Н У Х Т

Пізнавальний захід для першокурсників Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С.Гулого

13 квітня 2018

Пізнавальний захід для першокурсників Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С.Гулого

Викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування Катерина Чала, Людмила Власенко і Богдана Кукса провели пізнавальний захід з нагоди святкування Великодня для студентів перших курсів Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С.Гулого.

Свято Великодня в різних країнах об'єднує загальна любов і радість. Кожна країна має свої історично сформовані традиції.Великдень – одне з найголовніших і найулюбленіших свят християн: це символ перемоги життя над смертю, світла над темрявою. Особливе значення цьому святу надає весна, час, коли природа пробуджується від зимового сну, з'являється перша зелень і перші квіти. Кожна родина, незалежно від того, в якій країні вона живе, намагається прикрасити своє житло, в будинках з'являються букети весняних квітів, стрічки, барвисті гірлянди, фігурки, що символізують свято. Діти в різних країнах відзначають свято Великодня з особливими веселощами і радістю, які можна порівняти тільки з Різдвом. Вони придумують різні ігри та заняття для себе в ці весняні святкові дні.

У  кожній країні власні традиції святкування Великодня. Так, у Великобританії Великдень вважається «королем фестивалів». У великодню неділю, на світанку, в церквах проходять служби та концерти органної музики.

У Великодній день прийнято дарувати дітям на вулицях цукерки та іграшки. Діти грають в «Egg-shackling»: на сирих яйцях пишеться ім'я дитини, а потім підкидають яйця в ситі. Виграє той, чиє яйце довше всіх не розіб'ється. У цій країні свято люблять модниці, адже на Великдень прийнято гарно вбиратися, і до того ж, неодмінно одягти хоча б одну нову річ. На недільний обід збирається вся родина. Часто запікають баранчика з овочами, готують великодній торт. Стіл зазвичай прикрашають шоколадними гніздами, шоколадними яйцями та зайцями з тіста. Недільним ранком до чаю подають хрестові булочки. Друзям і родичам дарують шоколадні яйця, усередині яких заховані солодощі.

У Великобританії на Великдень використовуються не тільки курячі яйця, як у всіх інших країнах, але й гусячі, і навіть страусині. Увечері проходить карнавал із величезною кількістю яскраво одягнених учасників. Веселощі й танці можуть тривати до ранку.

В Англії Великий четвер називають Четвергом милостині. В цей день милостиню роздає монарх. Золоту монету в подарунок отримують рівно стільки людей, скільки років коронованій особі. Цій традиції близько п'ятисот років, хоча в минулі часи роздавали одяг. У непарний рік церемонія проводиться у Вестмінстерському абатстві, у парний – в одному з соборів країни.

У Святу п'ятницю на згадку про Страсті Господні їдять спеціально випечений хліб із зображенням хреста. У цей день церковні дзвони замовкають і знову починають передзвін тільки у Великодню неділю.

Сучасні традиції святкування Великодня в Англії дуже веселі, яскраві, барвисті і радісні. Дітлахи з нетерпінням чекають неділі, коли вони прокинуться і побачать, що великодній заєць залишив для них кошики з солодощами і сховав яйця, які вони розписували на минулому тижні. Діти по всьому будинку шукають яйця, а вранці на Великдень дітвора катає яйця з гори. Це старовинна гра. З пагорба спускають яйця, зварені круто, і перемагає той, чиє яйце докотиться до підніжжя пагорба першим. Британці привезли цю традицію і до Америки. У Великодню неділю американські родини відвідують церкву. Служба супроводжується колективним співом. Традиційний американський великодній обід складається з шинки з ананасами, картоплею, фруктовим салатом і овочами. Діти отримують кошики від «великоднього зайчика», який ще рано вранці наповнив їх кольоровими крашанками, шоколадом і цукерками. В Америці дуже популярна великодня гра: катання яєць по похилому газону. Діти змагаються, хто далі і без зупинки зможе покатати своє яйце. Найбільше змагання відбувається на газоні біля Білого Дому у Вашингтоні. Сотні дітей приходять зі своїми великодніми кошиками, наповненими яскраво розфарбованими яйцями, і катають їх вниз по галявині біля президентського палацу.

Святкувати Великдень в Австралії прийнято з великодніми яйцями з шоколаду або цукру. Крім того, тут великодні яйця люблять робити у формі кролика або рідкісної споконвічної тварини австралійського континенту – білбі. Цей звір незабаром може стати великоднім символом Австралії. Вчені таким чином сподіваються запобігти зникненню цього виду, привертаючи увагу населення до серйозної екологічної проблеми. За традицією, великоднє меню австралійців складається зі смаженої баранини, яловичини або курчати зі смаженими овочами. На десерт подають традиційну австралійську великодню страву - «Pavlova», торт із безе, прикрашений фруктами: ківі, суницею, ананасами і мандаринами. Дуже популярні солодкі гарячі булочки, які австралійці їдять на сніданок у великодній ранок перед відвідуванням церкви. Великдень в Австралії є часом, коли безліч сімейств виїжджають на природу, адже в цей час там закінчується літо, і починається осінь.

Про усі ці традиції та особливості святкування Великодня в Англії, США та Австралії студенти дізналися від викладачів кафедри, які їм організували своєрідний екскурс у ці англомовні країни, запропонувавши вікторину, творчі завдання, обговорення. Таким чином, студенти мали змогу порівняти традиції святкування Великодня у нашій країні з англомовними країнами. І насамкінець, усі пригостилися традиційними смачними українськими пасками!

Опублікований: 13-04-2018
Читайте також:
Першокурсники освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» побували у Музеї води

24 вересня 2021 року здобувачі групи ХЕ-1-12 освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» разом зі своєю наставницею професоркою кафедри експертизи харчових продуктів Оксаною Шульгою відвідали Музей води. Карантинні заходи вносять корективи у наше життя, проте, всі охочі до культурно-освітнього розвитку зібралися та в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Першокурсники освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» побували у Музеї води 27 вересня 2021

Освоєння магістрантами сучасних технологій використання інноваційних харчових інгредієнтів оцінили на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів

10 червня професори кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів Василь Пасічний та Ірина Шевченко комісійно оцінили в рамках екзамену з дисципліни «Інноваційні харчові інгредієнти у технології м'ясних і м'ясомістких продуктів» рівень освоєння магістрантами кафедри сучасних технологій використання інноваційних харчових інгредієнтів у м'ясопереробні...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Освоєння магістрантами сучасних технологій використання інноваційних харчових інгредієнтів оцінили на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів 12 червня 2020

Захоплива лабораторна об’єднала здобувачів освіти університету та фахового коледжу

17 квітня 2024 р. відбулося чергове віртуальне лабораторне заняття з дисципліни «Технологічні принципи виробництва продукції харчування в закладах ресторанного господарства» для здобувачів освіти другого курсу освітньо-професійної програми «Технології харчування». Долучитися до заняття були запрошені здобувачі групи ХТ-31 Волинського фахового колед...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Захоплива лабораторна об’єднала здобувачів освіти університету та фахового коледжу 19 квітня 2024

Затверджені нові форми дипломів про вищу освіту

Міністерством освіти і науки затверджені нові форми документів про вищу освіту та наукові ступені. Відповідний наказ підписаний міністром освіти Сергієм Шкарлетом. Зокрема, Міністерством затверджені нові форми диплома молодшого бакалавра, бакалавра та магістра, доктора філософії, доктора мистецтв і доктора наук. Також затверджені форми додатка до ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Затверджені нові форми дипломів про вищу освіту 14 січня 2021