Н У Х Т

Гарна традиція – підсумовувати у листопаді: в університеті відбулася конференція 24-ї секції Наукової ради МОН

12 листопада 2020

Гарна традиція – підсумовувати у листопаді: в університеті відбулася конференція 24-ї секції Наукової ради МОН

10-11 листопада 2020 р. у рамках 24-ї секції за фаховим напрямком «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології» Наукової ради Міністерства освіти і науки України в університеті працювала ІХ Міжнародна науково-технічна конференція «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті Євроінтеграції».

Проведення конференції направлене на розширене представлення наукових здобутків науковців харчової промисловості і промислової біотехнології, підвищення рівня проведення експертиз проєктів, що подаються на конкурси і гранти для фінансування за кошти державного бюджету та направлені на розширення тематики наукових проєктів для можливості співпраці науковців у світовому науковому просторі.

До участі в конференції долучилися науковці, що мають завершені експериментальні дослідження і впровадження у виробництво та спеціалісти галузі, що займаються науково-практичною діяльністю. Крім того, в обов’язковому порядку у ній брали участь виконавці науково-дослідних робіт, що фінансуються за кошти державного бюджету.

Науковці працювали у секціях: «Промислова біотехнологія, процеси та апарати харчової, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості»; «Ресурсозберігаючі технології зернопереробних виробництв, виробництва та зберігання хлібопекарських продуктів, кондитерських і макаронних виробів та харчових концентратів»; «Ресурсозберігаючі технології крохмалевмісної та цукровмісної сировини, цукрозамінників, продуктів бродіння, алкогольних та безалкогольних напоїв, екстрактів, концентратів, харчових та кормових добавок»; «Наукові проблеми технологій зберігання, консервування, виробництва та управління якістю і безпекою продуктів тваринництва, птахівництва і продуктів з гідробіонтів»; «Ресурсозберігаючі технології виробництва, зберігання, консервування та управління якістю і безпекою продуктів на основі перероблення сировини мікробіологічного та рослинного походження, в т.ч. фруктово-овочевої»; «Науково-технічні проблеми розроблення та удосконалення технології жирів та їх похідних, у тому числі харчового і технічного призначення, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів».

Модератором конференції виступив проректор з наукової роботи, професор Олександр Шевченко. Він тепло привітав вітчизняних і зарубіжних науковців, що приєдналися до обговорення важливих і актуальних питань, побажав плідної роботи й успішного наукового пошуку. Він же виступив у рамках пленарного засідання з доповіддю «Тематика та тенденції наукової-прикладних досліджень за фаховим напрямком 24 секції «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології Наукової ради Міністерства освіти і науки України».

Жваве обговорення викликали доповіді завідувачки кафедри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів Харківського державного університету харчування та торгівлі Ольги Самохвалової «Досвід і перспективи науково-практичного співробітництва Харківського державного університету харчування та торгівлі та закладів вищої освіти Китайської народної республіки» та проректорки з наукової роботи Одеської національної академії харчових технологій Наталії Поварової «Кластерний підхід в забезпеченні сталого розвитку ЗВО. Досвід Одеської національної академії харчових технологій».

Секція «Промислова біотехнологія, процеси та апарати харчової, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості» серед інших включала 12 доповідей, авторами яких виступили здобувачі та співробітники кафедри біотехнології і мікробіології нашого університету. Її роботу очолив проректор з наукової роботи Олександр Шевченко.

Розпочав роботу секції магістрант ІІ року навчання кафедри біотехнології і мікробіології Мирослав Хоньків, доповідь якого була присвячена багатофакторній оптимізації поживного середовища для препарату на основі молочнокислих бактерій із практичним значенням в одержанні кукурудзяного силосу. Експериментальна частина роботи виконана в Інституті продовольчих ресурсів НААН України.

Далі естафету виступів підхопив здобувач вищої освіти ступеня доктора філософії за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія» третього року навчання, асистент кафедри біотехнології і мікробіології Віктор Удимович. У своїй доповіді він представив фрагмент дисертаційної роботи «Розробка технології виробництва та застосування біоцементу для охорони довкілля», що виконується під керівництвом доктора технічних наук, професора кафедри Віктора Стабнікова.

Надзвичайну зацікавленість учасників секції викликав виступ ще однієї здобувачки вищої освіти ступеня доктора філософії за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія» (ІV рік навчання) Лілії Ключки, що представила фрагмент роботи за темою наукового проєкту «Комплексні мікробні препарати мультифункціонального призначення: від регуляції біосинтезу та властивостей до перспектив практичного використання» (наукова керівниця – завідувачка кафедри, професорка Тетяна Пирог.

