Н У Х Т

Педагогічна практика здобувачів освітньо-наукового ступеня «доктор філософії»: лекція з дисципліни «Нанобіотехнології»

05 березня 2024

Педагогічна практика здобувачів освітньо-наукового ступеня «доктор філософії»: лекція з дисципліни «Нанобіотехнології»

У весняному семестрі у майбутніх докторів філософії передбачена педагогічна практика, яка відіграє ключову роль у їхньому професійному розвитку. Цей вид практики дозволяє їм не лише закріпити здобуті знання і вміння, але й відчути себе частиною академічного середовища, показати свої організаторські та комунікаційні навички. Педагогічна практика складається з пасивної та активної частини. Під час активної практики виявляються та закріплюються викладацькі здібності аспіранта, відпрацьовуються навички самостійного ведення різного роду занять зі здобувачами освіти з урахуванням сучасних технологій навчання. Цей вид практики включає проведення лекцій, лабораторних, практичних занять; консультацій тощо.

Тож здобувач PhD першого року навчання за освітньо-науковою програмою «Біотехнологія» Павло Голубєв, науковим керівником якого є доцентка кафедри біотехнології і мікробіології Оксана Скроцька, прочитав лекцію з дисципліни «Нанобіотехнології» для магістрантів освітньо-професійної програми «Промислова та фармацевтична біотехнологія» денної та заочної форм навчання.

Лекція була присвячена методам контролю структурних і хімічних характеристик наноматеріалів: інфрачервоній та оптичній спектрофотометрії, рентгеноструктурному аналізу, методам мікроскопії високої роздільної здатності та іншим. Спектрофотометричні методи – найпростіші для виконання, але дуже інформативні для дослідника. Оптична спектрофотометрія в ультрафіолетовому та видимому діапазонах полягає у вимірюванні поглинання світла зразком та аналізі змін у спектрі, що виникають внаслідок цього поглинання для отримання інформації про властивості та склад досліджуваного зразка. Інфрачервона спектрофотометрія дозволяє встановити наявність певних молекулярних груп у структурі наноматеріалів завдяки поглинанню ІЧ-променів молекулами зразка з певними частотами, що відповідають їхнім вібраційним та коливальним рухам. Дифракційні методи та методи розсіювання дозволяють визначити інші структурні властивості: так рентгеноструктурний аналіз дає інформацію про кристалічні структури у складі наноматеріалів завдяки заломленню рентгенівських променів, а лазерна дифракція та динамічне світлорозсіювання дозволяють одержати інформацію про розподіл розмірів наночастинок. Методи електронної та атомно-силової мікроскопії дозволяють побачити об’єкти значно менші за довжину хвилі видимого світла. Сучасні атомно-силові мікроскопи фіксують навіть хімічні зв’язки між атомами.

При підготовці лекційного матеріалу аспірант керувався принципами простого пояснення складних фізичних явищ, що лежать в основі методів для дослідження наноматеріалів та використовував ілюстративний матеріал під час презентації. Готуючи лекцію, він згадував своє навчання за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія» у бакалавраті та магістратурі НУХТ. Саме це допомогло подивитися на свою роботу з точки зору слухача і дещо вдосконалити лекційний матеріал. Лекція була прочитана з використанням дистанційних технологій, здобувачі уважно слухали новий матеріал і активно задавали питання, пов’язані з темою заняття. Відкрите спілкування з магістрантами надало доповідачеві відчуття важливості викладацької роботи і наснагу для проведення наступних занять.

Опублікований: 05-03-2024
Читайте також:
Відбувся захист магістерських робіт зі спеціальності «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів»

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбувся захист магістерських робіт зі спеціальності «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів» денної форми навчання. Очолила роботу екзаменаційної комісії директор Центральної виробничо-технологічної лабораторії Об’єднання підприємств хлібопекарської про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відбувся захист магістерських робіт зі спеціальності «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів» 24 лютого 2017

Продовжують популяризувати університет фахівці кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Доцент кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Наталія Фалендиш 11 березня зустрілася зі студентами Хмельницького торгівельно-економічного коледжу. Під час зустрічі студенти були ознайомлені зі структурою університету, його багаторічною історією, умовами вступу до Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ за спеціал...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Продовжують популяризувати університет фахівці кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 13 березня 2020

Цифрові інструменти організації мережевої взаємодії учасників освітнього процесу опанувала старша викладачка кафедри туристичного та готельного бізнесу

Пошук шляхів підвищення ефективності освітнього процесу на основі використання інноваційних інформаційних методів і технологій привів до мотивованої необхідності застосовувати потенціал сучасних мережевих сервісів. Відтак, старшою викладачкою кафедри туристичного та готельного бізнесу Уляною Ситайло успішно виконана освітня програма підвищення квал...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Цифрові інструменти організації мережевої взаємодії учасників освітнього процесу опанувала старша викладачка кафедри туристичного та готельного бізнесу 25 листопада 2020

У тренді діджитал-технологій викладачі кафедри економіки праці та менеджменту

Викладачки кафедри економіки праці та менеджменту Ліана Мазник і Олена Драган спільно з викладачами Нестором Шпаком, Зоряною Двуліт, Надією Селюченко та Катериною Дорошкевич з Національного університету «Львівська Політехніка» взяли участь у роботі секції «Прикладних інтелектуальних систем» Конференції COLINS (м. Глівіце, Польща). Із цікавою допов...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У тренді діджитал-технологій викладачі кафедри економіки праці та менеджменту 01 червня 2022