Н У Х Т

Уперше в історії кафедри фізики відбувся науково-практичний семінар «Удосконалення фізичних методів контролю якості продуктів харчування»

29 november 2019

Уперше в історії кафедри фізики відбувся науково-практичний семінар «Удосконалення фізичних методів контролю якості продуктів харчування»

26 листопада 2019 року вперше в історії кафедри фізики НУХТ відбувся довгоочікуваний науково-практичний семінар із міжнародною участю «Удосконалення фізичних методів контролю якості продуктів харчування», присвячений 135-річчю заснування нашого університету.

На захід були запрошені фахівці фірми «Bruker BioSpin GmbH» (Німеччина) з відділу АПК: доктор Маркус Лінк (Key Account Manager), Леа Хайнц (Product Manager FoodScreener) і Томас Шпенглер (Market Manager).

Відкрив конференцію заступник декана факультету біотехнології та екологічного контролю Юрій Резніченко. Від ректора університету, професора Анатолія Українця та від себе особисто він привітав учасників семінару й наголосив на важливості питань, що винесені на обговорення, та побажав всім плідної роботи.

Із вітальним словом до учасників конференції звернулася завідувач кафедри фізики Світлана Літвинчук. Вона тепло привітала всіх присутніх у нашому університеті та розповіла про переваги нашого ЗВО перед іншими, підкресливши здобутки НУХТ. Подякувала слухачам, що знайшли час і можливість обговорити актуальні питання оцінювання якості продуктів харчування, зокрема меду.

З особливою зацікавленістю аудиторія заслухала дві доповіді європейських колег: Honey Authenticity Testing by 1H-NMR і Multiple Applications of Food Authenticity Analysis by 1H-NMR.

Науково-практичний семінар за участю іноземних гостей – результат багаторічної співпраці кафедри фізики НУХТ із корпорацією «Bruker» в області досліджень якості харчових продуктів, у тому числі ідентифікації меду.

На заході були присутні виробничники, експортери та науковці з різних куточків України. Проблематика якості меду та ідентифікація фальсифікату викликала в залі надзвичайно великий резонанс. Лунала велика кількість запитань, на які присутні отримували кваліфіковані відповіді німецьких партнерів.

Голова асоціації «Укрбджолопром» Валерій Домбровський, враховуючи титанічні зусилля співробітників кафедри фізики щодо організації семінару, переговорний процес про проведення якого тривав протягом року, нагородив завідувача кафедри фізики Світлану Літвинчук почесною грамотою за плідну співпрацю та значний внесок у розвиток партнерських відносин науки з виробництвом, а старшого викладача Володимира Вишняка – подякою за значний особистий внесок у розвиток науки, високий професіоналізм та відданість справі.

У перерві також не залишилося байдужих: відбулося чаювання з дегустацією млинців із чотирма видами меду, зібраного з різних рослин (з власної пасіки доцента кафедри фізики Михайла Лазаренка). А під час другої перерви запрошені на обід гості з Німеччини високо оцінили традиційний український борщ та інші страви з аюрведичного та молочного кафетеріїв університету.

Наприкінці роботи семінару Світлана Літвинчук щиро подякувала фахівцям за представлені ґрунтовні доповіді та слухачам – за зацікавленість і дискусії.

Після завершення науково-практичного семінару для європейських колег та інших гостей була проведена цікава екскурсія по Музею історії НУХТ. Віктор Поденко відкрив відвідувачам маловідомі історичні сторінки існування нашого навчального закладу, який першим почав готувати фахівців для харчової промисловості України. Також вразила німецьких гостей історія про праці науковців НУХТ – опубліковані збірки під час війни були вивезені до Німеччини та обережно прошиті у томи, оскільки науковий потенціал університету завжди мав велику цінність й практичну значущість, про репресованих співробітників нашого університету тощо.

Крім того, Світлана Літвинчук показала гостям університет (європейські колеги залишилися у захваті від актової зали, холу та коридору, де розміщені портрети всіх ректорів). А далі всіх гостинно зустрів завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, професор Володимир Ковбаса у навчальній лабораторії, оснащеній фінською компанією «Лейпурін», де саме проводила для четвертокурсників лабораторні заняття доцент Юлія Бондаренко. Це справило на німецьких гостей також незабутнє враження, особливо коли вони скуштували щойно випечені ароматні хлібобулочні вироби.

Наостанок завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ Андрій Маринін ознайомив німецьких гостей із сучасним науковим обладнанням лабораторії біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування.

Завершилася зустріч обговоренням планів на майбутнє: у наступному році було домовлено знову зустрітися у НУХТ із метою проведення кафедрою фізики ще більш масштабного заходу – міжнародної конференції.

Кафедра фізики щиро вдячна всім, хто відвідав науково-практичний семінар і безпосередньо допомагав у його організації. Колектив сподівається на подальшу співпрацю з усіма учасниками заходу й вірить, що такі заходи сприятимуть розвитку вітчизняної харчової промисловості та піднімуть українське бджільництво на новий якісний рівень!

Published on: 29-11-2019
Read also:
Мотивуюча зустріч студентів факультету АКС з фахівцями Sigma Software

8 жовтня за ініціативи завідувача кафедри інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки Сергія Грибкова студенти факультету автоматизації і комп’ютерних систем відвідали Sigma Software – міжнародну IT-компанію, що спеціалізується на розробленні, тестуванні та підтримці програмного забезпечення. Це була надзвичайно пізнавальна зустріч...

READ YOURSELF

Мотивуюча зустріч студентів факультету АКС з фахівцями Sigma Software 09 october 2025

Підвищення кваліфікації від Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти

Доцентка кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів, експертка Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Олена Подобій взяла участь у дводенному онлайн-тренінгу для керівників експертних груп, організованому агентством. Під керівництвом професійних тренерів учасники тренінгу підвищили кв...

READ YOURSELF

Підвищення кваліфікації від Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти 09 july 2021

Усі технологічні процеси і дегустація – студенти Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ відвідали міні-пивоварню

Доцент кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Роман Мукоїд разом зі студентами другого курсу відвідав міні-пивоварню «Lisopylka», що знаходиться в м. Києві. Звичайно ж, для майбутніх інженерів-технологів головною метою було ознайомлення з обладнанням міні-пивоварні, особливостями технології виготовлення пива. Варто згадати, що тех...

READ YOURSELF

Усі технологічні процеси і дегустація – студенти Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ відвідали міні-пивоварню 01 november 2019

Нетворкінг-зустріч здобувачів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» з шеф-кондитером

У рамках навчальної дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства» відбулася нетворкінг-зустріч студентів ІІ курсу спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» з фахівцем-практиком, шеф-кондитером Артемом Кокотуном. На шляху до омріяної професії Артем пройшов більше 40 майстер-класів і воркшопів у найкрутіших фахівців кондитерського...

READ YOURSELF

Нетворкінг-зустріч здобувачів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» з шеф-кондитером 11 october 2022