Н У Х Т

Проблеми біодоступності та біоеквівалентності лікарських препаратів роз’яснила магістрам-біотехнологам фахівець корпорації «Артеріум»

12 березня 2019

Проблеми біодоступності та біоеквівалентності лікарських препаратів роз’яснила магістрам-біотехнологам фахівець корпорації «Артеріум»

Магістри першого року навчання, що навчаються за спеціальністю «Фармацевтична біотехнологія», задалися питаннями, який «життєвий шлях» проходить та чи інша таблетка, спрей для носа чи бризкалка для горла або ж вакцина, антибіотик чи будь-який інший лікарський препарат, який ми купуємо в аптеці і вживаємо; як лікарський препарат потрапляє на прилавки аптек; як засвоюється організмом; який механізм всмоктування лікарського засобу?

Для них ці питання є досить актуальними. І завдяки співпраці кафедри біотехнології і мікробіології з провідними фармацевтичними компаніями України, їм випала можливість прослухати професійну лекцію «Біодоступність та біоеквівалентність лікарських препаратів», яку прочитала провідний спеціаліст цієї галузі, менеджер по взаємодії з регуляторними органами корпорації «Артеріум» Наталія Солобюкова.

Студенти розглянули види біодоступності; фармацевтичні ризики; методи доказу еквівалентності, а також вивчили нові поняття біодрейфу та стандартного й альтернативного дизайну. Вчилися порівнювати нормативні бази Європи, США та України щодо фармацевтичного виробництва, провели порівняльну характеристику інноваційного та генеричного лікарського засобу.

Обговорили та задали низку запитань з напрямку біодоступності та біоеквівалентності лікарських препаратів. Наприклад, Вікторію Гафенко зацікавили клінічні дослідження лікарських засобів, яким чином проводять стандартизацію людей; повторюваність досліджень; що прописують у протоколах досліджень. Олександра Шаповалова запитувала, чи можливі відмінності у фармакокінетиці та фармакодинаміці інноваційного та генеричного лікарського засобу. Фахівець компетентно та доступно відповідала на всі питання та наголошувала на нюансах.

Магістри щиро вдячні своєму лектору Інні Лич та фахівцю корпорації «Артеріум» Наталії Солобюковій за новий і корисний багаж знань, які отримали! 

Опублікований: 12-03-2019
Читайте також:
Мікробіологія в житті фахівця з харчових технологій

Для технолога харчового виробництва знання мікробіології є невід'ємною частиною професії. Адже мікроорганізми використовуються для виробництва багатьох продуктів харчування – йогуртів, сирів, вина, пива, квашеної капусти тощо. Розуміння процесів бродіння та інших мікробіологічних перетворень дозволяє технологам-харчовикам створювати смачні, безпечн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Мікробіологія в житті фахівця з харчових технологій 18 квітня 2024

Бакалаври-біотехнологи заочної форми навчання успішно захистили свої кваліфікаційні роботи

Лютий – місяць знаменних подій в нашому університеті. В цей час відбуваються захисти кваліфікаційних робіт. На кафедрі біотехнології і мікробіології їх традиційно розпочали бакалаври заочної форми навчання – протягом трьох днів 27 здобувачів освітньо-професійної програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна» представл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Бакалаври-біотехнологи заочної форми навчання успішно захистили свої кваліфікаційні роботи 13 лютого 2024

Спортивні досягнення здобувача-біотехнолога

5-7 квітня 2024 року в місті Чернівці відбувся Кубок України (етапи) та Всеукраїнські змагання, присвячені пам'яті захисника України Олега Ленюка зі спортивного орієнтування. У змаганнях взяли участь 152 спортсмени з 13 областей України та м. Києва. Організаторами змагань виступили Міністерство молоді та спорту України, Федерація спортивного орієн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Спортивні досягнення здобувача-біотехнолога 10 квітня 2024

Практична підготовка магістрантів-біотехнологів у 2018 році

Останнім великим кроком магістрантів перед виконанням і захистом дипломної роботи є переддипломна практика, яку студенти кафедри біотехнології і мікробіології проходили на базі провідних фармацевтичних підприємств та науково-дослідних інститутів. Вже традиційно більшість студентів поєднали проходження практики із роботою на своїх перших робочих міс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практична підготовка магістрантів-біотехнологів у 2018 році 26 жовтня 2018