Н У Х Т

Локальний моніторинг – запорука якості освіти

21 лютого 2022

Локальний моніторинг – запорука якості освіти

Сучасний ринок праці вимагає від випускника закладу вищої освіти не лише глибоких теоретичних знань, а й здатності самостійно їх застосовувати в нестандартних, постійно змінюваних життєвих ситуаціях, переходу від суспільства знань до суспільства життєво компетентних громадян. Тому оцінювання якісно підготовленого випускника, що є основою його конкурентоздатності на ринку праці, характеризує власне якість освітньої програми та освітнього процесу.

Кафедрою біотехнології та мікробіології цьому питанню приділяється постійна увага, враховуючи значний досвід у підготовці фахівців-біотехнологів та їх широке працевлаштування у різних сферах промисловості.

Для відповідності нагальним вимогам ринку праці, потребам здобувачів вищої освіти тощо на рівні нашого університету, факультету і на кафедрі біотехнології і мікробіології щорічно проводиться перегляд освітніх програм за результатами їхнього моніторингу. Такий моніторинг передбачає виявлення та відстеження тенденцій у розвитку якості освіти в країні, на окремих територіях і безпосередньо у закладі вищої освіти; встановлення відповідності фактичних результатів освітньої діяльності заявленим цілям, оцінювання ступеня і причин відхилень від цілей.

Днями на кафедрі біотехнології і мікробіології відбувся круглий стіл за участі членів проєктної групи, завідувача кафедри та викладачів, здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр», стейкхолдерів, де обговорили питання оновлення та модернізації освітньо-професійної програми (ОПП) «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна» першого освітньо-професійного рівня вищої освіти за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія» галузі знань 16 «Хімічна та біоінженерія».

Гарантка освітньо-професійної програми здобувачів вищої освіти освітнього ступеня «Бакалавр», доцентка Світлана Старовойтова презентувала результати проведеного локального моніторингу ОПП, розкрила унікальність, фокус та особливість підготовки, звернула увагу на можливість академічної мобільності здобувачів, а також враховуючі проведений аналіз ОПП провідних закордонних і вітчизняних закладів вищої освіти з підготовки бакалаврів за спеціальністю 162 та суміжними, внесла пропозиції щодо оновлення ОПП. Гарантка відзначила основні переваги навчання саме на кафедрі біотехнології і мікробіології НУХТ.

До активного обговорення важливих питань долучилися не лише деканка факультету біотехнології та екологічного контролю, а за сумісництвом і доцентка випускової кафедри Наталія Грегірчак та завідувач кафедри Віктор Стабніков, а також професорка кафедри Тетяна Пирог, доцентки Вікторія Красінько, Світлана Тетеріна, Оксана Скроцька, здобувачки освітнього ступеня «Бакалавр» Марина Грищенко і Анна Воробей. Важливою була участь стейкхолдера, експерта (з навчання та розвитку персоналу) групи з дистанційного навчання Корпоративного Університету Корпорації «Артеріум», випускника кафедри Ігоря Ключки.

Здобувачками зауважена необхідність доповнення методичного забезпечення базовими конспектами лекцій з обов’язкових дисциплін, такими як «Біохімія», «Ділова комунікативність», «Інжиніринг біопроцесів. Модуль 1. Процеси та апарати біотехнологічних виробництв». Анна Воробей висловила побажання щодо акцентування лекторами взаємопов’язаності дисциплін і подальшого використання одержаних знань у фахових дисциплінах (наприклад, «Біохімія» і «Загальна мікробіологія» тощо). Марина Грищенко звернула увагу на перегляд наповненості вибіркової дисципліни «Виробнича логістика», на її думку було «забагато лекцій, не вистачало живого матеріалу».

Ігор Ключка, як стейкхолдер, підтримав основні пропозиції щодо оновлення ОПП, звернув увагу на обов’язковість набуття здобувачами під час навчання навичок soft- і hard skills, які потрібні для успішного працевлаштування,  а також, як бізнес-тренер, і надалі обіцяв проводити тренінги, вебінари, майстер-класи та тематичні лекції для здобувачів-бакалаврів для подальшого розвинення та поглиблення необхідних навичок для професійної діяльності на провідних підприємствах галузі.

У процесі обговорення були висловлені багато рекомендацій і побажань, які неодмінно будуть враховані при оновленні ОПП для покращення освітнього процесу та набуття здобувачами-бакалаврами відповідних компетентностей та програмних результатів навчання, які в подальшому дозволять їм бути не тільки конкурентоспроможними на ринку праці, але і є важливими при акредитації освітньої програми.

Опублікований: 21-02-2022
Читайте також:
Фініш: на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства завершилися  захисти кваліфікаційних робіт магістрів

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства завершилися  захисти кваліфікаційних робіт магістрів денної та заочної форм навчання. Представлені для публічного захисту роботи були не тільки цікавими по змісту, а також і у практичному сенсі. Магістранти опрацювали великий сегмент наукової літератури, були проведені особисті дослідження ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фініш: на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства завершилися захисти кваліфікаційних робіт магістрів 21 лютого 2020

Творчі пошуки магістрантів кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв

Уже незабаром магістранти кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв представлять до захисту свої магістерські роботи. А поки що триває інтенсивна робота над експериментальними дослідженнями, зокрема, процесів виробництва лікарських препаратів і косметичних засобів. Магістрант Руслан Гордечук склав експериментальний стенд для д...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Творчі пошуки магістрантів кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв 12 лютого 2020

Методики якості

На кафедрі технології зберігання і переробки зерна продовжується навчальний процес і проведення ознайомлювально-виробничої практики для студентів другого курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій. Цього разу студенти груп ТІ-2-9, ТІ-2-10 у супроводі старшого викладача кафедри Інни Ноздрюхіної та асистента кафедри Тетяни Тракало відвід...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Методики якості 24 січня 2018

Директор Полтавського коледжу НУХТ нагороджений відзнакою МОН

Директор Відокремленого структурного підрозділу «Полтавський фаховий коледж Національного університету харчових технологій» Анатолій Палаш за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів і плідну науково-педагогічну діяльність нагороджений нагрудним знаком Міністерства освіти і науки України «З...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Директор Полтавського коледжу НУХТ нагороджений відзнакою МОН 28 травня 2021