Н У Х Т

Цикл лекцій і семінарів від киргизького фахівця прослухали наші здобувачі освіти й викладачі

11 грудня 2020

Цикл лекцій і семінарів від киргизького фахівця прослухали наші здобувачі освіти й викладачі

Про традиційні молочні напої країн Центральної Азії, про цінність кумису та інших напоїв наші студенти і викладачі дізналися під час циклу лекцій і семінарів, які проходили у рамках конференції «Ресурсо- та енергоощадні технології виробництва і пакування харчової продукції – основні засади її конкурентоздатності».

Перші лекцію та семінар, присвячені процесу, технології та обладнанню для виробництва традиційних напоїв Киргизстану, провів фахівець у галузі біотехнології та харчових технологій, доцент Киргизько-Турецького університету «Манас» (місто Бішкек, Киргизстан) Руслан Аділ Акай Тегін.

На лекцію завітали студенти, викладачі та провідні вчені Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого, кафедри технології молока і молочних продуктів, факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, здобувачі освіти, що навчаються за освітніми програмами «Готельно-ресторанна справа» і «Технології зберігання, консервування та переробки молока», вчені Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, а також представники компанії «ACCO International», яка є лідером виставкового бізнесу в Україні.

На початку шановний лектор представив свою країну – Киргизстан і свій університет. Виявилося, як мало ми знаємо один про одного: наприклад, ми уявляємо Киргизстан південною теплою країною з вічним літом, але нині там мороз і півметра снігу. Киргизько-Турецький університет «Манас» – молодий університет, але з потужною дослідницькою базою, а споріднені нам спеціальності функціонують на інженерному факультеті, і, зокрема, кафедрі харчової інженерії.

Значна увага була присвячена традиційним молочним та іншим напоям як Киргизстану (лектор постійно звертав увагу, що це напої кочівників), так і інших середньоазіатських країн. Учасники дізналися про: жарму – напій із борошна крупного помелу пшениці, ячменя і кукурудзи, максим – виброджену жарму, бозо – слабоалкогольний солодкий ферментований напій на основі пшениці, кукурудзи і проса, чалап – кисломолочний напій, киргизський чай із молоком, цукром і сіллю, куурму – дуже цікаве поєднання чаю і супу (чай, засмажене борошно, молоко, вершки, перець, сіль).

Більш детально поговорили про кумис, або, як назвав цей напій лектор «біле шампанське» – традиційний киргизький напій із кобилячого молока, виготовлений у прокопчених бурдюках із кобилячої або коров’ячої шкіри. Звісно, нині продукт готується більш сучасними методами, але лектор навів ряд причин, чому його складно виготовити у промислових масштабах, а смак такого продукту значно відрізняється від традиційного.

Друга частина лекції була присвячена властивостям кумису, технології та устаткуванню для його виробництва, зокрема, у закладах громадського харчування. Учасники лекції дізналися багато корисної інформації про функціональні та антимікробні властивості кумису.

І, нарешті, зустріч продовжилася у вигляді семінару, у якому активну участь брали і викладачі, і студенти. Жвава дискусія щодо технології виготовлення кумису та інших напоїв виникла між лектором і завідувачкою кафедри молока і молочних продуктів професоркою Галиною Поліщук. До дискусії приєдналися доцентка Анастасія Пухляк і студенти факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу.

Професор кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Володимир Теличкун під час дискусії згадав, що багато наших випускників свого часу були направлені на роботу на підприємства харчової промисловості Киргизстану, а лектор, доцент Руслан Аділ Акай Тегін наголосив, що і нині багато українців, і, зокрема, випускники нашого університету, працюють та очолюють киргизькі харчової підприємства.

Наприкінці семінар перетворився на теплу дружню розмову, і, як часто буває у таких випадках, ніхто не мав бажання закінчувати зустріч і вимикати ZOOM. Усі зійшлися на думці, що уявну стіну, яка розділяє вчених наших країн, потрібно руйнувати та шукати спільні точки дотику.

Організатори заходів вдячні колезі, доценту Киргизько-Турецького університету «Манас» Руслану Аділ Акай Тегіну за цікаву, змістовну і корисну лекцію і семінар. Також, вони вдячні студентам, які проявили інтерес до інформації про традиційні молочні продукти. І, дякують шановним ученим нашого та інших університетів, які своєю присутністю та активністю зробили семінар цікавим і незабутнім.

 

Опублікований: 11-12-2020
Читайте також:
Плавно занурюємося у літо і починаємо готуватися до стажування у Фінляндії

Здобувачки освіти Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого, які вивчають комп’ютерні технології дизайну і виготовлення упаковки, разом зі студентами Берлінського університету прикладних наук готуються до стажування у фінській компанії з виробництва паперу та пакувальних матеріалів Metsa Board. У планах – ознайомленн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Плавно занурюємося у літо і починаємо готуватися до стажування у Фінляндії 16 червня 2023

Майстер-клас – приготування суші від адептів веганського харчування

19 листопада 2024 р. на кафедру технології ресторанної і аюрведичної продукції завітали учні  київського ліцею №241 «Голосіївський», де їх гостинно зустріли деканка факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка Віта Цирульнікова, завідувачка кафедри, професорка Олександра Нєміріч, викладачі кафедри, професори Нат...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майстер-клас – приготування суші від адептів веганського харчування 20 листопада 2024

Авторитет інженерної професії з кожним днем зростає – стверджують роботодавці

«Випускники університету мають усі можливості отримати цікаву, високооплачувану роботу та кар'єрне зростання», – наголосив фундатор найпотужнішого хлібокомбінату в Україні «КУЛИНИЧІ» (місто Васильків), а нині – директор фірми «Rodals Bakery» Вадим Погребняк. Фірма «Rodals Bakery» займається питаннями інжинірингу хлібопекарських і кондитерських вир...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Авторитет інженерної професії з кожним днем зростає – стверджують роботодавці 24 грудня 2019

«Рекламні» захисти розпочато

11 червня розпочалися захисти кваліфікаційних робіт здобувачів спеціальності 061 «Журналістика» освітньої програми «Реклама та зв’язки з громадськістю». І цей старт виявився яскравим, цікавим та креативним, як усе, за що беруться наші рекламісти. Вони творчо представили комісії свої рекламні та Pr-кампанії для провідних підприємств України і світу...

ЧИТАТИ ДАЛІ

«Рекламні» захисти розпочато 14 червня 2021