Н У Х Т

Науковці НУХТ взяли участь у конференції, присвяченій 110-річчю з дня народження професора Бориса Лесика

05 червня 2025

Науковці НУХТ взяли участь у конференції, присвяченій 110-річчю з дня народження професора Бориса Лесика

2-3 червня 2025 року на базі агробіологічного факультету НУБіП України відбулася міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології виробництва, логістики та переробки продукції рослинництва», приурочена до 110-ї річниці з дня народження видатного вченого, педагога, засновника наукової школи, доктора сільськогосподарських наук, професора Бориса Васильовича Лесика.

На запрошення в.о. академіка-секретаря відділення рослинництва НААН України, професора, д.с.-г.н. Володимира Хареби та професорки, д.с.-г.н. Олени Хареби до участі в конференції долучилися доктор технічних наук, професор кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олег Кузьмін та асистентка кафедри Марія Омельченко.

Захід зібрав понад 125 учасників – провідних науковців, освітян, аспірантів та аграрів з України, Польщі, Німеччини, Франції, Швеції, Казахстану, та став знаковою платформою для обміну досвідом, представлення інноваційних підходів у переробленні рослинної сировини, розвитку освіти та інтеграції науки у виробництво.

Конференція урочисто відкрилася вітальними словами, в яких прозвучали глибокі слова вдячності та поваги до постаті Бориса Лесика, його внеску в аграрну науку та освіту. До учасників звернулися: Оксана Тонха (д.с.-г.н., проф., проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності НУБіП України); Микола Кучер (к.с.-г.н., народний депутат України, заслужений працівник сільського господарства); Віталій Коваленко (д.с.-г.н., проф., декан агробіологічного факультету НУБіП України); Людмила Шевчук (д.с.-г.н., проф., член-кореспондент НААН України, директор НДІ рослинництва та ґрунтознавства); Олег Кузьмін (д.т.н., проф., професор кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції НУХТ); Любов Скалецька (к.с.-г.н., доцент); Григорій Подпрятов (к.с.-г.н., проф., заслужений працівник освіти України, завідувач кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика).

У рамках пленарного та секційних засідань прозвучали ґрунтовні доповіді з актуальних тем аграрної науки: про якість і безпеку продукції в умовах різних систем землеробства; значення Полісся у зміцненні продовольчої безпеки України; сучасні інноваційні технології у галузі рослинництва; взаємозв’язок між якісною сировиною та характеристиками кінцевого продукту; забезпечення овочевою продукцією в умовах Центральної Азії; комплексне перероблення сільськогосподарської продукції; синергію науки, освіти й виробництва у формуванні якісного агропродукту; досвід аграрної освіти в Польщі; розроблення дієтичних продуктів з рослинної сировини тощо. Крім того, були представлені прикладні дослідження, інноваційні технології, а також досвід практичного впровадження розробок у аграрному бізнесі.

Конференція стала не лише майданчиком для обговорення технологічних рішень, а й платформою для формування міждисциплінарної співпраці та нових наукових ініціатив.

Учасники щиро вдячні організаторам конференції за натхнення, збереження наукової спадщини та можливість бути частиною цієї пам’ятної події.

Опублікований: 05-06-2025
Читайте також:
Випуск сертифікатної програми «Сучасні тенденції промислового і крафтового виробництва сирів»

У березні-травні 2024 року на кафедрі технології молока і молочних продуктів проходило навчання за сертифікатною програмою «Сучасні тенденції промислового і крафтового виробництва сирів». Керівниця програми – завідувачка кафедри, професорка Галина Поліщук, координаторка – доцентка Тетяна Осьмак. Жага до знань об’єднала в одній програмі здобувачів ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Випуск сертифікатної програми «Сучасні тенденції промислового і крафтового виробництва сирів» 28 травня 2024

Діалог на рівних: насичений перший день NUFT Career Chance 2024

На календарі – середина березня, а отже в нашому університеті настав час кар’єрних інтенсивів від відділу працевлаштування випускників. Попри всі виклики й труднощі воєнного часу, весняний NUFT Career Chance стартував, як і було заплановано, 19 березня. Захід відкрив ректор, професор Олександр Шевченко, який тепло привітав роботодавців в нашому ун...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Діалог на рівних: насичений перший день NUFT Career Chance 2024 19 березня 2024

Захисти кваліфікаційних робіт магістрантів освітньої програми «Технології зберігання, консервування та переробки молока»

16 та 17 лютого відбулися успішні захисти дипломних робіт здобувачів освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 181 «Харчові технології», освітньої програми «Технології зберігання, консервування та переробки молока». Екзаменаційну комісію очолила докторка технічних наук, заступниця директора з наукової роботи Інституту продовольчих ресурсів НААН І...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Захисти кваліфікаційних робіт магістрантів освітньої програми «Технології зберігання, консервування та переробки молока» 18 лютого 2021

Розпочався «NUFT Career Chance-2022»

Усіх без винятку здобувачів вищої освіти хвилює їх працевлаштування після завершення навчання. Куди піти працювати, де візьмуть учорашнього студента без досвіду роботи, як справити на співбесіді таке враження, щоб тебе взяли на роботу? Ці й багато інших питань тривожать молодь на порозі самостійного професійного життя. Знайти на них відповіді допом...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розпочався «NUFT Career Chance-2022» 15 листопада 2022