Загалом до роботи секції долучилися понад 60 осіб. Доповідачі продемонстрували високий рівень підготовки та професійно представили свої досягнення. А заключне слово голови секції включало найбільш актуальний меседж сьогодення – побажання міцного здоров’я всім учасникам конференції та їх близьким!

Роботу секції «Ресурсозберігаючі технології зернопереробних виробництв, виробництва та зберігання хлібопекарських продуктів, кондитерських і макаронних виробів та харчових концентратів» очолив завідувач кафедри технології хлібопекарських  і кондитерських виробів Володимир Ковбаса. У роботі секції взяли участь і здобувачі вищої освіти. Були представлені доповіді науковців з Одеської національної академії харчових технологій, Одеського національного аграрного університету, Національного університету харчових технологій, Кам’янець-Подільського національного університету ім. І.Огієнка. До обговорення доповідей також долучилися колеги з Харківського державного університету харчування та торгівлі.

Дуже цікавими і насиченими були обговорення у рамках секції «Ресурсозберігаючі технології крохмалевмісної та цукровмісної сировини, цукрозамінників, продуктів бродіння, алкогольних та безалкогольних напоїв, екстрактів, концентратів, харчових та кормових добавок». Говорили про процес озонування у харчовій промисловості, енергозберігаючі технології виготовлення етилового спирту та ректифікованого етилового спирту, методи отримання ароматичних сполук, у тому числі при культивуванні генно-модифікованих мікроорганізмів, розроблення вітчизняних продуктів харчування профілактичного призначення на основі рослинної сировини, зокрема інуліноносів тощо.

Координатором роботи секції «Наукові проблеми технологій зберігання, консервування, виробництва та управління якістю і безпекою продуктів тваринництва, птахівництва і продуктів з гідробіонтів» виступив завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Василь Пасічний. Крім широкого спектру досліджень за даною тематикою науковців нашого університету, свої наробки представили вчені Могилівського державного університету продовольства (Білорусь), Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, Сумського національного аграрного університету, Дніпровського факультету Київського національного інституту культури та мистецтв, Львівського торговельно-економічного університету та ін.

Не менш поважним було академічне представництво інших секцій, а спектр питань, що обговорювали науковці, – таким же актуальним і різнобічним.

У зв’язку з карантинними обмеженнями захід проводився в онлайн-режимі за допомогою сервісу відеоконференцій zoom. Проте, це не завадило науковцям представити наукові доробки, обмінятися досвідом та обговорити проблеми, що стоять перед наукою та освітою сьогодення. 

Опублікований: 12-11-2020
Читайте також:
Zoom-МАРАФОН у Всесвітній день туризму та День туризму в Україні

Всесвітній день туризму та День туризму в Україні у 2023 році проходив під гаслом «Tourism & Green Investment». Всесвітня туристична організація UNWTO визначила інвестиції одним із ключових пріоритетів для відновлення та майбутнього зростання і розвитку туризму. Зараз час для нових інноваційних рішень, а не лише для традиційних інвестицій, які ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Zoom-МАРАФОН у Всесвітній день туризму та День туризму в Україні 28 вересня 2023

ТОВ «Органік Cтандарт» – надійний партнер у підготовці здобувачів освіти!

Уже кілька років у нашому університеті здійснюється підготовка фахівців за освітньо-професійною програмою «Технології органічних харчових продуктів». Значну підтримку в цьому процесі надає керівництво ТОВ «Органік Cтандарт», що є першим органом сертифікації, акредитованим НААУ для сертифікації за українським органічним законодавством. Ми щиро вдяч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

ТОВ «Органік Cтандарт» – надійний партнер у підготовці здобувачів освіти! 07 вересня 2023

На кафедру біотехнології продуктів бродіння і виноробства завітали випускники 2013 року випуску

На кафедру біотехнології продуктів бродіння і виноробства завітали випускники 2013 року випуску Тетяна Роман, Ольга Дацюк, Оксана Добровольська та ін. Приємно, що випускники дякували за хорошу освіту, надану можливість використовувати технологічні знання у своїй фаховій діяльності. Також староста Тетяна Роман зазначила, що велика цінність – друзі,...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На кафедру біотехнології продуктів бродіння і виноробства завітали випускники 2013 року випуску 30 травня 2018

Новий навчальний посібник колективу авторів факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В. Ф. Доценка

Викладацький колектив факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка активно працює над виданням якісної навчальної літератури для здобувачі вищої освіти. Нещодавно вийшов друком новий навчальний посібник «Організація виробництва в закладах ресторанного господарства» колективу авторів кафедри технології ресторанн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Новий навчальний посібник колективу авторів факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В. Ф. Доценка 20 липня 2023