Н У Х Т

Команда викладачів кафедри теплоенергетики та холодильної техніки та інженерів «BMSERVICE» – фіналісти конкурсу «GCIP Ukraine»

18 november 2020

Команда викладачів кафедри теплоенергетики та холодильної техніки та інженерів «BMSERVICE» – фіналісти конкурсу «GCIP Ukraine»

Команда викладачів кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С.Гулого НУХТ та інженерів компанії «BMSERVICE» вийшла до фіналу конкурсу «GCIP Ukraine» проєкту UNIDO/GEF «Глобальна інноваційна програма чистих технологій для МСП в Україні» з проєктом «Глобальне потепління». До складу команди увійшли – Олександр Рябчук і Марія Мірошник (НУХТ), Олександр Давиденко, Володимир Павліченко, Павло Субботенко, Валентина Бондаренко («BMSERVICE»).

Проєктом передбачається впровадження інноваційної ідеї, реалізованої вперше в Україні, – експлуатація унікального теплового насосу, що використовує для опалення приміщень безкоштовне тепло, яке викидається в атмосферу від холодильного обладнання.

Команда до розроблення та впровадження в життя теплового насосу йшла поступово, разом із «BMSERVICE». Ця компанія співпрацює з мережею гіпермаркетів «Ашан» у рамках проєктів «Енергія 2015-2020» та реалізувала для них проєкти економії електроенергії у більшості гіпермаркетів України. Паралельно з виконанням цих проєктів розроблялись концепції для нових енергоефективних гіпермаркетів, які реалізували в робочих проєктах нових магазинів у Києві, Львові, Дніпрі, що успішно здані в експлуатацію. Так у команди виникла ідея економити не лише електричну енергію, а й теплову. У 2019 році виникла ідея створення корисного продукту – теплового насосу, який використовує безкоштовну теплову енергію холодильних установок, зменшує викиди парникових газів, зменшує електроспоживання холодильної системи, зменшує потреби у природному газі для опалення приміщень. Її успішно реалізували у 2020 році.

Таке обладнання, в якому джерелом теплоти для теплового насоса є тепло парів холодоагентів компресорних станцій, не виробляють ні в Україні, ні в країнах ЄС. Існуючі системи рекуперації тепла від холодильних станцій нагрівають воду до 45 градусів, і її неефективно використовувати в системах опалення, бо потрібно догрівати. Запропонований тепловий насос нагріває воду до 75 градусів, й вона цілком придатна для використання в системі опалення без догрівання. Крім того, отримана теплова енергія має найнижчу вартість порівняно з традиційними системами, що використовуються у даний час.

Технологія – інноваційна, апробована та впроваджена вперше в Україні. Експериментальні дослідження режимів роботи встановленого теплового насоса, проведені науковими співробітниками кафедри теплоенергетики та холодильної техніки, підтвердили розрахункові технічні характеристики.

Команда має більше 15 років досвіду у сфері досліджень, проєктування та реалізації енергоефективних проєктів, у тому числі і в холодильній галузі. У складі команди 6 професіоналів, які розробили та реалізували унікальні високотехнологічні проекти: перша в Україні ТЕЦ на біопаливі з парогенераторами зі США, турбінами з Індії, допоміжним обладнанням з Європи; найбільший солодовий завод в Європі для пивзаводу «Оболонь»; сучасний пивзавод «Славутич», камери хлібзаводу «Цархліб», найбільший гіпермаркет в Україні «Рівгош», логістичні комплекси і холодильні склади, шокові камери зберігання, завод «Bakery Food Industry» та багато інших унікальних об’єктів.

Команда пройшла навчання в «GCIP-Ukraine Business Academy», за що дуже вдячна організаторам конкурсу.

Всі члени команди – випускники кафедри теплоенергетики та холодильної техніки нашого університету. І вони запевняють – інженерами бути круто!

Published on: 18-11-2020
Read also:
Тримаємося, рухаємося вперед: відбулося планове засідання вченої ради університету

24 листопада в дистанційному режимі відбулося планове засідання вченої ради університету. Ректор Олександр Шевченко розпочав його з нагадування, що сьогодні рівно дев’ять місяців, як почалася повномасштабна загарбницька війна. Він зазначив, що увесь цей час наш колектив віддано працював і зробив великий обсяг роботи – успішно завершив навчальний р...

READ YOURSELF

Тримаємося, рухаємося вперед: відбулося планове засідання вченої ради університету 24 november 2022

Хлібопекарський бізнес у сучасних реаліях обговорювали науковці кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Початок повномасштабних воєнних дії проти України вплинув на всі аспекти нашого життя. Зокрема, у професійній сфері – на можливість проведення різноманітних зустрічей і конференцій. Одна з яких, «Хлібопекарський бізнес у сучасних реаліях», мала розпочатися саме 24 лютого. Тоді провести її зі зрозумілих причин не вдалося, але потреба у зустрічі й в...

READ YOURSELF

Хлібопекарський бізнес у сучасних реаліях обговорювали науковці кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 11 august 2022

Тренд ‒ здобуття двох бакалаврських освіт одночасно!

У вересневу додаткову вступну сесію 2025 року здобувачі третього курсу денної форми навчання за освітньо-професійною програмою «Технології харчування» факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В. Ф. Доценка Михайло Кобиляцький, Юлія Єрьоменко та Ірина Сич вирішили паралельно здобути й економічну освіту. Вони успішно вступ...

READ YOURSELF

Тренд ‒ здобуття двох бакалаврських освіт одночасно! 02 october 2025

English Speaking Club EcoEurope NUFT: прокачай свої навички розмовної англійської

З початком семестру в університеті відновив свою роботу англомовний розмовний клуб EcoEurope, що був започаткований у жовтні минулого року в рамках реалізації проєкту Жан Моне Кафедра програми Еразмус+ з ефективного екоменеджменту та екокомунікації у ЄС. Проєкт виборола команда викладачів кафедри екології та екоменеджменту та кафедри біотехнології ...

READ YOURSELF

English Speaking Club EcoEurope NUFT: прокачай свої навички розмовної англійської 13 february 2024