Н У Х Т

Всесвітній день охорони праці у 2023 році

28 квітня 2023

Всесвітній день охорони праці у 2023 році

Щороку 28 квітня в Україні відповідно до Указу Президента України від 18 серпня 2006 року №685/2006 відзначається День охорони праці.

Однією із найстаріших міжнародних міжурядових організацій є Міжнародна організація праці, якій у 2023 році виповнюється 104 роки. Своїми першочерговими завданнями Міжнародна організація праці визначає: підтримку демократії і соціального діалогу, боротьбу з бідністю і безробіттям, заборону дитячої праці. За рішенням організації 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці, щоб привернути увагу до цих та інших проблем сьогодення. Вперше під такою назвою його відзначали у 2003 році. Але ідея започаткувати такий особливий день з’явилася після того, як у 1989 році американські та канадські робітники та профспілки провели День вшанування пам’яті працівників, які загинули на роботі. Кожного року Міжнародна організація праці визначає тему (девіз) Всесвітнього дня охорони праці. У 2023 році він такий: «Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі» (A Safe and healthy working environment as a fundamental principle and right at work).

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну питання безпеки праці набуло нового значення. Навчальні заклади продовжують функціонувати, незважаючи на додаткові щоденні ризики та випробування. Організувати охорону праці в умовах воєнного стану – надскладне щоденне завдання. Україна несе великі втрати в цій війні і ці втрати збільшуються, у тому числі внаслідок загибелі працівників на робочих місцях. У 2022 році під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 3065 працівників, у тому числі 520 працівників – зі смертельним наслідком. При цьому, безпосередньо внаслідок воєнних дій під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждали 711 працівників, з яких 252 особи зі смертельним наслідком.

Тому, одним із першочергових завдань керівників усіх рівнів навчальних закладів є організація безпечних і нешкідливих умов праці співробітників на робочому місці.

В нашому університеті питання безпеки колективу і охорони праці – один із головних пріоритетів. Відповідаючи на виклики воєнного стану, у навчальних корпусах облаштовані відповідно до вимог безпечності і максимально можливої комфортності сховища, розраховані на 2700 осіб. У гуртожитках студмістечка сховища можуть прийняти одночасно від 300 до 550 осіб кожне. Додаткове сховище, що може прийняти 700 осіб, розташоване у навчальному корпусі фізичного виховання. Усі сховища постійно функціонують у штатному режимі, забезпечені питною водою, місцями для сидіння, аптечками колективного користування, ношами, мобільними туалетами, засобами пожежогасіння (вогнегасники, пісок, лопати) тощо. Скрізь справно працюють системи вентилювання та передбачені запасні виходи. У сховищах студмістечка працює Wi-Fi. Детальна інформація щодо сховищ була доведена до всіх працівників, а також розміщена на стендах у всіх корпусах та у спеціальному меню на сайті університету. Крім того, були визначені відповідальні у кожному підрозділі й належним чином проінструктовані щодо дій у разі надзвичайних ситуацій, студентам був наданий список рекомендованих речей, що варто взяти з собою в укриття.

Адміністрація університету та відділ охорони праці й надалі дбатимуть про комфортні й безпечні умови праці. Вони бажають усім здоров’я і натхнення й нагадують про неухильне виконання усіх норм безпеки, економне і відповідальне використання ресурсів на робочих місцях.

Опублікований: 28-04-2023
Читайте також:
Крафтові технології вивчають наші здобувачі в умовах кращих ресторанних підприємств із власними міні-броварнями

У рамках вивчення дисципліни «Харчові міні-технології в закладах готельно-ресторанного господарства» відбулися виїзні лабораторні заняття для здобувачів вищої освіти 4 курсу спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа». Асистентка кафедри готельно-ресторанної справи Світлана Ковальчук разом зі студентами відвідали бар-пивоварню «Lisopylka» та кра...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Крафтові технології вивчають наші здобувачі в умовах кращих ресторанних підприємств із власними міні-броварнями 28 жовтня 2021

Підведені підсумки локального моніторингу бакалаврської освітньо-професійної програми «Харчові технології та інженерія»

У Навчально-науковому інституті харчових технологій відбулося розширене засідання робочої групи з удосконалення освітньо-професійної програми «Харчові технології та інженерія» бакалаврського рівня, яке очолила директорка інституту, гарантка освітньої програми Оксана Кочубей-Литвиненко. До роботи долучилися завідувачі кафедр та викладачі інституту, ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підведені підсумки локального моніторингу бакалаврської освітньо-професійної програми «Харчові технології та інженерія» 02 лютого 2024

Викладачки кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації поділилися досвідом стажування у Франції та США

31 травня на кафедрі ділової іноземної мови та міжнародної комунікації відбувся науково-методичний семінар «Зарубіжний досвід викладання англійської мови як іноземної», на якому доцентка Галина Чередніченко та старша викладачка Наталія Божок поділилися досвідом викладання англійської мови, отриманим під час міжнародного стажування. Наталія Божок р...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачки кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації поділилися досвідом стажування у Франції та США 03 червня 2024

Вітаємо біотехнологів-переможців конкурсу наукових робіт 2024 р. за благодійної підтримки Корпорації «Артеріум»!

Корпорація «Артеріум» постійно підтримує молодих біотехнологів НУХТ і реалізує для них різні заходи. Одним із них є, започаткований ще в 2020 році, конкурс наукових робіт. Здобувачі освіти кафедри біотехнології і мікробіології (БТМ), незважаючи на усі негаразди, займаються науковими дослідженнями і щороку беруть участь у конкурсі. Цього року науко...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вітаємо біотехнологів-переможців конкурсу наукових робіт 2024 р. за благодійної підтримки Корпорації «Артеріум»! 24 червня 2024