Н У Х Т

Захоплююча переддипломна практика студентів-«фармаківців»

02 жовтня 2018

Захоплююча переддипломна практика студентів-«фармаківців»

Групі студентів-магістрів – Дар’ї Луцай, Вероніці Макієнко, Ользі Мамчур, Олені Українець та Володимиру Федоренку випала можливість проходити переддипломну практику на ПАТ «Фармак», яке на сьогодні є лідером вітчизняного фармацевтичного ринку та однією з найбільш інноваційних компаній України.

Вероніка Макієнко хотіла дізнатися більше про взаємозв’язки між підрозділами виробництва, і тому обрала роботу в департаменті управління якістю. Її посада передбачає комунікацію не тільки всередині заводу, а й з іноземними партнерами, що дозволяє дізнаватися про цікаві інновації, зміни та досвід «з перших рук», тому знання англійської – обов’язкове. Часто їй доводиться приймати візити іноземних фахівців з якості, і буває цікаво порівнювати, як відрізняються рішення щодо організації одних і тих самих процесів на ПАТ Фармак та на закордонних підприємствах.

Управління якістю охоплює безліч процесів протягом всього життєвого циклу лікарського засобу, і з часом завод постає, як величезний «організм», де все взаємопов’язано. Безперечною перевагою студентка вважає знайомство з усіма напрямками роботи підприємства і можливість обрати той, в якому хоче продовжувати рости.

Олені Українець випала можливість проходити практику у відділі аудитів, однією з головних особливостей якого є безпосередня робота з виробниками-постачальниками активних фармацевтичних інгредієнтів, допоміжних речовин, первинних і вторинних пакувальних матеріалів. Крім того, відділ здійснює постійні аудити, як зовнішні, так і внутрішні і відповідно працює з документацією «Належної виробничої практики».

Магістрантка змогла побувати на декількох самоінспекціях виробничих ділянок компанії ПАТ «Фармак», й була вражена не лише високим рівнем кваліфікованості аудиторів, у яких можна багато чого дізнатися та повчитися,  а й сучасним технологічним забезпеченням, як лабораторій, так і виробничих ділянок.

Дар’я Луцай виконувала обов'язки в службі директора з розвитку бізнесу. Саме цей відділ розширює кордони для українських ліків і визначає шляхи розвитку фармакології та біотехнології, як всього заводу, так і України. Студентка ще раз переконалася у важливості знання англійської мови, адже вся нова і актуальна інформація і всі комунікації здійснюються саме англійською. А більш за все її здивувало те, що знання з біотехнології та фармації необхідні навіть у досить віддаленому (на перший погляд) від виробництва відділі. Тож тепер дівчині не здається дивним зустріти біотехнолога, як на посаді інженера у технологічному відділі, так і у якості менеджера з розвитку ринків. Таким чином, знання, отримані, як на лекціях профільних предметів, так і при проходженні загального курсу можуть знадобитися в будь-який момент.

Ользі Мамчур пощастило потрапити у відділ валідації. Під час навчання у магістратурі, у 2 семестрі студенти познайомилися із цікавим та на той момент не зовсім зрозумілим процесом валідації. Із лекцій стало зрозуміло, що валідація впливає на виробництво високоякісних лікарських засобів та є одним із невід’ємних показників якості роботи й ефективності фармацевтичного виробництва. Під час проходження практики магістрантка ознайомилася із валідаційною документацією, попрацювавши з архівом, та переконалася в тому, що вся валідаційна діяльність ретельно планується, з метою виявлення критичних стадій процесу виробництва для зниження ризиків потрапляння до споживача неякісної продукції. Інженери відділу валідації щодня розробляють протоколи, виконують випробування та розробляють звіти по кваліфікації та валідації. І одного дня їй випала нагода спостерігати за проведенням тестування параметрів технологічного та лабораторного обладнання  на відповідність вимогам GMP, з використанням логерів температури, тиску і рівня (на лекціях Юрій Нечипор розповідав багато інформації про використання таких датчиків, і познайомитися з ними в процесі випробувань було захоплююче).

Володимир Фeдорeнко опинився у відділі трансферу технологій на дослідно-промислову біотехнологічну дільницю. Тут він впритул стикнувся з роботою ферментера, дезітегратора, сепаратора та хроматографа й зміг на практиці застосувати знання, набуті протягом п’яти років навчання. І це виявилося дуже захоплюючим, адже дозволило вивчити багато нового та корисного і стало поштовхом для виконання наукової роботи, що дозволило розпочати новий етап життя.

Студенти щиро вдячні керівництву та колективу ПАТ «Фармак» за такий необхідний і безцінний практичний досвід. Окрему подяку магістри висловлюють факультету біотехнології та екологічного контролю і кафедрі біотехнології та мікробіології за те, що в очах провідних фахівців виглядають гідно й можуть реалізувати себе на такому інноваційному підприємстві європейського рівня. 

Опублікований: 02-10-2018
Читайте також:
День гостинності у Вінницькому коледжі НУХТ

19 травня у Вінницькому коледжі НУХТ відбувся День відкритих дверей. Для  учнів 9-х та 11-х класів загальноосвітніх шкіл та професійно-технічних навчальних закладів були підготовлені різноманітні заходи. Запрошені мали можливість ознайомитись із презентацією спеціальностей від агітбригад відділень, відвідати майстер-класи та наочно побачити особлив...

ЧИТАТИ ДАЛІ

День гостинності у Вінницькому коледжі НУХТ 22 травня 2018

Здобувач наукового ступеня «Доктор філософії» кафедри економіки і права представив результати своїх досліджень

Попри всі труднощі воєнного періоду наші молоді науковці продовжують свої дослідження й готуються до захистів дисертаційних досліджень. На кафедрі економіки і права відбувся науковий семінар здобувача вищої освіти за третім рівнем Михайла Кривуна, який представив результати свого дисертаційного дослідження «Господарський механізм підвищення економ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувач наукового ступеня «Доктор філософії» кафедри економіки і права представив результати своїх досліджень 03 січня 2023

Для вступників-2022: роз’яснення щодо НМТ з історії України

15 квітня 2022 року команда Українського центру оцінювання якості освіти надала роз’яснення про зміст, структуру й оцінювання блоку національного мультипредметного тестування (НМТ) з історії України. Зміст завдань блоку НМТ з історії України буде відповідати чинній програмі ЗНО з історії України. Ця частина охоплює теми, передбачені у шкільному ку...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Для вступників-2022: роз’яснення щодо НМТ з історії України 15 квітня 2022

Філософія органік!

Випускниця магістратури НУХТ, а нині – начальниця відділу контролю якості продукції АФ «Поле» Вікторія Павловська прочитала лекцію для магістрантів І курсу, що навчаються за освітньою програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції». Лекція була присвячена виробництву та сертифікації органічної продукції, яка розглядається в рамка...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Філософія органік! 11 квітня 2023