Н У Х Т

Масниця приходить, тепло із собою приводить!

24 february 2025

Масниця приходить, тепло із собою приводить!

Днями велика аудиторія – понад 100 чоловік – зібралася в Zoom-конференції на відкриту лекцію професорки кафедри іноземних мов професійного спрямування Наталії Науменко «Масниця приходить – тепло із собою приводить».

Ще в середині останнього зимового місяця, коли зима все-таки вступила у свої права після несподівано теплого січня, – на сторінках соціальних мереж нашого університету з’явилися барвисті оголошення про початок загальноуніверситетського культурного заходу «Масниця-ФЕСТ». Майстер-класи з приготування святкових страв, супроводжувані власними фотографіями та відеороликами, тематичні семінари та засідання – усі ці заходи склали програму майбутнього фесту, і до них уже долучилися наші здобувачі та викладачі.

І коли по всьому світу почалися масничні святкування, викладачі та здобувачі факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені професора В. Доценка та Навчально-наукового інституту харчових технологій мали нагоду вирушити в очолювану професоркою Наталією Науменко віртуальну культурологічну подорож, аби осягнути традиції святкування Масниці в Україні та інших країнах (Франції, Великобританії, Данії, Польщі, Німеччині, Італії, Чехії), зрозуміти їхні спільні та відмінні риси, а найголовніше – пізнати для себе щось нове та отримати мотивацію до усвідомлення себе носієм і продовжувачем звичаїв рідної землі.

Передусім доповідачка зазначила, що 2025 року Масничний тиждень випав на період від 24 лютого до 2 березня. На жаль, протягом останніх трьох років з 24-м лютого в українців асоціюються трагічні події початку повномасштабного російського вторгнення; водночас у збігові дат наявний певний символізм – надії на перемогу добра над злом і на подальше воскресіння нашої країни. Не менш символічним, за словами лекторки, стало те, що цьогоріч православні та католики відзначають в один і той же день – 20 квітня – Великдень, відтак і Масниця випадає на ті само дні, що й у нас, а отже, це ще один крок до примирення та вічної дружби, до успішного входження оновленої України у спільний європейський дім.

Наталія Науменко зауважила, що перші згадки про святкування Масниці з'явилися ще в IV столітті в дохристиянські часи, на відзначення проводів Зими та зустрічі Весни. І, вірогідно, тому, що зима – як час завмирання природи – передає естафету весні як часові пробудження та розквіту, зміна саме цих пір року святкувалася особливо пишно.

За народним календарем, на кожний день Масничного тижня існують свої обряди: понеділок – катання на санках із крижаних гірок (чим далі заїдуть сани, тим більшим буде урожай); вівторок – жартівливі загравання, молоді люди шукають супутників життя (за умови, що до наступної Масниці вони візьмуть шлюб); середа – святкові застілля, на яких «правлять бал» вареники з маслом (звідси і назва свята), сири, млинці з різною начинкою; четвер – гучні банкети з гуляннями до самого ранку; п'ятниця – «тещина вечірка», коли зять обов'язково повинен запросити тещу до себе в гості; субота – посиденьки зовиці, коли невістки запрошують у гості свою свекруху. Вінцем Масничного тижня виступає Прощена неділя, коли священики просять пробачення у вірян, віряни у священників, а ми – одне в одного.

Коротко зупинилася доповідачка й на традиціях святкування Масниці у наших європейських друзів, особливо у тих країнах, чиї мови вивчаються в нашому університеті. Наприклад, у Франції аналогом Масниці є Марді Гра, або «жирний вівторок»; у Польщі основним днем Масниці вважається «жирний» не вівторок, а четвер, коли готують пампушки з різноманітною начинкою; у Великобританії жінки печуть млинці, а потім бігають наввипередки, підкидаючи млинці на пательні і стараючись не впустити їх на землю (славнозвісні Pancake Races, відеоролики про які мають більш ніж стотисячні перегляди на YouTube). У Німеччині, вирушаючи на «Ходу духів», німці проводжають зиму в образі привидів, відьом, чортів, блазнів і персонажів дитячих казок, тобто влаштовують такий собі маленький Хелловін. Усі розповіді Наталія Науменко супроводжувала доцільними цитатами з літературних творів, кінофільмів і пісень.

Звісно ж, ключовим моментом лекції стали кулінарні традиції України. Як зауважила викладачка, вареники – головна страва Колодія – не так давно повернули своє «статус кво» на українському святковому столі, де вони досить довго «конкурували» з млинцями; згадали також і давній козацький жарт: «на Масницю й турки вареники їдять».

