Н У Х Т

Кафедра технології молока і молочних продуктів

завідувач кафедри

Завідувач кафедри
Поліщук Галина Євгеніївна
професор, доктор технічних наук

(створена у 1967 році)

Кафедра технології молока і молочних продуктів, яка розпочала діяльність з 1967 року, здійснює підготовку фахівців за освітньо-професійними та освітньо-науковими програмами відповідно до таких рівнів вищої освіти:

перший (бакалаврський) рівень за спеціальністю G13 «Харчові технології» за освітньо-професійною програмою «Харчові технології та інженерія»;

другий (магістерський) рівень за спеціальністю G13 «Харчові технології» за освітньо-професійною програмою «Технології зберігання, консервування та переробки молока»;

третій (освітньо-науковий) рівень за спеціальністю G13 «Харчові технології» за освітньо-науковою програмою «Харчові технології»

Молокопереробна промисловість є однією з провідних галузей харчової промисловості, яка динамічно розвивається. Впродовж багаторічної діяльності професорсько-викладацький склад кафедри напрацював унікальний досвід у системі фахової підготовки висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців для забезпечення потреб суспільства, ринку праці та держави, здатних здійснювати інноваційну та організаційну діяльність, розв’язувати комплексні науково-технічні завдання та генерувати сучасні знання у сфері виробництва молочних продуктів.

ПЕРЕВАГИ НАВЧАННЯ НА КАФЕДРІ ТЕХНОЛОГІЇ МОЛОКА І МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ:

1. Підготовка фахівців за профілем освітньої програми здійснюється на випусковій кафедрі 58 років, тому багаторічний досвід науково-педагогічного складу та ґрунтовність теоретичних знань наукових шкіл кафедри гарантують підготовку фахівців з глибокими спеціальними знаннями.

2. Наявність потужної науково-педагогічної школи. У викладанні освітніх компонентів за фахом задіяно високопрофесійний кадровий потенціал кафедри, зокрема 7 кандидатів наук та 2 доктори наук, з яких 3 професори.

3. Багаторічна ефективна співпраця з науковими установами, асоціаціями та спілками  підприємств галузі та профільними університетами.

4. Інноваційні технології викладання, навчання та організації навчального процесу (система  управління навчанням Moodl, єдина програма управління освітнім процесом ПС-деканат та ін.).

5. Повна забезпеченість кожної освітньої компоненти ОПП навчально-методичними матеріалами, у тому числі відеоматеріалами для проведення лабораторних робіт в он-лайн режимі.

6. Позитивний досвід проведення гостьових лекцій, у тому числі за участю українських та закордонних вчених і представників міжнародних корпорацій та фірм.

7. Впровадження дуальної освіти, запровадження національної академічної мобільності, участь здобувачів у виконанні держбюджетних та госпдоговірних тематик.

8. Наявність серед здобувачів переможців всеукраїнських та галузевих конкурсів.

9. Проходження професійної та переддипломної практик здобувачами на сучасних промислових та крафтових молокопереробних підприємствах галузі, в тому числі і в країнах ЄС. Щорічне оновлення баз практик. 

10. Універсальність знань випускників, що розширює можливості працевлаштування на ринку праці.

  СЕРТИФІКАТ ПРО АКРЕДИТАЦІЮ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ

 

На сайт кафедри

Остання зміна: 09 квітня 2025

Кафедра здійснює підготовку фахівців:

освітнього ступеня «бакалавр»

Підготовка фахівців у галузі знань G «Інженерія, виробництво та будівництво» за спеціальністю G13 «Харчові технології» та освітньою програмою:

  • Харчові технології та інженерія
Форма навчання Термін навчання
Денна 4 роки
Денна скорочена 2 або 3 роки
Заочна / Дистанційна 4 роки 
Заочна скорочена / Дистанційна скорочена 2 роки 6 місяців або 3 роки 6 місяців

Детальніше...

освітнього ступеня «магістр»

Підготовка фахівців у галузі знань G «Інженерія, виробництво та будівництво» за спеціальністю G13 «Харчові технології» та освітньою програмою:

  • Технології зберігання, консервування та переробки молока
Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 1 рік 4 місяці

Детальніше...

