Н У Х Т

Команда викладачів кафедри теплоенергетики та холодильної техніки та інженерів «BMSERVICE» – фіналісти конкурсу «GCIP Ukraine»

18 листопада 2020

Команда викладачів кафедри теплоенергетики та холодильної техніки та інженерів «BMSERVICE» – фіналісти конкурсу «GCIP Ukraine»

Команда викладачів кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С.Гулого НУХТ та інженерів компанії «BMSERVICE» вийшла до фіналу конкурсу «GCIP Ukraine» проєкту UNIDO/GEF «Глобальна інноваційна програма чистих технологій для МСП в Україні» з проєктом «Глобальне потепління». До складу команди увійшли – Олександр Рябчук і Марія Мірошник (НУХТ), Олександр Давиденко, Володимир Павліченко, Павло Субботенко, Валентина Бондаренко («BMSERVICE»).

Проєктом передбачається впровадження інноваційної ідеї, реалізованої вперше в Україні, – експлуатація унікального теплового насосу, що використовує для опалення приміщень безкоштовне тепло, яке викидається в атмосферу від холодильного обладнання.

Команда до розроблення та впровадження в життя теплового насосу йшла поступово, разом із «BMSERVICE». Ця компанія співпрацює з мережею гіпермаркетів «Ашан» у рамках проєктів «Енергія 2015-2020» та реалізувала для них проєкти економії електроенергії у більшості гіпермаркетів України. Паралельно з виконанням цих проєктів розроблялись концепції для нових енергоефективних гіпермаркетів, які реалізували в робочих проєктах нових магазинів у Києві, Львові, Дніпрі, що успішно здані в експлуатацію. Так у команди виникла ідея економити не лише електричну енергію, а й теплову. У 2019 році виникла ідея створення корисного продукту – теплового насосу, який використовує безкоштовну теплову енергію холодильних установок, зменшує викиди парникових газів, зменшує електроспоживання холодильної системи, зменшує потреби у природному газі для опалення приміщень. Її успішно реалізували у 2020 році.

Таке обладнання, в якому джерелом теплоти для теплового насоса є тепло парів холодоагентів компресорних станцій, не виробляють ні в Україні, ні в країнах ЄС. Існуючі системи рекуперації тепла від холодильних станцій нагрівають воду до 45 градусів, і її неефективно використовувати в системах опалення, бо потрібно догрівати. Запропонований тепловий насос нагріває воду до 75 градусів, й вона цілком придатна для використання в системі опалення без догрівання. Крім того, отримана теплова енергія має найнижчу вартість порівняно з традиційними системами, що використовуються у даний час.

Технологія – інноваційна, апробована та впроваджена вперше в Україні. Експериментальні дослідження режимів роботи встановленого теплового насоса, проведені науковими співробітниками кафедри теплоенергетики та холодильної техніки, підтвердили розрахункові технічні характеристики.

Команда має більше 15 років досвіду у сфері досліджень, проєктування та реалізації енергоефективних проєктів, у тому числі і в холодильній галузі. У складі команди 6 професіоналів, які розробили та реалізували унікальні високотехнологічні проекти: перша в Україні ТЕЦ на біопаливі з парогенераторами зі США, турбінами з Індії, допоміжним обладнанням з Європи; найбільший солодовий завод в Європі для пивзаводу «Оболонь»; сучасний пивзавод «Славутич», камери хлібзаводу «Цархліб», найбільший гіпермаркет в Україні «Рівгош», логістичні комплекси і холодильні склади, шокові камери зберігання, завод «Bakery Food Industry» та багато інших унікальних об’єктів.

Команда пройшла навчання в «GCIP-Ukraine Business Academy», за що дуже вдячна організаторам конкурсу.

Всі члени команди – випускники кафедри теплоенергетики та холодильної техніки нашого університету. І вони запевняють – інженерами бути круто!

Опублікований: 18-11-2020
Читайте також:
Викладачі кафедри фізики продовжують демонструвати лекторську майстерність

На кафедрі фізики тривають відкриті лекції. Професор кафедри Анатолій Король прочитав відкриту лекцію для здобувачів І курсу факультету готельно-рксторанного та туристичного бізнесу з навчальної дисципліни «Фізика для харчових технологій». Відповідно до робочої програми викладач продовжив розпочату Михайлом Лазаренком тему та провів заняття «Елект...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі кафедри фізики продовжують демонструвати лекторську майстерність 23 листопада 2021

Виступати онлайн вчилися четвертокурсники-біотехнологи

Своїми лайфхаками з ефективної підготовки до онлайн-виступу зі здобувачами-біотехнологами четвертого курсу поділилася менеджерка з навчання та розвитку персоналу корпоративного університету «Артеріум» Ольга Назарук. Від спікерки вони дізналися про основні етапи ефективної підготовки: презентуєте ви в офлайні чи онлайні виступ, його потрібно підгот...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виступати онлайн вчилися четвертокурсники-біотехнологи 06 грудня 2021

Нові форми зацікавлення майбутніх вступників

20 грудня 2017 відбувся майстер-клас «Обслуговування комп’ютера в домашніх умовах» для учнів 9-х класів КЗСОР «Сумська обласна гімназія для талановитих та творчо обдарованих дітей» з метою здійснення профорієнтаційної роботи серед учнівської молоді. Викладач спецдисциплін Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ Олександр Лисенко продемонстру...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нові форми зацікавлення майбутніх вступників 22 грудня 2017

Практичне заняття з основ гостинності для вступників на базі п’ятизіркового готелю «Fairmont Grand Hotel Kyiv» від кафедри готельно-ресторанної справи

Кафедра готельно-ресторанної справи організувала практичне заняття з основ гостинності для школярів. У рамках профорієнтаційної роботи старші викладачі кафедри Олена Блощинська та Олена Тищенко і доцент кафедри Тетяна Сильчук відвідали з учнями 11 класів гімназії №59 імені О.М. Бойченка 5* готель «Fairmont Grand Hotel Kyiv», розташований у центрі і...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практичне заняття з основ гостинності для вступників на базі п’ятизіркового готелю «Fairmont Grand Hotel Kyiv» від кафедри готельно-ресторанної справи 25 лютого 2019