Н У Х Т

Студенти-екологи дізналися, як забезпечувалася водою столиця після аварії на ЧАЕС

25 квітня 2018

Студенти-екологи дізналися, як забезпечувалася водою столиця після аварії на ЧАЕС

Наближається річниця однієї з найстрашніших техногенних катастроф в Україні - аварії на Чорнобильській АЕС. З нагоди події керівництвом ПрАТ «АК Київводоканал» була організована прес-конференція, на яку запросили студентів-екологів факультету біотехнології та екологічного контролю. Захід відбувся безпосередньо на плавучій насосній станції «Роса-300», що розташована в гирловій частині дренажного каналу Київського водосховища в заплаві р. Десна. 

Вибух реактора на четвертому енергоблоці призвів до людських жертв, радіаційного забруднення повітря, ґрунту та річкових вод. Проблема чистої питної води для Києва в ті тривожні дні постала надзвичайно гостро: водопостачання потрібно було не лише для потреб населення і промислових об’єктів, а й для миття фасадів будинків, автошляхів і тротуарів, поливу зелених насаджень. На той час місто на власні потреби споживало близько 1млн 520 тис м3 води на день. При цьому Дніпровська станція давала майже третину цієї води. У разі її відключення з процесу водопостачання через радіонуклідне забруднення місто могло постраждати від нестачі води. За такої безпрецедентної ситуації спеціалісти Київводоканалу запропонували особливе технічне рішення – прокласти водогони від річки Десна до Дніпровського водозабору. Забір води з Дніпра припинили, а за допомогою новозбудованої плавучої насосної станції «Роса-300» та двох водоводів Д=900 та 1 400 мм вода з річки Десна подавалась на Дніпровську водопровідну станцію. Таким чином, безперебійне централізоване водозабезпечення столиці здійснювалося в повному обсязі з Десни та незабруднених підземних джерел. Наприкінці 1986 року, в зв’язку зі стабілізацією в межах діючих норм радіонуклідного забруднення води Дніпра, роботу плавучої насосної станції «Роса-300» припинили.

Студенти отримали чудову можливість своїми очима побачити унікальну насосну станцію, адже аналогів їй в Україні немає. Директор Дніпровської водопровідної станції  Анатолій Фурса та начальник інформаційного управління ПрАТ «АК Київводоканал» Вікторія Яковлєва розповіли про період будівництва станції, яка була введена в експлуатацію в червні 1986 року, пояснили принципи роботи насосів і відповіли на всі запитання, які цікавили, як представників ЗМІ, так і майбутніх захисників довкілля. 

Опублікований: 25-04-2018
Читайте також:
Університет обраний до складу асоційованих партнерів трьох Спільних магістерських програм Еразмус Мундус

Виконавче агентство з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (ЕАСЕА) і Національне агентство Еразмус+ оприлюднили результати конкурсів Спільних магістерських програм Еразмус Мундус у 2018 році. П’ять українських університетів і одна організація увійшли як асоційовані партнери до складу трьох Спільних магістерських програм: «European Mas...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Університет обраний до складу асоційованих партнерів трьох Спільних магістерських програм Еразмус Мундус 17 липня 2018

Історія ресторанного успіху від роботодавців – здобувачам вищої освіти спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

Відбувся ще один гостьовий лекторій для здобувачів вищої освіти спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» від роботодавців – кофаундерок мережі ресторанів «Fiji Group Restaurants». У прямому ефірі із студентами були спікерки – Олена Жигун-Журба і Альона Басецька з темою «Від офіціанта до співвласника. Коротко про історію успіху ресторанів Fiji...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Історія ресторанного успіху від роботодавців – здобувачам вищої освіти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 01 листопада 2021

У НУХТ відбулися Міжнародна осіння школа та конференція щодо використання харчових добавок

У рамках реалізації проєкту програми Еразмус+ Модуль Жана Моне «Регулювання використання харчових добавок в різних технологіях та гармонізація європейських регламентів в Україні на шляху Євроінтеграції» (№#620521-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE) освітнього процесу за освітніми програмами «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоко...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У НУХТ відбулися Міжнародна осіння школа та конференція щодо використання харчових добавок 02 грудня 2021

На передових підприємствах України пройшли технологічну практику студенти кафедри технології молока і молочних продуктів

Технологічна практика є невід’ємною частиною навчального процесу в університеті. З метою підготовки фахівців, здатних на високому професійному рівні виконувати управлінські та організаційні завдання, керувати виробничими підрозділами, вирішувати актуальні проблеми молочної промисловості, творчо підходити до комплексного розв’язання складних спеціа...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На передових підприємствах України пройшли технологічну практику студенти кафедри технології молока і молочних продуктів 04 жовтня 2019