Н У Х Т

Масниця приходить, тепло із собою приводить!

24 лютого 2025

Масниця приходить, тепло із собою приводить!

Днями велика аудиторія – понад 100 чоловік – зібралася в Zoom-конференції на відкриту лекцію професорки кафедри іноземних мов професійного спрямування Наталії Науменко «Масниця приходить – тепло із собою приводить».

Ще в середині останнього зимового місяця, коли зима все-таки вступила у свої права після несподівано теплого січня, – на сторінках соціальних мереж нашого університету з’явилися барвисті оголошення про початок загальноуніверситетського культурного заходу «Масниця-ФЕСТ». Майстер-класи з приготування святкових страв, супроводжувані власними фотографіями та відеороликами, тематичні семінари та засідання – усі ці заходи склали програму майбутнього фесту, і до них уже долучилися наші здобувачі та викладачі.

І коли по всьому світу почалися масничні святкування, викладачі та здобувачі факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені професора В. Доценка та Навчально-наукового інституту харчових технологій мали нагоду вирушити в очолювану професоркою Наталією Науменко віртуальну культурологічну подорож, аби осягнути традиції святкування Масниці в Україні та інших країнах (Франції, Великобританії, Данії, Польщі, Німеччині, Італії, Чехії), зрозуміти їхні спільні та відмінні риси, а найголовніше – пізнати для себе щось нове та отримати мотивацію до усвідомлення себе носієм і продовжувачем звичаїв рідної землі.

Передусім доповідачка зазначила, що 2025 року Масничний тиждень випав на період від 24 лютого до 2 березня. На жаль, протягом останніх трьох років з 24-м лютого в українців асоціюються трагічні події початку повномасштабного російського вторгнення; водночас у збігові дат наявний певний символізм – надії на перемогу добра над злом і на подальше воскресіння нашої країни. Не менш символічним, за словами лекторки, стало те, що цьогоріч православні та католики відзначають в один і той же день – 20 квітня – Великдень, відтак і Масниця випадає на ті само дні, що й у нас, а отже, це ще один крок до примирення та вічної дружби, до успішного входження оновленої України у спільний європейський дім.

Наталія Науменко зауважила, що перші згадки про святкування Масниці з'явилися ще в IV столітті в дохристиянські часи, на відзначення проводів Зими та зустрічі Весни. І, вірогідно, тому, що зима – як час завмирання природи – передає естафету весні як часові пробудження та розквіту, зміна саме цих пір року святкувалася особливо пишно.

За народним календарем, на кожний день Масничного тижня існують свої обряди: понеділок – катання на санках із крижаних гірок (чим далі заїдуть сани, тим більшим буде урожай); вівторок – жартівливі загравання, молоді люди шукають супутників життя (за умови, що до наступної Масниці вони візьмуть шлюб); середа – святкові застілля, на яких «правлять бал» вареники з маслом (звідси і назва свята), сири, млинці з різною начинкою; четвер – гучні банкети з гуляннями до самого ранку; п'ятниця – «тещина вечірка», коли зять обов'язково повинен запросити тещу до себе в гості; субота – посиденьки зовиці, коли невістки запрошують у гості свою свекруху. Вінцем Масничного тижня виступає Прощена неділя, коли священики просять пробачення у вірян, віряни у священників, а ми – одне в одного.

Коротко зупинилася доповідачка й на традиціях святкування Масниці у наших європейських друзів, особливо у тих країнах, чиї мови вивчаються в нашому університеті. Наприклад, у Франції аналогом Масниці є Марді Гра, або «жирний вівторок»; у Польщі основним днем Масниці вважається «жирний» не вівторок, а четвер, коли готують пампушки з різноманітною начинкою; у Великобританії жінки печуть млинці, а потім бігають наввипередки, підкидаючи млинці на пательні і стараючись не впустити їх на землю (славнозвісні Pancake Races, відеоролики про які мають більш ніж стотисячні перегляди на YouTube). У Німеччині, вирушаючи на «Ходу духів», німці проводжають зиму в образі привидів, відьом, чортів, блазнів і персонажів дитячих казок, тобто влаштовують такий собі маленький Хелловін. Усі розповіді Наталія Науменко супроводжувала доцільними цитатами з літературних творів, кінофільмів і пісень.

Звісно ж, ключовим моментом лекції стали кулінарні традиції України. Як зауважила викладачка, вареники – головна страва Колодія – не так давно повернули своє «статус кво» на українському святковому столі, де вони досить довго «конкурували» з млинцями; згадали також і давній козацький жарт: «на Масницю й турки вареники їдять».

