Н У Х Т

Уперше в історії кафедри фізики відбувся науково-практичний семінар «Удосконалення фізичних методів контролю якості продуктів харчування»

29 листопада 2019

Уперше в історії кафедри фізики відбувся науково-практичний семінар «Удосконалення фізичних методів контролю якості продуктів харчування»

26 листопада 2019 року вперше в історії кафедри фізики НУХТ відбувся довгоочікуваний науково-практичний семінар із міжнародною участю «Удосконалення фізичних методів контролю якості продуктів харчування», присвячений 135-річчю заснування нашого університету.

На захід були запрошені фахівці фірми «Bruker BioSpin GmbH» (Німеччина) з відділу АПК: доктор Маркус Лінк (Key Account Manager), Леа Хайнц (Product Manager FoodScreener) і Томас Шпенглер (Market Manager).

Відкрив конференцію заступник декана факультету біотехнології та екологічного контролю Юрій Резніченко. Від ректора університету, професора Анатолія Українця та від себе особисто він привітав учасників семінару й наголосив на важливості питань, що винесені на обговорення, та побажав всім плідної роботи.

Із вітальним словом до учасників конференції звернулася завідувач кафедри фізики Світлана Літвинчук. Вона тепло привітала всіх присутніх у нашому університеті та розповіла про переваги нашого ЗВО перед іншими, підкресливши здобутки НУХТ. Подякувала слухачам, що знайшли час і можливість обговорити актуальні питання оцінювання якості продуктів харчування, зокрема меду.

З особливою зацікавленістю аудиторія заслухала дві доповіді європейських колег: Honey Authenticity Testing by 1H-NMR і Multiple Applications of Food Authenticity Analysis by 1H-NMR.

Науково-практичний семінар за участю іноземних гостей – результат багаторічної співпраці кафедри фізики НУХТ із корпорацією «Bruker» в області досліджень якості харчових продуктів, у тому числі ідентифікації меду.

На заході були присутні виробничники, експортери та науковці з різних куточків України. Проблематика якості меду та ідентифікація фальсифікату викликала в залі надзвичайно великий резонанс. Лунала велика кількість запитань, на які присутні отримували кваліфіковані відповіді німецьких партнерів.

Голова асоціації «Укрбджолопром» Валерій Домбровський, враховуючи титанічні зусилля співробітників кафедри фізики щодо організації семінару, переговорний процес про проведення якого тривав протягом року, нагородив завідувача кафедри фізики Світлану Літвинчук почесною грамотою за плідну співпрацю та значний внесок у розвиток партнерських відносин науки з виробництвом, а старшого викладача Володимира Вишняка – подякою за значний особистий внесок у розвиток науки, високий професіоналізм та відданість справі.

У перерві також не залишилося байдужих: відбулося чаювання з дегустацією млинців із чотирма видами меду, зібраного з різних рослин (з власної пасіки доцента кафедри фізики Михайла Лазаренка). А під час другої перерви запрошені на обід гості з Німеччини високо оцінили традиційний український борщ та інші страви з аюрведичного та молочного кафетеріїв університету.

Наприкінці роботи семінару Світлана Літвинчук щиро подякувала фахівцям за представлені ґрунтовні доповіді та слухачам – за зацікавленість і дискусії.

Після завершення науково-практичного семінару для європейських колег та інших гостей була проведена цікава екскурсія по Музею історії НУХТ. Віктор Поденко відкрив відвідувачам маловідомі історичні сторінки існування нашого навчального закладу, який першим почав готувати фахівців для харчової промисловості України. Також вразила німецьких гостей історія про праці науковців НУХТ – опубліковані збірки під час війни були вивезені до Німеччини та обережно прошиті у томи, оскільки науковий потенціал університету завжди мав велику цінність й практичну значущість, про репресованих співробітників нашого університету тощо.

Крім того, Світлана Літвинчук показала гостям університет (європейські колеги залишилися у захваті від актової зали, холу та коридору, де розміщені портрети всіх ректорів). А далі всіх гостинно зустрів завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, професор Володимир Ковбаса у навчальній лабораторії, оснащеній фінською компанією «Лейпурін», де саме проводила для четвертокурсників лабораторні заняття доцент Юлія Бондаренко. Це справило на німецьких гостей також незабутнє враження, особливо коли вони скуштували щойно випечені ароматні хлібобулочні вироби.

Наостанок завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ Андрій Маринін ознайомив німецьких гостей із сучасним науковим обладнанням лабораторії біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування.

Завершилася зустріч обговоренням планів на майбутнє: у наступному році було домовлено знову зустрітися у НУХТ із метою проведення кафедрою фізики ще більш масштабного заходу – міжнародної конференції.

Кафедра фізики щиро вдячна всім, хто відвідав науково-практичний семінар і безпосередньо допомагав у його організації. Колектив сподівається на подальшу співпрацю з усіма учасниками заходу й вірить, що такі заходи сприятимуть розвитку вітчизняної харчової промисловості та піднімуть українське бджільництво на новий якісний рівень!

Опублікований: 29-11-2019
Читайте також:
У Науково-технічній бібліотеці НУХТ – День кафедри харчової хімії

Науково-технічна бібліотека НУХТ у рамках проведення Дня кафедри харчової хімії запрошує на виставку книжкових видань з фондів бібліотеки, що включає підручники, навчальні посібники, довідники. Експозиція працює у читальному залі для студентів. Нагадаємо, що кафедра харчової хімії була створена у 2017 році на базі кафедр загальної та неорганічної ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У Науково-технічній бібліотеці НУХТ – День кафедри харчової хімії 16 квітня 2018

Успішний захист кваліфікаційних робіт бакалаврами-заочниками освітньої програми «Технології харчування»

14 лютого 2024 р. на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбувся захист кваліфікаційних робіт здобувачами 5 курсу заочної форми навчання освітньої програми «Технології харчування» на здобуття освітнього ступеня «Бакалавр». Були представлені актуальні й ґрунтовні дослідження: Світлани Пенцак «Удосконалення технології салатів для...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Успішний захист кваліфікаційних робіт бакалаврами-заочниками освітньої програми «Технології харчування» 15 лютого 2024

Досвід першої акредитації освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення»

З 3 по 5 листопада відбулася акредитація освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення». Відповідно до програми зустрічі з експертною групою у складі Тетяни Димань, Яни Євчук, Ірини Солоницької та Анастасії Паталашко, 3 листопада відбулося спілкування гарантки програми Галини Сімахіної з експертами. У...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Досвід першої акредитації освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» 07 листопада 2022

Проєкт НОК України Do Like Olympians у Львівському фаховому коледжі харчової і переробної промисловості НУХТ

За програмою заходів Всеукраїнського олімпійського уроку-2022 у гості до здобувачів освіти Львівського фахового коледжу харчової і переробної промисловості НУХТ завітали представники відділення НОК України у Львівській області разом із уславленою борчинею, чемпіонкою світу та Европи, учасницею трьох Олімпіад Юлією Ткач. Справжнє спортивне свято зі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Проєкт НОК України Do Like Olympians у Львівському фаховому коледжі харчової і переробної промисловості НУХТ 26 вересня 2022