Н У Х Т

Науково-технічна конференція за напрямками 24-ї секції Наукової ради МОН України відбулася в університеті

08 листопада 2018

Науково-технічна конференція за напрямками 24-ї секції Наукової ради МОН України відбулася в університеті

6-7 листопада 2018 року в університеті, відповідно до тематичних напрямків секції №24 «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології» Наукової ради Міністерства освіти і науки України, працювала Міжнародна науково-технічна конференція «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті євроінтеграції». У такому форматі на базі нашого університету вона проводиться вдруге. Її основне завдання – поглиблене вивчення і аналіз наукових робіт, ознайомлення з ними експертів харчової промисловості і промислової біотехнології, підвищення рівня проведення експертиз проектів, що подаються на конкурси і гранти для фінансування за кошти державного бюджету та направлені на розширення тематики наукових проектів для можливості співпраці науковців у світовому науковому просторі.

Участь у заході взяли понад 40 організацій, що представляли Україну, Білорусь, Румунію, Азербайджан, Грузію, ПАР.

Пленарне засідання конференції відкрив проректор з наукової роботи нашого університету, професор Олександр Шевченко. Від ректора нашого університету, професора Анатолія Українця та себе особисто він щиро привітав науковців у нашому навчальному закладі.

Генеральний директор директорату науки Міністерства освіти і науки України Дмитро Чеберкус у своїй промові зазначив, що МОН зацікавлене у підвищенні якості наукових досліджень та якнайширшому впровадженні результатів роботи науковців у виробництво. Тому департамент науково-технічного розвитку наполегливо працює над збільшенням фінансування наукових розвідок українських учених й розширенням інфраструктури науки України. Саме тому на базі НУХТ був створений Центр колективного користування науковим обладнанням, який дозволяє поглибити рівень фундаментальних наукових досліджень в галузі харчової промисловості. Таких центрів у нашій країні було створено ще 7, що дає можливість підвищити рівень фундаменталізації наукових досліджень в Україні. Крім того, високопосадовець відзначив, що наш університет є беззаперечним лідером у підготовці фахівців з харчових технологій і провідним науковим центром країни, широко знаним і за кордоном, саме тому він був обраний місцем проведення базової конференції за 24-ю секцією Наукової ради МОН. Також він зачитав вітання учасникам заходу від заступника міністра Максима Стріхи.

У свою чергу генеральний директор Директорату безпечності та якості харчової продукції Міністерства аграрної політики та продовольства України Микола Мороз приєднався до привітань учасників конференції. Також у своєму виступі він звернув увагу на виклики сучасного світу й інноваційні тренди харчової галузі. Він розповів про напружену роботу над гармонізацією галузевого законодавства з європейським, а також наголосив на необхідності поглиблення співпраці Мінагрополітики і МОН для пошуку шляхів започаткування спільних наукових проектів.

Про концепцію діяльності Центру колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування» ґрунтовно доповів професор Василь Пасічний. Він звернув увагу присутніх на формування заявок на здійснення у Центрі наукових досліджень, презентував сайт Центру і детально пояснив методику користування ним.  

У рамках пленарного засідання виступили: проректор з наукової роботи Харківського державного університету харчування та торгівлі Валерій Михайлов, який представив доповідь «Розробка концепції розвитку харчової і переробної промисловості Харківської області, як складової продовольчого комплексу України»; проректор з наукової роботи Одеської національної академії харчових технологій Наталія Поварова, що доповіла за темою «Розвиток та інтеграція науково-дослідної та інноваційної діяльності студентської молоді та молодих вчених Одеської національної академії харчових технологій - основа підвищення ефективності освіти та її міжнародного визнання» і перший проректор з науково-педагогічної роботи Київського національного торговельно-економічного університету Наталія Притульська, яка наголосила на важливості державної підтримки, що на конференції була представлена в особах двох очільників директоратів двох міністерств та коротко розповіла про вектори наукової діяльності свого вишу. Вона окремо привітала присутніх у залі студентів, яким пощастило долучитися до обговорення дуже важливих і дуже конкретних речей.

