Н У Х Т

Унікальний практичний досвід здобувають студенти-біотехнологи на ПАТ «Фармак»

02 лютого 2017

Унікальний практичний досвід здобувають студенти-біотехнологи на ПАТ «Фармак»

Протягом двох тижнів шестеро студентів четвертого курсу факультету біотехнології та екологічного контролю проходять практику у відділі контролю якості на ПАТ «Фармак».

Після ознайомчої екскурсії по лабораторіях відділу, студенти були розподілені по місцях проходження практики. Ними стали: відділ вхідного контролю, мікробіологічна лабораторія, аналітична лабораторія, відділ стандартизації.

Відділ вхідного контролю відповідає за найперший контроль якості. Студенти пересвідчилися, що тільки ті матеріали, які пройшли належний контроль за всіма критеріями (мікробіологічний, хімічний, фізичний), можуть надходити на виробництво. Уся сировина та субстанції, що надходять на виробництво, повинні мати у комплекті цілу низку супровідної документації, основною з яких є специфікація на матеріали. У цих документах чітко вказані не тільки вимоги і показники, яким повинна відповідати продукція, а й методики і методи, за якими вона повинна перевірятись. Уся документація подається мовою оригіналу (постачальника), англійською та із задокументованим перекладом.

У мікробіологічній лабораторії наші практиканти перевіряли продукцію (проміжний та остаточний мікробіологічний контроль продукції) та здійснювали моніторинг чистих приміщень. На ПАТ «Фармак» локалізовані усі класи чистоти, а також розміщені локальні зони чистоти А. Студенти мали можливість працювати з відповідною документацією – протоколами проходження кваліфікаційних випробувань персоналу з метою одержання дозволу працювати у класі чистоти В, готувати поживні середовища, заповнювати необхідну документацію. У студентів була можливість опанувати роботу в мікробіологічному боксі з локальною зоною чистоти А та взяти участь у приготуванні поживних середовищ.

Завданням аналітичної лабораторії є контроль якості лікарських засобів методами аналітичної хімії. Під контролем якості варто мати на увазі перевірку показників, які зазначені у державній фармакопеї, у сировині, проміжних продуктах та готовій продукції. Крім того, відділ проводить валідацію процесу виробництва лікарських засобів за будь-яких змін у технології виробництва. Особливістю проходження студентами практики у цьому відділі є можливість опанувати роботу на нових приладах: спектрофотометрах, ротаційних віскозиметрах, рефрактометрах та приладах для визначення густини.

У відділі стандартизації відбувається контроль та облік усіх субстанцій, що надходять на підприємство, їх реєстрація, оформлення документації тощо. Ці субстанції використовують для аналізу якості лікарських засобів під час їх виробництва та після (в аналітичній та хроматографічній лабораторіях). Разом із керівником студенти відслідковували прострочені за терміном придатності стандартні зразки та вилучали їх. Реєстрували й маркували нові зразки, які вже пройшли підтвердження своєї якості та стабільності, для введення їх в експлуатацію. Оскільки стандартні зразки повинні проходити щорічну атестацію, відповідні зразки, які необхідно атестувати, передавали до аналітичної та хроматографічної лабораторій. Студентів ознайомили зі зразками європейської та американської якості, з поняттям робочих стандартних зразків та з різноманітною документацію, що їх супроводжує (специфікації, АНД, фармакопейні статті і т.д.).

Опублікований: 02-02-2017
Читайте також:
Від теорії до виробництва: практика на Борщагівському хіміко-фармацевтичному заводі

Днями стартував новий етап професійного зростання здобувачів четвертого курсу спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» у рамках здобуття освітнього ступеня «Бакалавр» – розпочалася їх виробнича практика. Єлизавета Дон, Олександр Золотар, Анна Косяк та Олександра Соколова проходять її на одному з найбільших фармацевтичних підприємств Києва...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Від теорії до виробництва: практика на Борщагівському хіміко-фармацевтичному заводі 25 січня 2024

Гостьову лекцію про алергени прочитала для здобувачів освіти викладачка Інституту післядипломної освіти НУХТ

11 жовтня 2023 року на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції в рамках дисципліни «Дієтологія» для здобувачів групи ХЧX-4-11ск відбулась гостьова лекція «Алергени як небезпечних чинник системи НАССР. Програми керування та методи контролю алергенів». Лекцію прочитала доцентка кафедри харчових технологій Інституту післядипломної осві...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Гостьову лекцію про алергени прочитала для здобувачів освіти викладачка Інституту післядипломної освіти НУХТ 11 жовтня 2023

В університеті стартує додатковий набір вступників на навчання

З 16 вересня в університеті стартує додатковий набір вступників на навчання. Так, набір на освітній ступінь «бакалавр» на основі повної загальної середньої освіти здійснюватиметься на вакантні місця, що фінансуються за кошти фізичних та юридичних осіб. Для вступу на навчання для здобуття ступеня «бакалавр» обов’язково потрібні позитивні результат...

ЧИТАТИ ДАЛІ

В університеті стартує додатковий набір вступників на навчання 01 вересня 2021

Фахівець університету - у журі з визначення кращих виробників пива, безалкогольних, слабоалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод

2-3 серпня завідувач кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Анатолій Куц був запрошений до участі у засіданні міжнародного журі XXІ Міжнародного конкурсу пива, безалкогольних, слабоалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод. Конкурс проводиться Українською галузевою компанією по виробництву пива, безалкогольних напоїв та мінерал...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фахівець університету - у журі з визначення кращих виробників пива, безалкогольних, слабоалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод 06 серпня 2018