Вареник – слово з прозорою етимологію (від кореня «варити» як способу приготування страви), яке, у зв’язку з підвищеним інтересом іноземців до України за останні 10 років, увійшло в англійську мову у транслітерованому вигляді – «varenyky», поряд із автохтонною назвою «dumplings». Звичай приготування вареників існував ще за часів Трипільської культури, коли вареники символізували молодий місяць, символ жіночої енергії. А що вареники, вони ж «пироги бокатії, рогатії», обов’язково готувалися з начинками, то в цьому теж була своя символіка – сподівання на продовження роду. Окрім вареників, українські господині готували інші страви на основі молочних продуктів: сирники, сирні баби, локшину та галушки варили на молоці, а з молока робили ряжанку, колотуху, розтирачку, кисіль; усі каші також цього тижня були лише на молоці.

За звичаєм, після Колодія дівчата вже починають співати веснянки, адже ця прекрасна пора року от-от настане; і саме тому доповідачка дуже доцільно та красиво доповнила свою лекцію уривком із давньої української пісні:

Ой весна, весна, ти красна,
Що ж ти нам, весна, принесла?
Та принесла я вам літечко,
Щоб родилося житечко
Ще й червонії квіточки,
Щоб квітчалися дівочки...

А найголовніше, зазначила Наталія Науменко, що в цей тиждень, напередодні Великого посту, всі намагались помиритись. Пробачити старі образи та попросити пробачення в інших, аби увійти у дні Великого посту очищеними не лише фізично, а й морально та духовно. І зустріти Великдень із надією, що справдиться святкове побажання, яке побутувало у борців за волю нашої країни: «Христос воскрес – воскресне Україна!».

Присутні, які виступили в обговоренні лекції, доцентки Ольга Нежива, Надія Шерстюк, Наталія Стеценко, Світлана Камінська, старші викладачки Ганна Бойко та Людмила Юрчук, зазначили її глибину, таємничість, несподіваність і надзвичайно широкий спектр цікавої інформації. Більш того, тематика лекції, особистість доповідачки, тепла зворушлива атмосфера в аудиторії впливає на психологічний стан, сприяє зниженню стресогенних чинників, об’єднує присутніх навколо давніх традицій, укотре викликаючи в кожного гордість, що він – українець. Було висловлено також побажання продовжити цикл подібних заходів, які водночас сприяють і розширенню кругозору учасників, патріотичному вихованню молоді, любові до всього, що зветься Україна.

А чом би й ні? Адже далі йде Великий піст, за ним Великдень, потім Вознесіння, Трійця... І так до кінця року.

Чудову ініціативу виявили деканка факультету ГРТБ імені проф. В. Доценка Віта Цирульнікова та завідувачка кафедри іноземних мов професійного спрямування Галина Лук’янець. А Наталія Науменко її успішно реалізувала.

Опублікований: 24-02-2025
Читайте також:
З інноваціями BeautyTech познайомилася завідувач кафедри технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів

У черговий раз у Міжнародному виставковому центрі відбулася Міжнародна виставка «InterCHARM Україна 2018». На виставці були представлені останні новинки інгредієнтів для косметики, нові косметичні засоби, упаковка, а також компанії, що надають послуги з косметології, макіяжу, перукарського мистецтва тощо. У рамках виставки працювала Спеціалізована...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З інноваціями BeautyTech познайомилася завідувач кафедри технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів 21 вересня 2018

У Львівському державному коледжі НУХТ завершився тиждень циклової комісії інформатики

Завершився тиждень циклової комісії інформатики у Львівському державному коледжі харчової і переробної промисловості НУХТ. Голова циклової комісії Михайло Мандрик та викладачі комісії Оксана Захаряк, Марта Мишолівська, Володимир Грицак, Олег Мартон, Ірина Беца намагалися, щоб цей тиждень був насичений цікавими заходами, до яких були залучені студен...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У Львівському державному коледжі НУХТ завершився тиждень циклової комісії інформатики 03 квітня 2018

Екзамен онлайн: успішний досвід

27 травня на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбулися екзамени з дисципліни «Електронні системи в галузі» (лектор – доцент Олег Кузьмін) для здобувачів груп ХЧ-3-13ск і ХЧ-3-14ск за допомогою сервісу відеоконференцій «Zoom». Екзамен дозволив виявити належні теоретичні знання та рівень знань здобувачів. Вітаємо здобувачів і...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Екзамен онлайн: успішний досвід 29 травня 2020

Немає меж досконалості: на кафедрі технології оздоровчих продуктів розроблено додаткові критерії для оцінювання кваліфікаційних робіт

Робоча група з перегляду та вдосконалення освітньо-професійної програми підготовки магістрів «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» у складі гарантки, професорки Галини Сімахіної, доценток Світлани Камінської та Ірини Гойко і здобувачки освітнього ступеня «магістр» Ірини Медведюк розробила додаткові критерії для ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Немає меж досконалості: на кафедрі технології оздоровчих продуктів розроблено додаткові критерії для оцінювання кваліфікаційних робіт 03 листопада 2023