Н У Х Т

Пізнавальний захід для першокурсників Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С.Гулого

13 квітня 2018

Пізнавальний захід для першокурсників Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С.Гулого

Викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування Катерина Чала, Людмила Власенко і Богдана Кукса провели пізнавальний захід з нагоди святкування Великодня для студентів перших курсів Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С.Гулого.

Свято Великодня в різних країнах об'єднує загальна любов і радість. Кожна країна має свої історично сформовані традиції.Великдень – одне з найголовніших і найулюбленіших свят християн: це символ перемоги життя над смертю, світла над темрявою. Особливе значення цьому святу надає весна, час, коли природа пробуджується від зимового сну, з'являється перша зелень і перші квіти. Кожна родина, незалежно від того, в якій країні вона живе, намагається прикрасити своє житло, в будинках з'являються букети весняних квітів, стрічки, барвисті гірлянди, фігурки, що символізують свято. Діти в різних країнах відзначають свято Великодня з особливими веселощами і радістю, які можна порівняти тільки з Різдвом. Вони придумують різні ігри та заняття для себе в ці весняні святкові дні.

У  кожній країні власні традиції святкування Великодня. Так, у Великобританії Великдень вважається «королем фестивалів». У великодню неділю, на світанку, в церквах проходять служби та концерти органної музики.

У Великодній день прийнято дарувати дітям на вулицях цукерки та іграшки. Діти грають в «Egg-shackling»: на сирих яйцях пишеться ім'я дитини, а потім підкидають яйця в ситі. Виграє той, чиє яйце довше всіх не розіб'ється. У цій країні свято люблять модниці, адже на Великдень прийнято гарно вбиратися, і до того ж, неодмінно одягти хоча б одну нову річ. На недільний обід збирається вся родина. Часто запікають баранчика з овочами, готують великодній торт. Стіл зазвичай прикрашають шоколадними гніздами, шоколадними яйцями та зайцями з тіста. Недільним ранком до чаю подають хрестові булочки. Друзям і родичам дарують шоколадні яйця, усередині яких заховані солодощі.

У Великобританії на Великдень використовуються не тільки курячі яйця, як у всіх інших країнах, але й гусячі, і навіть страусині. Увечері проходить карнавал із величезною кількістю яскраво одягнених учасників. Веселощі й танці можуть тривати до ранку.

В Англії Великий четвер називають Четвергом милостині. В цей день милостиню роздає монарх. Золоту монету в подарунок отримують рівно стільки людей, скільки років коронованій особі. Цій традиції близько п'ятисот років, хоча в минулі часи роздавали одяг. У непарний рік церемонія проводиться у Вестмінстерському абатстві, у парний – в одному з соборів країни.

У Святу п'ятницю на згадку про Страсті Господні їдять спеціально випечений хліб із зображенням хреста. У цей день церковні дзвони замовкають і знову починають передзвін тільки у Великодню неділю.

Сучасні традиції святкування Великодня в Англії дуже веселі, яскраві, барвисті і радісні. Дітлахи з нетерпінням чекають неділі, коли вони прокинуться і побачать, що великодній заєць залишив для них кошики з солодощами і сховав яйця, які вони розписували на минулому тижні. Діти по всьому будинку шукають яйця, а вранці на Великдень дітвора катає яйця з гори. Це старовинна гра. З пагорба спускають яйця, зварені круто, і перемагає той, чиє яйце докотиться до підніжжя пагорба першим. Британці привезли цю традицію і до Америки. У Великодню неділю американські родини відвідують церкву. Служба супроводжується колективним співом. Традиційний американський великодній обід складається з шинки з ананасами, картоплею, фруктовим салатом і овочами. Діти отримують кошики від «великоднього зайчика», який ще рано вранці наповнив їх кольоровими крашанками, шоколадом і цукерками. В Америці дуже популярна великодня гра: катання яєць по похилому газону. Діти змагаються, хто далі і без зупинки зможе покатати своє яйце. Найбільше змагання відбувається на газоні біля Білого Дому у Вашингтоні. Сотні дітей приходять зі своїми великодніми кошиками, наповненими яскраво розфарбованими яйцями, і катають їх вниз по галявині біля президентського палацу.

Святкувати Великдень в Австралії прийнято з великодніми яйцями з шоколаду або цукру. Крім того, тут великодні яйця люблять робити у формі кролика або рідкісної споконвічної тварини австралійського континенту – білбі. Цей звір незабаром може стати великоднім символом Австралії. Вчені таким чином сподіваються запобігти зникненню цього виду, привертаючи увагу населення до серйозної екологічної проблеми. За традицією, великоднє меню австралійців складається зі смаженої баранини, яловичини або курчати зі смаженими овочами. На десерт подають традиційну австралійську великодню страву - «Pavlova», торт із безе, прикрашений фруктами: ківі, суницею, ананасами і мандаринами. Дуже популярні солодкі гарячі булочки, які австралійці їдять на сніданок у великодній ранок перед відвідуванням церкви. Великдень в Австралії є часом, коли безліч сімейств виїжджають на природу, адже в цей час там закінчується літо, і починається осінь.

Про усі ці традиції та особливості святкування Великодня в Англії, США та Австралії студенти дізналися від викладачів кафедри, які їм організували своєрідний екскурс у ці англомовні країни, запропонувавши вікторину, творчі завдання, обговорення. Таким чином, студенти мали змогу порівняти традиції святкування Великодня у нашій країні з англомовними країнами. І насамкінець, усі пригостилися традиційними смачними українськими пасками!

Опублікований: 13-04-2018
Читайте також:
Перша ластівка: вперше в університеті відбувся успішний захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора PhD

3 листопада вперше в нашому університеті відбувся захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) з галузі знань «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».   Здобувачка кафедри готельно-ресторанної справи Ірина Медвідь представила на розгляд разової спеціалізованої вченої ради ДФ 26.058.001 дисер...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перша ластівка: вперше в університеті відбувся успішний захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора PhD 05 листопада 2020

VIII Всеукраїнська науково-практична конференція «Інноваційні технології в готельно-ресторанному бізнесі» відбулася на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

19 березня на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу відбулася VIII Всеукраїнська науково-практична конференція «Інноваційні технології в готельно-ресторанному бізнесі», присвячена 135-річчю Національного університету харчових технологій. У конференції взяли участь викладачі та студенти нашого університету, інших закладів вищої о...

ЧИТАТИ ДАЛІ

VIII Всеукраїнська науково-практична конференція «Інноваційні технології в готельно-ресторанному бізнесі» відбулася на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 20 березня 2019

Нові горизонти профорієнтації через призму співпраці з виробництвом та освітою

Другого квітня 2024 року за ініціативи викладацького колективу кафедри автоматизації та комп’ютерних технологій систем управління – завідувача кафедри Ярослава Смітюха, його заступника Віктора Сідлецького, старшого викладача Євгена Проскурки та адміністрації Старинської птахофабрики МХП відбулася поїздка здобувачів другого і третього курсів спеціал...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нові горизонти профорієнтації через призму співпраці з виробництвом та освітою 04 квітня 2024

Відкрита лекція з основ розрахунку і конструювання технологічного обладнання

30 листопада 2022 року на кафедрі технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування відбулася відкрита лекція з дисципліни «Основи розрахунку і конструювання технологічного обладнання». Її прочитав доцент Євген Бабко для  здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» груп ОХ-4-2, ОХ-4-7ск. Тема лекції – «Розрахунок укріплення отворів в с...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відкрита лекція з основ розрахунку і конструювання технологічного обладнання 01 грудня 2022