Н У Х Т

Команда викладачів кафедри теплоенергетики та холодильної техніки та інженерів «BMSERVICE» – фіналісти конкурсу «GCIP Ukraine»

18 november 2020

Команда викладачів кафедри теплоенергетики та холодильної техніки та інженерів «BMSERVICE» – фіналісти конкурсу «GCIP Ukraine»

Команда викладачів кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С.Гулого НУХТ та інженерів компанії «BMSERVICE» вийшла до фіналу конкурсу «GCIP Ukraine» проєкту UNIDO/GEF «Глобальна інноваційна програма чистих технологій для МСП в Україні» з проєктом «Глобальне потепління». До складу команди увійшли – Олександр Рябчук і Марія Мірошник (НУХТ), Олександр Давиденко, Володимир Павліченко, Павло Субботенко, Валентина Бондаренко («BMSERVICE»).

Проєктом передбачається впровадження інноваційної ідеї, реалізованої вперше в Україні, – експлуатація унікального теплового насосу, що використовує для опалення приміщень безкоштовне тепло, яке викидається в атмосферу від холодильного обладнання.

Команда до розроблення та впровадження в життя теплового насосу йшла поступово, разом із «BMSERVICE». Ця компанія співпрацює з мережею гіпермаркетів «Ашан» у рамках проєктів «Енергія 2015-2020» та реалізувала для них проєкти економії електроенергії у більшості гіпермаркетів України. Паралельно з виконанням цих проєктів розроблялись концепції для нових енергоефективних гіпермаркетів, які реалізували в робочих проєктах нових магазинів у Києві, Львові, Дніпрі, що успішно здані в експлуатацію. Так у команди виникла ідея економити не лише електричну енергію, а й теплову. У 2019 році виникла ідея створення корисного продукту – теплового насосу, який використовує безкоштовну теплову енергію холодильних установок, зменшує викиди парникових газів, зменшує електроспоживання холодильної системи, зменшує потреби у природному газі для опалення приміщень. Її успішно реалізували у 2020 році.

Таке обладнання, в якому джерелом теплоти для теплового насоса є тепло парів холодоагентів компресорних станцій, не виробляють ні в Україні, ні в країнах ЄС. Існуючі системи рекуперації тепла від холодильних станцій нагрівають воду до 45 градусів, і її неефективно використовувати в системах опалення, бо потрібно догрівати. Запропонований тепловий насос нагріває воду до 75 градусів, й вона цілком придатна для використання в системі опалення без догрівання. Крім того, отримана теплова енергія має найнижчу вартість порівняно з традиційними системами, що використовуються у даний час.

Технологія – інноваційна, апробована та впроваджена вперше в Україні. Експериментальні дослідження режимів роботи встановленого теплового насоса, проведені науковими співробітниками кафедри теплоенергетики та холодильної техніки, підтвердили розрахункові технічні характеристики.

Команда має більше 15 років досвіду у сфері досліджень, проєктування та реалізації енергоефективних проєктів, у тому числі і в холодильній галузі. У складі команди 6 професіоналів, які розробили та реалізували унікальні високотехнологічні проекти: перша в Україні ТЕЦ на біопаливі з парогенераторами зі США, турбінами з Індії, допоміжним обладнанням з Європи; найбільший солодовий завод в Європі для пивзаводу «Оболонь»; сучасний пивзавод «Славутич», камери хлібзаводу «Цархліб», найбільший гіпермаркет в Україні «Рівгош», логістичні комплекси і холодильні склади, шокові камери зберігання, завод «Bakery Food Industry» та багато інших унікальних об’єктів.

Команда пройшла навчання в «GCIP-Ukraine Business Academy», за що дуже вдячна організаторам конкурсу.

Всі члени команди – випускники кафедри теплоенергетики та холодильної техніки нашого університету. І вони запевняють – інженерами бути круто!

Published on: 18-11-2020
Read also:
До удосконалення процесу підготовки фахівців з інжинірингу фармацевтичних виробництв долучаються спеціалісти фірми «Дарниця»

Партнери кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв – фахівці відділу головного механіка фармацевтичної фірми «Дарниця» подарували кафедрі колекцію довідкової та навчальної літератури, журналів, презентацій і навчальних відеоматеріалів із усіх аспектів фармацевтичного виробництва та інженерії. Ці матеріали допоможуть майбутнім ...

READ YOURSELF

До удосконалення процесу підготовки фахівців з інжинірингу фармацевтичних виробництв долучаються спеціалісти фірми «Дарниця» 12 february 2019

Слухачі сертифікатної освітньої програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» дізналися всі тонкощі професійної дегустації пива

Курс крафтового пивоваріння завершився для слухачів сертифікатної освітньої програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» професійною дегустацією. Познайомив учасників із особливостями оцінювання органолептичних показників пива доцент кафедри готельно-ресторанної справи, досвідчений експерт і ентузіаст пивоваріння Володимир Рідкоус. Відбув...

READ YOURSELF

Слухачі сертифікатної освітньої програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» дізналися всі тонкощі професійної дегустації пива 15 april 2019

Завершальне у цьому семестрі засідання Еnglish speaking club відбулося традиційно за участю гостя зі США

Кафедра ділової іноземної мови та міжнародної  комунікації провела завершальне у цьому семестрі засідання Еnglish speaking club традиційно за участю спеціального гостя із Сполучених Штатів Stuart Snuggs і викладача Наталії Божок. Засідання було присвячене цікавій темі – «Millionaires». Розпочалося все з презентації, представленої студентом Навчаль...

READ YOURSELF

Завершальне у цьому семестрі засідання Еnglish speaking club відбулося традиційно за участю гостя зі США 06 december 2019