Н У Х Т

Локальний моніторинг – запорука якості освіти

21 february 2022

Локальний моніторинг – запорука якості освіти

Сучасний ринок праці вимагає від випускника закладу вищої освіти не лише глибоких теоретичних знань, а й здатності самостійно їх застосовувати в нестандартних, постійно змінюваних життєвих ситуаціях, переходу від суспільства знань до суспільства життєво компетентних громадян. Тому оцінювання якісно підготовленого випускника, що є основою його конкурентоздатності на ринку праці, характеризує власне якість освітньої програми та освітнього процесу.

Кафедрою біотехнології та мікробіології цьому питанню приділяється постійна увага, враховуючи значний досвід у підготовці фахівців-біотехнологів та їх широке працевлаштування у різних сферах промисловості.

Для відповідності нагальним вимогам ринку праці, потребам здобувачів вищої освіти тощо на рівні нашого університету, факультету і на кафедрі біотехнології і мікробіології щорічно проводиться перегляд освітніх програм за результатами їхнього моніторингу. Такий моніторинг передбачає виявлення та відстеження тенденцій у розвитку якості освіти в країні, на окремих територіях і безпосередньо у закладі вищої освіти; встановлення відповідності фактичних результатів освітньої діяльності заявленим цілям, оцінювання ступеня і причин відхилень від цілей.

Днями на кафедрі біотехнології і мікробіології відбувся круглий стіл за участі членів проєктної групи, завідувача кафедри та викладачів, здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр», стейкхолдерів, де обговорили питання оновлення та модернізації освітньо-професійної програми (ОПП) «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна» першого освітньо-професійного рівня вищої освіти за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія» галузі знань 16 «Хімічна та біоінженерія».

Гарантка освітньо-професійної програми здобувачів вищої освіти освітнього ступеня «Бакалавр», доцентка Світлана Старовойтова презентувала результати проведеного локального моніторингу ОПП, розкрила унікальність, фокус та особливість підготовки, звернула увагу на можливість академічної мобільності здобувачів, а також враховуючі проведений аналіз ОПП провідних закордонних і вітчизняних закладів вищої освіти з підготовки бакалаврів за спеціальністю 162 та суміжними, внесла пропозиції щодо оновлення ОПП. Гарантка відзначила основні переваги навчання саме на кафедрі біотехнології і мікробіології НУХТ.

До активного обговорення важливих питань долучилися не лише деканка факультету біотехнології та екологічного контролю, а за сумісництвом і доцентка випускової кафедри Наталія Грегірчак та завідувач кафедри Віктор Стабніков, а також професорка кафедри Тетяна Пирог, доцентки Вікторія Красінько, Світлана Тетеріна, Оксана Скроцька, здобувачки освітнього ступеня «Бакалавр» Марина Грищенко і Анна Воробей. Важливою була участь стейкхолдера, експерта (з навчання та розвитку персоналу) групи з дистанційного навчання Корпоративного Університету Корпорації «Артеріум», випускника кафедри Ігоря Ключки.

Здобувачками зауважена необхідність доповнення методичного забезпечення базовими конспектами лекцій з обов’язкових дисциплін, такими як «Біохімія», «Ділова комунікативність», «Інжиніринг біопроцесів. Модуль 1. Процеси та апарати біотехнологічних виробництв». Анна Воробей висловила побажання щодо акцентування лекторами взаємопов’язаності дисциплін і подальшого використання одержаних знань у фахових дисциплінах (наприклад, «Біохімія» і «Загальна мікробіологія» тощо). Марина Грищенко звернула увагу на перегляд наповненості вибіркової дисципліни «Виробнича логістика», на її думку було «забагато лекцій, не вистачало живого матеріалу».

Ігор Ключка, як стейкхолдер, підтримав основні пропозиції щодо оновлення ОПП, звернув увагу на обов’язковість набуття здобувачами під час навчання навичок soft- і hard skills, які потрібні для успішного працевлаштування,  а також, як бізнес-тренер, і надалі обіцяв проводити тренінги, вебінари, майстер-класи та тематичні лекції для здобувачів-бакалаврів для подальшого розвинення та поглиблення необхідних навичок для професійної діяльності на провідних підприємствах галузі.

У процесі обговорення були висловлені багато рекомендацій і побажань, які неодмінно будуть враховані при оновленні ОПП для покращення освітнього процесу та набуття здобувачами-бакалаврами відповідних компетентностей та програмних результатів навчання, які в подальшому дозволять їм бути не тільки конкурентоспроможними на ринку праці, але і є важливими при акредитації освітньої програми.

Published on: 21-02-2022
Read also:
Бінарне заняття магістрантів-крафтовиків у ресторані «Fabius»

Поєднання зусиль академічної спільноти і фахівців-практиків дозволяє вести навчальний процес, максимально наближено до реальних умов професійної діяльності. Бінарні заняття відіграють ключову роль у сучасній фаховій підготовці здобувачів освіти, забезпечуючи синергію між теоретичними знаннями та їх практичним застосуванням. Днями за ініціативи гар...

READ YOURSELF

Бінарне заняття магістрантів-крафтовиків у ресторані «Fabius» 18 november 2024

Зовнішні стейкхолдери відзначили унікальність і перспективність освітньо-професійних програм кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції в режимі онлайн відбувся круглий стіл «Унікальність і перспективність освітньо-професійних програм кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції з практичного досвіду стейкхолдерів» зі вступниками для отримання освітнього ступеня «Магістр». Захід був організований гарантами і розро...

READ YOURSELF

Зовнішні стейкхолдери відзначили унікальність і перспективність освітньо-професійних програм кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 06 july 2020

Розширення партнерства з професійними асоціаціями

Кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції є членом Асоціації кулінарів України, що об'єднує профі ресторанного бізнесу нашої країни та входить до Всесвітньої асоціації кулінарів світу (World Association of Culinary Societies). У рамках партнерства викладачі кафедри мають можливість відвідувати різноманітні заходи, що організовуються п...

READ YOURSELF

Розширення партнерства з професійними асоціаціями 14 april 2023

З Днем Державного прапора України!

Шановні викладачі, співробітники, студенти! Сердечно вітаю вас з Днем Державного прапора України! Це свято нагадує нам про єднання, згуртованість і подвиги нашого народу, здійснені в ім'я Вітчизни, а синьо-жовтий стяг є символом нашої свободи і незалежності, уособлює історичну спадкоємність, могутність і велич нашої країни. Віддаючи данину поваг...

READ YOURSELF

З Днем Державного прапора України! 23 august 2021