2-3 червня 2025 року на базі агробіологічного факультету НУБіП України відбулася міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології виробництва, логістики та переробки продукції рослинництва», приурочена до 110-ї річниці з дня народження видатного вченого, педагога, засновника наукової школи, доктора сільськогосподарських наук, професора Бориса Васильовича Лесика.
На запрошення в.о. академіка-секретаря відділення рослинництва НААН України, професора, д.с.-г.н. Володимира Хареби та професорки, д.с.-г.н. Олени Хареби до участі в конференції долучилися доктор технічних наук, професор кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олег Кузьмін та асистентка кафедри Марія Омельченко.
Захід зібрав понад 125 учасників – провідних науковців, освітян, аспірантів та аграрів з України, Польщі, Німеччини, Франції, Швеції, Казахстану, та став знаковою платформою для обміну досвідом, представлення інноваційних підходів у переробленні рослинної сировини, розвитку освіти та інтеграції науки у виробництво.
Конференція урочисто відкрилася вітальними словами, в яких прозвучали глибокі слова вдячності та поваги до постаті Бориса Лесика, його внеску в аграрну науку та освіту. До учасників звернулися: Оксана Тонха (д.с.-г.н., проф., проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності НУБіП України); Микола Кучер (к.с.-г.н., народний депутат України, заслужений працівник сільського господарства); Віталій Коваленко (д.с.-г.н., проф., декан агробіологічного факультету НУБіП України); Людмила Шевчук (д.с.-г.н., проф., член-кореспондент НААН України, директор НДІ рослинництва та ґрунтознавства); Олег Кузьмін (д.т.н., проф., професор кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції НУХТ); Любов Скалецька (к.с.-г.н., доцент); Григорій Подпрятов (к.с.-г.н., проф., заслужений працівник освіти України, завідувач кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика).
У рамках пленарного та секційних засідань прозвучали ґрунтовні доповіді з актуальних тем аграрної науки: про якість і безпеку продукції в умовах різних систем землеробства; значення Полісся у зміцненні продовольчої безпеки України; сучасні інноваційні технології у галузі рослинництва; взаємозв’язок між якісною сировиною та характеристиками кінцевого продукту; забезпечення овочевою продукцією в умовах Центральної Азії; комплексне перероблення сільськогосподарської продукції; синергію науки, освіти й виробництва у формуванні якісного агропродукту; досвід аграрної освіти в Польщі; розроблення дієтичних продуктів з рослинної сировини тощо. Крім того, були представлені прикладні дослідження, інноваційні технології, а також досвід практичного впровадження розробок у аграрному бізнесі.
Конференція стала не лише майданчиком для обговорення технологічних рішень, а й платформою для формування міждисциплінарної співпраці та нових наукових ініціатив.
Учасники щиро вдячні організаторам конференції за натхнення, збереження наукової спадщини та можливість бути частиною цієї пам’ятної події.