Н У Х Т

Викладачі й студенти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів виготовили експонати для виставки до роковин Голодомору

30 жовтня 2023

Викладачі й студенти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів виготовили експонати для виставки до роковин Голодомору

Україна за всю свою історію не знала такого страшного лиха, як Голодомор 1932-1933 років.

Жорстокий, штучно організований голод спричинив не лише нечувану за масовістю смертність населення, а й величезну духовну руїну українства.

Пік голоду припав на перше півріччя 1933 року. Від голоду вимирали цілі села. Втрати України внаслідок Голодомору склали близько 4,5 млн осіб. Понад 90% загиблих були етнічними українцями. Голодомор залишив в українській історії незагойні шрами. В Україні його визнано геноцидом проти українського народу.

До 90-х роковин вшанування пам’яті жертв Голодомору Музей книги та друкарства України організовує тематичну виставку. На прохання кураторки виставки Світлани Кушлянської, викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів разом зі студентами своїх кураторських груп виготовили коржики, якими в той страшний час харчувалися люди. Для виготовлення коржиків була використана інформація зі Словника назв сурогатних страв, що споживалися населенням Переяславщини під час голодомору у 1933 році за ред. Ю.В. Авраменка, наданого Музеєм хліба Національного історично-етнографічного заповідника «Переяслав».

Сьогодні нам важко уявити, але тоді, щоб вижити люди для виготовлення страв використовували полову, листя кропиви, липи, жом, товчені кукурудзяні качани, макуху, насіння бур’янів та ін.

Випечені студентами та викладачами коржики – балабушки, линтуси, ляпошки, маторжаники, полов’яники були передані Музею книги та друкарства.

Виставка у Музеї триватиме протягом місяця, тому охочі можуть її відвідати для ознайомлення з різноманітним спектром експонатів того періоду: від наукових досліджень, графіки і живопису до предметів українського побуту початку XX століття. Це унікальна можливість ознайомитися з історією виживання українців у лихі часи.

Опублікований: 30-10-2023
Читайте також:
Лекція для здобувачів спеціальності «Хімічні технології та інженерія» від випускниці-фахівчині Корпорації «Артеріум»

На запрошення гарантки освітньої програми «Хімічна технологія» Олени Подобій на кафедру технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів завітала випускниця Анастасія Бондаренко, яка після завершення навчання за освітньою програмою «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів» спеціальності 161 «Хімічні т...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лекція для здобувачів спеціальності «Хімічні технології та інженерія» від випускниці-фахівчині Корпорації «Артеріум» 19 квітня 2021

Родзинки професії від викладачів Львівського державного коледжу харчової та переробної промисловості НУХТ

Викладачі циклової комісії технології бродильних виробництв Львівського державного коледжу харчової та переробної промисловості НУХТ Олександра Довбуш, Мирослава Сагайдак і Леся Ющак зі студентами груп БВ-2 і БВ-3 відвідали пізнавальний захід «Львівярня для студентів». Під час екскурсії музейним комплексом пивоваріння студенти ознайомилися з істор...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Родзинки професії від викладачів Львівського державного коледжу харчової та переробної промисловості НУХТ 06 квітня 2018

Науково-технічна бібліотека зустрічає здобувачів вищої освіти першого курсу

Уже стало доброю традицією, що на початку навчального року колектив Науково-технічної бібліотеки університету радо зустрічає своїх нових користувачів-першокурсників. Із метою підвищення рівня інформаційної культури для здобувачів-першокурсників проводяться заняття, на яких вони ознайомлюються з бібліотечно-інформаційними послугами та сервісами, ве...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науково-технічна бібліотека зустрічає здобувачів вищої освіти першого курсу 05 жовтня 2022

Два дні з НБУ

Два дні поспіль здобувачі спеціальності «Фінанси банківська справа та страхування» першого та четвертого року навчання під керівництвом доцентки кафедри фінансів Ганни Роганової корисно провели час з представниками НБУ. Які доленосні рішення Національного банку заклали фундамент банківської системи України? Відповідь на це та багато інших цікавих ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Два дні з НБУ 03 квітня 2023