Н У Х Т

Над дослідженням та оптимізацією технології спиртової бражки працює аспірант кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства

28 лютого 2019

Над дослідженням та оптимізацією технології спиртової бражки працює аспірант кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбувся семінар «Технологія висококонцентрованих бражок з крохмалевмісної сировини». Доповідач – аспірант кафедри Світлана Ковальчук (керівник – Тетяна Мудрак) доповіла про особливості перероблення різних видів зернової сировини, а також вплив ступеня дисперсності зерна на процес розріджування та оцукрювання крохмалю, динаміку зброджування висококонцентрованого сусла в спиртовому виробництві та наголосила, що ці процеси недостатньо вивчені і потребують подальших досліджень із метою поліпшення.

У зв’язку з цим назріла необхідність дослідити та оптимізувати технологію спиртової бражки з різних видів крохмалевмісної сировини при зброджуванні висококонцентрованого сусла новими расами дріжджів Saccharomyces cerevisiae ДО16, ДО 11, К-81. Основні технологічні параметри, що впливають на процеси одержання спиртової бражки, є вид і якість сировини, ступінь її подрібнення, концентрація сухих речовин зернового замісу, температура та експозиція його термоферментативного оброблення, рН, місце введення ферментних препаратів у технологічний процес, їх композиція та питомі витрати, раса і властивості дріжджів. З урахуванням високих вимог до якості ректифікованого спирту необхідно дослідити вплив наведених параметрів на накопичення побічних і вторинних продуктів бродіння в дозрілій бражці та забезпечити ефективне їх вилучення в процесі ректифікації спирту.

Останнім часом на ринку сировини для спиртової галузі переважає кукурудза. Ця культура різниться за своїм біохімічним складом. При зброджуванні сусла із кукурудзи в спирт виникає ряд технологічних ускладнень, особливо при низькотемпературній ТФО замісів.

Для інтенсифікації процесу вивільнення крохмалю із целюлолітичної решітки зерна кукурудзи додатково вносили ферментні препарати Для розроблення технології зброджування сусла високої концентрації з крохмалевмісної сировини був селекціонований новий штам дріжджів шляхом багатоступеневої селекції, який здатний витримувати високий осмотичний тиск до 36% СР, і має направлені біосинтетичні властивості по відношенню до етанолу та кислотності. Даний штам дріжджів зазначений як Saccharomyces cerevisiae ДО-16.

Доповідач розставила акценти, зокрема на підборі температурних режимів, необхідності використання антисептиків, дотриманні мікробіологічної чистоти, економії енергоресурсів. Розроблення біокаталітичних технологій приготування і зброджування концентрованого зернового сусла із використанням фізіологічно активних рас дріжджів дозволяє підвищити ефективність перероблення сільськогосподарської сировинини в спирт, технологічним шляхом знизити утворення відходів виробництва, в тому числі після спиртової барди.

Під час обговорення виступили: професори кафедри технології цукру і підготовки води Наталія Гусятинська, Олена Грабовська (члени спеціалізованої вченої ради), професор Петро Шиян (голова спеціалізованої вченої ради), професори Віктор Маринченко та Віталій Прибильський; доценти Роман Кириленко, Маргарита Карпутіна та Петро Бойко, завідувач кафедри Анатолій Куц.

Всі виступаючі зауважили, що робота актуальна, проте, слід внести певні правки, доопрацювати та подати на захист у спеціалізовану вчену раду матеріали дисертації.

Опублікований: 28-02-2019
Читайте також:
Наступний етап: оприлюднені результати конкурсного відбору на місця державного замовлення

Сьогодні оприлюднені рекомендації на навчання на місця державного або регіонального замовлення для здобуття освітнього ступеня «бакалавр». В електронних кабінетах вступників навпроти тієї заяви, за якою є рекомендація на бюджет, статус змінився на «Рекомендовано до зарахування». Для зарахування на місце бюджету такі вступники повинні до 18-ї годин...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наступний етап: оприлюднені результати конкурсного відбору на місця державного замовлення 27 серпня 2020

Виробничі секрети сучасних пекарень дізнавалися здобувачі Навчально-наукового інституту харчових технологій

Студенти другого та третього курсів Навчально-наукового інституту харчових технологій разом із наставницями, доцентками кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Анною Грищенко та Юлією Бондаренко відвідали одну з провідних пекарень української торговельної мережі продовольчих супермаркетів «Сільпо». У пекарні виготовляють широкий...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виробничі секрети сучасних пекарень дізнавалися здобувачі Навчально-наукового інституту харчових технологій 03 жовтня 2023

Є чим пишатися студентам-бакалаврам спеціальності «Реклама і зв'язки з громадськістю»

На кафедрі маркетингу Навчально-наукового інституту економіки і управління завершилися захисти бакалаврських робіт студентами спеціальності «Реклама та зв'язки з громадськістю». Традиційно для кафедри такі захисти – це свято, а не складні випробування. Для студентів, які представляли свої проекти рекламних кампаній для закладів харчування, – це мо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Є чим пишатися студентам-бакалаврам спеціальності «Реклама і зв'язки з громадськістю» 26 червня 2019

Всесвітній день охорони праці у 2023 році

Щороку 28 квітня в Україні відповідно до Указу Президента України від 18 серпня 2006 року №685/2006 відзначається День охорони праці. Однією із найстаріших міжнародних міжурядових організацій є Міжнародна організація праці, якій у 2023 році виповнюється 104 роки. Своїми першочерговими завданнями Міжнародна організація праці визначає: підтримку дем...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Всесвітній день охорони праці у 2023 році 28 квітня 2023