Вареник – слово з прозорою етимологію (від кореня «варити» як способу приготування страви), яке, у зв’язку з підвищеним інтересом іноземців до України за останні 10 років, увійшло в англійську мову у транслітерованому вигляді – «varenyky», поряд із автохтонною назвою «dumplings». Звичай приготування вареників існував ще за часів Трипільської культури, коли вареники символізували молодий місяць, символ жіночої енергії. А що вареники, вони ж «пироги бокатії, рогатії», обов’язково готувалися з начинками, то в цьому теж була своя символіка – сподівання на продовження роду. Окрім вареників, українські господині готували інші страви на основі молочних продуктів: сирники, сирні баби, локшину та галушки варили на молоці, а з молока робили ряжанку, колотуху, розтирачку, кисіль; усі каші також цього тижня були лише на молоці.

За звичаєм, після Колодія дівчата вже починають співати веснянки, адже ця прекрасна пора року от-от настане; і саме тому доповідачка дуже доцільно та красиво доповнила свою лекцію уривком із давньої української пісні:

Ой весна, весна, ти красна,
Що ж ти нам, весна, принесла?
Та принесла я вам літечко,
Щоб родилося житечко
Ще й червонії квіточки,
Щоб квітчалися дівочки...

А найголовніше, зазначила Наталія Науменко, що в цей тиждень, напередодні Великого посту, всі намагались помиритись. Пробачити старі образи та попросити пробачення в інших, аби увійти у дні Великого посту очищеними не лише фізично, а й морально та духовно. І зустріти Великдень із надією, що справдиться святкове побажання, яке побутувало у борців за волю нашої країни: «Христос воскрес – воскресне Україна!».

Присутні, які виступили в обговоренні лекції, доцентки Ольга Нежива, Надія Шерстюк, Наталія Стеценко, Світлана Камінська, старші викладачки Ганна Бойко та Людмила Юрчук, зазначили її глибину, таємничість, несподіваність і надзвичайно широкий спектр цікавої інформації. Більш того, тематика лекції, особистість доповідачки, тепла зворушлива атмосфера в аудиторії впливає на психологічний стан, сприяє зниженню стресогенних чинників, об’єднує присутніх навколо давніх традицій, укотре викликаючи в кожного гордість, що він – українець. Було висловлено також побажання продовжити цикл подібних заходів, які водночас сприяють і розширенню кругозору учасників, патріотичному вихованню молоді, любові до всього, що зветься Україна.

А чом би й ні? Адже далі йде Великий піст, за ним Великдень, потім Вознесіння, Трійця... І так до кінця року.

Чудову ініціативу виявили деканка факультету ГРТБ імені проф. В. Доценка Віта Цирульнікова та завідувачка кафедри іноземних мов професійного спрямування Галина Лук’янець. А Наталія Науменко її успішно реалізувала.

Published on: 24-02-2025
Read also:
Вітаємо переможців І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія»!

Днями відбулося засідання конкурсної комісії І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія». Відповідно до рецензій провідних вчених університету та враховуючи актуальність, новизну і практичне значення наукових досліджень, було визначено переможців у трьох секціях. Секція «Промислова т...

READ YOURSELF

Вітаємо переможців І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія»! 21 february 2025

Магістранти-біотехнологи опановують сучасні інструментальні методи досліджень у Проблемній науково-дослідній лабораторії

Опанування сучасних інструментальних методик є надзвичайно важливим для майбутніх біотехнологів. Ці навички забезпечують проведення високоточних досліджень, що є ключовим для розроблення, впровадження та контролю інноваційних біотехнологічних процесів і продуктів. Володіння сучасними технологіями забезпечує майбутнім фахівцям конкурентоспроможність...

READ YOURSELF

Магістранти-біотехнологи опановують сучасні інструментальні методи досліджень у Проблемній науково-дослідній лабораторії 04 june 2024

Вчена рада-2020: перші рішення

6 лютого відбулося перше у 2020 році засідання вченої ради університету. Позапланово вченій раді довелося зібратися, щоб розглянути питання про оголошення конкурсу на заміщення посади ректора університету. Та спершу, традиційно, присутні привітали колег, що відсвяткували дні народження між засіданнями. Щодо першого питання порядку денного доповіли...

READ YOURSELF

Вчена рада-2020: перші рішення 06 february 2020

Подвійне свято аспірантів Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ

10 червня 2021 року на засіданнях разових спеціалізованих вчених рад ДФ 26.058.005 і  ДФ 26.058.006 аспіранти Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ Дмитро Гармаш і Дмитро Шведюк успішно захистили дисертаційні роботи на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD). Дмитро Гармаш презентував свої дослідження за темою «Удосконалення тех...

READ YOURSELF

Подвійне свято аспірантів Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ 11 june 2021