Н У Х Т

Вивчаючи досвід – навчаємося!

11 листопада 2022

Вивчаючи досвід – навчаємося!

Наукова спільнота вже сьогодні працює над вирішенням питань щодо  підвищення національної безпеки України. Здобувачі та викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу НУХТ активно долучаються до міжнародних конференцій і лекторіїв, які визначають роль пам’яток культурної спадщини у формуванні національної безпеки.

Для України отримання міжнародного досвіду з реставрації пошкоджених і відновлення втрачених об’єктів культурної спадщини наразі є актуальним, тому здобувачі першого курсу спеціальності «Туризм» долучилися до Міжнародної  конференції «Культурна спадщина в умовах війни: захист, збереження та реставрація», яка проходила під патронатом ЮНЕСКО та за сприяння Ради Європи.

З доповідей вітчизняних і міжнародних спікерів, експертів дізналися про досвід вирішення питання із захисту нерухомої культурної спадщини та культурних цінностей в умовах війни. Представники українських міст, зокрема Києва, Харкова, Одеси, Дніпра, Чернігова та Львова поділилися своїм досвідом захисту культурної спадщини в умовах війни. Особливу увагу приділили найбільш постраждалим від конфлікту територіям. Йдеться про Маріуполь та Приазов’я, археологічну спадщину Криму, яка перебуває під загрозою, зокрема Бахчисарайський палац кримських ханів.

До списку пам’яток культурної спадщини, поряд із архітектурними спорудами, включено національні традиції, звичаї, національні свята та кулінарні страви.

Базарювання та ярмаркування – давня традиція українців. Як ринки в Україні пристосовуються до сучасних умов, зберігаючи при цьому архітектурну типологію відділів, прилавків і торгових залів, культуру базарювання і багато чого іншого говорили на гостьовому лекторії зі здобувачами 1-2 курсів спеціальності «Туризм». Акцентом заходу були питання використання прийомів під час підготовки і проведення екскурсії ринками. Також здобувачі занурилися в історію та культуру базарювання, розібралися в чому відмінність між поняттями базар/ринок/торговище/ярмарок/маркет.

Тримають руку на пульсі новацій і актуальних подій і викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу, зокрема доцентка Тетяна Мірзодаєва була присутня на зустрічі операції Об'єднаних культурних сил, де дискутували про українську морську кухню, кулінарні традиції Чорного й Азовського морів, незвичайні страви.

Учасники дискусії – дослідниця гастрономічної культури, засновниця науково-просвітницького проєкту «їzhakultura» Олена Брайченко, доктор біологічних наук, чемпіон Києва з наукового стендапу Леонід Горобець, шеф-кухар ресторану одеської кухні «Любчик» Едуард Скальский, разом із модератором журналістом, фотографом і практиком Алексом Заклецьким будували гастрономічні плани для залучення туристів до подорожей Україною після перемоги. Зокрема говорили про локальний сіфуд, рибний південь, локальні традиції Північного Причорномор'я, рибу і морепродукти у кримськотатарській кухні, страви у концепті «їжа-ностальгія» та «їжа-підтримка».

Отже, здобувачі та викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу вкотре переконалися, що культурна спадщина є елементом національної безпеки України.

Опублікований: 11-11-2022
Читайте також:
Інтерактивні технології та цифрові ресурси у викладанні англійської продовжують опановувати наші викладачі

Що досить часто об'єднує сьогодні різні вікові групи у вивченні англійської мови? Що є спільним для дітей, студентів і для дорослих? Звичайно, це гаджети, які наразі активно використовуються під час дистанційного навчання школярами, студентами та дорослими. Одним із ефективних і популярних підходів до вивчення іноземної мови є змішане навчання (з ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інтерактивні технології та цифрові ресурси у викладанні англійської продовжують опановувати наші викладачі 14 квітня 2020

Відбулася 5 Міжнародна науково-практична конференція «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека»

5-та Міжнародна науково-практична конференція «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека»  – відбулася! Оздоровче харчування – пріоритетний напрям у харчових технологіях. Воно розглядається сьогодні як філософія життя, адже дає життя, продовжує життя, поліпшує життя, впливаючи на стан здоров’я людини. Тому нині...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відбулася 5 Міжнародна науково-практична конференція «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека» 14 листопада 2018

Проблеми біодоступності та біоеквівалентності лікарських препаратів роз’яснила магістрам-біотехнологам фахівець корпорації «Артеріум»

Магістри першого року навчання, що навчаються за спеціальністю «Фармацевтична біотехнологія», задалися питаннями, який «життєвий шлях» проходить та чи інша таблетка, спрей для носа чи бризкалка для горла або ж вакцина, антибіотик чи будь-який інший лікарський препарат, який ми купуємо в аптеці і вживаємо; як лікарський препарат потрапляє на прилавк...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Проблеми біодоступності та біоеквівалентності лікарських препаратів роз’яснила магістрам-біотехнологам фахівець корпорації «Артеріум» 12 березня 2019

Карантин – не час сумувати

Ні для кого не секрет, що будь-які види інтелектуальної діяльності й інтелектуальної творчості є дієвим засобом не лише підвищити власну ерудованість, а й попередити депресивні стани, викликані, наприклад, тимчасовими обмеженнями в умовах епідемій. Більшість психологів радять в умовах карантину приділяти більше уваги власному емоційному здоров’ю.  ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Карантин – не час сумувати 17 листопада 2020