Н У Х Т

Уряд визначив, як оцінюватимуть наукову діяльність вишів

22 серпня 2018

Уряд визначив, як оцінюватимуть наукову діяльність вишів

Уряд визначив, як оцінюватимуть наукову діяльність вишів – це дозволить у майбутньому надати найкращим із них базове фінансування на науку. Відповідну постанову «Деякі питання проведення державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності» Кабінет Міністрів затвердив під час засідання 22 серпня 2018 року.

Однією з найважливіших речей, закладених у документ, є те, що оцінюватимуть наукову діяльність не вишу в цілому, а його окремих наукових напрямів.

«Розділити атестацію за напрямами було конче необхідно, адже якби ми цього не зробили, то в підсумку у великих університетах, де є різноманітні напрями досліджень, отримали б «середню температуру по палаті». Бо в одному класичному виші можуть бути сильніші дослідження з природничих наук, а в іншому – гуманітарних чи технічних. Тому разом із університетською науковою спільнотою ми чітко визначили 7 напрямів, за якими буде атестація», – розповіла міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Такими напрямами будуть:
- Аграрні науки та ветеринарія (враховує галузі знань: аграрні науки та продовольство, ветеринарна медицина);
- Воєнні науки та національна безпека (воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону, цивільна безпека);
- Гуманітарні науки та мистецтво (богослов’я, гуманітарні науки, культура і мистецтво);
- Суспільні науки (журналістика, міжнародні відносини, освіта/педагогіка, право, соціальна робота, соціальні та поведінкові науки, сфера обслуговування, публічне управління та адміністрування);
- Біологія та охорона здоров’я (біологія, охорона здоров’я);
- Математичні науки та природничі науки (математика та статистика, природничі науки);
- Технічні науки (інформаційні технології, електроніка та телекомунікації, архітектура та будівництво, електрична інженерія, механічна інженерія, автоматизація та приладобудування, транспорт, хімічна та біоінженерія, виробництво та технології).

Атестаційна оцінка визначатиметься за 100-бальною шкалою. У ній будуть враховуватися такі показники:
- кадровий склад;
- фінансування (за загальним і спеціальним фондом);
- обсяг коштів, спрямованих/залучених вишем на придбання обладнання;
- кількість статей у наукових виданнях, які індексуються у базах «Scopus» та/або «Web of Science», де додатковим показником буде коефіцієнт впливовості журналів;
- кількість наукових видань, засновником (співзасновником) яких є університет, які індексуються у базах «Scopus» та/або «Web of Science»;
- кількість працівників закладу (за основним місцем роботи), які є членами редакційних колегій наукових видань, які індексуються у базах «Scopus» та/або «Web of Science».

Водночас конкретна методика оцінювання буде розроблюватися МОН спільно з Нацрадою з розвитку науки і технологій.

За результатами оцінювання кожний науковий напрям вишу відноситимуть до однієї з трьох груп – А, Б, В – або визнаватимуть таким, що взагалі не пройшов атестацію. У групі А будуть напрями університетів, дослідження яких мають важливе державне або світове значення, виконуються на світовому рівні; у групі Б – що мають важливе значення для окремих галузей економіки, нацбезпеки, інших сфер, виконуються на високому професійному рівні; у групі В – що мають значення для освітнього процесу в університеті, виконуються на задовільному професійному рівні.

Атестація проводитиметься не менш, як раз на 5 років, однак, не раніше, ніж через рік для реорганізованого вишу або не раніше, ніж через 3 роки для новоутвореного ЗВО. Вона буде обов’язковою для державних і комунальних закладів вищої освіти (окрім коледжів). Для державних і комунальних коледжів атестація проводитиметься на вимогу власника (засновника), а для всіх приватних ЗВО – за ініціативою закладу.

Проведення атестації організовуватиме МОН. Для цього при Міністерстві створять спеціальну атестаційну комісію та 7 експертних груп за науковими напрямами. До їх складу входитимуть представники вишів, МОН та інших відомств, до сфери управління яких належать університети, НАН, національних галузевих академій наук, Наукового комітету Нацради з розвитку науки і технологій, представники громадських наукових організацій зі всеукраїнським статусом. Водночас кількість представників закладів, підпорядкованих МОН, і працівників центрального апарату МОН не повинна перевищувати 50% загального складу атестаційної комісії.

Комісія та експертні групи аналізуватимуть, робитимуть експертне оцінювання та готуватимуть висновок щодо результатів атестації. Загалом атестація матиме 6 етапів:
- подання вишами до МОН заявки та інформаційних матеріалів;
- проведення експертного оцінювання (у термін до 25 днів);
- подання експертними групами висновків і пропозицій до атестаційної комісії;
- підготовка атестаційною комісією висновку щодо результатів атестації та подання його до МОН (до 10 днів);
- затвердження МОН результатів атестації та їх оприлюднення на офіційному сайті Міністерства (до 20 днів);
- інформування МОН заявника про результати атестації.

Отримані результати атестації можуть бути використані для планування видатків держбюджету на наукову діяльності вишу, визначення наукових напрямів закладу, яким надається підтримка з держбюджету, зокрема, через механізм базового фінансування тощо.

Нагадаємо, що на початку липня Уряд створив Національний фонд досліджень, що вже з 2019 року має розпочати грантову підтримку наукових досліджень і розробок. Наразі триває конкурс у Наукову раду Фонду – подати документи можна до 7 вересня.

 

Опублікований: 22-08-2018
Читайте також:
Студент кафедри технології молока і молочних продуктів нагороджений Дипломом І ступеня за кращу доповідь

Студент кафедри технології молока і молочних продуктів Артур Михалевич узяв участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених «Інноваційні технології розвитку у сфері харчових виробництв, готельно-ресторанного бізнесу, економіки та підприємництва: наукові пошуки молоді», що відбулася на базі Харківськог...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студент кафедри технології молока і молочних продуктів нагороджений Дипломом І ступеня за кращу доповідь 24 квітня 2018

Зі світовими тенденціями виробництва знайомить гостьовий лектор

Завідувач відділу виробництва ТОВ «Чіпси Люкс» Євген Строкач прочитав гостьову лекцію на тему «Світові тенденції виробництва чіпсів» для магістрантів Навчально-наукового інституту харчових технологій, які навчаються за освітньо-професійною програмою «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» Заняття відбулось в рамка...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зі світовими тенденціями виробництва знайомить гостьовий лектор 09 квітня 2024

Викладачі кафедри готельно-ресторанної справи – на Всеукраїнському ресторанному саміті

Викладачі кафедри готельно-ресторанної справи постійно йдуть у ногу з часом, слідкують за ключовими трендами в сфері HoReCa та удосконалюють рівень професійної компетентності. Тож, вони не могли не долучитися до головної події, яка об’єднує тих, хто розвиває вітчизняний ресторанний бізнес – зіркових рестораторів, управлінців, топ-експертів, бізнес-...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі кафедри готельно-ресторанної справи – на Всеукраїнському ресторанному саміті 28 квітня 2025

Державне замовлення за освітнім ступенем «бакалавр» зросло на 6% порівняно з минулим роком

У 2020 році загалом по Україні державне замовлення за освітнім ступенем «Бакалавр» складає 84,6 тис. місць (у тому числі за денною формою – 77,6 тис.), що на 5,9% більше, ніж у 2019 році. «У 2020 році кількість випускників 11-х класів збільшилася на 11% порівняно з 2019-м, тож і державне замовлення на бакалаврів і магістрів на основі повної загаль...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Державне замовлення за освітнім ступенем «бакалавр» зросло на 6% порівняно з минулим роком 03 серпня 2020