Н У Х Т

Гарна традиція – підсумовувати у листопаді: в університеті відбулася конференція 24-ї секції Наукової ради МОН

12 november 2020

Гарна традиція – підсумовувати у листопаді: в університеті відбулася конференція 24-ї секції Наукової ради МОН

10-11 листопада 2020 р. у рамках 24-ї секції за фаховим напрямком «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології» Наукової ради Міністерства освіти і науки України в університеті працювала ІХ Міжнародна науково-технічна конференція «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті Євроінтеграції».

Проведення конференції направлене на розширене представлення наукових здобутків науковців харчової промисловості і промислової біотехнології, підвищення рівня проведення експертиз проектів, що подаються на конкурси і гранти для фінансування за кошти державного бюджету та направлені на розширення тематики наукових проектів для можливості співпраці науковців у світовому науковому просторі.

До участі в конференції долучилися науковці, що мають завершені експериментальні дослідження і впровадження у виробництво та спеціалісти галузі, що

займаються науково-практичною діяльністю. Крім того, в обов’язковому порядку у ній беруть участь виконавці науково-дослідних робіт, що фінансуються за кошти державного бюджету.

Науковці працюють у секціях: «Промислова біотехнологія, процеси та апарати харчової, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості»; «Ресурсозберігаючі технології зернопереробних виробництв, виробництва та зберігання хлібопекарських продуктів, кондитерських і макаронних виробів та харчових концентратів»; «Ресурсозберігаючі технології крохмалевмісної та цукровмісної сировини, цукрозамінників, продуктів бродіння, алкогольних та безалкогольних напоїв, екстрактів, концентратів, харчових та кормових добавок»; «Наукові проблеми технологій зберігання, консервування, виробництва та управління якістю і безпекою продуктів тваринництва, птахівництва і продуктів з гідробіонтів»; «Ресурсозберігаючі технології виробництва, зберігання, консервування та управління якістю і безпекою продуктів на основі перероблення сировини мікробіологічного та рослинного походження, в т.ч. фруктово-овочевої»; «Науково-технічні проблеми розроблення та удосконалення технології жирів та їх похідних, у тому числі харчового і технічного призначення, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів».

Модератором конференції виступив проректор з наукової роботи, професор Олександр Шевченко. Він тепло привітав вітчизняних і зарубіжних науковців, що приєдналися до обговорення важливих і актуальних питань, побажав плідної роботи й успішного наукового пошуку. Він же виступив у рамках пленарного засідання з доповіддю «Тематика та тенденції наукової-прикладних досліджень за фаховим напрямком 24 секції «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології Наукової ради Міністерства освіти і науки України».

Жваве обговорення викликали доповіді завідувачки кафедри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів Харківського державного університету харчування та торгівлі Ольги Самохвалової «Досвід і перспективи науково-практичного співробітництва Харківського державного університету харчування та торгівлі та закладів вищої освіти Китайської народної республіки» та проректорки з наукової роботи Одеської національної академії харчових технологій Наталії Поварової «Кластерний підхід в забезпеченні сталого розвитку ЗВО. Досвід Одеської національної академії харчових технологій».

Роботу секції «Ресурсозберігаючі технології зернопереробних виробництв, виробництва та зберігання хлібопекарських продуктів, кондитерських і макаронних виробів та харчових концентратів» очолив завідувач кафедри технології хлібопекарських  і кондитерських виробів Володимир Ковбаса. У роботі секції взяли участь і здобувачі вищої освіти. Були представлені доповіді науковців з Одеської національної академії харчових технологій, Одеського національного аграрного університету, Національного університету харчових технологій, Кам’янець-Подільського національного університету ім. І.Огієнка. До обговорення доповідей також долучилися колеги з Харківського державного університету харчування та торгівлі.

Дуже цікавими і насиченими були обговорення у рамках секції « Ресурсозберігаючі технології крохмалевмісної та цукровмісної сировини, цукрозамінників, продуктів бродіння, алкогольних та безалкогольних напоїв, екстрактів, концентратів, харчових та кормових добавок». Говорили про процес озонування у харчовій промисловості, енергозберігаючі технології виготовлення етилового спирту та ректифікованого етилового спирту, методи отримання ароматичних сполук, у тому числі при культивуванні генно-модифікованих мікроорганізмів, розроблення вітчизняних продуктів харчування профілактичного призначення на основі рослинної сировини, зокрема інуліноносів тощо.

Координатором роботи секції «Наукові проблеми технологій зберігання, консервування, виробництва та управління якістю і безпекою продуктів тваринництва, птахівництва і продуктів з гідробіонтів» виступив завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Василь Пасічний. Крім широкого спектру досліджень за даною тематикою науковців нашого університету, свої наробки представили вчені Могилівського державного університету продовольства (Білорусь), Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, Сумського національного аграрного університету, Дніпровського факультету Київського національного інституту культури та мистецтв, Львівського торговельно-економічного університету та ін.

Не менш поважним було академічне представництво інших секцій, а спектр питань, що обговорювали науковці, – таким же актуальним і різнобічним.

У зв’язку з карантинними обмеженнями захід проводився в онлайн-режимі за допомогою сервісу відеоконференцій zoom. Проте, це не завадило науковцям представити наукові доробки, обмінятися досвідом та обговорити проблеми, що стоять перед наукою та освітою сьогодення. 

Published on: 12-11-2020
Read also:
Вчена рада університету прийняла низку важливих рішень

30 травня відбулося планове засідання вченої ради університету. Голова ради, ректор Анатолій Українець за традицією розпочав його з вітання членів вченої ради університету, що відсвяткували дні народження між засіданнями, та вручення атестатів і дипломів про присвоєння вчених звань і наукових ступенів. Зокрема, дипломи доктора наук ректор вручив д...

READ YOURSELF

Вчена рада університету прийняла низку важливих рішень 30 may 2019

Викладачки університету – серед експертів конкурсу «Столичний стандарт якості»

30 червня 2025 року викладачки університету, доцентка Тетяна Янюк і професорка Галина Поліщук взяли участь у засіданні експертної комісії конкурсу «Столичний стандарт якості» з оцінювання якості продукції і спроможності її виробництва на підприємствах, розташованих у м. Києві. Щорічний конкурс «Столичний стандарт якості» Київська торгово-промислов...

READ YOURSELF

Викладачки університету – серед експертів конкурсу «Столичний стандарт якості» 02 july 2025

Математика – завжди актуально й цікаво!

Попри складну ситуацію, спричинену військовою агресією проти нашої країни, наші науковці тримають стрій й не припиняють свої пошуки та дослідження у всіх галузях, діляться своїми здобутками з колегами та оприлюднюють їх результати. 23-24 травня 2022 року кафедра вищої математики імені професора Можара В.І. спільно з колегами з Національного педаго...

READ YOURSELF

Математика – завжди актуально й цікаво! 26 may 2022

Подвійне наукове свято на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства подвійне свято – відбулися два успішних захисти дисертаційних досліджень – докторської дисертації доцента Марини Білько (науковий консультант – професор Вікторія Гержикова) та кандидатської дисертації аспіранта Світлани Ковальчук (науковий керівник – доцент Тетяна Мудрак). Доповідь за темою...

READ YOURSELF

Подвійне наукове свято на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства 01 july 2019