Н У Х Т

До 100-річчя з дня народження професора Олексія Лісовенка

07 березня 2025

До 100-річчя з дня народження професора Олексія Лісовенка

Незабаром ми відзначатимемо сторіччя від дня народження Олексія Тимофійовича Лісовенка – доктора технічних наук, професора, провідного вченого у галузі машин і апаратів хлібопекарських виробництв. Із цієї нагоди учень Олексія Тимофійовича, оглядач журналу «Світ продуктів» Анатолій Пилипенко ініціював розмову-спогад про діяльність видатного вченого.

Учні професора, а нині – вчені та фахівці хлібопекарської галузі поділилися спогадами про життя професора і роздумами про продовження традицій хлібопекарської наукової школи.

Повне інтерв’ю буде опубліковано незабаром у журналі «Наукові праці Національного університету харчових технологій» », а зараз пропонуємо ознайомитися із його окремими тезами, зокрема, спогадами кандидата технічних наук Сергія Дудка.

- А.П.: Сергію Дмитровичу, наукова кар’єра Олексія Тимофійовича нерозривно пов’язана з Київським технологічним інститутом харчової промисловості (нині – Національний університет харчових технологій). Ви працювали під його керівництвом близько 15 років. Які основні етапи його професійного становлення.

- С.Д.: Свою наукову кар’єру Олексій Тимофійович розпочав у галузі теплофізики, вивчаючи теплові та фізичні процеси, що відбуваються у тісті-хлібі під час випікання, та з удосконалення конструкцій хлібопекарських печей. Його монографія «Процес випікання і теплові режими в сучасних хлібопекарських печах» (1973), у якій знайшли відображення найбільш вагомі результати його докторської дисертації, для мене є прикладом комплексного підходу до вирішення наукової проблеми, вдалого поєднання інструментальних і теоретичних досліджень, логічності викладок та обґрунтованості висновків, їх спрямування у практичну сферу. У другій половині 1970-х років Олексій Лісовенко почав активно працювати в напрямі дослідження процесів утворення тіста та його подальшого механічного оброблення. На цій ниві він створив струнку теорію і розробив низку оригінальних технічних рішень тістомісильних і тістоподільних машин.

Наприкінці 2000-х років мені довелося побувати на одному з машинобудівних підприємств міста Києва, яке спеціалізувалося на випуску машин для харчової галузі. Під час відвідання конструкторського бюро директор підприємства познайомив нас з останніми розробками та продемонстрував результати комп’ютерного 3D-моделювання нових зразків тістоподільного обладнання. На моє зауваження щодо того, що моделювання потребує солідного наукового, у тому числі, математичного забезпечення, і це доволі складна задача, він відповів, що ці проблеми конструктори вирішують завдяки математичним моделям, створеним Олексієм Тимофійовичем.

Професор Лісовенко мав такі рідкі для свого часу риси характеру, як незалежність мислення і демократичність. Олексій Тимофійович – визнаний вчений, Учитель для сотень студентів, аспірантів, докторантів, людина зі стійкими гуманістичними переконаннями – назавжди увійде до пантеону найбільш заслужених і визнаних творців історії розвитку університету.

Його науково-технічна спадщина ще довго служитиме базисом для знань, поживою для нових ідей прийдешнім поколінням інженерів і дослідників, а пам'ять про цю визначну людину завжди перебуватиме з нами – його учнями, колегами, друзями.

Запрошуємо всіх охочих приєднатися до заходів, присвячених сторіччю з дня народження професора Олексія Лісовенка. Протягом березня триватимуть наукові семінари та зустрічі, присвячені доробку Олексія Тимофійовича, у Науково-технічній бібліотеці НУХТ буде представлена літературна виставка підручників, монографій, наукових і популярних праць професора.

Опублікований: 07-03-2025
Читайте також:
Жіноча команда НУХТ – володар Кубку України з пляжного футболу!

9-12 вересня студентські команди закладів вищої освіти нашої країни змагалися за Кубок України з пляжного футболу. Проведення Кубку було відновлене у минулому році після багаторічної перерви, і першим його володарем стала чоловіча команда НУХТ! Цього року вперше у розіграші Кубку брали участь жіночі студентські команди. І першим в історії України ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Жіноча команда НУХТ – володар Кубку України з пляжного футболу! 14 вересня 2020

Про сучасні формати міжнародного обміну дізнавалися викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

21 жовтня 2021 року викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, професор Олег Кузьмін, доценти Людмила Дейниченко, Юлія Фурманова, Ігор Устименко, асистент Володимир Польовик відвідали онлайн-конференцію «Віртуальний обмін або мобільність?», організовану Київським офісом Німецької служби академічних обмінів (DAAD). Учасниками...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про сучасні формати міжнародного обміну дізнавалися викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 22 жовтня 2021

Професіонали зі штучного холоду постійно користуються попитом на ринку праці

Тільки нещодавно на кафедру теплоенергетики та холодильної техніки приїжджали гості з МХП та «АНТОНОВ» і от 16 жовтня новий гість – директор ТОВ «КЛІМХАУС ТРЕЙД» Олександр Ковшун із пропозицією для здобувачів освіти спеціальностей 144 «Теплоенергетика» та 142 «Енрегетичне машинобудування». Фахівець детально ознайомив присутніх здобувачів із пропон...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Професіонали зі штучного холоду постійно користуються попитом на ринку праці 17 жовтня 2024

На кафедрі технології молока і молочних продуктів підвели підсумки виробничої практики четвертокурсників

Кафедра технології молока і молочних продуктів щороку проводить підсумкові конференції за результатами проходження студентами практичної підготовки. Цей рік не став виключенням, і відповідальна за практичну підготовку студентів, доцент Олена Онопрійчук організувала конференцію за участю студентів 4-го курсу. Студенти продемонстрували цікаві допові...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На кафедрі технології молока і молочних продуктів підвели підсумки виробничої практики четвертокурсників 17 жовтня 2018