Н У Х Т

Технології продуктів бродіння і виноробства

Інститут харчових технологій

Інститут харчових технологій

Контактна інформація
01601, м. Київ, вул. Володимирська, 68
Корп. "А", кабінет 336,
Корп. "Ж", кабінет 219, 316, 506, 620.

Cторінка інституту

Код та назва спеціальності

181 Харчові технології

Освітня програма

Технології продуктів бродіння і виноробства

Форма навчання

Денна, Заочна

Освітній ступінь

Магістр

Підготовка фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньо-професійною програмою «Технології продуктів бродіння і виноробства»

 

Збільшення обсягів виробництва та розширення асортименту продуктів бродіння і виноробства, модернізація підприємств бродильної промисловості, стрімкий розвиток міні-заводів з виробництва пива, вина, ферментованих і неферментованих безалкогольних напоїв, спиртових дистилятів тощо, у тому числі крафтових продуктів бродіння, вимагають гнучкої організації проектних робіт із урахуванням досягнень світової практики, впровадження новітніх інноваційних технологічних процесів і устаткування. Сучасні тенденції розвитку харчової індустрії вимагають підготовки нових кадрів, здатних  розв’язувати комплексні науково-технічні завдання і генерувати сучасні знання у науково-технічній діяльності.

Головною рушійною силою розвитку будь-якої промисловості є її кадровий потенціал, тому підвищення рівня компетенції випускників закладів вищої освіти, наявність поглиблених теоретичних і практичних навичок, які дозволяють розвивати підприємства, адаптувати і впроваджувати нові технологічні інноваційні рішення є однією з головних вимог сучасного ринку праці.

Освітня програма «Технології продуктів бродіння і виноробства» спрямована на підготовку висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців для забезпечення потреб суспільства, ринку праці та держави. Випускники освітньої програми досконало володіють комплексом організаційно-технологічних, дослідницько-інноваційних та маркетингових методів, методик і технологій для підвищення ефективності функціонування і стратегічного розвитку бродильної промисловості. Підготовку фахівців за освітнім ступенем магістр майже сто років здійснює кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства, яка є єдиною в Україні, що охоплює всі професійні напрями бродильної промисловості. Термін навчання за денною і заочною формами навчання – 1,5 роки.

Орієнтація освітньо-професійної програми. Освітня програма орієнтована на підготовку фахівців, які  мають володіти: комплексом організаційно-технологічних,  дослідницько-інноваційних та маркетингових методів, методик і технологій для підвищення ефективності  функціонування і  стратегічного розвитку підприємств бродильної промисловості.

Особливості програми. Освітня програма спрямована на підготовку магістра, який володітиме фундаментальними та професійно-орієнтованими знаннями з бродильної галузі та передбачає поглиблену теоретичну та практичну підготовку для проведення проектно-технологічних, виробничо-технологічних, науково-дослідних робіт з розроблення та впровадження технічних і технологічних інновацій та виконання і захисту кваліфікаційної роботи з використанням новітніх досягнень науки та промисловості, сучасних інформаційних та комп’ютерних засобів.

Навчальний план, за якими здійснюється підготовка магістрантів, розроблений з врахуванням досвіду провідних європейських та американських навчальних закладів. Значна увага приділяється комп'ютеризації навчального процесу, що дає змогу працювати в дистанційному режимі з проведенням лекційних, лабораторних і практичних занять та захистів кваліфікаційних та курсових робіт в режимі online. Для забезпечення навчального процесу розроблені електронні конспекти лекцій, методичні рекомендації до виконання кваліфікаційних і курсових робіт, проведення практичних і лабораторних занять, проходження практики.

Обов’язкові компоненти навчання за освітньо-професійною програмою:

Інтелектуальна та промислова власність

Іноземна мова: практичні навички наукової комунікації

Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях:

Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів виробництва продуктів бродіння і виноробства

Модуль 2. Статистично-графічні методи аналізу експериментальних даних

Управління інноваційними проектами

Науково-дослідницький практикум

Інновації в технологіях продуктів бродіння і виноробства, в т.ч. курсовий проект

Менеджмент якості та безпеки продуктів бродіння і виноробства, в т.ч. курсова робота

Професійна практика

Переддипломна практика

Кваліфікаційна робота

Вибіркові компоненти навчання, які охоплюють блок дисциплін загальноуніверситетського каталогу, каталогу спеціальності 181 «Харчові технології та також каталогу вибіркових дисциплін освітньо-професійної програми, що пропонуються випусковою кафедрою:

Логістичні системи та моніторинг виробництва продуктів бродіння і виноробства

Теоретичні основи логістичних систем у виробництві продуктів бродіння

Організація логістичних систем та моніторингу у виробництві продуктів бродіння і виноробства

