Н У Х Т

Захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії

19 травня 2023

Захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії

16 травня 2023 року на кафедрі автоматизації та комп’ютерних технологій систем управління відбувся захист дисертації «Автоматизоване керування випарною установкою на основі інтелектуальних регуляторів» аспіранта Михайла Грами на здобуття наукового ступеня «Доктор філософії» у галузі знань 15 «Автоматизація та приладобудування» за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології». Науковий керівник здобувача – кандидат технічних наук, доцент кафедри автоматизації та комп’ютерних технологій систем управління Віктор Сідлецький.

Дисертаційне дослідження Михайла Грами присвячене підвищенню ефективності функціонування випарної установки для забезпечення якісних показників процесу випарювання шляхом удосконалення системи автоматизованого управління процесом випарювання за рахунок розроблення і включення до її складу інтелектуальних регуляторів та підсистем прогнозування та підтримки прийняття рішень. 

Результати роботи здобувача пройшли дослідну перевірку на ВАТ «Шамраївський цукровий завод» і Філія «Жданівський цукровий завод» ТОВ «Цукрагропром».

За темою дослідження опубліковані статті у фахових періодичних виданнях України, у тому числі й тих, що індексуються наукометричною базою Web of Science, та збірниках матеріалів міжнародних науково-технічних конференцій.

До складу разової спеціалізованої вченої ради з розгляду дисертації Михайла Грами увійшли: доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри електропостачання і енергоменеджменту нашого університету Сергій Балюта (голова ради), рецензенти – докторка технічних наук, професорка кафедри автоматизації та комп`ютерних технологій систем управління нашого університету Наталія Луцька та кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри автоматизації та комп`ютерних технологій систем управління нашого університету Ярослав Смітюх і опоненти – доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем Одеського національного технологічного університету Віктор Хобін і кандидат технічних наук, доцент кафедри автоматизації енергетичних процесів Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Олександр Степанець.

Здобувач стисло, але ґрунтовно виклав основні положення свого дисертаційного дослідження, впевнено відповів на питання присутніх.

У дискусії взяли участь голова і члени спеціалізованої вченої ради та присутні на захисті фахівці, зокрема доктори технічних наук Сергій Балюта, Наталія Луцька, Віктор Хобін, Сергій Чумаченко; кандидати технічних наук Ярослав Смітюх, Олександр Степанець, Андрій Форсюк та інші.

І рецензенти, і опоненти, і фахівці, що завітали на захист, відзначили актуальність теми дисертаційного дослідження здобувача, обґрунтованість наукових положень, висновків і рекомендацій, сформульованих у дисертації, їх новизну, повноту викладу в наукових публікаціях за темою дисертації, окремо вказавши на відсутність порушення академічної доброчесності, практичне значення та реалізацію отриманих результатів.

Зокрема, було наголошено, що здобувач вперше запропонував сучасні підходи до автоматизації випарної установки шляхом додавання до існуючих систем підсистеми підтримки прийняття рішень та вперше застосував метод нечітких локальних тенденцій для розроблення моделі прогнозування в системі нечіткого та нейромережевого регулювання.

Рецензенти окремо зазначили, що дисертаційне дослідження Михайла Грами є завершеною самостійною науковою працею, яка містить обґрунтовані наукові результати, що розв’язують поставлені наукові завдання, які мають істотні значення в обраному напрямку досліджень. За своїм змістом і оформленням дисертація відповідає вимогам усіх чинних нормативних документів, а її автор заслуговує на присудження наукового ступеня «Доктор філософії» за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології».

Рішення членів спецради було одностайним, тож вітаємо ще одного доктора філософії в нашому колективі! 

Опублікований: 19-05-2023
Читайте також:
Online-лекторій від кулінарної зірки Євгена Клопотенка на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

15 лютого 2021 р. здобувачі освіти факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу затамували подих біля екранів своїх девайсів, адже на них чекала довгоочікувана online-зустріч із кулінарною зіркою нашої країни – неймовірно харизматичним Євгеном Клопотенком. Ми знаємо Євгена як переможця кулінарного шоу «МастерШеф 5» на каналі СТБ (2015)...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Online-лекторій від кулінарної зірки Євгена Клопотенка на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 17 лютого 2021

Сучасні методи виробництва продуктів харчування обговорювали наші науковці

7-9 жовтня 2020 року у Національному університеті «Львівська політехніка» працювала міжнародна конференція «Food chemistry. Modern methods for production of food, food additives and packaging materials», співорганізаторами якої виступили наш університет та Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України. Учасники заходу працювали у секціях «Х...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сучасні методи виробництва продуктів харчування обговорювали наші науковці 15 жовтня 2020

Ґрунтовна підготовка здобувачів кафедри мехатроніки та пакувальної техніки

10 лютого здобувачі освіти кафедри мехатроніки та пакувальної техніки прибули на переддипломну практику на ТОВ «НПП ІНТА». Для них це чудова можливість поглибити свої знання в підготовці до дипломного проєкту та визначитися з об’єктом проєктування чи модернізації. Кожний візит на це підприємство дуже цікавий. У цеху збирання знаходиться одночасно ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ґрунтовна підготовка здобувачів кафедри мехатроніки та пакувальної техніки 12 лютого 2021

Найвизначніший день студентів-магістрантів ІІ року навчання спеціальності «Біотехнології та біоінженерія»

17 лютого 2020 року стало найвизначнішим днем для студентів-магістрантів ІІ року навчання спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» – розпочалися захисти випускових кваліфікаційних дипломних робіт. Ще півтора роки тому вони, випускники-бакалаври, нервово писали фахове вступне випробування для продовження навчання в магістратурі, а сьогодні ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Найвизначніший день студентів-магістрантів ІІ року навчання спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» 18 лютого 2020