Н У Х Т

Першокурсники-експерти досліджують історію нашого народу

05 жовтня 2023

Першокурсники-експерти досліджують історію нашого народу

Здобувачі вищої освіти групи ХЕ-1-7 разом зі своєю кураторкою, асистенткою кафедри експертизи харчових продуктів Анною Логіновою відвідали експозицію історичного проєкту «[Не]знищен[н]і».

Мультимедійний історичний проєкт «[Не]знищен[н]і» розповідає нашу історію від початку репресивних переслідувань, ілюструючи її особистими життєвими сценаріями культурних і громадських діячів. Історія, яка спершу довгий час замовчувалася, а згодом не мала достатнього висвітлення у публічному просторі, втілена у двох виставкових залах меморіального будинку родини Косачів.

Арешти людей із найближчого оточення родин Старицьких і Косачів, звинувачення чоловіка Лесі Українки, ув’язнення онуки Михайла Старицького, переслідування родини Івана Франка та показові суди над представниками української інтелігенції – проєкт розказує про тих, хто особисто відчув на собі каток тоталітарної машини.

Цікавим є й те, що для створення виставки були використані матеріали з Центрального державного архіву громадських об’єднань та україніки, Галузевого державного архіву СБУ, Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву, меморії з Фонду Івана Франка, а також експонати Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» та з колекції Музею видатних діячів української культури. Також у виставкових залах можна побачити копії особових справ із архівів, матеріали періодичної преси, відеохроніки, світлини, листування видатних діячів та їхніх родичів із в’язниці і навіть деякі особисті речі.

Заглибитись у виставку і відчути атмосферу «незнищенних» допомогли інсталяції – імітація тюремної камери, схожої на ту, яку замальовувала у своєму записнику Людмила Старицька-Черняхівська, метафора вагону поїзда, якими засуджених везли на заслання та інсталяція-метафора Биківнянського лісу, який був не просто місцем злочину, а й символом знищенності українців.

Важливими акцентами експозиції є справа «Козача Рада Правобережної України», процес Спілки визволення України, який називають найбільшою PR-кампанією совєтської влади, Биківнянська трагедія, хвиля репресій інтелігенції на початку війни Німеччини з СССР, а також сучасний період – ті реалії, у яких ми живемо зараз і в яких знову є фізичне знищення окупантами українців, у тому числі й митців.

Здобувачі групи ХЕ-1-7 занурились у минуле нашого народу та дізнались багато нової інформації про репресії щодо української інтелігенції ХХ століття. У подальшому першокурсники-експерти будуть і далі досліджувати історію нашого народу, відвідуючи музеї, виставки та тематичні екскурсії.

Опублікований: 05-10-2023
Читайте також:
Обмін досвідом у рамках сертифікатних програм

У рамках реалізації сертифікатних програм «Традиції і тренди промислового та крафтового виробництва ковбас» і «М'ясні делікатеси: крафтові традиції та промислові інновації» кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів у весняному семестрі, під керівництвом завідувача кафедри Василя Пасічного відбулися два майстер-класи за участю директора ТОВ «Пріо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Обмін досвідом у рамках сертифікатних програм 28 квітня 2025

Кафедра готельно-ресторанної справи продовжує співпрацю зі стейкхолдерами індустрії гостинності Болгарії

Кафедра готельно-ресторанної справи продовжує співпрацю зі стейкхолдерами індустрії гостинності Болгарії щодо організації міжнародної практики для здобувачів вищої освіти бакалаврського рівня. З 1 вересня студенти спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» приступили до проходження виробничої практики у кращих готельних підприємствах морського...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра готельно-ресторанної справи продовжує співпрацю зі стейкхолдерами індустрії гостинності Болгарії 21 вересня 2021

Триває плідна співпраця Львівського державного коледжу харчової та переробної промисловості НУХТ із фахівцями SES (Німеччина)

До Львівського державного коледжу харчової та переробної промисловості НУХТ приїхав старший експерт SES (Senior Experen Servise) з Німечини Gunter Pomp. Він поділився зі студентами спеціальності «Виробництво харчової продукції» секретами приготування страв німецької та європейської кухонь, зокрема котлет із твердим сиром, котлет зі соленими огірка...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Триває плідна співпраця Львівського державного коледжу харчової та переробної промисловості НУХТ із фахівцями SES (Німеччина) 16 жовтня 2019

Кулінарний досвід країн Європи з експерткою з королівського етикету опановували наші першокурсники

Здобувачі вищої освіти першого курсу спеціальності «Туризм» під час практичної роботи з дисципліни «Винний та гастрономічний туризм: досвід ЄС для України» слухали ефір про англійські кулінарні традиції у передачі «У Своїй Тарілці» на радіо «Культура». Спікерка, шеф-кухарка та експертка з королівського етикету, авторка книги «Англійське Різдво. Ре...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кулінарний досвід країн Європи з експерткою з королівського етикету опановували наші першокурсники 02 квітня 2021