Н У Х Т

На базі університету відбувся семінар Міністерства освіти і науки України

05 березня 2019

На базі університету відбувся семінар Міністерства освіти і науки України

5 березня на базі нашого університету відбувся семінар Міністерства освіти і науки України, присвячений роботі Центрів колективного користування науковим обладнанням.

Нагадаємо, що у травні 2018 року МОН підтримало пропозиції закладів вищої освіти щодо створення на засадах експерименту центрів колективного користування науковим обладнанням за рахунок коштів бюджетної програми «Дослідження, наукові та науково-технічні розробки, виконання робіт за державними цільовими програмами та державним замовленням, підготовка наукових кадрів, фінансова підтримка преси, розвитку наукової інфраструктури, наукових об'єктів, що становлять національне надбання, забезпечення діяльності Державного фонду фундаментальних досліджень». Таких центрів було створено 8, і серед них Центр колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування» у нашому виші. Наприкінці грудня минулого року заклади вищої освіти, що були визначені засновниками центрів, отримали перші фінансові транші для придбання обладнання. Тож настав час відзвітувати про перші кроки щодо функціонування центрів. Базою для проведення такого заходу був обраний наш університет.

Цього дня до НУХТ, крім організаторів семінару – заступника міністра освіти і науки Максима Стріхи та генерального директора директорату науки МОН Дмитра Чеберкуса, завітали проректори з наукової роботи, а також керівники 8 створених центрів і представники ще 10 вишів, що подали заявки на створення центрів на базі їх навчальних закладів.

Спочатку заслухали звіти щодо заходів, виконаних вишами по створенню й початку роботи центрів. Далі дали слово претендентам на створення центрів, аби вони могли аргументувати й переконати присутніх у необхідності створення центру колективного користування науковим обладнанням саме у їх закладі вищої освіти.

Підсумовуючи почуте, Максим Стріха, зазначив, що вишами, де вже створені центри був виконаний значний обсяг робіт щодо їх запуску. Схвально відізвався він про центр нашого університету й порадив іншим взяти на озброєння впроваджені нашими фахівцями ідеї, зокрема стосовно можливості на сайті центру відслідковувати статистику замовлень й роботи на приладах та формувати відповідні звіти. Стосовно претендентів на створення центрів, було прийняте спільне рішення, дати їм ще 10 днів на доопрацювання своїх презентацій, після чого науково-технічна рада МОН обере 5-6 найкращих проектів, що отримають фінансування вже у цьому році. Іншим же доведеться зачекати наступного року. Крім того, заступник міністра повідомив, що вже працюючі центри у цьому році отримають ще по 2 млн. грн. фінансування на розвиток.

Опублікований: 05-03-2019
Читайте також:
Таємниці літери «Е» очима біотехнологів

Харчові добавки – речовини, що додаються в продукти харчування для поліпшення їх зовнішніх якостей, смаку, для збільшення терміну зберігання. В останні роки кількість харчових добавок постійно збільшується, все частіше зустрічаються незнайомі назви. У продукти додають підсолоджувачі, ароматизатори, загусники, консерванти і барвники. Суперечки щодо ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Таємниці літери «Е» очима біотехнологів 30 квітня 2021

Семінар від президента Всеукраїнської асоціації пекарів

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбувся семінар «Сучасний стан та тенденції розвитку хлібопекарської галузі» за участю президента Всеукраїнської асоціації пекарів Олександра Тараненка. Олександр Тараненко розповів про досягнення хлібопекарської галузі України за останні десятиліття та зміни, які відбулися внаслідок в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Семінар від президента Всеукраїнської асоціації пекарів 31 травня 2022

Профорієнтаційна поїздка завідувачки підготовчого відділення навчальними закладами Бориспільського та Баришівського районів

Напередодні Дня працівників освіти завідувачка підготовчого відділення Валентина Кудіна відвідала навчальні заклади Бориспільського та Баришівського районів. Першим став Кучаківський ліцей імені гетьмана Івана Сулими Бориспільської міської ради Київської області, де нещодавно відбулася зустріч з ліцеїстами. Фахівчиня ще раз нагадала їм про наш уні...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профорієнтаційна поїздка завідувачки підготовчого відділення навчальними закладами Бориспільського та Баришівського районів 02 жовтня 2023

Важливі принципи виробництва органічних харчових продуктів: гостьова лекція для магістрантів

12 грудня на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбулася гостьова онлайн-лекція на тему «Вимоги згідно з Законом України: «Виробництво органічних харчових продуктів та кормів. Обіг органічних харчових продуктів». Лекцію прочитала провідна спеціалістка із сертифікації ТОВ «Органік Стандарт» Віра Пасацька. До лекції були залу...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Важливі принципи виробництва органічних харчових продуктів: гостьова лекція для магістрантів 13 грудня 2023