Н У Х Т

До 100-річчя з дня народження професора Олексія Лісовенка

07 березня 2025

До 100-річчя з дня народження професора Олексія Лісовенка

Незабаром ми відзначатимемо сторіччя від дня народження Олексія Тимофійовича Лісовенка – доктора технічних наук, професора, провідного вченого у галузі машин і апаратів хлібопекарських виробництв. Із цієї нагоди учень Олексія Тимофійовича, оглядач журналу «Світ продуктів» Анатолій Пилипенко ініціював розмову-спогад про діяльність видатного вченого.

Учні професора, а нині – вчені та фахівці хлібопекарської галузі поділилися спогадами про життя професора і роздумами про продовження традицій хлібопекарської наукової школи.

Повне інтерв’ю буде опубліковано незабаром у журналі «Наукові праці Національного університету харчових технологій» », а зараз пропонуємо ознайомитися із його окремими тезами, зокрема, спогадами кандидата технічних наук Сергія Дудка.

- А.П.: Сергію Дмитровичу, наукова кар’єра Олексія Тимофійовича нерозривно пов’язана з Київським технологічним інститутом харчової промисловості (нині – Національний університет харчових технологій). Ви працювали під його керівництвом близько 15 років. Які основні етапи його професійного становлення.

- С.Д.: Свою наукову кар’єру Олексій Тимофійович розпочав у галузі теплофізики, вивчаючи теплові та фізичні процеси, що відбуваються у тісті-хлібі під час випікання, та з удосконалення конструкцій хлібопекарських печей. Його монографія «Процес випікання і теплові режими в сучасних хлібопекарських печах» (1973), у якій знайшли відображення найбільш вагомі результати його докторської дисертації, для мене є прикладом комплексного підходу до вирішення наукової проблеми, вдалого поєднання інструментальних і теоретичних досліджень, логічності викладок та обґрунтованості висновків, їх спрямування у практичну сферу. У другій половині 1970-х років Олексій Лісовенко почав активно працювати в напрямі дослідження процесів утворення тіста та його подальшого механічного оброблення. На цій ниві він створив струнку теорію і розробив низку оригінальних технічних рішень тістомісильних і тістоподільних машин.

Наприкінці 2000-х років мені довелося побувати на одному з машинобудівних підприємств міста Києва, яке спеціалізувалося на випуску машин для харчової галузі. Під час відвідання конструкторського бюро директор підприємства познайомив нас з останніми розробками та продемонстрував результати комп’ютерного 3D-моделювання нових зразків тістоподільного обладнання. На моє зауваження щодо того, що моделювання потребує солідного наукового, у тому числі, математичного забезпечення, і це доволі складна задача, він відповів, що ці проблеми конструктори вирішують завдяки математичним моделям, створеним Олексієм Тимофійовичем.

Професор Лісовенко мав такі рідкі для свого часу риси характеру, як незалежність мислення і демократичність. Олексій Тимофійович – визнаний вчений, Учитель для сотень студентів, аспірантів, докторантів, людина зі стійкими гуманістичними переконаннями – назавжди увійде до пантеону найбільш заслужених і визнаних творців історії розвитку університету.

Його науково-технічна спадщина ще довго служитиме базисом для знань, поживою для нових ідей прийдешнім поколінням інженерів і дослідників, а пам'ять про цю визначну людину завжди перебуватиме з нами – його учнями, колегами, друзями.

Запрошуємо всіх охочих приєднатися до заходів, присвячених сторіччю з дня народження професора Олексія Лісовенка. Протягом березня триватимуть наукові семінари та зустрічі, присвячені доробку Олексія Тимофійовича, у Науково-технічній бібліотеці НУХТ буде представлена літературна виставка підручників, монографій, наукових і популярних праць професора.

Опублікований: 07-03-2025
Читайте також:
На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів визначили переможців конкурсу на звання кращого техніка-технолога серед студентів коледжів НУХТ

Завершився конкурс серед студентів коледжів НУХТ «Кращий технік-технолог хлібопекарського та кондитерського виробництв», який традиційно щороку проводиться кафедрою технології хлібопекарських і кондитерських виробів за підтримки дирекції Навчально-наукового інституту харчових технологій, ректорату НУХТ та керівництва цеху № 7 ПАТ «Київхліб». Конку...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів визначили переможців конкурсу на звання кращого техніка-технолога серед студентів коледжів НУХТ 24 травня 2018

Корисні ідеї для інтеграції економічного аналізу в освітні практики

Асистентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Марія Омельченко долучилася до семінару «Нова економічна стратегія США», який провів доктор економічних наук, президент Української асоціації Римського клубу, CEO Академії KMEF&UGF Віктор Галасюк. Захід був присвячений аналізу нової економічної політики США в контексті діяльност...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Корисні ідеї для інтеграції економічного аналізу в освітні практики 18 квітня 2025

До проведення лабораторних занять на кафедрі готельно-ресторанної справи залучають закордонних фахівців-практиків

Кафедра готельно-ресторанної справи активно залучає зовнішніх стейкхолдерів до навчального процесу. Цього разу на запрошення асистентки кафедри Маріанни Маршаленко до проведення лабораторних занять із дисципліни «Основи гостинності» для здобувачів вищої освіти англомовної групи ГС-1-9а долучився Юрій Новиков – шеф-кухар готелю «SportHotel am Semme...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До проведення лабораторних занять на кафедрі готельно-ресторанної справи залучають закордонних фахівців-практиків 29 березня 2021

Підкорюємо uniRank!

Згідно з черговим uniRank University Ranking (4 International Colleges&Universities) наш навчальний заклад у 2025 році посідає 12 місце серед столичних університетів (41 – серед українських, 5011 – у світі). Рейтинг оцінює показники цитованості та відвідуваності офіційних веб-ресурсів понад 11 тисяч закладів вищої освіти світу, щоб допомогти м...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підкорюємо uniRank! 28 серпня 2025