Н У Х Т

Біотехнологи підкорюють виробництво

24 січня 2018

Біотехнологи підкорюють виробництво

Січень – традиційний час проходження виробничої практики студентами кафедри біотехнології і мікробіології. Завдяки кропіткій роботі колективу кафедри базами практик для студентів стають провідні галузеві підприємства.

Студенти Ігор Ключка, Каріна Кондрашевська та Анастасія Сінченко проходять практику на Борщагівському хіміко-фармацевтичному заводі.

ПАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» – інноваційне фармацевтичне підприємство європейського рівня, яке успішно поєднує науковий потенціал і високотехнологічне сучасне виробництво в єдиному ефективному комплексі; виробляє продукцію за світовими стандартами якості; є надійним партнером, який чітко виконує свої зобов'язання і діє за принципами взаємовигідного співробітництва.

Це перше в Україні фармацевтичне підприємство, що повністю впровадило європейські та міжнародні стандарти у сфері якості (GMP, ISO 9001), дистрибуції (GDP), екологічного менеджменту (ISO 14001), енергоменеджменту (ISO 50001), охорони здоров’я та безпеки праці персоналу (OHSAS 18001), а також соціальної відповідальності (SA 8000).

Підприємство має збалансований продуктовий портфель: лікарські засоби (більше 100 найменувань), препарати для ветеринарної медицини, дієтичні/харчові добавки (БАДи), дезінфікуючі засоби; займає одне з провідних місць за обсягами виробництва та реалізації готових лікарських засобів серед українських виробників; виготовляє продукцію різних цінових груп та є соціально-орієнтованим.

Наші студенти працюють у Дослідно-впроваджувальній лабораторії, де свої теоретичні знання застосовують на практиці. У першу чергу їх увагу акцентували на процесі вологого гранулювання. Про всі особливості цього процесу детально розповів керівник з технології твердих лікарських засобів Олександр Серга, який також познайомив із найсучаснішим обладнанням лабораторії. Окремо, він наголосив на важливості масштабування процесів фармацевтичних виробництв.

Робота практикантів почалася з відважування компонентів ядра та зволожувача. Закінчивши з етапом відважування, вони продовжили процес безпосередньо в самому грануляторі методом псевдозрідженого стану. Як виявилось, гранулювання – не такий легкий та швидкоплинний процес. Так, для гарного результату потрібно досягти певних значень параметрів процесу, які є взаємопов’язаними між собою, що прописані в методиці проведення гранулювання, та постійно проводити їх контроль. До таких параметрів відносяться швидкість подачі нагрітого повітря, вологість в апараті, температура вхідного та вихідного повітря, температура продукту та кількість подачі зволожувача.

Після багатьох годин безперервної роботи, студенти все ж таки закінчили процес гранулювання. Вони отримали гарний за структурою гранулят, але кольору, який не відповідає методиці. Проте, поганий результат – це також результат, тому надалі вони здійснюватимуть експериментальні дослідження у вдосконаленні даного процесу.

Крім того, необхідно провести дослідження з готовим продуктом відносно таких показників, як втрати та вологість продукту, визначення відсоткового вмісту часток грануляту за діаметром, пресуємість та сипкість продукту.

Перші враження від проходження практики на цьому заводі є позитивними. З кожним днем студенти впевнюються в тому, що зробили вірний вибір майбутньої спеціальності.

Опублікований: 24-01-2018
Читайте також:
«WorldSkills Ukraine» з компетенції «Кулінарне мистецтво» у Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ

28 листопада Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ відбувся І відбірковий (регіональний) етап Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WorldSkills Ukraine» з компетенції «Кулінарне мистецтво». У конкурсі взяли участь учні та студенти коледжу. Що цікаво – наважилися змагатися виключно юнаки, дівчата цього разу ут...

ЧИТАТИ ДАЛІ

«WorldSkills Ukraine» з компетенції «Кулінарне мистецтво» у Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ 29 листопада 2019

Нове видання для майбутніх фахівців від викладачів кафедри харчової хімії

Днями вийшов друком підручник «Хімія гетероциклів» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальностей 161 «Хімічна технологія» та 162 «Біотехнології та біоінженерія», співавторами якого є викладачі кафедри харчової хімії: завідувач кафедри Світлана Бондаренко, доценти Наталія Сімурова і Олена Майборода, а також старший викладач Наталія Зін...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нове видання для майбутніх фахівців від викладачів кафедри харчової хімії 25 листопада 2019

Викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів відвідали Форум академічної доброчесності

До Форуму академічної доброчесності, організованого командою Unicheck Україна та Національним агентством із забезпечення якості освіти, долучилася понад 1000 учасників і серед них викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів нашого університету. Головна тема заходу – академічна доброчесність у вищій освіті в умовах кризи. Спікери – заступник ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів відвідали Форум академічної доброчесності 10 жовтня 2022

Ще дві докторки філософії з’явилися на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

29 грудня 2021 року відбулися захисти аспіранток кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів. Роботу разових спеціалізованих вчених рад ДФ 26.058.013 і ДФ 26.058.014 очолив завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Володимир Ковбаса. На засіданні разової спеціалізованої ради ДФ 26.058.014 аспірантка Людмил...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ще дві докторки філософії з’явилися на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів 30 грудня 2021