Н У Х Т

Нова сторінка: захисти дисертацій на здобуття наукового ступеня «доктор філософії» з біотехнології

12 october 2021

Нова сторінка: захисти дисертацій на здобуття наукового ступеня «доктор філософії» з біотехнології

8 жовтня на кафедрі біотехнології і мікробіології відбулося подвійне наукове свято – дисертаційні роботи на здобуття наукового ступеня «доктор філософії» за спеціальністю «Біотехнології та біонженерія» успішно захистили аспірантки Лілія Ключка та Олеся Палійчук.

Асистентка кафедри Лілія Ключка представила дисертацію «Регуляція антимікробної та антиадгезивної активності поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii IMB B-7405», яку виконувала під керівництвом докторки біологічних наук, професорки Тетяни Пирог. Основна мета роботи – розроблення простих та ефективних підходів до регуляції властивостей (зокрема антимікробної) поверхнево-активних речовин. Це дозволить використати ці метаболіти як альтернативу антибіотикам та антифунгальним препаратам, що в теперішніх реаліях є особливо актуальним. За матеріалами досліджень опубліковані 24 наукові праці, отримані два патенти на винахід, крім того, результати роботи впроваджені як модулі навчальних дисциплін для підготовки докторів філософії.

Олеся Палійчук, яка наразі обіймає посаду менеджерки зі стратегічного розвитку асортименту ТОВ «Фармацевтичний завод «Біофарма», презентувала результати своїх багаторічних досліджень властивостей ПАР, утворених на різних субстратах, у тому числі і на промислових відходах, у дисертації «Вплив умов культивування Rhodococcus erythropolis ІМВ Ас-5017 на властивості синтезованих поверхнево-активних речовин». Наукова керівниця дисертантки – докторка біологічних наук, професорка Тетяна Пирог.  Робота здобувачки спрямована на вирішення екологічної проблеми (утилізації відпрацьованої олії і відходів виробництва біодизелю) та дає можливість використати ПАР родококів, не тільки у класичній природоохоронній сфері як деструкторів ксенобіотиків, а й у інших галузях промисловості.

У складі разових спеціалізованих рад працювали: голова рад – професор кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства НУХТ Віталій Прибильський, рецензенти – професор кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства НУХТ Віктор Маринченко, завідувач кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ Віктор Стабніков, деканка факультету біотехнології та екологічного контролю НУХТ Наталія Грегірчак, опонентки – завідувачка відділу хімії і біотехнології горючих копалин Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л.М. Литвиненка НАНУ Олена Карпенко, завідувачка відділу антибіотиків Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАНУ Лілія Авдєєва.

Члени спецрад високо оцінили рівень дисертаційних досліджень здобувачок і одностайно присудили їм науковий ступінь «доктор філософії» за спеціальністю «Біотехнології та біонженерія».

Новоспечені докторки філософії висловили подяку колективові кафедри біотехнології і мікробіології за багаторічний, незмінно високий рівень підготовки бакалаврів і магістрів, а від сьогодні і докторів філософії за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія», а також своїй науковій керівниці Тетяні Пирог за постійну підтримку й всебічну допомогу.

Нагадаємо, програма навчання за третім ступенем вищої освіти «доктор філософії» (PhD) за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія» ліцензована на кафедрі біотехнології і мікробіології у 2016 році. З того часу щорічно до лав аспірантів вступають амбіційні дослідники – Дар’я П’ятецька, Ігор Ключка, Андрій Вороненко, Віктор Удимович, Євген Харченко, Дар’я Луцай, Анна Чегринець, Микита Іванов, що живуть наукою, бажають примножувати свої знання і вміння. Тож не за горами наступні захисти.

Щиро вітаємо Лілію Ключку, Олесю Палійчук та їх наукового керівника Тетяну Пирог із такою знаменною подією, бажаємо їм наснаги, подальших наукових і творчих перемог і не зупинятися на досягнутому!

Published on: 12-10-2021
Read also:
Незламність авторського голосу поета: професорка НУХТ виступила офіційною опоненткою на захисті дисертації

У добу повномасштабної російської агресії проти України архетипами стійкості та незламності стали долі людей мистецтва: одним із них став поет, педагог і перекладач, представник українського Розстріляного Відродження Михайло Драй-Хмара (1889 – 1939). З нагоди 135-річчя від дня його народження 22 січня 2024 року в Українському державному університет...

READ YOURSELF

Незламність авторського голосу поета: професорка НУХТ виступила офіційною опоненткою на захисті дисертації 29 january 2024

Оздоровче харчування – основа співпраці медицини та харчових технологій

Дедалі тіснішою стає співпраця нашого університету з медичними закладами та установами, набуває нових форм, нового контенту, нового звучання. Адже, незважаючи на різні сфери нашої діяльності, і у медиків, і у харчовиків мета одна – здоров’я кожного нашого громадянина, здоров’я української нації. До цієї мети ми йдемо різними шляхами: медики лікуют...

READ YOURSELF

Оздоровче харчування – основа співпраці медицини та харчових технологій 08 april 2024

Здобувачі освіти відзначені за науково-дослідну роботу у 2022-2023 навчальному році

За підсумками проведення І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань та спеціальностей у 2022-2023 навчальному році та з метою підтримки обдарованої студентської молоді і створення умов для її творчого зростання прийнято рішення про відзначення здобувачів освіти та їх наукових керівників. На підставі протоколів конк...

READ YOURSELF

Здобувачі освіти відзначені за науково-дослідну роботу у 2022-2023 навчальному році 15 june 2023

Заклади вищої освіти вперше зможуть отримати від держави базове фінансування на науку

На 2019 рік у державному бюджеті вперше передбачено кошти для базового фінансування науки в закладах вищої освіти – 100 млн. гривень. Про це пише в своїй статті для «Дзеркала тижня» заступник міністра освіти і науки України Максим Стріха. До цього виші могли отримати лише короткострокове конкурсне фінансування під конкретні вузькі проекти. Максим...

READ YOURSELF

Заклади вищої освіти вперше зможуть отримати від держави базове фінансування на науку 15 january 2019