Н У Х Т

Ще одне довгоочікуване поповнення книжкової полички біотехнолога

17 вересня 2018

Ще одне довгоочікуване поповнення книжкової полички біотехнолога

На сьогоднішній день підготовка фахівців, які б володіли не тільки теоретичними, але і практичними навичками розроблення і впровадження елементів НАССР у виробництво є нагальною необхідністю, оскільки з вересня цього року впровадження системи HACCP є обов’язковим для потужностей, які провадять діяльність із харчовими продуктами в Україні. Тому  викладачами кафедри біотехнології і мікробіології нашого університету Наталією Грегірчак, Світланою Тетеріною та Тетяною Нечипор підготовлений навчальний посібник «Мікробіологія, санітарія і гігієна виробництв з основами НАССР. Лабораторний практикум», що вийшов друком у редакційно-видавничому центрі НУХТ.

Випуск даного посібника покликаний частково компенсувати дефіцит навчальної літератури санітарно-гігієнічного профілю, літератури, присвяченої конкретним рекомендаціям щодо впровадження системи НАССР у виробництво в нашій країні.

Матеріал навчального посібника включає розділи по правилах роботи та організації мікробіологічної лабораторії, методах мікроскопії та техніки мікроскопування, методах роботи з мікроорганізмами, розглянуто морфологічні та культуральні ознаки бактерій, грибів, дріжджів, вплив факторів зовнішнього середовища на мікроорганізми. Друга частина посібника присвячена методам визначення безпеки харчових продуктів за мікробіологічними показниками і охоплює практично всі галузі виробництва харчових продуктів, що особливо важливо при запровадженні на харчових підприємствах системи якості НАССР. У посібнику містяться методи визначення мікробіологічних показників у сировині, напівпродуктах і готових виробах, наведено склад реактивів, розчинів, поживних середовищ, що використовують для визначення санітарно-показових мікроорганізмів.

Розроблення й впровадження системи менеджменту безпеки харчової продукції, побудованої на принципах НАССР на сьогодні є актуальним завданням, яке ставлять перед собою сучасні виробництва, орієнтовані на випуск продукції, що відповідає міжнародним стандартам систем якості. Тому навчальний посібник «Мікробіологія, санітарія і гігієна виробництв з основами НАССР. Лабораторний практикум» стане в нагоді студентам спеціальностей «Біотехнології та біоінженерії», «Харчові технології», «Готельно-ресторанна справа», а також спеціалістам, що працюють у галузі харчової промисловості, контролю якості харчових продуктів.

Опублікований: 17-09-2018
Читайте також:
Лекція від випускника, а нині – провідного фахівця міжнародної компанії

Студенти кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв, які опановують спеціальність «Видавництво та поліграфія» скористалися чудовою нагодою послухати лекцію «Технології виготовлення гнучкої упаковки та можливості компанії «Immer Group» від випускника НУХТ, а нині – начальника сектора департаменту R&D компанії «Immer Ukrplasti...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лекція від випускника, а нині – провідного фахівця міжнародної компанії 03 березня 2020

Організація практичної підготовки здобувачів на кафедрі технології цукру і підготовки води

Однією з найстарших в нашому університеті є кафедра технології цукру і підготовки води. Маючи давні славні традиції підготовки високоякісних фахівців галузі для України й інших країн світу, її науково-викладацький склад дуже відповідально ставиться до організації навчального процесу, однією із вагомих і важливих складових якого є практична підготов...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Організація практичної підготовки здобувачів на кафедрі технології цукру і підготовки води 19 листопада 2020

Різдвяний Movie Club

Наближається Різдво Христове – чудове свято любові та надії, найбільше свято в історії людства для усіх християн світу. Старші викладачки кафедри іноземних мов професійного спрямування Людмила Юрчук і Лариса Яненко провели чергове засідання Movie Club зі здобувачами першого курсу, груп ТІ-1-1 і ТІ-1-2 Навчально-наукового інституту харчових техноло...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Різдвяний Movie Club 15 грудня 2023

Про вступ на магістерський рівень вищої освіти дізналися здобувачі-бакалаври спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

Робоча група освітньо-професійної програми «Готельна і ресторанна справа» другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа» зустрілася у діджитал-просторі з майбутніми вступниками, здобувачами четвертого курсу спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» освітнього ступеня «бакалавр». Учасники зустрічі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про вступ на магістерський рівень вищої освіти дізналися здобувачі-бакалаври спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 02 лютого 2024