Н У Х Т

Цикл лекцій і семінарів від киргизького фахівця прослухали наші здобувачі освіти й викладачі

11 december 2020

Цикл лекцій і семінарів від киргизького фахівця прослухали наші здобувачі освіти й викладачі

Про традиційні молочні напої країн Центральної Азії, про цінність кумису та інших напоїв наші студенти і викладачі дізналися під час циклу лекцій і семінарів, які проходили у рамках конференції «Ресурсо- та енергоощадні технології виробництва і пакування харчової продукції – основні засади її конкурентоздатності».

Перші лекцію та семінар, присвячені процесу, технології та обладнанню для виробництва традиційних напоїв Киргизстану, провів фахівець у галузі біотехнології та харчових технологій, доцент Киргизько-Турецького університету «Манас» (місто Бішкек, Киргизстан) Руслан Аділ Акай Тегін.

На лекцію завітали студенти, викладачі та провідні вчені Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого, кафедри технології молока і молочних продуктів, факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, здобувачі освіти, що навчаються за освітніми програмами «Готельно-ресторанна справа» і «Технології зберігання, консервування та переробки молока», вчені Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, а також представники компанії «ACCO International», яка є лідером виставкового бізнесу в Україні.

На початку шановний лектор представив свою країну – Киргизстан і свій університет. Виявилося, як мало ми знаємо один про одного: наприклад, ми уявляємо Киргизстан південною теплою країною з вічним літом, але нині там мороз і півметра снігу. Киргизько-Турецький університет «Манас» – молодий університет, але з потужною дослідницькою базою, а споріднені нам спеціальності функціонують на інженерному факультеті, і, зокрема, кафедрі харчової інженерії.

Значна увага була присвячена традиційним молочним та іншим напоям як Киргизстану (лектор постійно звертав увагу, що це напої кочівників), так і інших середньоазіатських країн. Учасники дізналися про: жарму – напій із борошна крупного помелу пшениці, ячменя і кукурудзи, максим – виброджену жарму, бозо – слабоалкогольний солодкий ферментований напій на основі пшениці, кукурудзи і проса, чалап – кисломолочний напій, киргизський чай із молоком, цукром і сіллю, куурму – дуже цікаве поєднання чаю і супу (чай, засмажене борошно, молоко, вершки, перець, сіль).

Більш детально поговорили про кумис, або, як назвав цей напій лектор «біле шампанське» – традиційний киргизький напій із кобилячого молока, виготовлений у прокопчених бурдюках із кобилячої або коров’ячої шкіри. Звісно, нині продукт готується більш сучасними методами, але лектор навів ряд причин, чому його складно виготовити у промислових масштабах, а смак такого продукту значно відрізняється від традиційного.

Друга частина лекції була присвячена властивостям кумису, технології та устаткуванню для його виробництва, зокрема, у закладах громадського харчування. Учасники лекції дізналися багато корисної інформації про функціональні та антимікробні властивості кумису.

І, нарешті, зустріч продовжилася у вигляді семінару, у якому активну участь брали і викладачі, і студенти. Жвава дискусія щодо технології виготовлення кумису та інших напоїв виникла між лектором і завідувачкою кафедри молока і молочних продуктів професоркою Галиною Поліщук. До дискусії приєдналися доцентка Анастасія Пухляк і студенти факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу.

Професор кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Володимир Теличкун під час дискусії згадав, що багато наших випускників свого часу були направлені на роботу на підприємства харчової промисловості Киргизстану, а лектор, доцент Руслан Аділ Акай Тегін наголосив, що і нині багато українців, і, зокрема, випускники нашого університету, працюють та очолюють киргизькі харчової підприємства.

Наприкінці семінар перетворився на теплу дружню розмову, і, як часто буває у таких випадках, ніхто не мав бажання закінчувати зустріч і вимикати ZOOM. Усі зійшлися на думці, що уявну стіну, яка розділяє вчених наших країн, потрібно руйнувати та шукати спільні точки дотику.

Організатори заходів вдячні колезі, доценту Киргизько-Турецького університету «Манас» Руслану Аділ Акай Тегіну за цікаву, змістовну і корисну лекцію і семінар. Також, вони вдячні студентам, які проявили інтерес до інформації про традиційні молочні продукти. І, дякують шановним ученим нашого та інших університетів, які своєю присутністю та активністю зробили семінар цікавим і незабутнім.

 

Published on: 11-12-2020
Read also:
День аюрведичної гостинності

18 квітня на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбувся День гостинності для студентів-бакалаврів 4 курсу, що навчаються за спеціальністю 181 «Харчові технології». Захід розпочався з виступу професора кафедри Наталії Фролової, яка розповіла запрошеним студентам про основи аюрведичного харчування та роль дош у житті людини. Про...

READ YOURSELF

День аюрведичної гостинності 22 april 2019

Поповнення книжкової полички магістрантів

У видавництві «Олді+» вийшов друком навчальний посібник «Практикум з методології наукових досліджень» авторства професора кафедри технологій і обладнання переробних виробництв факультету митної справи, матеріалів та технологій Луцького національного технічного університету Ігоря Дударєва та професора кафедри технології ресторанної і аюрведичної про...

READ YOURSELF

Поповнення книжкової полички магістрантів 30 june 2023

Визначені переможці флешмобу «Зроби фото біля муралу»

16 жовтня 2019 року відбулося нагородження переможців флешмобу «Зроби фото біля муралу», який проводився кафедрою туристичного та готельного бізнесу у рамках святкування Всесвітнього дня туризму та 135-річчя НУХТ. Відзначимо, що участь у флешмобі взяли не тільки студенти, а й викладачі кафедри. Так, переможцями флешмобу стали студенти 3 курсу Май...

READ YOURSELF

Визначені переможці флешмобу «Зроби фото біля муралу» 17 october 2019

Ділова зустріч фахівців України та Польщі щодо перспектив міжнародного співробітництва у сфері виробництва морозива

28 жовтня 2021 р. відбулася ділова зустріч доцентки Жешувського університету (Польща) Магдалени Буньовскої, завідувачки кафедри технології молока і молочних продуктів НУХТ, професорки Галини Поліщук, доцентки кафедри експертизи харчових продуктів НУХТ Оксани Петруші та аспіранта кафедри технології молока і молочних продуктів НУХТ Артура Михалевича ...

READ YOURSELF

Ділова зустріч фахівців України та Польщі щодо перспектив міжнародного співробітництва у сфері виробництва морозива 29 october 2021