Н У Х Т

Проводити генетичні дослідження вчилися здобувачі-біотехнологи

24 листопада 2020

Проводити генетичні дослідження вчилися здобувачі-біотехнологи

Для викладачів кафедри біотехнології і мікробіології вже стало традицією проведення лабораторних занять з генетики в режимі відеоконференції. Звісно, здобувачі беруть участь дистанційно, проте мають змогу побачити весь процес виконання роботи на власні очі.

Нещодавно була проведена робота, яка стосувалася дослідження частоти виникнення спонтанних мутацій у бактерій, що зумовлюють їх стійкість до антибіотиків. Цей процес можна виявити, користуючись флуктуаційним тестом Лурія і Дельбрюка. Для виконання роботи необхідно мати суспензію клітин Escherichia coli і чашки Петрі із агаризованим середовищем, що містить стрептоміцин. Зробивши за схемою висів, чашки поміщають у термостат, а через добу можна аналізувати результати. Якщо у чашках буде спостерігатися приблизно однакова кількість стійких до стрептоміцину колоній E. coli, то результат буде свідчити про виникнення стійкості до антибіотику лише після контакту з ним (адаптаційна гіпотеза). В іншому випадку мова йтиме про виникнення стійких клітин ще до дії даного фактору (мутаційна гіпотеза).

Отже, викладачі кафедри біотехнології і мікробіології роблять все можливе, щоб, не зважаючи на карантинні обмеження, донести в доступній формі здобувачам необхідний навчальний матеріал. Студентам не просто розповіли, а й показали, як потрібно проводити генетичні дослідження. Тож до наступних зустрічей!

Опублікований: 24-11-2020
Читайте також:
Досвід колег у диджиталізації освіти вивчали викладачі кафедри технології молока і молочних продуктів

Доцентки Тетяна Осьмак і Ульяна Кузьмик та асистентка Оксана Басс кафедри технології молока і молочних продуктів відвідали вебінар у рамках проєкту «Ініціатива академічної доброчесності та якості освіти» по обміну досвідом у диджиталізації освіти «The Unicheck educational community», що відбувся за участі спікерів із провідних закладів освіти Харко...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Досвід колег у диджиталізації освіти вивчали викладачі кафедри технології молока і молочних продуктів 02 листопада 2020

Нові горизонти кулінарного мистецтва відкривають магістранти спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

У рамках дисципліни «Інновації в ресторанному бізнесі» здобувачі освітнього ступеня магістра спеціальності «Готельно-ресторанна справа» мали чудову нагоду взяти участь у майстер-класі з приготування шоколадного фондану. На запрошення лекторки дисципліни, професорки Тетяни Сильчук кулінарний майстер-клас провів досвідчений Шеф ресторанів Рlease (ре...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нові горизонти кулінарного мистецтва відкривають магістранти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 14 листопада 2024

Навички з професійної англійської мови вдосконалюють студенти разом із викладачами кафедри іноземних мов професійного спрямування

16 квітня викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування Лариса Яненко та Людмила Юрчук разом із майбутніми інженерами-технологами з харчових технологій подивилися науково-документальний фільм про передові сучасні та майбутні технології виробництва продуктів. Студенти груп ТІ 1-8 та ТІ 1-6 Навчально-наукового інституту харчових технологі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Навички з професійної англійської мови вдосконалюють студенти разом із викладачами кафедри іноземних мов професійного спрямування 16 квітня 2019

Про технологію Deepfakes ліцеїстам Львівщини

Сьогодні доцентка кафедри інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки Олена Харкянен прочитала гостьову лекцію «Використання штучного інтелекту для виявлення достовірності інформації» старшокласникам Пустомитівського ліцею №1 у Львівській області. Гостьова лекція була присвячена технологіям штучного інтелекту і, зокрема, надзвичайн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про технологію Deepfakes ліцеїстам Львівщини 22 січня 2025