Н У Х Т

Унікальний практичний досвід здобувають студенти-біотехнологи на ПАТ «Фармак»

02 лютого 2017

Унікальний практичний досвід здобувають студенти-біотехнологи на ПАТ «Фармак»

Протягом двох тижнів шестеро студентів четвертого курсу факультету біотехнології та екологічного контролю проходять практику у відділі контролю якості на ПАТ «Фармак».

Після ознайомчої екскурсії по лабораторіях відділу, студенти були розподілені по місцях проходження практики. Ними стали: відділ вхідного контролю, мікробіологічна лабораторія, аналітична лабораторія, відділ стандартизації.

Відділ вхідного контролю відповідає за найперший контроль якості. Студенти пересвідчилися, що тільки ті матеріали, які пройшли належний контроль за всіма критеріями (мікробіологічний, хімічний, фізичний), можуть надходити на виробництво. Уся сировина та субстанції, що надходять на виробництво, повинні мати у комплекті цілу низку супровідної документації, основною з яких є специфікація на матеріали. У цих документах чітко вказані не тільки вимоги і показники, яким повинна відповідати продукція, а й методики і методи, за якими вона повинна перевірятись. Уся документація подається мовою оригіналу (постачальника), англійською та із задокументованим перекладом.

У мікробіологічній лабораторії наші практиканти перевіряли продукцію (проміжний та остаточний мікробіологічний контроль продукції) та здійснювали моніторинг чистих приміщень. На ПАТ «Фармак» локалізовані усі класи чистоти, а також розміщені локальні зони чистоти А. Студенти мали можливість працювати з відповідною документацією – протоколами проходження кваліфікаційних випробувань персоналу з метою одержання дозволу працювати у класі чистоти В, готувати поживні середовища, заповнювати необхідну документацію. У студентів була можливість опанувати роботу в мікробіологічному боксі з локальною зоною чистоти А та взяти участь у приготуванні поживних середовищ.

Завданням аналітичної лабораторії є контроль якості лікарських засобів методами аналітичної хімії. Під контролем якості варто мати на увазі перевірку показників, які зазначені у державній фармакопеї, у сировині, проміжних продуктах та готовій продукції. Крім того, відділ проводить валідацію процесу виробництва лікарських засобів за будь-яких змін у технології виробництва. Особливістю проходження студентами практики у цьому відділі є можливість опанувати роботу на нових приладах: спектрофотометрах, ротаційних віскозиметрах, рефрактометрах та приладах для визначення густини.

У відділі стандартизації відбувається контроль та облік усіх субстанцій, що надходять на підприємство, їх реєстрація, оформлення документації тощо. Ці субстанції використовують для аналізу якості лікарських засобів під час їх виробництва та після (в аналітичній та хроматографічній лабораторіях). Разом із керівником студенти відслідковували прострочені за терміном придатності стандартні зразки та вилучали їх. Реєстрували й маркували нові зразки, які вже пройшли підтвердження своєї якості та стабільності, для введення їх в експлуатацію. Оскільки стандартні зразки повинні проходити щорічну атестацію, відповідні зразки, які необхідно атестувати, передавали до аналітичної та хроматографічної лабораторій. Студентів ознайомили зі зразками європейської та американської якості, з поняттям робочих стандартних зразків та з різноманітною документацію, що їх супроводжує (специфікації, АНД, фармакопейні статті і т.д.).

Опублікований: 02-02-2017
Читайте також:
Черговий фаховий вебінар з неформальної освіти для викладачів і здобувачів-менеджерів персоналу

15 лютого 2024 року здобувачки 3-4 курсу освітньо-професійної програми «Менеджмент персоналу» Тетяна Секретарук, Єлизавета Козаченко, Олександра Вашкулат, Марія Свириденко, Анна Мізюк, Валерія Решетнікова разом із викладачками кафедри економіки праці та менеджменту ‒ професоркою Оленою Драган, доцентками Оленою Безпалько, Ліаною Мазник, Олесею Тур ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Черговий фаховий вебінар з неформальної освіти для викладачів і здобувачів-менеджерів персоналу 15 лютого 2024

Зустріч із майбутньою професією: День відкритих дверей у Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ

12 квітня Кам’янець-Подільський коледж харчової промисловості НУХТ вкотре відчинив двері майбутнім вступникам. Програма заходів до Дня відкритих дверей цьогоріч була надзвичайно насичена, цікава та інформативна. Кожна циклова комісія доклала максимум зусиль і підготувала низку заходів аби якнайкраще продемонструвати переваги навчання в коледжі. Ш...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зустріч із майбутньою професією: День відкритих дверей у Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ 15 квітня 2019

Відкрите практичне заняття на кафедрі готельно-ресторанної справи

5 квітня 2018 р. відповідно до плану змістового модулю асистент кафедри готельно-ресторанної справи Ольга Пушка провела відкрите практичне заняття «Визначення кількості відходів, маси нетто та порцій страв, приготовлених з овочів, плодів і грибів» з дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства» у групі ГС-2-6. На занятті були присутн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відкрите практичне заняття на кафедрі готельно-ресторанної справи 06 квітня 2018

Виїзні модулі сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» у ресторанних підприємствах

У рамках сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» відбувся виїзний модуль у закладі ресторанного господарства «Ресторація К2», де слухачі разом із модераторкою програми Тетяною Сильчук змогли дізнатися цікаву історію та концепцію закладу в стилі авіаційного стімпанку. Пан Руслан, власник закладу, розповів про особливості...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виїзні модулі сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» у ресторанних підприємствах 02 квітня 2025