наукового ступеня «доктор філософії»

Підготовка фахівців у галузі знань G «Інженерія, виробництво та будівництво» за спеціальністю G13 «Харчові технології»

Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 4 роки

 

наукового ступеня «доктор наук»

Підготовка фахівців у галузі знань G «Інженерія, виробництво та будівництво» за спеціальністю G13 «Харчові технології»

Форма навчання Термін навчання
Денна 2 роки

 

Навчання на кафедрі технології молока і молочних продуктів – гарантія якісної підготовки на базі останніх світових досягнень галузі, а також надійна перспектива працевлаштування, зумовлена заслуженим авторитетом університету і високою кваліфікацією фахівців. Переважна більшість випускників працює на підприємствах молочної промисловості.

 

Навчальні дисципліни, які викладаються кафедрою

БАКАЛАВРИ
Назва Робочі програми
2025 року
Робочі програми
2024 року
Авторське морозиво та заморожені десерти. Промислові і крафтові технології 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
Безвідходні технології молочної промисловості 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Біотехнологічні та фізико-хімічні основи харчових виробництв   181 (ХТІ)
Біотехнологічні та фізико-хімічні основи харчових виробництв. Модуль 7. Процеси бродіння в харчових технологіях та ферментативна активність    
Вхідний контроль сировини харчових виробництв 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Вступ до харчових технологій: практичні і теоретичні аспекти   181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
Еко-тренди і технології в системі одержання і первинної обробки молока 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Загальні технології харчових виробництв   051 (ЕП)
071 (ОА)
072 (ФБСС)
076 (ЦБТП)
Загальні харчові технології   162 (БФПХП)
Інжинірінг харчових виробництв. Модуль 2. Технологічне проєктування   181 (ХТІ)
Комплексна дисципліна. Контроль якості та безпечності харчових продуктів   181 (ХТІ)
Комплексна дисципліна. Харчові технології 181 (ТЕБХП) 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
Контроль якості та безпечності харчових продуктів    
Методологія наукових досліджень 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Моніторинг виробничих процесів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Основи крафтового сироваріння   181 (ХТІ)
Основи одержання морозива та заморожених десертів    
Основи отримання та первинного оброблення молока    
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 1. Нормативні документи в харчовій промисловості 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Проектування харчових виробництв    
Сировина для харчових продуктів   181 (ХТІ)
Технології консервування та зберігання молочних продуктів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Технології вершкового масла, спредів та переробки вторинних молочних ресурсів    
Технології масла, молочних жирів та спредів   181 (ХТІ)
Технології молочних продуктів спеціального призначення 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Технології незбираномолочних продуктів та морозива 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Технологiчний семінар   181 (ХТІ)
Технологія сирів   181 (ХТІ)
Харчові технології    
Хімія та фізика молока і молочних продуктів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)

 

МАГІСТРИ
Назва Робочі програми
2025 року
Інновації молокопереробної галузі G13 (ТЗКПМо)
Інноваційні технології пакування і логістики харчових продуктів  
Інноваційні харчові інгредієнти у технологіях молочних та молоковмісних продуктів  
Історія і методологія науки у сфері виробництва молочних продуктів  
Логістичні системи молокопереробних підприємств G13 (ТЗКПМо)
Менеджмент якості та безпечності молочних і молоковмісних продуктів  
Моніторинг та логістика виробничих процесів в молочній галузі  
Наука, технології та законодавство в міжнародному молочному секторі G13 (ТЗКПМо)
Наукові основи безвідходних технологій відновлюваної сировини  
Науково-дослідницький практикум G13 (ТЗКПМо)
Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях. Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів виробництва молочних та молоковмісних продуктів  
Світові тенденції розвитку індустрії переробки молока  
Системний підхід управління матеріальними та інформаційними потоками у молочній промисловості G13 (ТЗКПМо)
Стратегічні напрями розвитку світового ринку молочних продуктів G13 (ТЗКПМо)
Сучасні досягнення світової науки у сфері виробництва молочних продуктів  
Теоретичні основи і практика ресурсозбереження в молочній галузі  
Харчові добавки: гармонізація регламентів ЄС у виробництві молочних і молоковмісних продуктів  
Харчові інгредієнти для виробництва морозива та заморожених продуктів  
міждисциплінарна освітньо-наукова програма
ПРОМИСЛОВІ ТА КРАФТОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ HORECA В ТУРИЗМІ
Інноваційні технології пакування і логістики харчових продуктів  

 

