Н У Х Т

Імплементацію найкращих практик відкритої науки та інновацій в Україні обговорювали наші викладачі

28 жовтня 2022

Імплементацію найкращих практик відкритої науки та інновацій в Україні обговорювали наші викладачі

27-28 жовтня відбулася перша Міжнародна конференція «Відкрита наука та інновації в Україні 2022» (#OSICU2022), приурочена до міжнародного Тижня відкритого доступу. Захід було проведено під егідою Міністерства освіти та науки України, Державної науково-технічної бібліотеки України та УкрІНТЕІ із залученням національних, міжнародних організацій, асоціацій та інших спонсорів.

Участь у заході також взяли викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції – професор Олег Кузьмін і доцентка Людмила Дейниченко.

У конференції брали участь провідні експерти з багатьох країн світу, які поділилися своїм досвідом та обговорили шляхи імплементації найкращих практик відкритої науки та інновацій в Україні. Тренди та нові досягнення у царині Відкритої науки були представлені на 7 панелях конференції, кожна з яких включала в себе ряд спеціалізованих тематик:

Панель 1. Відкритий доступ до дослідницьких інфраструктур

• Консолідація та розвиток мережі відкритих дослідницьких інфраструктур в Україні та ЄС.
• Підвищення рівня обізнаності та формування компетентності Відкритої науки.

Панель 2. Сучасні практики оцінки наукових досліджень

• Кількісні та якісні методи оцінки досліджень.
• Наукометричні показники та конкурентність грантової системи фінансування.
• Джерела даних та інструменти для проведення наукометричних досліджень.
• Відкрите рецензування.

Панель 3. Відкритий доступ до наукових результатів та науково-технічної інформації

• Журнали відкритого доступу та моделі їх фінансування.
• Політики відкритого доступу на рівні установ, грантодавців, країни.
• Трансформаційні угоди з видавцями та план S.
• Моніторинг, якість та стратегії розвитку національної наукової періодики.
• Хижацькі журнали та конференції.
• Розвиток національної інфраструктури для підтримки відкритого доступу.

Панель 4. Відкриті дані та відтворюваність результатів наукових досліджень

• Практики управління даними дослідження.
• Принципи FAIR для дослідницьких даних та дослідницької інформації.
• Переваги використання постійних ідентифікаторів.
• Формати та стандарти поширення даних та метаданих.

Панель 5. Розвиток, можливості та бар'єри у досягненні наукових знань, залучення громадян до участі в науковій та науково-технічній діяльності для реалізації в Україні

• Локальне, глобальне співробітництво: люди та мережі.
• Громадянська наука, відкрита наукова практика та політика.
• Популяризації Citizen-Science з урахуванням міжнародного досвіду, зокрема принципів Європейської асоціації громадянської науки (ESCA).

Панель 6. Етика відкритих наукових досліджень

• Етичні, правові та соціальні виклики Відкритої науки.
• Доброчесність на всіх етапах проведення наукових досліджень.
• Підвищення рівня обізнаності та формуванням компетентності з Відкритої науки.

Панель 7. Відкриті інновації під час воєнного стану та шляхи розвитку у період повоєнного відновлення країни

• Державні інструменти підтримки інноваційної діяльності.
• Формати підтримки від Українського фонду стартапів. Програма підтримки проєктів подвійного призначення.
• Програма COST – нові можливості для дослідників та інноваторів України.
• Механізми та інструменти акселераторів інноваційної діяльності в рамках Програми «Горизонт Європа».

Спікерами заходу виступили видатні наукові та культурні діячі України і світу, зокрема заступник міністра з питань європейської інтеграції МОН України Олексій Шкуратов, виконуюча обов’язки директора ДНТБ України Алла Жарінова, керівник відділу відкритої науки генерального директорату з досліджень та інновацій європейської комісії Майкл Арентофт, керівниця європейського співробітництва CNRS, координаторка ОPERAS RI, директорка асоціації EOSC Сюзанна Дюмушель, директор центру цифрових гуманітарних наук інституту літературних досліджень Польської Академії Наук Мацей Мариль, програмна менеджерка бібліотеки HILARI та цифрової мережі всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Кімберлі Паркер, заступник директора центру науково-технічних досліджень (CWTS) Лейденського університету Лудо Вальтман та багато інших.

Наші викладачі щиро вдячні всім організаторам за можливість долучитися до заходу і отримання корисної і актуальної інформації.

Опублікований: 28-10-2022
Читайте також:
Випускники спеціальності «Виробництво харчової продукції» Сумського коледжу НУХТ отримали дипломи

У Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ відбулося урочисте вручення дипломів випускникам спеціальності «Виробництво харчової продукції». З вітальним словом до молодих спеціалістів звернувся директор коледжу Юрій Барилюк. У своїй промові він висловив сподівання, що випускники гідно продовжать справу своїх наставників на харчових підприємств...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Випускники спеціальності «Виробництво харчової продукції» Сумського коледжу НУХТ отримали дипломи 31 січня 2019

За крок до диплому магістра: розпочалися захисти студентів-біотехнологів

20 лютого на кафедрі біотехнології і мікробіології розпочалися захисти кваліфікаційних магістерських робіт студентами денної форми навчання спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» освітніх програм «Промислова біотехнологія» та «Фармацевтична біотехнологія». До складу екзаменаційної комісії з атестації здобувачів вищої освіти увійшли викл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

За крок до диплому магістра: розпочалися захисти студентів-біотехнологів 21 лютого 2019

Знайомляться з вітчизняним готельним господарством першокурсники спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

Випускова кафедра готельно-ресторанної справи організовує знайомство першокурсників спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» з діяльністю кращих вітчизняних готельних підприємств. Цьогоріч своє знайомство з національним готельним господарством вони розпочали з мережі Optima Hotels&Resorts. Це найбільша в Україні готельно-ресторанна компа...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Знайомляться з вітчизняним готельним господарством першокурсники спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 18 вересня 2024

Виконуємо рекомендації експертної групи

29 грудня 2022 року освітня програма «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» отримала Сертифікат про акредитацію терміном дії до 1 липня 2028 року. Він гарантує кафедрі можливість продовжувати підготовку магістрантів за освітньою програмою. Отриманий сертифікат – результат діяльності великої кількості осіб: викла...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виконуємо рекомендації експертної групи 25 грудня 2023