Н У Х Т

Виконуємо рекомендації експертної групи

25 грудня 2023

Виконуємо рекомендації експертної групи

29 грудня 2022 року освітня програма «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» отримала Сертифікат про акредитацію терміном дії до 1 липня 2028 року. Він гарантує кафедрі можливість продовжувати підготовку магістрантів за освітньою програмою.

Отриманий сертифікат – результат діяльності великої кількості осіб: викладачів і студентів кафедри, представників адміністрації університету, роботодавців, стейкхолдерів, друзів із інших навчальних закладів, усіх зацікавлених у розвитку цього унікального напряму. Приємно, що унікальність програми одностайно відзначили і члени експертної групи на чолі з Тетяною Димань, і члени галузевої експертної ради, і представники Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Члени комісії зазначили також, що освітня програма має чітко сформульовану ціль у підготовці для підприємств харчової промисловості та наукових закладів висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців, у тому числі з виробництва оздоровчих продуктів. У якості позитивної практики визнано також урахування в освітній програмі тенденцій розвитку спеціальності, ринку праці, галузевого та регіонального контекстів, зокрема Стратегії розвитку Київської області на 2021-2027 роки.

Разом із тим, експертна група зазначила низку слабких сторін і недоліків освітньої програми і надала рекомендації з її удосконалення. Саме над цим протягом 2023 року працювала робоча група з перегляду та оновлення ОПП і загалом викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів. Сьогодні можна констатувати, що ряд рекомендацій експертної групи кафедра успішно реалізувала.

Зокрема, вперше на кафедрі розпочато процес удосконалення рівня знань англійської мови викладачів: доцентка Світлана Камінська завершила навчальні курси підготовки до сертифікатного екзамену на мовну компетентність рівня В2 і водночас проходить зарубіжне стажування в Білостоцькому університеті. Підвищується професійний досвід викладачів за профілем освітньої програми для забезпечення набуття здобувачами hard і soft skills.

Удосконалено практику розроблення та перегляду навчально-методичних матеріалів для поглиблення та підвищення рівня викладання навчальних дисциплін, специфічних для кафедри («Перспективні технологічні процеси виробництва оздоровчих продуктів», «Технології продуктів функціонального призначення», «Технологія природних харчових сорбентів», «Технологія природних вітамінів», «Основи валеології. Оздоровчі аспекти харчування») з урахуванням думки здобувачів і стейкхолдерів.

Розширено практику поглиблення контенту сучасних дисциплін для реалізації ОПП за рахунок використання досвіду зарубіжних і вітчизняних закладів вищої освіти («Перспективні технологічні процеси виробництва оздоровчих продуктів», «Біологічно активні речовини в харчових технологіях», «Біоактивні харчові компоненти і здоров’я», «Дієтичні добавки: інновації в технологіях виробництва та споживання»), що враховують інтереси усіх груп стейкхолдерів за результатами останнього перегляду ОПП.

Розпочато практику використання потенціалу неформальної освіти: організовано гостьові лекційні заняття (вересень 2023 р. – випускник кафедри Сергій Штепа; листопад 2023 р. – випускниця кафедри Софія Веремчук; грудень 2023 р. – голова Київського науково-технічного товариства харчової промисловості Юрій Задніпряний); здобувачі та викладачі кафедри узяли участь у тренінгах і семінарах з фахівцями-медиками (Міждисциплінарні симпозіуми opinion leaders нутриціології та дієтології «Нутритивне дзеркало здоров’я: чи все є видимим?», 2021-2023 рр. із отриманням сертифікатів); організовано зустрічі здобувачів із представниками роботодавців (генеральна директора ТОВ «Фірма «Фавор» Раїса Михайлова).

Триває позитивна практика підготовки авторських курсів викладання дисциплін, специфічних для кафедри (що було відзначено як позитивний чинник членами експертної групи) – протягом 2023 р. в університетській електронній базі навчально-методичної літератури розміщено два нові підручники: «Перспективні технологічні процеси виробництва оздоровчих продуктів» (квітень 2023 р., авторки – Г.О. Сімахіна, Н.В. Науменко) та «Методологія наукових досліджень» (листопад 2023 р., авторки – Г.О. Сімахіна, Н.В. Науменко, С.В. Камінська). Підручник «Перспективні технологічні процеси виробництва оздоровчих продуктів» команда Офісу підтримки вченого у рамках проєкту «Книга від ученого» визнала одним із найкращих, і його презентовано на Фейсбук-сторінці Офісу.

Зважаючи на рекомендації експертної групи, істотно розширено перелік баз підприємств і науково-дослідних установ для проходження усіх видів практики здобувачами кафедри, стажування викладачів, проведення спільних науково-дослідних робіт. Укладено угоди з Приватним підприємством «ВЕНД» (м. Черкаси), Державним підприємством «Златодар» (м. Золотоноша), Приватним акціонерним товариством «Новоград-Волинський хлібозавод» (м. Новоград-Волинський), Інститутом гідробіології НАН України (м. Київ), Інститутом садівництва НААН України (м. Київ), ТОВ «Фірма «Фавор» (м. Київ), Львівським національним університетом імені І. Франка, Громадською організацією «Інститут доброї їжі» (м. Львів).

Разом із тим, робоча група чітко уявляє ті поки що невирішені завдання з удосконалення освітньо-професійної програми і налаштована протягом 2024 року зробити все можливе, щоб скоротити перелік слабких сторін освітньої програми та розширити її позитивні практики.

Опублікований: 25-12-2023
Читайте також:
Виїзний семінар кафедри експертизи харчових продуктів

У межах виконання договору про співробітництво між університетом і Кобижчанським закладом загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Бобровицької міської ради Бобровицького району Чернігівської області, відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга завітала до зазначеного за...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виїзний семінар кафедри експертизи харчових продуктів 27 вересня 2024

Виготовлення лікарських засобів на основі рослинної сировини опановували здобувачі в рамках освітньої програми від «Галичфарм»

Здобувачі кафедри біотехнології і мікробіології продовжують брати участь в освітній програмі «З досвідом у майбутнє», започаткованій найбільшим виробником готових лікарських засобів, фіто-хімічних субстанцій на основі екстракції рослинної лікарської сировини АТ «Галичфарм». Чергова відеоконференція була присвячена виготовленню лікарських засобів н...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виготовлення лікарських засобів на основі рослинної сировини опановували здобувачі в рамках освітньої програми від «Галичфарм» 02 червня 2022

Серед найкращих наших бакалаврів з інжинірингу фармацевтичних виробництв – випускники Бердичівського коледжу промисловості, економіки і права

Найбільша насолода для викладача університету – робота з відповідальною талановитою молоддю. А захист дипломних проектів – це той цікавий момент, коли наукові керівники хвилюються найбільше за своїх студентів. Цього разу захищалася незвична група механіків-фармацевтів: частина студентів вчилася в нашому університеті з першого курсу, а частина – пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Серед найкращих наших бакалаврів з інжинірингу фармацевтичних виробництв – випускники Бердичівського коледжу промисловості, економіки і права 11 червня 2020