Біотехнологічні процеси у технологіях продуктів бродіння і виноробства

Теоретичні основи біотехнологічних процесів у галузі

Біотехнологічні основи бродильної галузі

Крафтові технології продуктів бродіння і виноробства

Сучасні методи підвищення стабільності напоїв

Сучасні методи сенсорної оцінки якості сировини і продуктів бродильних виробництв

Підготовка магістрів супроводжується застосуванням сучасного лабораторного і технологічного обладнання, комп’ютерної техніки та інформаційних технологій, виконанням творчої науково-дослідної роботи, пов'язаної з дослідженням технологічних процесів, впровадженням нових та удосконаленням існуючих технологій продуктів бродіння і виноробства з використанням найновіших інформаційно-програмних засобів.

Для виконання наукових досліджень також використовуються матеріально-технічна база Проблемної науково-дослідної лабораторії університету, Центру колективного користування, профільних підприємств і наукових установ.

Закріплення теоретичної підготовки і практичних навичок здійснюють під час проходження практики на сучасних підприємствах галузі та в науково-дослідних установах, таких як ЗАТ «ОБОЛОНЬ», ТОВ виробничо-комерційна фірма «Немирівський лікеро-горілчаний завод «NЕМІRОFF», «САН Ін Бев Україна», «Центр культури вина SHABO», АТ «Коблево», ТОВ «Микулинецький бровар», ДНУ Укрспиртбіопрод, Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» та багатьох інших, з якими укладено угоди про  науково-технічне співробітництво.

Окрім, традиційних форм навчання магістрантів (денної, дистанційної, заочної)  підготовка здійснюється і за дуальною формою, яка передбачає забезпечення індивідуальної освітньої траєкторії з поєднанням аудиторного навчання в університеті з набуттям практичних компетентностей і закріпленням теоретичних знань під час роботи на підприємстві, що гарантує робоче місце після завершення навчання. До навчального процесу постійно залучаються провідні вітчизняні та закордонні фахівці і науковці в галузі технології продуктів бродіння і виноробства та суміжних галузей харчової промисловості.

Результати досліджень магістранти доповідають на Всеукраїнських та міжнародних наукових конференціях, публікують в наукових виданнях України і за кордоном, представляють свої роботи на Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт, захищають патентами України на винахід та корисну модель.

Рівень фахової підготовки здобувачів ОП підтверджується відкритими захистами кваліфікаційних робіт, в тому числі з участю вітчизняних і закордонних роботодавців. Випускники магістратури також можуть продовжувати навчання на третьому (освітньо-науковому) рівні вищої освіти для здобуття освітнього ступеня доктор філософії та набувати додаткові кваліфікації у системі освіти дорослих.

Завдяки ґрунтовній і всебічній підготовці випускники-магістри можуть працювати на державних, приватних або закордонних підприємствах харчової промисловості, в науково-дослідних інститутах, у закладах вищої освіти, в органах державного управління та громадських організаціях, що здійснюють контроль за якістю та безпекою продукції, в органах санітарно-епідеміологічного та екологічного контролю, в центрах стандартизації, метрології та сертифікації продукції, на посадах: директор підприємства, головний інженер, завідувач лабораторії, завідуючий виробництвом, інспектор з контролю якості продукції, спеціаліст з управління якості та безпеки харчових продуктів та виробництв, менеджер з продажу обладнання та сировинних інгредієнтів, добавок для галузі.

Освітньо-професійна програма
«Технології продуктів бродіння і виноробства»
і випускова кафедра чекають зустрічі із своїми магістрантами.

Ми віримо, що Ви зробите правильній вибір!

Остання зміна: 11 квітня 2024

Терміни та вартість навчання

Вартість навчання вказана за попередній рік

Денна форма навчання 28 800 грн за два семестри Термін навчання:
1 рік 4 місяці
Заочна форма навчання 18 300 грн за два семестри Термін навчання:
1 рік 4 місяці

на основі НРК6 та НРК7

  • для вступу на спеціальності галузей знань 01 «Освіта/Педагогіка» (крім спеціальності 017 «Фізична культура і спорт»), 05 «Соціальні та поведінкові науки», 06 «Журналістика», 07 «Управління та адміністрування», 08 «Право», 12 «Інформаційні технології», 24 «Сфера обслуговування», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини» потрібні результати ЄВІ 2023 або 2024 років та ЄФВВ 2024 року;
  • для вступу на інші спеціальності потрібні результати ЄВІ 2023 або 2024 років та фахового іспиту;
  • усі вступники мають написати мотиваційні листи, які додаватимуться до кожної поданої електронної заяви;
  • ...

Детальніше

 

 

Детальніше про ВСТУП перейти