експериментальних даних
- Управління інноваційними проектами
- Науково-дослідницький практикум
- Інновації в технологіях продуктів бродіння і виноробства, в т.ч. курсовий проект:
- Модуль 1. Інновації в технологіях виноградарства, виноробства та коньяку
- Модуль 2. Інновації в технологіях солоду, пива та безалкогольних напоїв
- Модуль 3. Інновації в технологіях спирту та алкогольних виробів
- Менеджмент якості та безпеки продуктів бродіння і виноробства, в т.ч. курсова робота
- Професійна практика
- Переддипломна практика
- Кваліфікаційна робота
Вибіркові компоненти навчання, які охоплюють блок дисциплін загальноуніверситетського каталогу, каталогу спеціальності G13 «Харчові технології» та також каталогу вибіркових дисциплін освітньо-професійної програми, що пропонуються випусковою кафедрою:
- Логістичні системи та моніторинг виробництва продуктів бродіння і виноробства
- Теоретичні основи логістичних систем у виробництві продуктів бродіння
- Організація логістичних систем та моніторингу у виробництві продуктів бродіння і виноробства
- Біотехнологічні процеси у технологіях продуктів бродіння і виноробства
- Теоретичні основи біотехнологічних процесів у галузі
- Біотехнологічні основи бродильної галузі
- Крафтові технології продуктів бродіння і виноробства
- Сучасні методи підвищення стабільності напоїв
- Сучасні методи сенсорної оцінки якості сировини і продуктів бродильних виробництв
Підготовка магістрів супроводжується застосуванням сучасного лабораторного і технологічного обладнання, комп’ютерної техніки та інформаційних технологій, виконанням творчої науково-дослідної роботи, пов'язаної з дослідженням технологічних процесів, впровадженням нових та удосконаленням існуючих технологій продуктів бродіння і виноробства з використанням найновіших інформаційно-програмних засобів.
Для виконання наукових досліджень також використовуються матеріально-технічна база Проблемної науково-дослідної лабораторії університету, Центру колективного користування, профільних підприємств і наукових установ.
Закріплення теоретичної підготовки і практичних навичок здійснюють під час проходження практики на сучасних підприємствах галузі та в науково-дослідних установах, таких як ЗАТ «ОБОЛОНЬ», ТОВ виробничо-комерційна фірма «Немирівський лікеро-горілчаний завод «NЕМІRОFF», «САН Ін Бев Україна», «Центр культури вина SHABO», АТ «Коблево», ТОВ «Микулинецький бровар», ДНУ Укрспиртбіопрод, Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» та багатьох інших, з якими укладено угоди про науково-технічне співробітництво.
Окрім, традиційних форм здобуття освіти магістрантів підготовка на денній формі може здійснюватися з використанням елементів дуальної форми здобуття освіти за тристоронніми договорами між здобувачем, профільним підприємством і університетом. При цьому індивідуальна освітня траєкторія здобувача передбачає поєднання аудиторного теоретичного навчання в університеті з набуттям практичних компетентностей і закріплення теоретичних знань під час стажування на підприємстві, що гарантує робоче місце після завершення навчання.
До навчального процесу постійно залучаються провідні вітчизняні та закордонні фахівці і науковці в галузі технології продуктів бродіння і виноробства та суміжних галузей харчової промисловості.
Результати досліджень магістранти доповідають на Всеукраїнських та Міжнародних наукових конференціях, публікують в наукових виданнях України і за кордоном, представляють свої роботи на Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт, захищають патентами України на винахід та корисну модель.
Рівень фахової підготовки здобувачів ОП підтверджується відкритими захистами кваліфікаційних робіт, в тому числі з участю вітчизняних і закордонних роботодавців. Випускники магістратури також можуть продовжувати навчання на третьому (освітньо-науковому) рівні вищої освіти для здобуття освітнього ступеня доктор філософії та набувати додаткові кваліфікації у системі освіти дорослих.
Завдяки ґрунтовній і всебічній підготовці випускники-магістри можуть працювати на державних, приватних або закордонних підприємствах харчової промисловості, в науково-дослідних інститутах, у закладах вищої освіти, в органах державного управління та громадських організаціях, що здійснюють контроль за якістю та безпекою продукції, в органах держпродспоживслужби, в центрах стандартизації, метрології та сертифікації продукції, на посадах: директор підприємства, головний інженер, завідувач лабораторії, завідуючий виробництвом, інспектор з контролю якості продукції, спеціаліст з управління якості та безпеки харчових продуктів та виробництв, менеджер з продажу обладнання та сировинних інгредієнтів, добавок для галузі та ін.
Освітньо-професійна програма
«Технології продуктів бродіння і виноробства»
і випускова кафедра чекають зустрічі із своїми магістрантами.
Ми віримо, що Ви зробите правильній вибір!
КОНТАКТИ:
Е-mail: bpbv@nuft.edu.ua
Сторінка кафедри: https://bpbv.nuft.edu.ua
Сторінка у Facebook: https://www.facebook.com/groups/918669628322290
Гарант освітньої програми – д.т.н., професор Прибильський Віталій Леонідович Е-mail: undihp63@ukr.net