Н У Х Т

Студенти-екологи дізналися, як забезпечувалася водою столиця після аварії на ЧАЕС

25 квітня 2018

Студенти-екологи дізналися, як забезпечувалася водою столиця після аварії на ЧАЕС

Наближається річниця однієї з найстрашніших техногенних катастроф в Україні - аварії на Чорнобильській АЕС. З нагоди події керівництвом ПрАТ «АК Київводоканал» була організована прес-конференція, на яку запросили студентів-екологів факультету біотехнології та екологічного контролю. Захід відбувся безпосередньо на плавучій насосній станції «Роса-300», що розташована в гирловій частині дренажного каналу Київського водосховища в заплаві р. Десна. 

Вибух реактора на четвертому енергоблоці призвів до людських жертв, радіаційного забруднення повітря, ґрунту та річкових вод. Проблема чистої питної води для Києва в ті тривожні дні постала надзвичайно гостро: водопостачання потрібно було не лише для потреб населення і промислових об’єктів, а й для миття фасадів будинків, автошляхів і тротуарів, поливу зелених насаджень. На той час місто на власні потреби споживало близько 1млн 520 тис м3 води на день. При цьому Дніпровська станція давала майже третину цієї води. У разі її відключення з процесу водопостачання через радіонуклідне забруднення місто могло постраждати від нестачі води. За такої безпрецедентної ситуації спеціалісти Київводоканалу запропонували особливе технічне рішення – прокласти водогони від річки Десна до Дніпровського водозабору. Забір води з Дніпра припинили, а за допомогою новозбудованої плавучої насосної станції «Роса-300» та двох водоводів Д=900 та 1 400 мм вода з річки Десна подавалась на Дніпровську водопровідну станцію. Таким чином, безперебійне централізоване водозабезпечення столиці здійснювалося в повному обсязі з Десни та незабруднених підземних джерел. Наприкінці 1986 року, в зв’язку зі стабілізацією в межах діючих норм радіонуклідного забруднення води Дніпра, роботу плавучої насосної станції «Роса-300» припинили.

Студенти отримали чудову можливість своїми очима побачити унікальну насосну станцію, адже аналогів їй в Україні немає. Директор Дніпровської водопровідної станції  Анатолій Фурса та начальник інформаційного управління ПрАТ «АК Київводоканал» Вікторія Яковлєва розповіли про період будівництва станції, яка була введена в експлуатацію в червні 1986 року, пояснили принципи роботи насосів і відповіли на всі запитання, які цікавили, як представників ЗМІ, так і майбутніх захисників довкілля. 

Опублікований: 25-04-2018
Читайте також:
Практичне співробітництво між НУХТ та Інститутом технічної теплофізики НАН України

Сучасне виробництва харчових продуктів вимагає ретельного підбору інгредієнтів. Фахівці-технологи університету – професорка кафедри експертизи харчових продуктів, д.т.н., академік УАН Оксана Шульга, доцентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції (ТРАП), к.т.н. Ірина Корецька та старший викладач кафедри ТРАП, к.т.н. Володимир Польов...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практичне співробітництво між НУХТ та Інститутом технічної теплофізики НАН України 28 березня 2024

МОН надало роз’яснення щодо особливостей застосування норм трудового законодавства у період воєнного стану

Міністерство освіти і науки України надіслало до університету лист-роз’яснення щодо особливостей застосування норм трудового законодавства, дистанційної форми роботи під час дії правового режиму воєнного стану. МОН нагадує про заборону керівникам органів управління освітою та/або керівникам закладів освіти примушувати працівників (педагогічних, на...

ЧИТАТИ ДАЛІ

МОН надало роз’яснення щодо особливостей застосування норм трудового законодавства у період воєнного стану 18 березня 2022

Зі сучасними тенденціями здорового харчування знайомилися студенти кафедри готельно-ресторанної справи

Асистент кафедри готельно-ресторанної справи Олена Блощинська разом зі студентами 1 курсу англомовного проекту спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» відвідали Міжнародний форум харчової промисловості та упаковки IFFIP 2018. Актуальність заходу обумовлена необхідністю стрімкого розвитку виробництва харчових продуктів, покращення їх якості ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зі сучасними тенденціями здорового харчування знайомилися студенти кафедри готельно-ресторанної справи 23 квітня 2018

Тонкощі створення парфумів опанували учасники воркшопу кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів

Днями в нашому університеті проходив «WORKSHOP з НУХТ: навчись, приготуй та скуштуй!». Викладачки кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів, доцентки Олеся Романова та Олена Подобій за підтримки KFF group, в особі представника компанії і нашого студента-магістранта Сергія Ліщенка провели майстер-клас «Ств...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тонкощі створення парфумів опанували учасники воркшопу кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів 04 квітня 2025