ДОКТОР ФІЛОСОФІЇ
Назва Робочі програми
2025 року
Робочі програми
2024 року
Актуальні проблеми харчових технологій   181 (ХТ)
Натуральні технологічно-функціональні інгредієнти в технологіях молочних та молоковмісних продуктів    
Натуральні технологічно-функціональні інгредієнти у харчових технологіях   181 (ХТ)
Наукові основи формування реологічних властивостей харчових продуктів   181 (ХТ)
Технічні білкові інгредієнти у харчових технологіях   181 (ХТ)
Технічні молочно-білкові інгредієнти у харчових технологіях    
Фаховий колоквіум G13 (ХТ) 181 (ХТ)
Ферментоліз лактози і молочних білків    

На кафедрі технології молока і молочних продуктів науково-дослідна робота проводиться відповідно до основних напрямів науково-інноваційної діяльності України та спрямована на вирішення актуальних питань молокопереробної галузі.

Співробітники кафедри мають високу публікаційну активність, в тому числі у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз даних (Wеb оf Sсіеnсе, Scopus) та постійно розширюють практику співпраці з провідними ученими з інших країн з метою реалізації спільних проектів, гостьових лекцій, наукових досліджень та публікацій.

Співробітники і здобувачі кафедри приймають активну участь у виконанні:

держбюджетних тематик: «Формування якості і безпеки молочних та молоковмісних продуктів з натуральними компонентами» (реєстраційний номер 0117U004398),  «Удосконалення існуючих та створення нових ресурсоефективних технологій молочних продуктів підвищеної харчової цінності» (реєстраційний номер 0120U103103), «Наукове обгрунтування ресурсоефективних технологій харчових продуктів, збагачених поліфункціональними інгредієнтами» (реєстраційний номер 0120U102556); «Реалізації ресурсозберігаючих методів модифікації функціонально-технологічних характеристик молочної сироватки в технологіях харчових продуктів цільового призначення» (реєстраційний номер 0120U100868);

госпдоговірних тематик: «Розроблення нової рецептури морозива плодово-овочевого» (договір №630/19); «Створення стабілізаційних систем для продуктів молоковмісних сиркових, до складу яких входять молочні та рослинні жири» (договір №850/21), «Проведення дослідних виробок йогурту з новими стабілізаційними системами» (договір №858/21).

На кафедрі функціонує науковий гурток "Молочна справа", до якого активно залучені здобувачі всіх рівнів здобуття освіти. З врахуванням характеру навчального процесу у ВНЗ науково-дослідна робота здобувачів здійснюється із застосуванням різних форм організації, що має велике значення для більш широкого залучення студентської молоді до наукових досліджень. Учасники наукового гуртка приймають активну участь у виконанні держбюджетних і госпдоговірних тематик кафедри, міжнародних та всеукраїнських конференціях, конкурсах, олімпіадах та мають високі показники публікаційної активності. Кафедра щороку здійснює відбір здібної молоді із числа випускників магістратури та молодих викладачів і науковців для навчання в аспірантурі.

Результати науково-дослідної діяльності кафедри регулярно висвітлюються на веб-сайті кафедри.

1967 рік

створено кафедру технології і обладнання виробництв м'ясної і молочної промисловості;

1969 рік

кафедру реорганізовано у кафедру технології молока та молочних продуктів і у тому ж році при кафедрі відкрито аспірантуру;

1986 рік

при Київському міськомолзаводі №1 створено навчально-виробничу філію кафедри;

На базі кафедри організовано галузеву науково-дослідну лабораторію з розроблення мало- та безвідходних технологій з перероблення сировини м'ясної та молочної промисловості;

2003 рік

на базі спеціальності "Технології зберігання, консервування та переробки молока" відкрито спеціалізацію "Технологія морозива";

2004 рік

розпочато проведення щорічних науково-практичних семінарів та конференцій з питань розвитку молочної промисловості за участі провідних виробників молочної продукції, обладнання, виробників бактеріальних і ферментних препаратів, упаковки, миючих засобів та ін.;

2011 рік

розпочато діяльність студентського наукового гуртка «Молочна справа» за напрямом НДР «Розроблення ресурсозберігаючих технологій молочних продуктів профілактичної дії» під керівництвом завідувача кафедри, проф., д.т.н. Поліщук Г.Є.;

2016 рік

на базі спеціальності 181 «Харчові технології» розпочато освітню діяльність у межах сертифікатних програм.