Н У Х Т

Науковці НУХТ взяли участь у конференції, присвяченій 110-річчю з дня народження професора Бориса Лесика

05 червня 2025

Науковці НУХТ взяли участь у конференції, присвяченій 110-річчю з дня народження професора Бориса Лесика

2-3 червня 2025 року на базі агробіологічного факультету НУБіП України відбулася міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології виробництва, логістики та переробки продукції рослинництва», приурочена до 110-ї річниці з дня народження видатного вченого, педагога, засновника наукової школи, доктора сільськогосподарських наук, професора Бориса Васильовича Лесика.

На запрошення в.о. академіка-секретаря відділення рослинництва НААН України, професора, д.с.-г.н. Володимира Хареби та професорки, д.с.-г.н. Олени Хареби до участі в конференції долучилися доктор технічних наук, професор кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олег Кузьмін та асистентка кафедри Марія Омельченко.

Захід зібрав понад 125 учасників – провідних науковців, освітян, аспірантів та аграрів з України, Польщі, Німеччини, Франції, Швеції, Казахстану, та став знаковою платформою для обміну досвідом, представлення інноваційних підходів у переробленні рослинної сировини, розвитку освіти та інтеграції науки у виробництво.

Конференція урочисто відкрилася вітальними словами, в яких прозвучали глибокі слова вдячності та поваги до постаті Бориса Лесика, його внеску в аграрну науку та освіту. До учасників звернулися: Оксана Тонха (д.с.-г.н., проф., проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності НУБіП України); Микола Кучер (к.с.-г.н., народний депутат України, заслужений працівник сільського господарства); Віталій Коваленко (д.с.-г.н., проф., декан агробіологічного факультету НУБіП України); Людмила Шевчук (д.с.-г.н., проф., член-кореспондент НААН України, директор НДІ рослинництва та ґрунтознавства); Олег Кузьмін (д.т.н., проф., професор кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції НУХТ); Любов Скалецька (к.с.-г.н., доцент); Григорій Подпрятов (к.с.-г.н., проф., заслужений працівник освіти України, завідувач кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика).

У рамках пленарного та секційних засідань прозвучали ґрунтовні доповіді з актуальних тем аграрної науки: про якість і безпеку продукції в умовах різних систем землеробства; значення Полісся у зміцненні продовольчої безпеки України; сучасні інноваційні технології у галузі рослинництва; взаємозв’язок між якісною сировиною та характеристиками кінцевого продукту; забезпечення овочевою продукцією в умовах Центральної Азії; комплексне перероблення сільськогосподарської продукції; синергію науки, освіти й виробництва у формуванні якісного агропродукту; досвід аграрної освіти в Польщі; розроблення дієтичних продуктів з рослинної сировини тощо. Крім того, були представлені прикладні дослідження, інноваційні технології, а також досвід практичного впровадження розробок у аграрному бізнесі.

Конференція стала не лише майданчиком для обговорення технологічних рішень, а й платформою для формування міждисциплінарної співпраці та нових наукових ініціатив.

Учасники щиро вдячні організаторам конференції за натхнення, збереження наукової спадщини та можливість бути частиною цієї пам’ятної події.

Опублікований: 05-06-2025
Читайте також:
Відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Мембранні процеси та обладнання в харчових технологіях та інженерії»

3-4 листопада 2020 року в університеті на базі кафедри технологічного обладнання і комп’ютерних технологій проєктування відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Мембранні процеси та обладнання в харчових технологіях та інженерії». Доповіді на конференцію надіслали науковці і викладачі: Інституту загальної та неорганічної хімії ім. В.І...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Мембранні процеси та обладнання в харчових технологіях та інженерії» 05 листопада 2020

Thanksgiving Day на засіданні мовного клубу кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації

Викладачка кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації Наталія Божок провела разом із американським гостем Stuart Snuggs захід, присвячений святу Thanksgiving Day, зі студентами першого курсу Навчально-наукового інституту економіки і управління й факультету автоматизації і комп’ютерних систем. День подяки – одне з найулюбленіших свят...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Thanksgiving Day на засіданні мовного клубу кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації 25 листопада 2021

З Міжнародним днем інтелектуальної власності!

Міжнародний день інтелектуальної власності встановлений у 2000 році на засіданні Генеральної асамблеї Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ), який відзначається щороку 26 квітня в день народження ВОІВ — організації, що сприяє охороні та розвитку інтелектуальної власності у всьому світі. Міжнародний день інтелектуальної власності ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З Міжнародним днем інтелектуальної власності! 22 квітня 2019

Можливості упровадження штучного інтелекту в освіту оцінили викладачі університету

11 та 12 грудня 2024 року викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, професор Олег Кузьмін та асистентка Марія Омельченко долучилися до онлайн-лекцій, присвячених можливостям інтеграції штучного інтелекту в освітній процес, організованих Національним університетом фізичного виховання і спорту України за підтримки Міністерства...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Можливості упровадження штучного інтелекту в освіту оцінили викладачі університету 19 грудня 2024