Н У Х Т

Нова сторінка: захисти дисертацій на здобуття наукового ступеня «доктор філософії» з біотехнології

12 жовтня 2021

Нова сторінка: захисти дисертацій на здобуття наукового ступеня «доктор філософії» з біотехнології

8 жовтня на кафедрі біотехнології і мікробіології відбулося подвійне наукове свято – дисертаційні роботи на здобуття наукового ступеня «доктор філософії» за спеціальністю «Біотехнології та біонженерія» успішно захистили аспірантки Лілія Ключка та Олеся Палійчук.

Асистентка кафедри Лілія Ключка представила дисертацію «Регуляція антимікробної та антиадгезивної активності поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii IMB B-7405», яку виконувала під керівництвом докторки біологічних наук, професорки Тетяни Пирог. Основна мета роботи – розроблення простих та ефективних підходів до регуляції властивостей (зокрема антимікробної) поверхнево-активних речовин. Це дозволить використати ці метаболіти як альтернативу антибіотикам та антифунгальним препаратам, що в теперішніх реаліях є особливо актуальним. За матеріалами досліджень опубліковані 24 наукові праці, отримані два патенти на винахід, крім того, результати роботи впроваджені як модулі навчальних дисциплін для підготовки докторів філософії.

Олеся Палійчук, яка наразі обіймає посаду менеджерки зі стратегічного розвитку асортименту ТОВ «Фармацевтичний завод «Біофарма», презентувала результати своїх багаторічних досліджень властивостей ПАР, утворених на різних субстратах, у тому числі і на промислових відходах, у дисертації «Вплив умов культивування Rhodococcus erythropolis ІМВ Ас-5017 на властивості синтезованих поверхнево-активних речовин». Наукова керівниця дисертантки – докторка біологічних наук, професорка Тетяна Пирог.  Робота здобувачки спрямована на вирішення екологічної проблеми (утилізації відпрацьованої олії і відходів виробництва біодизелю) та дає можливість використати ПАР родококів, не тільки у класичній природоохоронній сфері як деструкторів ксенобіотиків, а й у інших галузях промисловості.

У складі разових спеціалізованих рад працювали: голова рад – професор кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства НУХТ Віталій Прибильський, рецензенти – професор кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства НУХТ Віктор Маринченко, завідувач кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ Віктор Стабніков, деканка факультету біотехнології та екологічного контролю НУХТ Наталія Грегірчак, опонентки – завідувачка відділу хімії і біотехнології горючих копалин Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л.М. Литвиненка НАНУ Олена Карпенко, завідувачка відділу антибіотиків Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАНУ Лілія Авдєєва.

Члени спецрад високо оцінили рівень дисертаційних досліджень здобувачок і одностайно присудили їм науковий ступінь «доктор філософії» за спеціальністю «Біотехнології та біонженерія».

Новоспечені докторки філософії висловили подяку колективові кафедри біотехнології і мікробіології за багаторічний, незмінно високий рівень підготовки бакалаврів і магістрів, а від сьогодні і докторів філософії за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія», а також своїй науковій керівниці Тетяні Пирог за постійну підтримку й всебічну допомогу.

Нагадаємо, програма навчання за третім ступенем вищої освіти «доктор філософії» (PhD) за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія» ліцензована на кафедрі біотехнології і мікробіології у 2016 році. З того часу щорічно до лав аспірантів вступають амбіційні дослідники – Дар’я П’ятецька, Ігор Ключка, Андрій Вороненко, Віктор Удимович, Євген Харченко, Дар’я Луцай, Анна Чегринець, Микита Іванов, що живуть наукою, бажають примножувати свої знання і вміння. Тож не за горами наступні захисти.

Щиро вітаємо Лілію Ключку, Олесю Палійчук та їх наукового керівника Тетяну Пирог із такою знаменною подією, бажаємо їм наснаги, подальших наукових і творчих перемог і не зупинятися на досягнутому!

Опублікований: 12-10-2021
Читайте також:
Своїми пропозиціями щодо організації навчального процесу поділилися здобувачі факультету біотехнології та екологічного контролю

Думка студентів стосовно організації навчального процесу завжди є важливою для фахівців факультету біотехнології та екологічного контролю. Другий тиждень навчання на факультеті розпочався з анонімного опитування здобувачів. Після нелегкого семестру дистанційного навчання студенти змогли, нарешті сидячи в аудиторії, поділитися з представниками декан...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Своїми пропозиціями щодо організації навчального процесу поділилися здобувачі факультету біотехнології та екологічного контролю 09 вересня 2021

Виконуючи магістерські роботи, біотехнологи-заочники реалізовують свої розробки на практиці

22 лютого на кафедрі біотехнології і мікробіології захищали кваліфікаційні магістерські роботи студенти заочної форми навчання освітніх програм «Промислова біотехнологія» та «Фармацевтична біотехнологія» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія». На розгляд комісії, яку очолювала завідувач відділу біотехнології Інституту продовольчих ресурс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виконуючи магістерські роботи, біотехнологи-заочники реалізовують свої розробки на практиці 26 лютого 2019

Movie Club для майбутніх фахівців видавничо-поліграфічної справи

Чи можете ви уявити світ, де упаковка – лише спосіб транспортування їжі? Чи уявляєте час, коли не існувало логотипів, розмаїття шрифтів і маркувань продуктів харчування, й упаковка виконувала єдину функцію – зберігати їжу. У ХХІ сторіччі привабливий дизайн упаковки є одним із чинників, що впливає на купівельну поведінку людини. Дизайн упаковки про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Movie Club для майбутніх фахівців видавничо-поліграфічної справи 01 червня 2021

Майстер-клас для гостей Дня відкритих дверей від кондитера 5-зіркового готелю «Hilton Kyiv»

17 листопада 2018 року на кафедрі готельно-ресторанної справи відбувся майстер-клас для гостей Дня відкритих дверей. У технологічній лабораторії кафедри кондитер ресторану сучасної європейської кухні «The Park Kitchen» при 5-зірковому готелі міжнародної мережі «Hilton Kyiv», випускниця спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» Тетяна Лоза озна...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майстер-клас для гостей Дня відкритих дверей від кондитера 5-зіркового готелю «Hilton Kyiv» 20 листопада 2018