Н У Х Т

Ще одне довгоочікуване поповнення книжкової полички біотехнолога

17 вересня 2018

Ще одне довгоочікуване поповнення книжкової полички біотехнолога

На сьогоднішній день підготовка фахівців, які б володіли не тільки теоретичними, але і практичними навичками розроблення і впровадження елементів НАССР у виробництво є нагальною необхідністю, оскільки з вересня цього року впровадження системи HACCP є обов’язковим для потужностей, які провадять діяльність із харчовими продуктами в Україні. Тому  викладачами кафедри біотехнології і мікробіології нашого університету Наталією Грегірчак, Світланою Тетеріною та Тетяною Нечипор підготовлений навчальний посібник «Мікробіологія, санітарія і гігієна виробництв з основами НАССР. Лабораторний практикум», що вийшов друком у редакційно-видавничому центрі НУХТ.

Випуск даного посібника покликаний частково компенсувати дефіцит навчальної літератури санітарно-гігієнічного профілю, літератури, присвяченої конкретним рекомендаціям щодо впровадження системи НАССР у виробництво в нашій країні.

Матеріал навчального посібника включає розділи по правилах роботи та організації мікробіологічної лабораторії, методах мікроскопії та техніки мікроскопування, методах роботи з мікроорганізмами, розглянуто морфологічні та культуральні ознаки бактерій, грибів, дріжджів, вплив факторів зовнішнього середовища на мікроорганізми. Друга частина посібника присвячена методам визначення безпеки харчових продуктів за мікробіологічними показниками і охоплює практично всі галузі виробництва харчових продуктів, що особливо важливо при запровадженні на харчових підприємствах системи якості НАССР. У посібнику містяться методи визначення мікробіологічних показників у сировині, напівпродуктах і готових виробах, наведено склад реактивів, розчинів, поживних середовищ, що використовують для визначення санітарно-показових мікроорганізмів.

Розроблення й впровадження системи менеджменту безпеки харчової продукції, побудованої на принципах НАССР на сьогодні є актуальним завданням, яке ставлять перед собою сучасні виробництва, орієнтовані на випуск продукції, що відповідає міжнародним стандартам систем якості. Тому навчальний посібник «Мікробіологія, санітарія і гігієна виробництв з основами НАССР. Лабораторний практикум» стане в нагоді студентам спеціальностей «Біотехнології та біоінженерії», «Харчові технології», «Готельно-ресторанна справа», а також спеціалістам, що працюють у галузі харчової промисловості, контролю якості харчових продуктів.

Опублікований: 17-09-2018
Читайте також:
Стартував конкурс на участь у програмі WIRA (Університет Штату Пенсильванія)

Факультет Сільського господарства Університету Штату Пенсильванія (The Pennsylvania State University або PSU) оголосив про початок конкурсу на участь у програмі WIRA (Woskob International Research in Agriculture) або ВІРА на 2023-2024 академічний рік. Координація програми здійснюється через Офіс глобальних сільськогосподарських наук (Ag Sciences Gl...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стартував конкурс на участь у програмі WIRA (Університет Штату Пенсильванія) 22 серпня 2023

Засідання хімічного лекторію для вступників

Хоч на вулиці сніжно та морозно, але для цьогорічних вступників настають спекотні дні. Так багато треба встигнути до сесії ЗНО 2021 року! Тому для допомоги майбутнім вступникам, кафедра харчової хімії нашого університету вже традиційно продовжує серію хімічних лекторіїв. Чергове засідання цього цікавого, пізнавального заходу відбулося 13 лютого. Ка...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Засідання хімічного лекторію для вступників 15 лютого 2021

Доступно про технологію цукрового виробництва студентам спеціальності «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології»

5 листопада на кафедрі технології цукру і підготовки води відбулася відкрита лекція для студентів спеціальності «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» з дисципліни «Загальні технології харчових виробництв» доцента кафедри Світлани Шульги. На занятті були присутні викладачі кафедри. Лекція є вступною до модуля «Технологія цукрового в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Доступно про технологію цукрового виробництва студентам спеціальності «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» 06 листопада 2019

Технічні аспекти стандартів у посібниках наших викладачів

Викладачі кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління Олександр Пупена, Олег Клименко і Роман Міркевич підготували посібники, які розкривають технічні аспекти стандартів інтегрування систем керування. У посібнику «Принципи функціонування систем керування основним виробництвом через призму стандарту IEC-62264» стандарт IEC-62...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Технічні аспекти стандартів у посібниках наших викладачів 15 квітня 2020