Н У Х Т

Команда викладачів кафедри теплоенергетики та холодильної техніки та інженерів «BMSERVICE» – фіналісти конкурсу «GCIP Ukraine»

18 november 2020

Команда викладачів кафедри теплоенергетики та холодильної техніки та інженерів «BMSERVICE» – фіналісти конкурсу «GCIP Ukraine»

Команда викладачів кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С.Гулого НУХТ та інженерів компанії «BMSERVICE» вийшла до фіналу конкурсу «GCIP Ukraine» проєкту UNIDO/GEF «Глобальна інноваційна програма чистих технологій для МСП в Україні» з проєктом «Глобальне потепління». До складу команди увійшли – Олександр Рябчук і Марія Мірошник (НУХТ), Олександр Давиденко, Володимир Павліченко, Павло Субботенко, Валентина Бондаренко («BMSERVICE»).

Проєктом передбачається впровадження інноваційної ідеї, реалізованої вперше в Україні, – експлуатація унікального теплового насосу, що використовує для опалення приміщень безкоштовне тепло, яке викидається в атмосферу від холодильного обладнання.

Команда до розроблення та впровадження в життя теплового насосу йшла поступово, разом із «BMSERVICE». Ця компанія співпрацює з мережею гіпермаркетів «Ашан» у рамках проєктів «Енергія 2015-2020» та реалізувала для них проєкти економії електроенергії у більшості гіпермаркетів України. Паралельно з виконанням цих проєктів розроблялись концепції для нових енергоефективних гіпермаркетів, які реалізували в робочих проєктах нових магазинів у Києві, Львові, Дніпрі, що успішно здані в експлуатацію. Так у команди виникла ідея економити не лише електричну енергію, а й теплову. У 2019 році виникла ідея створення корисного продукту – теплового насосу, який використовує безкоштовну теплову енергію холодильних установок, зменшує викиди парникових газів, зменшує електроспоживання холодильної системи, зменшує потреби у природному газі для опалення приміщень. Її успішно реалізували у 2020 році.

Таке обладнання, в якому джерелом теплоти для теплового насоса є тепло парів холодоагентів компресорних станцій, не виробляють ні в Україні, ні в країнах ЄС. Існуючі системи рекуперації тепла від холодильних станцій нагрівають воду до 45 градусів, і її неефективно використовувати в системах опалення, бо потрібно догрівати. Запропонований тепловий насос нагріває воду до 75 градусів, й вона цілком придатна для використання в системі опалення без догрівання. Крім того, отримана теплова енергія має найнижчу вартість порівняно з традиційними системами, що використовуються у даний час.

Технологія – інноваційна, апробована та впроваджена вперше в Україні. Експериментальні дослідження режимів роботи встановленого теплового насоса, проведені науковими співробітниками кафедри теплоенергетики та холодильної техніки, підтвердили розрахункові технічні характеристики.

Команда має більше 15 років досвіду у сфері досліджень, проєктування та реалізації енергоефективних проєктів, у тому числі і в холодильній галузі. У складі команди 6 професіоналів, які розробили та реалізували унікальні високотехнологічні проекти: перша в Україні ТЕЦ на біопаливі з парогенераторами зі США, турбінами з Індії, допоміжним обладнанням з Європи; найбільший солодовий завод в Європі для пивзаводу «Оболонь»; сучасний пивзавод «Славутич», камери хлібзаводу «Цархліб», найбільший гіпермаркет в Україні «Рівгош», логістичні комплекси і холодильні склади, шокові камери зберігання, завод «Bakery Food Industry» та багато інших унікальних об’єктів.

Команда пройшла навчання в «GCIP-Ukraine Business Academy», за що дуже вдячна організаторам конкурсу.

Всі члени команди – випускники кафедри теплоенергетики та холодильної техніки нашого університету. І вони запевняють – інженерами бути круто!

Published on: 18-11-2020
Read also:
XІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Інноваційні технології в готельно-ресторанному та туристичному бізнесі»

16 травня 2023 року в університеті відбулася XІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Інноваційні технології в готельно-ресторанному та туристичному бізнесі». Модератором заходу виступив факультет готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка за сприяння партнерів університету: Українсько-американського університет...

READ YOURSELF

XІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Інноваційні технології в готельно-ресторанному та туристичному бізнесі» 17 may 2023

Точне моделювання енергетичної ефективності будівель у фокусі уваги наших викладачів і здобувачів освіти

Не зважаючи на складу ситуацію у державі, колектив кафедри теплоенергетики та холодильної техніки продовжує жити та працювати у звичайному дистанційному режимі. Відповідно до плану проведення наукових семінарів кафедри 1 червня 2022 року відбувся семінар «IES Virtual Environment, провідний інтегрований пакет для точного моделювання енергетичної еф...

READ YOURSELF

Точне моделювання енергетичної ефективності будівель у фокусі уваги наших викладачів і здобувачів освіти 03 june 2022

Новий спортивний здобуток першокурсника-біотехнолога

Здобувач І курсу бакалаврату спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» Максим Клименко продовжує поповнювати скарбничку своїх нагород. У минулі вихідні у складі команди «Sever» він виборов І призове місце у віковій групі Ч18 на ІІІ-х відкритих змаганнях з орієнтування в приміщеннях, присвячених Дню Святого Валентина.  Організатором змагань...

READ YOURSELF

Новий спортивний здобуток першокурсника-біотехнолога 23 february 2023

Провідні позиції у рейтингу Webometrics займає веб-ресурс університету

Webometrics опублікував рейтинг університетів світу Ranking Web of Universities станом на січень 2019 року. Всього до рейтингу з понад 24 тисяч закладів вищої освіти світу потрапили 323 українських університети. Приємно, що наш університет продовжує займати провідні позиції у цьому рейтингу, й посів 31 місце серед українських вишів і 4929 місце се...

READ YOURSELF

Провідні позиції у рейтингу Webometrics займає веб-ресурс університету 05 february 2019