Н У Х Т

Перший етап роботи Національного репозитарію академічних текстів розпочнеться до кінця року

23 січня 2017

Перший етап роботи Національного репозитарію академічних текстів розпочнеться до кінця року

Директор департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування МОН Андрій Шевцов повідомив, що перший етап роботи Національного репозитарію академічних текстів розпочнеться до кінця року, і сприятиме виявленню академічного плагіату. Він додав, що після запуску репозитарію, в 2018-2019 роках, планується розроблення національної наукометричної системи.

Створення репозитарію розпочнеться зі систематизації текстів дисертацій, які нині перебувають в сфері використання УкрІНТЕІ. У підсумку на ресурсі будуть зібрані освітні та наукові тексти в тому вигляді, в якому вони піддаються обробленню, перегляду та порівнянню. До них буде щонайменше два режими доступу: відкритий і обмежений, який встановлюватиметься згідно з чинним законодавством, адже репозитарій міститиме наукові праці для службового користування, з грифом «таємно», обмежені авторськими правами тощо.

За словами високопосадовця, робочою групою вже створений проект Положення про національний репозитарій академічних текстів, де зазначені ключові характеристики майбутнього ресурсу. Зокрема, передбачається, що це буде розподілена електронна база даних, яка складатиметься з центральної та локальних частин – репозитаріїв вищих навчальних закладів та інших інституціональних учасників репозитарію. Також у Положенні чітко прописано, що ресурси Національного репозитарію стануть допоміжним засобом для експертизи академічних текстів на запозичення. Остаточний висновок все одно залишатиметься за експертами.

Очільник департаменту окремо наголосив, що в Положенні передбачена можливість для фізичних осіб – авторів академічних текстів отримувати доступ до Національного репозитарію в режимі розміщення академічних текстів після проходження відповідної авторизації.

Іншим документом буде визначений порядок роботи ресурсу та детально регламентовані всі технічні моменти: протоколи обміну інформацією, питання авторських прав, доступу учасників та інших осіб тощо.

Андрій Шевцов відзначив, що до бази потраплятимуть не всі тексти, адже частина залишатиметься на локальних серверах, частина виходитиме в друкованому вигляді. Тому в репозитарії також вестиметься реєстр академічних текстів, який міститиме опис видання або статті. Потому цей реєстр стане основою для розроблення наукометричної бази даних та визначення індексу цитування.

У МОН очікують, що її рівень буде не нижчий, ніж у Web of Science або Scopus. І тоді можна буде перейти до перегляду наявної системи переліку фахових журналів.

Підсумовуючи, директор департаменту зазначив, що затвердження Положення Кабміном дасть «зелене світло» й дозволить зробити перші кроки в створенні репозитарію: визначити його розпорядника, розробити процедури функціонування депозитарію, почати формування бази текстів, підключити локальні репозитарії університетів.

Опублікований: 23-01-2017
Читайте також:
Понад 200 здобувачів освіти різних рівнів нашого університету відзначені  за наукові досягнення

За досягнення високих результатів  у науковій діяльності та активну участь у 87 Міжнародній науковій конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті», згідно з наказом ректора № 54 від 29 квітня 2021 року понад 200 аспірантів і студентів нашого університету нагороджую...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Понад 200 здобувачів освіти різних рівнів нашого університету відзначені за наукові досягнення 30 квітня 2021

Студенти-екологи 4 курсу познайомилися з інноваціями у сфері органічної та екологічно безпечної продукції

26-29 вересня у Міжнародному виставковому центрі відбулася XIIІ Міжнародна спеціалізована виставка екологічних товарів, інновацій та послуг для здорового способу життя Есо-Expo. Студенти-екологи 4 курсу разом із доцентом кафедри екології та збалансованого природокористування Оксаною Салавор також відвідали цей захід. Есо-Expo – це площадка для мак...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти-екологи 4 курсу познайомилися з інноваціями у сфері органічної та екологічно безпечної продукції 01 жовтня 2018

Усі тонкощі мікробіологічного контролю на ПрАТ «Лакталіс»

Харчова промисловість залишається однією з ключових галузей України. А вітчизняні молокопереробні підприємства випускають широкий асортимент продукції, що користується попитом не лише серед українських споживачів, а й серед вибагливих гурманів ближнього і дальнього зарубіжжя. Особлива увага сьогодні приділяється вдосконаленню виробництва, впровадже...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Усі тонкощі мікробіологічного контролю на ПрАТ «Лакталіс» 11 лютого 2021

Нове поповнення магістрів-екологів

Випускники-магістри освітньо-професійних програм «Екологія та охорона навколишнього середовища» та «Екологічний контроль та аудит» Влас Березовий, Станіслав Усенко, Олександр Білик, Андрій Кізко, Вадим Поліщук, Дар’я Ярошевська, В’ячеслав Касатов та Людмила Дмитренко представили екзаменаційній комісії різнопланові кваліфікаційні роботи на актуальну...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нове поповнення магістрів-екологів 13 лютого 2024