Н У Х Т

Виконуємо рекомендації експертної групи

25 грудня 2023

Виконуємо рекомендації експертної групи

29 грудня 2022 року освітня програма «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» отримала Сертифікат про акредитацію терміном дії до 1 липня 2028 року. Він гарантує кафедрі можливість продовжувати підготовку магістрантів за освітньою програмою.

Отриманий сертифікат – результат діяльності великої кількості осіб: викладачів і студентів кафедри, представників адміністрації університету, роботодавців, стейкхолдерів, друзів із інших навчальних закладів, усіх зацікавлених у розвитку цього унікального напряму. Приємно, що унікальність програми одностайно відзначили і члени експертної групи на чолі з Тетяною Димань, і члени галузевої експертної ради, і представники Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Члени комісії зазначили також, що освітня програма має чітко сформульовану ціль у підготовці для підприємств харчової промисловості та наукових закладів висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців, у тому числі з виробництва оздоровчих продуктів. У якості позитивної практики визнано також урахування в освітній програмі тенденцій розвитку спеціальності, ринку праці, галузевого та регіонального контекстів, зокрема Стратегії розвитку Київської області на 2021-2027 роки.

Разом із тим, експертна група зазначила низку слабких сторін і недоліків освітньої програми і надала рекомендації з її удосконалення. Саме над цим протягом 2023 року працювала робоча група з перегляду та оновлення ОПП і загалом викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів. Сьогодні можна констатувати, що ряд рекомендацій експертної групи кафедра успішно реалізувала.

Зокрема, вперше на кафедрі розпочато процес удосконалення рівня знань англійської мови викладачів: доцентка Світлана Камінська завершила навчальні курси підготовки до сертифікатного екзамену на мовну компетентність рівня В2 і водночас проходить зарубіжне стажування в Білостоцькому університеті. Підвищується професійний досвід викладачів за профілем освітньої програми для забезпечення набуття здобувачами hard і soft skills.

Удосконалено практику розроблення та перегляду навчально-методичних матеріалів для поглиблення та підвищення рівня викладання навчальних дисциплін, специфічних для кафедри («Перспективні технологічні процеси виробництва оздоровчих продуктів», «Технології продуктів функціонального призначення», «Технологія природних харчових сорбентів», «Технологія природних вітамінів», «Основи валеології. Оздоровчі аспекти харчування») з урахуванням думки здобувачів і стейкхолдерів.

Розширено практику поглиблення контенту сучасних дисциплін для реалізації ОПП за рахунок використання досвіду зарубіжних і вітчизняних закладів вищої освіти («Перспективні технологічні процеси виробництва оздоровчих продуктів», «Біологічно активні речовини в харчових технологіях», «Біоактивні харчові компоненти і здоров’я», «Дієтичні добавки: інновації в технологіях виробництва та споживання»), що враховують інтереси усіх груп стейкхолдерів за результатами останнього перегляду ОПП.

Розпочато практику використання потенціалу неформальної освіти: організовано гостьові лекційні заняття (вересень 2023 р. – випускник кафедри Сергій Штепа; листопад 2023 р. – випускниця кафедри Софія Веремчук; грудень 2023 р. – голова Київського науково-технічного товариства харчової промисловості Юрій Задніпряний); здобувачі та викладачі кафедри узяли участь у тренінгах і семінарах з фахівцями-медиками (Міждисциплінарні симпозіуми opinion leaders нутриціології та дієтології «Нутритивне дзеркало здоров’я: чи все є видимим?», 2021-2023 рр. із отриманням сертифікатів); організовано зустрічі здобувачів із представниками роботодавців (генеральна директора ТОВ «Фірма «Фавор» Раїса Михайлова).

Триває позитивна практика підготовки авторських курсів викладання дисциплін, специфічних для кафедри (що було відзначено як позитивний чинник членами експертної групи) – протягом 2023 р. в університетській електронній базі навчально-методичної літератури розміщено два нові підручники: «Перспективні технологічні процеси виробництва оздоровчих продуктів» (квітень 2023 р., авторки – Г.О. Сімахіна, Н.В. Науменко) та «Методологія наукових досліджень» (листопад 2023 р., авторки – Г.О. Сімахіна, Н.В. Науменко, С.В. Камінська). Підручник «Перспективні технологічні процеси виробництва оздоровчих продуктів» команда Офісу підтримки вченого у рамках проєкту «Книга від ученого» визнала одним із найкращих, і його презентовано на Фейсбук-сторінці Офісу.

Зважаючи на рекомендації експертної групи, істотно розширено перелік баз підприємств і науково-дослідних установ для проходження усіх видів практики здобувачами кафедри, стажування викладачів, проведення спільних науково-дослідних робіт. Укладено угоди з Приватним підприємством «ВЕНД» (м. Черкаси), Державним підприємством «Златодар» (м. Золотоноша), Приватним акціонерним товариством «Новоград-Волинський хлібозавод» (м. Новоград-Волинський), Інститутом гідробіології НАН України (м. Київ), Інститутом садівництва НААН України (м. Київ), ТОВ «Фірма «Фавор» (м. Київ), Львівським національним університетом імені І. Франка, Громадською організацією «Інститут доброї їжі» (м. Львів).

Разом із тим, робоча група чітко уявляє ті поки що невирішені завдання з удосконалення освітньо-професійної програми і налаштована протягом 2024 року зробити все можливе, щоб скоротити перелік слабких сторін освітньої програми та розширити її позитивні практики.

Опублікований: 25-12-2023
Читайте також:
Зростає попит на випускників освітніх програм «Технології цукру та полісахаридів» та «Технології води та водопідготовки»

Наука та освіта є важливим пріоритетом світового інноваційного розвитку. Ця теза знайшла підтвердження під час захистів дипломних робіт магістрів на кафедрі технології цукру і підготовки води. Кафедра в 2019 році успішно випустила  більше тридцяти профільних фахівців харчової галузі зі спеціальності 181 «Харчові технології» за освітніми програмами ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зростає попит на випускників освітніх програм «Технології цукру та полісахаридів» та «Технології води та водопідготовки» 27 лютого 2019

Унікальні рішення на науковому семінарі кафедри готельно-ресторанної справи

На кафедрі готельно-ресторанної справи відбувся науковий семінар «Використання інгредієнтів «Lesaffre» у технології хліба. Заварні пасти – унікальне рішення для прискорених способів тістоприготування» від керівника технологічного відділу ТОВ «Лесаффр Україна», к.т.н. Світлани Паливоди. Лекторка коротко ознайомила слухачів із історією міжнародної к...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Унікальні рішення на науковому семінарі кафедри готельно-ресторанної справи 11 червня 2020

Коло партнерів розширюється

У жовтні 2022 року за ініціативи ректора Олександра Шевченка та ректорки Луцького національного технічного університету Ірини Вахович, спираючись на інтереси взаємовигідного співробітництва у галузі науки і освіти та з метою подальшого розвитку науково-дослідної роботи, укладений договір про співробітництво між нашими закладами освіти. Співробітни...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Коло партнерів розширюється 31 жовтня 2022

Пропонується підписати звернення до виконавчої директорки ЮНІСЕФ

Шановні колеги, Пропонуємо підписати звернення вчителів України до виконавчої директорки ЮНІСЕФ з пропозицією: • відкрито засудити злочини російських окупантів проти дітей України;• повідомити світову спільноту про злочини російських окупантів проти дітей України;• подати позови до міжнародних судів про порушення з боку Росії прав дітей України. ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Пропонується підписати звернення до виконавчої директорки ЮНІСЕФ 09 березня 2022