Н У Х Т

Про тренди lean-виробництва та пакування харчових продуктів – наукова зустріч після вимушеної перерви

20 вересня 2023

Про тренди lean-виробництва та пакування харчових продуктів – наукова зустріч після вимушеної перерви

20 вересня в рамках Всеукраїнського тижня харчових технологій відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Тренди lean-виробництва та пакування харчових продуктів», яка зібрала провідних учених, фахівців-виробничників, здобувачів вищої освіти і всіх, хто цікавиться розвитком харчової науки, техніки та технології.

Незмінний модератор конференції, завідувач кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв нашого університету, професор Олександр Гавва відкриваючи роботу конференції, зауважив, що як би не було нам зараз важко, наука рухається вперед і можливість зустрітися, поділитися результатами своїх досліджень, обмінятися досвідом з колегами, почути думку інших вчених – воістину безцінна.

Учасників і гостей наукового заходу також привітали проректор з наукової роботи нашого університету Сергій Токарчук і заступниця директора Інституту продовольчих ресурсів НААН України Ірина Романчук. Вони зазначили, що тематика конференції – надзвичайно актуальна, побажали науковцям плідних дискусій, а також висловили подяку Збройним Силам України й всім, хто стоїть на її захисті за можливість тримати науковий фронт.

Конференція працювала у змішаному форматі – науковці з інших міст України й з-за кордону долучилися до її роботи онлайн. А бажаючих взяти участь було чимало – до оргкомітету надійшли понад 70 презентацій і тез доповідей. Безумовно, всі вони заслуговують на найпильнішу увагу, і можливість ознайомитися з доробком науковців буде, щойно завершиться компонування збірника матеріалів. А поки що, у рамках пленарного засідання заслухали кілька актуальних нині для світової наукової спільноти і бізнесу тем.

Зокрема, ґрунтовно висвітлив практику lean-виробництва на підприємствах харчової промисловості фахівець Lean-інституту України Андрій Дмитрієв.

Про інноваційні методи зберігання плодоовочевої сировини йшлося у виступі професорки Азербайджанського державного економічного університету Ельзи Омарової. Великий друг нашого університету, пані Ельза також висловила підтримку українському народові й впевненість у нашій швидкій перемозі над агресором.

Менеджер з операційної ефективності агрохолдингу «Астарта» Віталій Іванес зацікавив аудиторію питаннями покращення ефективності виробництва харчових товарів та застосування Lean Six Sigma.

З реалізацією заходів lean-виробництва на Київському маргариновому заводі «Олком» присутніх познайомив голова правління «Олком» Вячеслав Гончаров.

Цікавою була інформація від колеги з Технічного університету Молдови Тетяни Капканарі щодо перспектив виробництва продуктів харчування із плодів ріжкового дерева.

Підходам до lean-менеджменту на підприємствах хлібопекарської галузі був присвячений виступ фахівчині Інституту продовольчих ресурсів НААН України Олени Бокій.

Про пакування молочних продуктів йшлося у спільній доповіді українських і латвійських науковців, яку представив представник Інституту продовольчих ресурсів НААН Сергій Вербицький.

Власну розробку – енергоощадний пристрій для з’єднання пакувальних виробів термоклеєм представили науковці Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» Юлія Герасименко і Олександр Сокольський.

Не менш актуальними й цікавими були доповіді науковців нашого університету: професорка кафедри експертизи харчових продуктів Оксана Шульга презентувала розробку біодеградабельного їстівного посуду; системний інжиніринг пакувальних машин-автоматів став темою виступу завідувачки кафедри мехатроніки та пакувальної техніки, професорки Людмили Кривопляс-Володіної, а аспірант Олександр Козак представив розробку апарату для вакуумного охолодження батонів в умовах потокового виробництва.

Усі доповідачі отримали сертифікати учасника заходу. І незабаром на нашому сайті буде оприлюднений повний збірник матеріалів конференції.

Оргкомітет висловлює подяку шановним доповідачам за цікаві та насичені доповіді, а всім учасникам – за підтримку і активну дискусію.

Опублікований: 20-09-2023
Читайте також:
Магістранти-біотехнологи – переможці Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія»

18 квітня 2018 р. у найстарішому вищому технічному навчальному закладі України та Східної Європи – Національному університеті «Львівська політехніка» відбувся ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія», в якому взяли участь студенти кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ. На кон...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Магістранти-біотехнологи – переможці Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія» 19 квітня 2018

До професійної діяльності – з практичними навичками

Широку базу для практичної підготовки мають наші здобувачі освіти, які навчаються за бакалаврською освітньою програмою «Комп'ютерні технології дизайну та виготовлення упаковки». Так, цього року частина з них опановує практичні нюанси виробництва полімерної упаковки для молочних та олійних продуктів у компанії «Інтерагропак», і частина занурилася у...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До професійної діяльності – з практичними навичками 21 січня 2025

Учасників Всеукраїнської олімпіади з біотехнології зустрічають на ПАТ «Фармак»

Після написання завдань ІІ туру Всеукраїнської студентської олімпіади з біотехнології, її учасники мали змогу відвідати одну з найстаріших фармацевтичних компаній в Україні – ПАТ «Фармак». Студентів привітно зустріла Тетяна Писана. А далі – інструктаж із техніки безпеки, який завдяки Богдану Костащуку пройшов весело й невимушено, а не рутинно і не...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Учасників Всеукраїнської олімпіади з біотехнології зустрічають на ПАТ «Фармак» 12 квітня 2019

Усім, хто цікавиться наукою: вийшов черговий номер журналу «Наукові праці Національного університету харчових технологій»

Навіть карантинні обмеження не стають на заваді роботі нашого колективу. І у таких непростих умовах наші науковці продовжують свої дослідження й оприлюднюють їх результати. У дистанційному режимі довелося працювати редколегіям наших наукових журналів, проте, це жодним чином не вплинуло на якість підготовлених і випущених номерів. Зокрема, можемо ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Усім, хто цікавиться наукою: вийшов черговий номер журналу «Наукові праці Національного університету харчових технологій» 20 серпня 2020