Н У Х Т

Вивчаючи досвід – навчаємося!

11 листопада 2022

Вивчаючи досвід – навчаємося!

Наукова спільнота вже сьогодні працює над вирішенням питань щодо  підвищення національної безпеки України. Здобувачі та викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу НУХТ активно долучаються до міжнародних конференцій і лекторіїв, які визначають роль пам’яток культурної спадщини у формуванні національної безпеки.

Для України отримання міжнародного досвіду з реставрації пошкоджених і відновлення втрачених об’єктів культурної спадщини наразі є актуальним, тому здобувачі першого курсу спеціальності «Туризм» долучилися до Міжнародної  конференції «Культурна спадщина в умовах війни: захист, збереження та реставрація», яка проходила під патронатом ЮНЕСКО та за сприяння Ради Європи.

З доповідей вітчизняних і міжнародних спікерів, експертів дізналися про досвід вирішення питання із захисту нерухомої культурної спадщини та культурних цінностей в умовах війни. Представники українських міст, зокрема Києва, Харкова, Одеси, Дніпра, Чернігова та Львова поділилися своїм досвідом захисту культурної спадщини в умовах війни. Особливу увагу приділили найбільш постраждалим від конфлікту територіям. Йдеться про Маріуполь та Приазов’я, археологічну спадщину Криму, яка перебуває під загрозою, зокрема Бахчисарайський палац кримських ханів.

До списку пам’яток культурної спадщини, поряд із архітектурними спорудами, включено національні традиції, звичаї, національні свята та кулінарні страви.

Базарювання та ярмаркування – давня традиція українців. Як ринки в Україні пристосовуються до сучасних умов, зберігаючи при цьому архітектурну типологію відділів, прилавків і торгових залів, культуру базарювання і багато чого іншого говорили на гостьовому лекторії зі здобувачами 1-2 курсів спеціальності «Туризм». Акцентом заходу були питання використання прийомів під час підготовки і проведення екскурсії ринками. Також здобувачі занурилися в історію та культуру базарювання, розібралися в чому відмінність між поняттями базар/ринок/торговище/ярмарок/маркет.

Тримають руку на пульсі новацій і актуальних подій і викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу, зокрема доцентка Тетяна Мірзодаєва була присутня на зустрічі операції Об'єднаних культурних сил, де дискутували про українську морську кухню, кулінарні традиції Чорного й Азовського морів, незвичайні страви.

Учасники дискусії – дослідниця гастрономічної культури, засновниця науково-просвітницького проєкту «їzhakultura» Олена Брайченко, доктор біологічних наук, чемпіон Києва з наукового стендапу Леонід Горобець, шеф-кухар ресторану одеської кухні «Любчик» Едуард Скальский, разом із модератором журналістом, фотографом і практиком Алексом Заклецьким будували гастрономічні плани для залучення туристів до подорожей Україною після перемоги. Зокрема говорили про локальний сіфуд, рибний південь, локальні традиції Північного Причорномор'я, рибу і морепродукти у кримськотатарській кухні, страви у концепті «їжа-ностальгія» та «їжа-підтримка».

Отже, здобувачі та викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу вкотре переконалися, що культурна спадщина є елементом національної безпеки України.

Опублікований: 11-11-2022
Читайте також:
Знайомство кафедри експертизи харчових продуктів з київським ліцеєм №142

Відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга ознайомила 10-класників ліцею №142 м. Києва з нашим університетом і освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції». Ліцей має досить багату історію, адже був заснований ще в 1956 році. Ст...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Знайомство кафедри експертизи харчових продуктів з київським ліцеєм №142 14 березня 2024

Визначений переможець конкурсу щодо участі у програмі ЕРАЗМУС+

В університеті підвели підсумки конкурсу щодо участі у програмі ЕРАЗМУС+  (KA1 – індивідуальна мобільність) у 2021-2022  н. р. Цього року мобільність надав партнер НУХТ – Жешувський Університет (м. Жешув, Польща). Програма передбачена для професорсько-викладацького складу Навчально-наукового інституту харчових технологій (напрям «Харчові технологі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Визначений переможець конкурсу щодо участі у програмі ЕРАЗМУС+ 18 грудня 2020

Тематична книжкова виставка розпочала роботу у Науково-технічній бібліотеці університету

16 липня виповнюється 110 років від дня народження Василя Костянтиновича Барки (справжнє прізвище Очерет) (1908-2003 рр.) – поета, прозаїка і публіциста. Василь Костянтинович Барка - один із найбільших сучасних поетів західної еміграції. Його твори вирізняються великою оригінальністю форми і глибокою християнською релігійністю. Основними прикметам...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тематична книжкова виставка розпочала роботу у Науково-технічній бібліотеці університету 16 липня 2018

Наставництво – це на все життя

Попри складний період в Україні через пандемію коронавірусу, здобувачі освіти та викладачі продовжують дистанційно проводити заплановані заняття за допомогою сучасних мультимедійних засобів. Це ж стосується і роботи наставників академічних груп студентів. Зокрема, асистент кафедри біотехнології і мікробіології Віктор Удимович постійно тримає зв'яз...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наставництво – це на все життя 26 листопада 2020