Наукова спільнота вже сьогодні працює над вирішенням питань щодо підвищення національної безпеки України. Здобувачі та викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу НУХТ активно долучаються до міжнародних конференцій і лекторіїв, які визначають роль пам’яток культурної спадщини у формуванні національної безпеки.
Для України отримання міжнародного досвіду з реставрації пошкоджених і відновлення втрачених об’єктів культурної спадщини наразі є актуальним, тому здобувачі першого курсу спеціальності «Туризм» долучилися до Міжнародної конференції «Культурна спадщина в умовах війни: захист, збереження та реставрація», яка проходила під патронатом ЮНЕСКО та за сприяння Ради Європи.
З доповідей вітчизняних і міжнародних спікерів, експертів дізналися про досвід вирішення питання із захисту нерухомої культурної спадщини та культурних цінностей в умовах війни. Представники українських міст, зокрема Києва, Харкова, Одеси, Дніпра, Чернігова та Львова поділилися своїм досвідом захисту культурної спадщини в умовах війни. Особливу увагу приділили найбільш постраждалим від конфлікту територіям. Йдеться про Маріуполь та Приазов’я, археологічну спадщину Криму, яка перебуває під загрозою, зокрема Бахчисарайський палац кримських ханів.
До списку пам’яток культурної спадщини, поряд із архітектурними спорудами, включено національні традиції, звичаї, національні свята та кулінарні страви.
Базарювання та ярмаркування – давня традиція українців. Як ринки в Україні пристосовуються до сучасних умов, зберігаючи при цьому архітектурну типологію відділів, прилавків і торгових залів, культуру базарювання і багато чого іншого говорили на гостьовому лекторії зі здобувачами 1-2 курсів спеціальності «Туризм». Акцентом заходу були питання використання прийомів під час підготовки і проведення екскурсії ринками. Також здобувачі занурилися в історію та культуру базарювання, розібралися в чому відмінність між поняттями базар/ринок/торговище/ярмарок/маркет.
Тримають руку на пульсі новацій і актуальних подій і викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу, зокрема доцентка Тетяна Мірзодаєва була присутня на зустрічі операції Об'єднаних культурних сил, де дискутували про українську морську кухню, кулінарні традиції Чорного й Азовського морів, незвичайні страви.
Учасники дискусії – дослідниця гастрономічної культури, засновниця науково-просвітницького проєкту «їzhakultura» Олена Брайченко, доктор біологічних наук, чемпіон Києва з наукового стендапу Леонід Горобець, шеф-кухар ресторану одеської кухні «Любчик» Едуард Скальский, разом із модератором журналістом, фотографом і практиком Алексом Заклецьким будували гастрономічні плани для залучення туристів до подорожей Україною після перемоги. Зокрема говорили про локальний сіфуд, рибний південь, локальні традиції Північного Причорномор'я, рибу і морепродукти у кримськотатарській кухні, страви у концепті «їжа-ностальгія» та «їжа-підтримка».
Отже, здобувачі та викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу вкотре переконалися, що культурна спадщина є елементом національної безпеки України.