Н У Х Т

Магістри продовжують вивчати світові технології кондитерських виробів – торт «Захер»

14 травня 2020

Магістри продовжують вивчати світові технології кондитерських виробів – торт «Захер»

Здобувачі вищої освіти освітнього ступеня «Магістр» освітньої програми «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» на дисципліні «Світові технології борошняних і кондитерських виробів» продовжують вивчати технології кондитерських виробів інших країн. На черзі торт «Sacher» («Захер»).

Торт «Sacher» є одним із солодких символів Австрії, в якому чудово поєднані розкішний смак гіркого шоколаду, ніжного шоколадного бісквіту та приємна кислинка абрикосового джему.

Зануримося трохи в історію. Торт названий на честь його винахідника Франца Захера. Із походженням торта пов’язана не легенда, а цілком реальна історія. У 1832 році 16-річний Франц Захер, проходив навчання на кухні австрійського міністра закордонних справ Меттерніха. Міністр, очікуючи поважних гостей і бажаючи здивувати їх вишуканим десертом, дав вказівку виготовити новий торт. Франц випік шоколадний бісквіт, рецепт якого в той час уже був відомий в кулінарних книгах і не був новиною, однак він змастив поверхню бісквіту абрикосовим джемом і покрив шоколадною глазур’ю. Торт вельможам сподобався, але відомим він став пізніше і увійшов згодом в історію кулінарного мистецтва. Пройшли роки, і Франц віддає свого старшого сина Едуарда на навчання до відомої на той час кондитерської «Демель». Едуард отримав освіту кондитера і шоколатьє, а також удосконалив рецепт приготування торта – він стає таким яким ми знаємо його зараз. Згодом Едуард відкрив свій готель «Захер», де подавав торт гостям готелю. Торт «Sacher» був включений до меню австрійського імператора.

Після смерті Едуарда Захера, його син у повоєнні роки від безгрошів'я продав оригінальний рецепт торта кондитерській «Демель». З тих пір цей заклад випускав уже відомий на весь світ десерт із трикутною шоколадною медаллю «Едвард Захер. Відень».

Нові ж господарі готелю «Захер» також почали виготовляти торт «Захер». Їх торт мав круглу шоколадну медаль із написом «Оригінальний Sacher-Torte», а шоколадний бісвіт був покритий абрикосовим джемом не лише зверху, а й розрізаний та перемащений джемом у середині. Крім того, що вони зареєстрували свій торт під торговою маркою «Оригінальний Sacher-Torte», так ще й у 1954 році подали на кондитерську «Демель» у суд, за те, що та незаконно використовує їх торгову марку. Так почалася «війна тортів». До згоди сторони дійшли тільки через 9 років. З тих пір і до тепер торт «Sacher» виготовляють і готель «Захер», і кондитерська «Демель». Торти готелю «Захер» виготовляються з круглою шоколадною медаллю з написом «Оригінальний Sacher-Torte», а демелевські торти прикрашаються трикутною медаллю з написом «Eduard Sacher-Torte». Ще одна відмінність цих двох тортів полягає в кількості прошарків абрикосового конфітюру – торти готелю «Захер» розрізають по горизонталі і промазують конфітюром, а в кондитерській «Демель» конфітюр укладають тільки зверху перед заливкою його глазур'ю.

Здобувачі вищої освіти опанували теоретичні відомості щодо технології виготовлення торту «Sacher», а для закріплення вивченого матеріалу випікали виріб у домашніх умовах, дотримуючись вказівок протоколу та завдання до лабораторної роботи.

Уже традиційним стало те, що під час дистанційного вивчення цієї дисципліни здобувачі надсилають на перевірку не лише оформлені протоколи з результатами аналізу виробів, а й свої фото з виробами.

Бажаємо і вам насолодитися смаком торту «Sacher», який протягом століть зберігає унікальні рецептуру та смакові якості!

 

Опублікований: 14-05-2020
Читайте також:
Лектори кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства вражають рівнем викладацької майстерності

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбулося відкрите  заняття «Основні поняття. Об’єкти, суб’єкти інтелектуальної власності та правові засоби її охорони. Законодавча база України» з дисципліни «Інтелектуальна та промислова власність», яке доцент кафедри, к.т.н. Микола Бондара провів для здобувачів-магістрантів напряму підгот...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лектори кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства вражають рівнем викладацької майстерності 01 жовтня 2020

Освітні й наукові новації інших країн вивчають наші викладачі

Доцент кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олег Кузьмін узяв участь в українській панелі «Освіта та наука у глобальному конкурентному лідерстві Китаю» в рамках VII Міжнародного азіатського конгресу, яка відбулася 22 жовтня 2020 року. Серед офіційних співорганізаторів конгресу – Центр українсько-європейського наукового співробітн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Освітні й наукові новації інших країн вивчають наші викладачі 26 жовтня 2020

Професійну майстерність щодо використання програмних продуктів у навчальному процесі підвищують наші викладачі

24 березня викладачі кафедри готельно-ресторанної справи Олег Бортнічук, Олександр Люлька, Артем Ущаповський, Ярослав Хитрий відвідали професійний онлайн-воркшоп «ARCHICAD для викладачів та навчальних закладів: як це працює?» від «Graphisoft Center Ukraine». Під час воркшопу викладачі дізналися, як стати сертифікованим тренером і офіційним амбасад...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Професійну майстерність щодо використання програмних продуктів у навчальному процесі підвищують наші викладачі 25 березня 2021

В університеті відбулося урочисте відкриття Всеукраїнського студентського конкурсу «Харчові технології-2019»

27 вересня в нашому університеті був урочисто відкритий Всеукраїнський студентський конкурс «Харчові технології-2019». Цей проект має на меті підтримку творчої, креативної, мотивованої до успіху молоді й проводиться за ініціативи Фонду Бориса Колесникова вже вдруге. У минулому році серед 30 переможців конкурсу були 8 наших студентів, які в якості ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

В університеті відбулося урочисте відкриття Всеукраїнського студентського конкурсу «Харчові технології-2019» 27 вересня 2018