Н У Х Т

До 100-річчя з дня народження професора Олексія Лісовенка

07 березня 2025

До 100-річчя з дня народження професора Олексія Лісовенка

Незабаром ми відзначатимемо сторіччя від дня народження Олексія Тимофійовича Лісовенка – доктора технічних наук, професора, провідного вченого у галузі машин і апаратів хлібопекарських виробництв. Із цієї нагоди учень Олексія Тимофійовича, оглядач журналу «Світ продуктів» Анатолій Пилипенко ініціював розмову-спогад про діяльність видатного вченого.

Учні професора, а нині – вчені та фахівці хлібопекарської галузі поділилися спогадами про життя професора і роздумами про продовження традицій хлібопекарської наукової школи.

Повне інтерв’ю буде опубліковано незабаром у журналі «Наукові праці Національного університету харчових технологій» », а зараз пропонуємо ознайомитися із його окремими тезами, зокрема, спогадами кандидата технічних наук Сергія Дудка.

- А.П.: Сергію Дмитровичу, наукова кар’єра Олексія Тимофійовича нерозривно пов’язана з Київським технологічним інститутом харчової промисловості (нині – Національний університет харчових технологій). Ви працювали під його керівництвом близько 15 років. Які основні етапи його професійного становлення.

- С.Д.: Свою наукову кар’єру Олексій Тимофійович розпочав у галузі теплофізики, вивчаючи теплові та фізичні процеси, що відбуваються у тісті-хлібі під час випікання, та з удосконалення конструкцій хлібопекарських печей. Його монографія «Процес випікання і теплові режими в сучасних хлібопекарських печах» (1973), у якій знайшли відображення найбільш вагомі результати його докторської дисертації, для мене є прикладом комплексного підходу до вирішення наукової проблеми, вдалого поєднання інструментальних і теоретичних досліджень, логічності викладок та обґрунтованості висновків, їх спрямування у практичну сферу. У другій половині 1970-х років Олексій Лісовенко почав активно працювати в напрямі дослідження процесів утворення тіста та його подальшого механічного оброблення. На цій ниві він створив струнку теорію і розробив низку оригінальних технічних рішень тістомісильних і тістоподільних машин.

Наприкінці 2000-х років мені довелося побувати на одному з машинобудівних підприємств міста Києва, яке спеціалізувалося на випуску машин для харчової галузі. Під час відвідання конструкторського бюро директор підприємства познайомив нас з останніми розробками та продемонстрував результати комп’ютерного 3D-моделювання нових зразків тістоподільного обладнання. На моє зауваження щодо того, що моделювання потребує солідного наукового, у тому числі, математичного забезпечення, і це доволі складна задача, він відповів, що ці проблеми конструктори вирішують завдяки математичним моделям, створеним Олексієм Тимофійовичем.

Професор Лісовенко мав такі рідкі для свого часу риси характеру, як незалежність мислення і демократичність. Олексій Тимофійович – визнаний вчений, Учитель для сотень студентів, аспірантів, докторантів, людина зі стійкими гуманістичними переконаннями – назавжди увійде до пантеону найбільш заслужених і визнаних творців історії розвитку університету.

Його науково-технічна спадщина ще довго служитиме базисом для знань, поживою для нових ідей прийдешнім поколінням інженерів і дослідників, а пам'ять про цю визначну людину завжди перебуватиме з нами – його учнями, колегами, друзями.

Запрошуємо всіх охочих приєднатися до заходів, присвячених сторіччю з дня народження професора Олексія Лісовенка. Протягом березня триватимуть наукові семінари та зустрічі, присвячені доробку Олексія Тимофійовича, у Науково-технічній бібліотеці НУХТ буде представлена літературна виставка підручників, монографій, наукових і популярних праць професора.

Опублікований: 07-03-2025
Читайте також:
Інновації в упаковці: знайомимося з трендами

Сучасні технології, сталий розвиток, функціональний дизайн та нові реалії споживчого ринку – саме ці теми стали центральними на конференції «Інновації в упаковці 2025», яка відбулася 5 червня і зібрала провідних експертів галузі, науковців і представників бізнесу задля обміну досвідом та пошуку ефективних рішень для майбутнього паковання. До участ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інновації в упаковці: знайомимося з трендами 06 червня 2025

Старшокласники отримують запрошення на День відкритих дверей НУХТ

Доцентка кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації Наталія Дужик відвідала спеціалізовану школу №216 з поглибленим вивченням англійської мови, щоб запросити одинадцятикласників на День відкритих дверей університету, який відбудеться у онлайн-форматі 9 грудня. Майбутні вступники зацікавилися перспективою навчання у різних підрозділа...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Старшокласники отримують запрошення на День відкритих дверей НУХТ 07 грудня 2023

Фахівці НУХТ долучилися до обговорення якості освіти на Форумі UQAF-2024

Представники НУХТ, експерти НАЗЯВО: директорка Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету, доцентка, к.т.н. Олена Подобій, завідувачка кафедри готельно-ресторанної справи, доцентка, к.т.н. Лариса Шаран, професор кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, д.т.н. Олег Кузьмін, асистентка цієї ж кафедри Мар...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фахівці НУХТ долучилися до обговорення якості освіти на Форумі UQAF-2024 30 вересня 2024

Профорієнтаційний листопад кафедри готельно-ресторанної справи

Профорієнтаційний листопад кафедри готельно-ресторанної справи – нові насичені корисною інформацією візити до освітніх закладів науково-педагогічних працівників і здобувачів освіти. Профорієнтатори з числа викладачів цього місяця – доцентка Ольга Дулька, старша викладачка Олена Тищенко, асистент і відповідальний за профорієнтаційну діяльність кафе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профорієнтаційний листопад кафедри готельно-ресторанної справи 02 грудня 2024