Н У Х Т

Магістри продовжують вивчати світові технології кондитерських виробів – торт «Захер»

14 травня 2020

Магістри продовжують вивчати світові технології кондитерських виробів – торт «Захер»

Здобувачі вищої освіти освітнього ступеня «Магістр» освітньої програми «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» на дисципліні «Світові технології борошняних і кондитерських виробів» продовжують вивчати технології кондитерських виробів інших країн. На черзі торт «Sacher» («Захер»).

Торт «Sacher» є одним із солодких символів Австрії, в якому чудово поєднані розкішний смак гіркого шоколаду, ніжного шоколадного бісквіту та приємна кислинка абрикосового джему.

Зануримося трохи в історію. Торт названий на честь його винахідника Франца Захера. Із походженням торта пов’язана не легенда, а цілком реальна історія. У 1832 році 16-річний Франц Захер, проходив навчання на кухні австрійського міністра закордонних справ Меттерніха. Міністр, очікуючи поважних гостей і бажаючи здивувати їх вишуканим десертом, дав вказівку виготовити новий торт. Франц випік шоколадний бісквіт, рецепт якого в той час уже був відомий в кулінарних книгах і не був новиною, однак він змастив поверхню бісквіту абрикосовим джемом і покрив шоколадною глазур’ю. Торт вельможам сподобався, але відомим він став пізніше і увійшов згодом в історію кулінарного мистецтва. Пройшли роки, і Франц віддає свого старшого сина Едуарда на навчання до відомої на той час кондитерської «Демель». Едуард отримав освіту кондитера і шоколатьє, а також удосконалив рецепт приготування торта – він стає таким яким ми знаємо його зараз. Згодом Едуард відкрив свій готель «Захер», де подавав торт гостям готелю. Торт «Sacher» був включений до меню австрійського імператора.

Після смерті Едуарда Захера, його син у повоєнні роки від безгрошів'я продав оригінальний рецепт торта кондитерській «Демель». З тих пір цей заклад випускав уже відомий на весь світ десерт із трикутною шоколадною медаллю «Едвард Захер. Відень».

Нові ж господарі готелю «Захер» також почали виготовляти торт «Захер». Їх торт мав круглу шоколадну медаль із написом «Оригінальний Sacher-Torte», а шоколадний бісвіт був покритий абрикосовим джемом не лише зверху, а й розрізаний та перемащений джемом у середині. Крім того, що вони зареєстрували свій торт під торговою маркою «Оригінальний Sacher-Torte», так ще й у 1954 році подали на кондитерську «Демель» у суд, за те, що та незаконно використовує їх торгову марку. Так почалася «війна тортів». До згоди сторони дійшли тільки через 9 років. З тих пір і до тепер торт «Sacher» виготовляють і готель «Захер», і кондитерська «Демель». Торти готелю «Захер» виготовляються з круглою шоколадною медаллю з написом «Оригінальний Sacher-Torte», а демелевські торти прикрашаються трикутною медаллю з написом «Eduard Sacher-Torte». Ще одна відмінність цих двох тортів полягає в кількості прошарків абрикосового конфітюру – торти готелю «Захер» розрізають по горизонталі і промазують конфітюром, а в кондитерській «Демель» конфітюр укладають тільки зверху перед заливкою його глазур'ю.

Здобувачі вищої освіти опанували теоретичні відомості щодо технології виготовлення торту «Sacher», а для закріплення вивченого матеріалу випікали виріб у домашніх умовах, дотримуючись вказівок протоколу та завдання до лабораторної роботи.

Уже традиційним стало те, що під час дистанційного вивчення цієї дисципліни здобувачі надсилають на перевірку не лише оформлені протоколи з результатами аналізу виробів, а й свої фото з виробами.

Бажаємо і вам насолодитися смаком торту «Sacher», який протягом століть зберігає унікальні рецептуру та смакові якості!

 

Опублікований: 14-05-2020
Читайте також:
Магістри-міжнародники захищають кваліфікаційні роботи

На кафедрі міжнародних економічних відносин Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ відбулися захисти магістерських кваліфікаційних робіт. Екзаменаційну комісію очолила докторка економічних наук, професорка, завідувачка сектору міжнародних фінансових досліджень ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України» Олена Борзенко. ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Магістри-міжнародники захищають кваліфікаційні роботи 12 лютого 2021

Розвиток Soft Skills викладачів кафедри експертизи харчових продуктів

Саморозвиток і підвищення рівня навичок викладачів відіграють важливу роль у якості надання освітніх послуг, у становленні студента як кваліфікованого та реалізованого робітника, в удосконаленні та забезпеченні освітнього процесу. Саме тому заходи на зразок «Uni-Biz Bridge: сучасний викладач» від компанії UGEN є дуже важливими. На воркшопах в межа...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розвиток Soft Skills викладачів кафедри експертизи харчових продуктів 18 березня 2024

Викладачі здобувають навички роботи зі штучним інтелектом

Викладачка кафедри маркетингу Ольга Лелека успішно завершила курс з підвищення кваліфікації за темою «Штучний інтелект та майбутнє освіти» від Експертного комітету з питань розвитку штучного інтелекту при Міністерстві цифрової трансформації України та ГО «ПрогреСильні». Майбутнє освіти пов'язане з розвитком нових професій і навичок. Інтеграція шту...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі здобувають навички роботи зі штучним інтелектом 29 грудня 2023

Хімічний лекторій для вступників розпочав новий сезон

Уже не перший рік викладачі кафедри харчової хімії нашого університету проводять серію хімічних лекторіїв для майбутніх вступників. Цього року перший лекторій відбувся 13 листопада і розпочався із зустрічі з минулорічними слухачами, а нині вже успішними здобувачами освіти нашого університету Надією Магден (група ХТ-1-13), Віталієм Кияницею (група ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Хімічний лекторій для вступників розпочав новий сезон 15 листопада 2021