Н У Х Т

Проводити генетичні дослідження вчилися здобувачі-біотехнологи

24 листопада 2020

Проводити генетичні дослідження вчилися здобувачі-біотехнологи

Для викладачів кафедри біотехнології і мікробіології вже стало традицією проведення лабораторних занять з генетики в режимі відеоконференції. Звісно, здобувачі беруть участь дистанційно, проте мають змогу побачити весь процес виконання роботи на власні очі.

Нещодавно була проведена робота, яка стосувалася дослідження частоти виникнення спонтанних мутацій у бактерій, що зумовлюють їх стійкість до антибіотиків. Цей процес можна виявити, користуючись флуктуаційним тестом Лурія і Дельбрюка. Для виконання роботи необхідно мати суспензію клітин Escherichia coli і чашки Петрі із агаризованим середовищем, що містить стрептоміцин. Зробивши за схемою висів, чашки поміщають у термостат, а через добу можна аналізувати результати. Якщо у чашках буде спостерігатися приблизно однакова кількість стійких до стрептоміцину колоній E. coli, то результат буде свідчити про виникнення стійкості до антибіотику лише після контакту з ним (адаптаційна гіпотеза). В іншому випадку мова йтиме про виникнення стійких клітин ще до дії даного фактору (мутаційна гіпотеза).

Отже, викладачі кафедри біотехнології і мікробіології роблять все можливе, щоб, не зважаючи на карантинні обмеження, донести в доступній формі здобувачам необхідний навчальний матеріал. Студентам не просто розповіли, а й показали, як потрібно проводити генетичні дослідження. Тож до наступних зустрічей!

Опублікований: 24-11-2020
Читайте також:
Важливі технологічні аспекти від гостьової лекторки

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбулася гостьова лекція директорки з якості та головної технологині пивоварні GONZO Юлії Кириленко. Лекція була присвячена важливим аспектам технології затирання зернопродуктів у пивоварінні, що є одним із ключових етапів виробництва пива. Фахівчиня детально розповіла про сировину, яку ви...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Важливі технологічні аспекти від гостьової лекторки 18 жовтня 2024

Освітній проєкт #Farmak_Lab-2021: у кращих традиціях інновацій

Нещодавно відбувся черговий освітній захід #Farmak_Lab, на якому здобувачі освіти університету традиційно мали змогу поспілкуватися з представниками компанії «Фармак». Захід розпочався зі вступного слова рекрутерки компанії Віталії Заболотної, яка описала переваги роботи на виробництвах АТ «Фармак». Після цього виступив Олександр Щиковський з темо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Освітній проєкт #Farmak_Lab-2021: у кращих традиціях інновацій 24 грудня 2021

Передвиборча кампанія з обрання голови студентської ради розпочалася у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ

У Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ розпочалася передвиборча кампанія з обрання голови студентської ради. Бажання виконувати обов’язки очільника студентського самоврядування виявили три кандидати – Дмитро Богатиренко, Марина Сітало, Владислав Носов. Кожний із кандидатів представив свою передвиборчу програму. 16 вересня відбулася студе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Передвиборча кампанія з обрання голови студентської ради розпочалася у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ 18 вересня 2019

Значення акредитованої сертифікації персоналу з’ясовували на кафедрі експертизи харчових продуктів

На кафедрі експертизи харчових продуктів відбувся науковий семінар для студентів 4-го курсу спеціальності «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» та викладачів кафедри, на який був запрошений директор органу сертифікації персоналу, член Міжнародної гільдії професіоналів якості Юрій Кабаков. Тема семінару – «Значення акредитованої с...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Значення акредитованої сертифікації персоналу з’ясовували на кафедрі експертизи харчових продуктів 26 жовтня 2018