Н У Х Т

Всесвітній день охорони праці у 2023 році

28 квітня 2023

Всесвітній день охорони праці у 2023 році

Щороку 28 квітня в Україні відповідно до Указу Президента України від 18 серпня 2006 року №685/2006 відзначається День охорони праці.

Однією із найстаріших міжнародних міжурядових організацій є Міжнародна організація праці, якій у 2023 році виповнюється 104 роки. Своїми першочерговими завданнями Міжнародна організація праці визначає: підтримку демократії і соціального діалогу, боротьбу з бідністю і безробіттям, заборону дитячої праці. За рішенням організації 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці, щоб привернути увагу до цих та інших проблем сьогодення. Вперше під такою назвою його відзначали у 2003 році. Але ідея започаткувати такий особливий день з’явилася після того, як у 1989 році американські та канадські робітники та профспілки провели День вшанування пам’яті працівників, які загинули на роботі. Кожного року Міжнародна організація праці визначає тему (девіз) Всесвітнього дня охорони праці. У 2023 році він такий: «Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі» (A Safe and healthy working environment as a fundamental principle and right at work).

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну питання безпеки праці набуло нового значення. Навчальні заклади продовжують функціонувати, незважаючи на додаткові щоденні ризики та випробування. Організувати охорону праці в умовах воєнного стану – надскладне щоденне завдання. Україна несе великі втрати в цій війні і ці втрати збільшуються, у тому числі внаслідок загибелі працівників на робочих місцях. У 2022 році під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 3065 працівників, у тому числі 520 працівників – зі смертельним наслідком. При цьому, безпосередньо внаслідок воєнних дій під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждали 711 працівників, з яких 252 особи зі смертельним наслідком.

Тому, одним із першочергових завдань керівників усіх рівнів навчальних закладів є організація безпечних і нешкідливих умов праці співробітників на робочому місці.

В нашому університеті питання безпеки колективу і охорони праці – один із головних пріоритетів. Відповідаючи на виклики воєнного стану, у навчальних корпусах облаштовані відповідно до вимог безпечності і максимально можливої комфортності сховища, розраховані на 2700 осіб. У гуртожитках студмістечка сховища можуть прийняти одночасно від 300 до 550 осіб кожне. Додаткове сховище, що може прийняти 700 осіб, розташоване у навчальному корпусі фізичного виховання. Усі сховища постійно функціонують у штатному режимі, забезпечені питною водою, місцями для сидіння, аптечками колективного користування, ношами, мобільними туалетами, засобами пожежогасіння (вогнегасники, пісок, лопати) тощо. Скрізь справно працюють системи вентилювання та передбачені запасні виходи. У сховищах студмістечка працює Wi-Fi. Детальна інформація щодо сховищ була доведена до всіх працівників, а також розміщена на стендах у всіх корпусах та у спеціальному меню на сайті університету. Крім того, були визначені відповідальні у кожному підрозділі й належним чином проінструктовані щодо дій у разі надзвичайних ситуацій, студентам був наданий список рекомендованих речей, що варто взяти з собою в укриття.

Адміністрація університету та відділ охорони праці й надалі дбатимуть про комфортні й безпечні умови праці. Вони бажають усім здоров’я і натхнення й нагадують про неухильне виконання усіх норм безпеки, економне і відповідальне використання ресурсів на робочих місцях.

Опублікований: 28-04-2023
Читайте також:
У цікавих івентах від Кулінарної Академії беруть участь наші викладачі

Викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу знову на Zoom-конференції «CHEF NEWS» від Кулінарної Академії, яка відбулася 16 червня 2020 року. Під час конференції «М’ясо або риба?» своїми знаннями ділилися спікери: сомельє, бар-менеджер готелю «Inter Continental Kyiv» і мастер-коуч із проведення тренінгів по вину, спиртних напоях і сигарах...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У цікавих івентах від Кулінарної Академії беруть участь наші викладачі 17 червня 2020

Тонкощі ведення нормативно-технічної документації опанували четвертокурсники на першому етапі технологічної практики

Для багатьох студентів-біотехнологів період технологічної практики є найбільш очікуваною миттю під час навчання. І це зовсім не дивно, оскільки практика є унікальною можливістю спробувати себе у ролі стажера на великому фармацевтичному виробництві, застосувати отримані знання та навички у справжньому робочому процесі, а також реально оцінити свої м...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тонкощі ведення нормативно-технічної документації опанували четвертокурсники на першому етапі технологічної практики 21 січня 2020

Кращого технолога серед випускних груп визначили у Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ

У Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ на відділенні харчових технологій відбувся конкурс на звання кращого технолога серед випускних груп 041 та 042 спеціальності «Виробництво харчової продукції». У І етапі конкурсу – виконання тестових завдань на комп’ютері – взяли участь студенти 041 групи – Аліна Луценко, Анастасія Федоро...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кращого технолога серед випускних груп визначили у Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ 14 грудня 2018

Практичні навички від зовнішнього стейкхолдера – викладачам і здобувачам освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

На кафедрі експертизи харчових продуктів за ініціативи гарантки освітньої бакалаврської програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», відповідальної за методичну роботу кафедри, доцентки Світлани Усатюк відбувся методичний семінар «План управління небезпечними факторами (план HACCP/ОПРП): практичні навички системи менеджменту ха...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практичні навички від зовнішнього стейкхолдера – викладачам і здобувачам освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» 12 червня 2024