Н У Х Т

Ще одне довгоочікуване поповнення книжкової полички біотехнолога

17 вересня 2018

Ще одне довгоочікуване поповнення книжкової полички біотехнолога

На сьогоднішній день підготовка фахівців, які б володіли не тільки теоретичними, але і практичними навичками розроблення і впровадження елементів НАССР у виробництво є нагальною необхідністю, оскільки з вересня цього року впровадження системи HACCP є обов’язковим для потужностей, які провадять діяльність із харчовими продуктами в Україні. Тому  викладачами кафедри біотехнології і мікробіології нашого університету Наталією Грегірчак, Світланою Тетеріною та Тетяною Нечипор підготовлений навчальний посібник «Мікробіологія, санітарія і гігієна виробництв з основами НАССР. Лабораторний практикум», що вийшов друком у редакційно-видавничому центрі НУХТ.

Випуск даного посібника покликаний частково компенсувати дефіцит навчальної літератури санітарно-гігієнічного профілю, літератури, присвяченої конкретним рекомендаціям щодо впровадження системи НАССР у виробництво в нашій країні.

Матеріал навчального посібника включає розділи по правилах роботи та організації мікробіологічної лабораторії, методах мікроскопії та техніки мікроскопування, методах роботи з мікроорганізмами, розглянуто морфологічні та культуральні ознаки бактерій, грибів, дріжджів, вплив факторів зовнішнього середовища на мікроорганізми. Друга частина посібника присвячена методам визначення безпеки харчових продуктів за мікробіологічними показниками і охоплює практично всі галузі виробництва харчових продуктів, що особливо важливо при запровадженні на харчових підприємствах системи якості НАССР. У посібнику містяться методи визначення мікробіологічних показників у сировині, напівпродуктах і готових виробах, наведено склад реактивів, розчинів, поживних середовищ, що використовують для визначення санітарно-показових мікроорганізмів.

Розроблення й впровадження системи менеджменту безпеки харчової продукції, побудованої на принципах НАССР на сьогодні є актуальним завданням, яке ставлять перед собою сучасні виробництва, орієнтовані на випуск продукції, що відповідає міжнародним стандартам систем якості. Тому навчальний посібник «Мікробіологія, санітарія і гігієна виробництв з основами НАССР. Лабораторний практикум» стане в нагоді студентам спеціальностей «Біотехнології та біоінженерії», «Харчові технології», «Готельно-ресторанна справа», а також спеціалістам, що працюють у галузі харчової промисловості, контролю якості харчових продуктів.

Опублікований: 17-09-2018
Читайте також:
Від реальних кейсів до цікавих дискусій: гостьова лекція фахівця фармацевтичної компанії «Дарниця»

Студенти-біотехнологи мали чудову нагоду зануритися у світ фармаконагляду разом із уповноваженою особою з фармаконагляду та керівником відповідного відділу ПРАТ «Дарниця» В’ячеславом Турком. Гостьова лекція «Фармаконагляд. Що це і які перспективи для сьогоднішніх студентів?» стала справжнім інтелектуальним драйвом для четвертокурсників бакалаврату ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Від реальних кейсів до цікавих дискусій: гостьова лекція фахівця фармацевтичної компанії «Дарниця» 19 травня 2025

Нові здобутки магістрів спеціальності «Прикладна механіка»

Кафедра мехатроніки та пакувальної техніки вітає чергових магістрів спеціальності 131 «Прикладна механіка», освітньої-професійної програми «Прикладна механіка». Екзаменаційна комісія у складі Олексія Бойка, Людмили Кривопляс-Володіної, Костянтина Васильківського, Юлії Ступак підтримала здобувачів на завершальному кроці захисту їх власних технічних ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нові здобутки магістрів спеціальності «Прикладна механіка» 22 лютого 2023

День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни у коледжах НУХТ

Щороку 22 червня український народ вшановує світлу пам’ять мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна. Горем і болем вона увірвалася до кожної української домівки, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю. У відокремлених структурних підрозділах НУХТ відбулася низка заходів до Дня скорботи та вшанування пам’яті жертв ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни у коледжах НУХТ 23 червня 2021

Цікава гостьова лекція для здобувачів освіти кафедри технології молока і молочних продуктів

26 вересня 2023 року головний технолог ТОВ «НВО «Лактол Інтернейшнл»  Анатолій Лукащук зустрівся з групою бакалаврів і магістрантів, які навчаються за спеціальністю 181 «Харчові технології» і освітньо-професійною програмою «Технології зберігання, консервування і переробки молока», та прочитав їм лекцію «Заквасочні культури Сhr. Hansen для виробницт...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Цікава гостьова лекція для здобувачів освіти кафедри технології молока і молочних продуктів 28 вересня 2023