Форум зібрав провідних учених країни, які презентували результати своїх досліджень у рамках шести секцій: «Промислова біотехнологія, процеси та апарати харчової, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості», «Ресурсозберігаючі технології зернопереробних виробництв, виробництва та зберігання хлібопекарських продуктів, кондитерських і макаронних виробів та харчових концентратів», «Ресурсозберігаючі технології крохмалевмісної та цукровмісної сировини, цукрозамінників, продуктів бродіння, алкогольних та безалкогольних напоїв, екстрактів, концентратів, харчових та кормових добавок», «Наукові проблеми технологій зберігання, консервування, виробництва та управління якістю і безпекою продуктів тваринництва, птахівництва і продуктів з гідробіонтів», «Ресурсозберігаючі технології виробництва, зберігання, консервування та управління якістю і безпекою продуктів на основі перероблення сировини мікробіологічного та рослинного походження, в т.ч. фруктово-овочевої», «Науково-технічні проблеми розроблення та удосконалення технології жирів та їх похідних, у тому числі харчового і технічного призначення, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів».

На кожній із секцій були заслухані доповіді по тематиках, що фінансувалися за кошти державного бюджету, а також дослідницькі напрацювання для можливостей участі у грантовій тематиці, що фінансується за кошти держбюджету та міжнародних грантів.

До участі у науковому зібранні активно долучилися викладачі й студенти усіх кафедр нашого університету. Вони скористалися нагодою поділитися з колегами своїми напрацюваннями, здобутками, планами. Багато тем викликали надзвичайну зацікавленість й жваві дискусії.

Конференція завершилася круглим столом, на якому її учасники підсумували свою роботу, а також висловили подяку організаторам за високий рівень проведення заходу, цікаву насичену програму та побажали подальших успіхів і вагомих здобутків.

 

Опублікований: 08-11-2018
Читайте також:
Першачки кафедри мехатроніки та пакувальної техніки занурилися у навчання

Першокурсники-бакалаври кафедри мехатроніки та пакувальної техніки розпочали своє навчання. У перший день навчального року вони познайомилися з гарантами освітніх програм «Робототехнічні комплекси пакувальних виробництв» – завідувачкою кафедри, професоркою Людмилою Кривопляс-Володіною та «Прикладна механіка» – проректором з наукової роботи, доценто...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Першачки кафедри мехатроніки та пакувальної техніки занурилися у навчання 02 вересня 2025

Ювілейний випуск бакалаврів-хімтехнологів може похизуватися неабиякими знаннями та здобутими практичними навичками

Ось і підходить до завершення навчання ювілейного п’ятого випуску бакалаврів за напрямком підготовки 6.051301 «Хімічна технологія», студенти якого можуть похизуватися неабиякими знаннями та здобутими практичними навичками з дисципліни «Хімія та технологія косметичних засобів», повне розуміння якої неможливе без отримання теоретичної бази з дисциплі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ювілейний випуск бакалаврів-хімтехнологів може похизуватися неабиякими знаннями та здобутими практичними навичками 22 травня 2019

Особливості технології оздоблювальних та прикрашальних напівфабрикатів на відкритій лекції

24 жовтня на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбулась відкрита лекція «Особливості технології оздоблювальних та прикрашальних напівфабрикатів» з дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства», яку прочитала доцентка Наталія Стукальська. Викладачка розповіла, що оздоблювальні і прикрашальні напівфабрикати служат...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Особливості технології оздоблювальних та прикрашальних напівфабрикатів на відкритій лекції 25 жовтня 2023

Формула успіху в HR від випускника для менеджерів персоналу

13 листопада 2024 року бакалаври та магістранти освітньо-професійної програми «Менеджмент персоналу» взяли участь у гостьовій зустрічі з менеджером з персоналу української фармацевтичної компанії «Здраво» та випускником освітньої програми 2019 року Владиславом Заблоцьким. Спікер поділився своїм досвідом кар’єрного шляху від продавця-консультанта д...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Формула успіху в HR від випускника для менеджерів персоналу 14 листопада 2024