Н У Х Т

Магістри продовжують вивчати світові технології кондитерських виробів – торт «Захер»

14 травня 2020

Магістри продовжують вивчати світові технології кондитерських виробів – торт «Захер»

Здобувачі вищої освіти освітнього ступеня «Магістр» освітньої програми «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» на дисципліні «Світові технології борошняних і кондитерських виробів» продовжують вивчати технології кондитерських виробів інших країн. На черзі торт «Sacher» («Захер»).

Торт «Sacher» є одним із солодких символів Австрії, в якому чудово поєднані розкішний смак гіркого шоколаду, ніжного шоколадного бісквіту та приємна кислинка абрикосового джему.

Зануримося трохи в історію. Торт названий на честь його винахідника Франца Захера. Із походженням торта пов’язана не легенда, а цілком реальна історія. У 1832 році 16-річний Франц Захер, проходив навчання на кухні австрійського міністра закордонних справ Меттерніха. Міністр, очікуючи поважних гостей і бажаючи здивувати їх вишуканим десертом, дав вказівку виготовити новий торт. Франц випік шоколадний бісквіт, рецепт якого в той час уже був відомий в кулінарних книгах і не був новиною, однак він змастив поверхню бісквіту абрикосовим джемом і покрив шоколадною глазур’ю. Торт вельможам сподобався, але відомим він став пізніше і увійшов згодом в історію кулінарного мистецтва. Пройшли роки, і Франц віддає свого старшого сина Едуарда на навчання до відомої на той час кондитерської «Демель». Едуард отримав освіту кондитера і шоколатьє, а також удосконалив рецепт приготування торта – він стає таким яким ми знаємо його зараз. Згодом Едуард відкрив свій готель «Захер», де подавав торт гостям готелю. Торт «Sacher» був включений до меню австрійського імператора.

Після смерті Едуарда Захера, його син у повоєнні роки від безгрошів'я продав оригінальний рецепт торта кондитерській «Демель». З тих пір цей заклад випускав уже відомий на весь світ десерт із трикутною шоколадною медаллю «Едвард Захер. Відень».

Нові ж господарі готелю «Захер» також почали виготовляти торт «Захер». Їх торт мав круглу шоколадну медаль із написом «Оригінальний Sacher-Torte», а шоколадний бісвіт був покритий абрикосовим джемом не лише зверху, а й розрізаний та перемащений джемом у середині. Крім того, що вони зареєстрували свій торт під торговою маркою «Оригінальний Sacher-Torte», так ще й у 1954 році подали на кондитерську «Демель» у суд, за те, що та незаконно використовує їх торгову марку. Так почалася «війна тортів». До згоди сторони дійшли тільки через 9 років. З тих пір і до тепер торт «Sacher» виготовляють і готель «Захер», і кондитерська «Демель». Торти готелю «Захер» виготовляються з круглою шоколадною медаллю з написом «Оригінальний Sacher-Torte», а демелевські торти прикрашаються трикутною медаллю з написом «Eduard Sacher-Torte». Ще одна відмінність цих двох тортів полягає в кількості прошарків абрикосового конфітюру – торти готелю «Захер» розрізають по горизонталі і промазують конфітюром, а в кондитерській «Демель» конфітюр укладають тільки зверху перед заливкою його глазур'ю.

Здобувачі вищої освіти опанували теоретичні відомості щодо технології виготовлення торту «Sacher», а для закріплення вивченого матеріалу випікали виріб у домашніх умовах, дотримуючись вказівок протоколу та завдання до лабораторної роботи.

Уже традиційним стало те, що під час дистанційного вивчення цієї дисципліни здобувачі надсилають на перевірку не лише оформлені протоколи з результатами аналізу виробів, а й свої фото з виробами.

Бажаємо і вам насолодитися смаком торту «Sacher», який протягом століть зберігає унікальні рецептуру та смакові якості!

 

Опублікований: 14-05-2020
Читайте також:
Насичене планове засідання вченої ради університету

26 жовтня 2023 року відбулося планове засідання  вченої ради університету. Розпочали з приємного – ректор Олександр Шевченко вручив низку нагород і відзнак працівникам університету і нашим партнерам-стейкхолдерам. Зокрема, нагрудним знаком «Відмінник освіти України» нагороджена заступниця директорки Навчально-наукового інституту харчових технолог...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Насичене планове засідання вченої ради університету 26 жовтня 2023

Першокурсники Навчально-наукового інституту харчових технологій знайомляться з гігантами галузі

Студенти  групи ТІ-1-4 Навчально-наукового інституту харчових технологій разом із доцентом кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Ольгою Чернюшок побували у виробничих цехах ПрАТ «Оболонь». ПрАТ «Оболо́нь» - корпорація з виробництва пива, безалкогольних і слабоалкогольних напоїв, мінеральної води. Окрім цього, компанія має дозволи на гуртову...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Першокурсники Навчально-наукового інституту харчових технологій знайомляться з гігантами галузі 12 грудня 2018

Літературу, отриману у жовтні 2018 року, презентує Науково-технічна бібліотека університету

25-29 жовтня у науковому читальному залі Науково-технічної бібліотеки університету працює виставка нових надходжень, на якій представлені видання, що надійшли до бібліотеки у жовтні 2018 року. До уваги зацікавлених підручники, навчальні посібники, монографії, автореферати дисертацій із різних галузей знань, у тому числі й авторства наших викладачі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Літературу, отриману у жовтні 2018 року, презентує Науково-технічна бібліотека університету 25 жовтня 2018

Уряд внесе зміни у контракти з ректорами вишів

Міністерством освіти і науки розроблений проект урядової постанови, що передбачає внесення змін до Типової форми контракту з керівниками державних закладів вищої освіти. Відповідний проект постанови винесений для громадського обговорення. Положення нового Типового контракту регулюватимуть трудові відносини, пов’язані з виконанням керівником вишу с...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Уряд внесе зміни у контракти з ректорами вишів 20 січня 2020